3 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
België
Bestemming
n.v.t.
Moeilijkheidsgraad
Culinaire reis
Reistype
België | Culinair genieten net over de grens

Meteen na Maastricht treed je niet alleen een anderstalig land binnen, maar ook een land dat stelt dat ze een andere meer Bourgondische levensstijl met meer traditie en meer égards hanteren. Ook begint het ongerepte landschap na Luik te klimmen en naderen we de Ardennen, die zich vandaar uitstrekken naar Luxemburg en Frankrijk. Hier nestelden zich ooit monniken, die er Trappisten bier met wilde, bijna ontembare gisten gingen brouwen, viskwekerijen aanlegden langs de wild kronkelende riviertjes, in de grotten smeuïge kazen ontwikkelden.

Deze monniken gingen ook langs de Maas ganzen en kalkoenen houden, die ze per boot naar onze contreien en nog verder Engeland konden verkopen. Maar er is meer, want ook hier komt niet alleen veel groot wild voor, maar werd ook de meest beroemde ham naast de Parma ham, de Ardenner ham, en de Ardenner paté ontwikkeld uit het varken met de vier hammen. Tot slot werd hier het grootste ‘levende’ zuurdesembroodmuseum ter wereld gebouwd. Tussendoor zullen we de mooiste authentieke frietkotten van België bezoeken, zodat u op het balkon boven de friture kunt genieten van de vers geschilde fritten en alle diverse bontgekleurde frietsauzen. Kortom, the best kept gastronomic secrets op enkele uren rijden!

Vertrekdata

13/09/2022
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 495.00
1

Dag 1

Vrijdag: Start bij de grens van Nederland en België. Vanaf hier vertrekken we per minibus naar Visé dat geheel in het teken staat van de Maasgans. Deze bijna uitgestorven gans werd hier in ‘early days’ op de uiterwaarden gekweekt en vóór Kerst per boot naar Rotterdam vervoerd om vervolgens op transport naar Londen te gaan. Deze gans maakt momenteel een verrukkelijke comeback en dit gaan we zien & proeven tijdens een heerlijke ganse ganzenlunch.

De volgende stop brengt ons in het land van Herve; daar waar de laatste maakster van de traditionele Limburgse stinkkaas woont. In Battice bezoeken we de grot van Madeleine Hanssen en gaan we zien hoe deze kazen tot stand komen.

Daarna brengen we een bezoek aan een van de meest wonderbaarlijke verzamelingen ter wereld, die van Sankt Vith, bekend van het Sint Vitus vuur. Hier vinden we de zuurdesembroodbibliotheek met zo’n 100 zuurdesems uit de gehele wereld die we gaan proeven en pairen met bieren.

En dan wordt het tijd voor ‘the real stuff’; op naar de Ardense brouwerij Lupulus in Courtil. Hier zien & proeven we in de pas gerenoveerde ferme ‘Les 3 Fourquets’ het Lupulus bier; de nieuwe creatie van Pierre Gobron met zijn twee zonen. Deze brouwer stond eerder aan de wieg van het befaamde La Chouffe bier.

Tot slot van deze dag gaan we naar ons ‘Twin Peaks’ hotel vlakbij Houffalize, waar ons een fantastische degustatie van lokale Ardennen producten staat te wachten…..

2

Dag 2

Zaterdag:

Deze dag staat in het teken van carne… meat en zijn afgeleide vleeswaren. Op naar Nassogne, waar uitgestrekte Ardenner prairies zijn met daarop een soort van elegante houten varkenskotten. Deze weides, grenzend aan woeste bossen, geven een unieke grassoort waarmee de vrijelijk bewegende varkens zich voeden. Een kruising van de oudste varkens rassen zorgt voor de ‘porc des prairies d’Ardenne’. Het zijn deze varkens die de bekende Ardenner saucissons en hammen leveren.

Vervolgens maken we een tussenstop bij een verscholen brouwerij: die van ‘Brasserie de Bastogne’, in een boerderij niet ver van de snelweg. Hier worden de lekkerste wilde bieren gebrouwen, onder andere een brouwsel met een wilde gist uit het bruin van overrijpe appels.

We maken een mooie dagafsluiter bij Murielle Courtois, een der laatste authentieke hammaaksters. Zij masseert de hammen in met zout en kruiden en hangt ze op in een netje. Dit in tegenstelling tot de grote fabrieken die de hammen in koekblikken persen en ze daarmee alle dezelfde structuur en smaak laten aannemen.

En dan komt onze thuisbasis weer in zicht, waar we langs de beek van La Truite d’Argent genieten van wildhapjes van lokale herten en wilde zwijnen en wachten op de langzaam gegaarde & gebraden Maasgans of een glinsterende forel, opgehaald in de forellenkwekerij in Achouffe.

3

Dag 3

Zondag: We moeten vroeg vertrekken naar het ‘Best Kept Secret’ van deze culinaire Ardennen trip. Volgens sommigen wordt op deze plek het lekkerste bier ter wereld gebrouwen, volgens anderen is het in ieder geval buiten de Geuze bieren het meest wilde bier. We gaan daar dan ook de monnikenkaas proeven, bij voorkeur naast de magische Mathilda bron.

Op de terugweg bezoeken we nog een laatste, onbekende brouwer, die van Gen Goulf.
En brengen we nog een bezoek aan een van de meest familiaire chocolaterieën, die van Defroidmont in Ėrezée.

Tot slot landen we bij een van de mooiste authentieke frietkotten van België, die van Friterie Bertrand in Les Trois Points. Op het balkon boven de friture genieten we van de vers geschilde fritten en alle diverse bontgekleurde frietsauzen.

Na deze wonderlijke dagen keren we vol nieuwe verhalen & ervaringen richting huiswaarts.

INBEGREPEN Vervoer per minibus vanaf Maastricht
2 overnachtingen in een 1-persoonskamer in B&B Ardenvie
ontbijt en alle genoemde maaltijden
Begeleiding van René Zanderink
Toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN bijdrage reisgarantieregeling
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar