5 dagen
Aantal dagen
6-14 personen
Aantal personen
België
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Singlereis
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
België | Singlereis Wandelen in Belgisch Limburg

Deze single wandelvakantie net over de grens bij Geleen in Belgisch Limburg combineert het mooiste van twee natuurgebieden; het Rivierpark Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park van België. Het Rivierpark heeft een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken en meer. Je kunt hier eindeloos wandelen. Het is bekend van de mooiste Benelux-wandeling van 2021.

Nationaal park Hoge Kempen heeft 12.000ha aan natuur en 440 km aan wandelpaden waaronder enkele zogenoemde “Premium routes” (een Duits kwaliteitslabel). Het Nationaal Park is een waar wandelparadijs en staat bij kenners zelfs hoger aangeschreven dan de Ardennen. Tijdens deze wandelreis lopen wij  o.a. over de mooiste trajecten van de bekroonde Nationaal Park Trail, die tot de 25 beste hikes van Europa hoort. De accommodatie waar wij verblijven, ligt midden tussen de hoofdtoegangspoorten van beide natuurgebieden.

RivierPark Maasvallei & Nationaal Park Hoge Kempen
De Maas is een indrukwekkende regenrivier en vormt 40 km lang de Belgisch – Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich. Het Rivierpark Maasvallei heeft een gevarieerd landschap, het is een gebied met een eigen gezicht en enkele monumentale historische stadjes. Er lopen verschillende prachtige wandelroutes door het park waarmee je de oevers van de Maas verkend.
Nationaal Hoge Kempen ligt in Belgisch Limburg en is een uniek natuurgebied. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, vennen en grote waterplassen. Hoge toppen bieden prachtige vergezichten. In deze mooie omgeving leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Tijdens deze wandelvakantie verkennen wij de mooiste delen van beide gebieden.

Onze uitvalsbasis
De uitvalsbasis is het dorpje Lanklaar, gelegen in de gemeente Dilsen-Stokkem. Het dorp ligt mooi in het midden van de 2 natuurparken. Wij verblijven hier in een Belle Epoque hotel. Het ***hotel is mooi gelegen aan een pittoreske kanaaloever en het natuurreservaat Oude kanaalarm. Het werd gebouwd in 1906 door brugwachter Houben en is daarmee het oudste toeristenhotel in Limburg. Het hotel heeft de oude sfeer goed bewaard wat vooral ook terug te zien is in de mooie nostalgische feestzaal. Het hotel werkt met streekproducten. Duurzaamheid is voor hen belangrijk.

Onze uitvalsbasis
De uitvalsbasis is het dorpje Lanklaar, gelegen in de gemeente Dilsen-Stokkem. Het dorp ligt mooi in het midden van de 2 natuurparken. U verblijft hier in het Belle Epoque Hotel . Het **hotel is mooi gelegen aan het natuurreservaat met uitzicht op de kanaaloever. Het werd gebouwd in 1906 en is daarmee het oudste toeristenhotel in Belgisch Limburg. Het hotel heeft de oude sfeer goed bewaard wat vooral ook terug te zien is in de mooie nostalgische feestzaal. Het hotel is van een lokale familie en duurzaamheid is voor hun belangrijk, daarom is het vanzelfsprekend dat zij in de keuken zo veel als mogelijk met streekproducten werken. U kunt dus iedere avond genieten van een heerlijk diner met lokale streekproducten!

Maaltijden
Deze reis is o.b.v. H/P dus alle ontbijten en avondmaaltijden van diner op dag 1 tot ontbijt op de laatste dag zijn inbegrepen.

Lunchpakket
€ 5,- (niet inbegrepen) in het hotel te bestellen, of u luncht onderweg.

Hoe er te komen
Voor deze reis is een eigen auto het handigst. De afstand Utrecht – Dilsen-Stokkem is met de auto ca. 160 km/ 2 u. Er is een ruime parkeerplaats bij de accommodatie.
Als u met OV reist, reist u eerst naar station Maastricht waarvandaan u de bus neemt naar Lanklaar, deze rit duurt ca. 1,5 uur. Wij stimuleren het om gezamenlijk naar België te reizen en ter plaatse ook de auto te delen. Geef op het inschrijfformulier a.u.b. aan of u de autorit wilt delen en waarvandaan u vertrekt.

Niveau
Het zijn lange wandelingen over veelal vlak tot heuvelachtig terrein met af en toe een beklimming (tot max 100m). Niveau: 1,5.

Eventuele extra nachten
U kunt deze reis verlengen en wij vragen graag voor u de tarieven op.

1

Dag 1

Aankomst Thorpark. 7,5 km, ca. 2 u/optie extra wandeling 5 km, ca. 1 u
Aankomst in Genk op enkele kilometers vanaf Geleen. Hier ontmoeten we elkaar en krijgt u een korte introductie over de omgeving en de wandelingen. Deze korte wandeling brengt u al onmiddellijk in de juiste sfeer. We vertrekken bij de oude mijn van Waterschei en via de vlonderpaden in de tiemerbeekvallei komen we bij de twee terrils (steenbergen). Na een stevige klim kunnen we genieten van prachtige vergezichten. U ziet hier vandaan de drie mijnterrils van Genk liggen tussen de uitgestrekte bossen. De wandeling brengt ons verder door de heide van Klaverberg en we wandelen door een bos met de grootste aantal Jeneverbesstruiken dat men in Vlaanderen vindt. Afhankelijk van de weersomstandigheden kiezen we voor een route van 8 of 12 km. Aan het begin van de avond rijden we naar ons hotel in Dilsen-Stokkem waar we na het inchecken aanschuiven in het restaurant voor een heerlijk gerecht met een mooi uitzicht over de kanaalarm. Na het eten kan met nog een korte avondwandeling maken van het Tivoli naar de Zuid-Willemsvaart. 5 km, 1u.
2

Dag 2

Wandeling Nationaal Park: Terhills en Mechelse Heide 23 km/ ca. 6 uur
Op 2,5 km van het hotel ligt het Nationaal Park Hoge Kempen. Een gevarieerde wandeling leidt u door het enige Nationaal Park in België, 12.000ha natuurpracht! Vanuit het National Park Visitor Center beklimt u de lange terril bij Connecterra/Terhills voor het mooiste uitzicht van Vlaanderen. U kijkt uit over bossen, meren en heuvels. Daarna wandelt u een stuk van de Lange Afstandswandeling Kempen – Maaspad (GR561), met afwisselend donkergroene bossen, weidse heide, spiegelende vennen en grote landduinen. U trekt door de bekende Mechelse Heide naar de grindplassen, waar u weer omhoog klimt voor fantastische uitzichten tot in Duitsland en Luik. Via het bronsgroen eikenhout wandelt u naar de Tuinwijk van Eisden waar u wat cultuur en geschiedenis kan opsnuiven op de Erfgoedroute. En uiteindelijk komt u via de Zuid-Willemsvaart weer bij het hotel waar een viergangendiner op u wacht, en, indien gewenst een wellness bij Elaisa.
3

Dag 3

Wandeling Mechelse Heide 10 km + 5 km/ca. 4,5 uur
Na het ontbijt gaan we met de auto naar het startpunt naar populairste wandelgebied van Vlaanderen, de Mechelse heide. Net als bv de Veluwe(zoom) vooral druk bewandeld als de heide in bloei staat. Ook hier wandelen we een groot stuk van de National Park Trail; langs grindplassen, over uitgestrekte heide en met een beklimming voor fantastische uitzichten tot in Duitsland en Luik. 12km Na de lunch gaan we verder voor een wandeling waarbij we ook een bezoek brengen aan het mijnmuseum. Na dit bezoek rijden we aan het eind van de middag terug naar het hotel waar ‘s avonds een weer een heerlijk diner op ons wacht.
4

Dag 4

Zijpbeekvallei 22 km/ca. 5 u
Na het ontbijt rijden we naar startplaats La Butte aux Bois waar wij weer aan een prachtige wandeling beginnen. In het zuidelijke deel van het Nationaal Park combineert de unieke fauna en flora van de Zijpbeekvallei met de geschiedenis van de Waterburcht. Deze wandelroute combineert de enige twee Premiumroutes (Duits kwaliteitslabel) van België! De wandeling gaat eerst door het uitgestrekte valleigebied, nadat je de rand van de Hoge Kempen bent opgeklommen hebben wij een prachtig uitzicht, alsof je op de Savanne bent. Wij volgen de vlonderpaden achter de Koninklijke villa en trekken via de beukendreven naar het kasteel van Pietersheim. Via de Asbeek en het Pietersembos komen wij bij de Aspermansvijver als afsluiter.Op enkele kilometers van dit natuurgebied ligt Oud-rekem, gekozen als mooiste dorpje van Vlaanderen.
5

Dag 5

Wandeling Maasvallei 12 km/ca. 4 uur
Een veelzijdige wandeling door een typisch landschap aan de Maas. U ziet er oude Maasarmen, de winterdijk, oude grindgaten, de uiterwaarden, en vooral veel typische kruiden en vogels. Prachtige vergezichten over de Maas en de Maasplassen. De route eindigt in het natuurgebied Negenoord, bekend van de wilde paarden en een grote variatie aan vogelpopulatie.  U kunt deze wandeling nog uitbreiden tot 20km, of u kunt het gebied per fluisterboot of kajka uitkammen om in pure stilte dieren te spotten. Dit is het enige stukje grootrivier in West-Europa dat niet bevaren is, enkel niet-gemotoriseerde boten (kajak, raft, fluisterboot) zijn hier toegelaten om de natuur ongestoord zijn gang te laten gaan.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat u het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN 4 overnachtingen met verblijf op 1-pers.kamer met eigen badkamer
4 ontbijtbuffet
3 lunchpakketten
4 viergangendiner in hotel
excursie met National Park Ranger
toegangsgelden
lokale reisbegeleider
wandelkaarten, bezoekersgids
gids mijnmuseum
bijdrage aan National Park Fonds
NIET INBEGREPEN Drankjes bij de maaltijden
Korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen een boeking) € 40 p/p
Eventuele lunchpakket te bestellen bij de accommodatie voor € 5,- p.p.
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar