5 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
België
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
België | Individuele wandelvakantie in Belgisch Limburg

De natuur in Belgisch Limburg is zo mooi en divers, wat voor velen al dé reden bij uitstek is om naar Belgisch Limburg te komen. Schitterende natuurgebieden die nog niet overlopen zijn en die veelal alleen wandelend te verkennen zijn. Belgisch Limburg wordt ook wel de groene long van Vlaanderen genoemd. Een ideale regio om te wandelen. U vindt hier bijzondere dorpen in de Maasvallei die zo uit een oud schilderij kunnen komen, akkers en boomgaarden en de weidse heide in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Belgisch Limburg heeft voor elke wandelaar wel wat moois in petto. Limburg kent een heel gevarieerd landschap. Van de fruitstreek in het zuiden tot de zandgronden in het noorden, U bent hier niet snel uitgewandeld. Zo kunt u zich je in Terhills laten verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen. Waar amper een kwarteeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders. U kan er genieten van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ en hoge toppen met spectaculaire panorama’s! Cultuurliefhebbers kunnen er bovendien kennismaken met de ruim 100 jarige tuinwijk.

Dit wandelarrangement combineert het mooiste van twee natuurgebieden; het Rivierpark Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park van België. Het Rivierpark heeft een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken en meer. Je kunt hier eindeloos wandelen. Het is bekend van de mooiste Benelux-wandeling van 2021.

Nationaal park Hoge Kempen heeft 12.000ha aan natuur en 440km aan wandelpaden waaronder enkele zogenoemde “Premium routes” (een Duits kwaliteitslabel). Het Nationaal Park is een waar wandelparadijs en staat bij kenners zelfs hoger aangeschreven dan de Ardennen. Tijdens deze wandelreis loop je o.a. over de mooiste trajecten van de bekroonde Nationaal Park Trail, die tot de 25 beste wandelingen van Europa hoort. De accommodatie waar u verblijft, ligt midden tussen de hoofdtoegangspoorten van beide natuurgebieden.

Onze uitvalsbasis
De uitvalsbasis is het dorpje Lanklaar, gelegen in de gemeente Dilsen-Stokkem. Het dorp ligt mooi in het midden van de 2 natuurparken. U verblijft hier in het Belle Epoque Hotel . Het **hotel is mooi gelegen aan het natuurreservaat met uitzicht op de kanaaloever. Het werd gebouwd in 1906 en is daarmee het oudste toeristenhotel in Belgisch Limburg. Het hotel heeft de oude sfeer goed bewaard wat vooral ook terug te zien is in de mooie nostalgische feestzaal. Het hotel is van een lokale familie en duurzaamheid is voor hun belangrijk, daarom is het vanzelfsprekend dat zij in de keuken zo veel als mogelijk met streekproducten werken. U kunt dus iedere avond genieten van een heerlijk diner met lokale streekproducten!

Maaltijden
Deze reis is o.b.v. H/P dus alle ontbijten en avondmaaltijden van diner op dag 1 tot ontbijt op de laatste dag zijn inbegrepen.

Lunchpakket
€ 5,- (niet inbegrepen) in het hotel te bestellen, of u luncht onderweg.

Hoe er te komen
Deze reis is o.b.v. eigen vervoer, de afstand Utrecht – Dilsen-Stokkem is 160 km. Er is een ruime parkeerplaats bij het hotel. Mocht u met de trein willen komen dan kunt u vanaf station Maastricht met het O.V. naar Dilsen-Stokkem reizen. De wandelingen van dag 2 en 3 vertrekken vanaf de accommodatie. Voor de andere wandelingen kunt u een fiets huren bij de accommodatie (per dag € 20,- gewone fiets of een e-bike € 30,-) of u kunt uw eigen auto gebruiken tot aan het startpunt.

Extra activiteiten

  • Bezoek aan het mijnwerkersmuseum in Eijsden, gratis toegang met onze app.
  • Wijnproeverij bij Huize Timmermans, producent van de Maaslander wijn, authentiek en biologisch streekproduct (€ 10,- voor 2,5 u rondleiding en proeverij, incl kaas en wijn).
  • Bezoek aan het wellnesscentrum Elaisa, prachtig gelegen middenin de natuur. Kosten € 35,- i.p.v. € 55.
  • Kajakken/Raften op de Maas, vanaf € 15,-
  • Op zondag kunt u gratis deelnemen aan groepswandeling met een Nationaal Park Ranger die op een bijzondere manier vertelt over de natuur en het mijnverleden.

Niveau
Het zijn lange wandelingen over veelal vlak tot heuvelachtig terrein met af en toe een beklimming (tot max 100m). Elke wandeling kan ingekort worden.

Reisperiode
Deze reis is het gehele jaar mogelijk

Honden
Honden zijn overal welkom, en logeren in het hotel voor € 10,- voor het volledige verblijf.

Eventuele extra nachten
U kunt deze reis verlengen en wij vragen graag voor u de tarieven op.

1

Dag 1

Wandeling Kikbeekbron 7,5 km, ca. 2 u/optie extra wandeling 5 km, ca. 1 u
Aankomst in Maasmechelen op enkele kilometers vanaf Maastricht of Genk. Deze korte wandeling brengt u al onmiddellijk in de juiste sfeer. U wandelt naar de Vallei van de Kikbeekbron. U volgt het stroompje tot aan het grote meer, waar u al enkele hoogteverschillen overwint voor prachtige uitzichten over de omgeving. De aanwezigheid van de Konikpaarden maakt het nog idyllischer. In de late namiddag aankomst in het hotel in Dilsen-Stokkem. ’s Avonds schuift u aan voor een heerlijke maaltijd met streek-producten in het hotel-restaurant en geniet van het mooie uitzicht over het kanaal en het oude brugwachtershuisje. Vanaf het hotel kunt u nog een korte avondwandeling maken van het Tivoli naar de Zuid-Willemsvaart. 5 km, 1u.
2

Dag 2

Wandeling Nationaal Park: Terhills en Mechelse Heide 23 km/6 uur
Op 2,5 km ligt het Nationaal Park Hoge Kempen. Een gevarieerde wandeling leidt u door het enige Nationaal Park in België, 12.000ha natuurpracht! Vanuit het National Park Visitor Center beklimt u de lange terril bij Connecterra/Terhills voor het mooiste uitzicht van Vlaanderen. U kijkt uit over bossen, meren en heuvels. Daarna wandelt u een stuk van de Lange Afstandswandeling Kempen – Maaspad (GR561), met afwisselend donkergroene bossen, weidse heide, spiegelende vennen en grote landduinen. U trekt door de bekende Mechelse Heide naar de grindplassen, waar u weer omhoog klimt voor fantastische uitzichten tot in Duitsland en Luik. Via het bronsgroen eikenhout wandelt u naar de Tuinwijk van Eisden waar u wat cultuur en geschiedenis kan opsnuiven op de Erfgoedroute. En uiteindelijk komt u via de Zuid-Willemsvaart weer bij het hotel waar een viergangendiner op u wacht, en, indien gewenst een wellness bij Elaisa.
3

Dag 3

Wandeling Maasvallei 14 km/3,5 uur
Een veelzijdige wandeling door een typisch landschap aan de Maas. U ziet er oude Maasarmen, de winterdijk, oude grindgaten, de uiterwaarden, en vooral veel typische kruiden en vogels. Prachtige vergezichten over de Maas en de Maasplassen. De route eindigt in het natuurgebied Negenoord, bekend van de wilde paarden en een grote variatie aan vogelpopulatie.  U kunt deze wandeling nog uitbreiden tot 20km, of u kunt het gebied per fluisterboot of kajka uitkammen om in pure stilte dieren te spotten. Dit is het enige stukje grootrivier in West-Europa dat niet bevaren is, enkel niet-gemotoriseerde boten (kajak, raft, fluisterboot) zijn hier toegelaten om de natuur ongestoord zijn gang te laten gaan.
4

Dag 4

Wandeling Thorpark 19 km/5 uur
Vandaag bent u nog steeds op het grondgebied Nationaal Park Hoge Kempen maar iets verder weg ligt het Thorpark. Een onbekend maar wondermooi wandelgebied. U vertrekt bij de oude mijn van Waterschei en via de vlonderpaden in de Stiemerbeekvallei komt u bij de twee terrils. Na een stevige klim kunt u genieten van prachtige vergezichten. U ziet de drie mijnterrils van Genk liggen tussen de uitgestrekte bossen. De wandeling brengt u verder door de heide van Klaverberg en door een gebied waar u het grootste aantal Jeneverbesstruiken dat je in Vlaanderen vindt.
5

Dag 5

Wandeling Premiumroute Zijpbeekvallei 22 km/5 uur
In het zuidelijke deel van het Nationaal Park combineert u de unieke fauna en flora van de Zijpbeekvallei met de geschiedenis van de Waterburcht. Deze wandelroute combineert de enige twee Premiumroutes (Duits kwaliteitslabel) van België! Deze wandeling gaat eerst door het uitgestrekte valleigebied, en nadat uje de rand van de Hoge Kempen bent opgeklommen heeft u een prachtig uitzicht, alsof het de Savanne is. U volgt daarna de vlonderpaden achter de Koninklijke villa en trekt via de beukendreven naar het kasteel van Pietersheim. Via de Asbeek en het Pietersembos komt u bij de Aspermansvijver als afsluiter. Op enkele kilometers van dit natuurgebied ligt Oud-rekem, gekozen als mooiste dorpje van Vlaanderen.

ALTERNATIEF
Fietstocht: Door de Maasvallei en over de heide 55km/3,5 uur
Als afwisseling kunt u ook een mooie fietstocht (55km) maken over het Limburgs fietsroutenetwerk. U volgt een deel van de bekende route “Snoer van Maasdorpjes”. Uiteraard piky u de iconische brug van het nieuwe “Fietsen door de Heide” mee en komt u bij het authentieke “Station van Asch” . Het overgrote deel van de route is verkeersvrij en gaat door de natuur. De (elektrische) fiets kunt u huren bij het hotel. Start en einde bij het hotel.


Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat u het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN 4 overnachtingen met verblijf op 2-pers.kamer met eigen badkamer
4 x ontbijtbuffet
4 x viergangendiner
Entree Nationaal Park
Bezoekersgids
Drankje in het bezoekerscentrum van het Nationaal Park
Uitgebreid wandelpakket met wandelbeschrijvingen, kaarten en GPX tracks
Een kleine bijdrage van deze reis gaat naar het Nationaal Park fonds voor natuuronderhoud
Informatiepakket
NIET INBEGREPEN Drankjes bij de maaltijden
Eventuele lunchpakket te bestellen bij de accommodatie voor € 5,- p.p.
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar