16 dagen
Aantal dagen
5-8 personen
Aantal personen
Benin
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Exclusief vliegticket
Vliegticket
Benin | Bijzondere rondreis Benin

Tijdens deze reis nemen we je mee naar een land van de goed bewaarde geheimen. Waarbij we je een bijzondere ervaringen en een onvergetelijke reis beloven. Een goede conditie, flexibiliteit en een avontuurlijke instelling zijn van belang voor deze reis, waarin de voorzieningen op sommige plekken eenvoudig zijn. Benin is meer dan zomaar het volgende Afrikaans land. Het biedt geschiedenis, natuur, oude culturen, een rijke voodootraditie en veel meer in een land, waar gasten van harte welkom zijn.

Ga mee naar paaldorpen en oude tradities, naar authentieke architectuur en geschiedenis, naar een natuurpark en naar Benin’s jaarlijkse voodoofestival. Maak je op voor een fantastische ervaring en een onvergetelijke reis.

Accommodaties
Op basis van verblijf in tweepersoonskamers (waar mogelijk met ventilator). Tijdens deze reis wordt er overnacht in hotels, B&B’s en in eenvoudige accommodaties bij de lokale bevolking.
De single toeslag geeft recht op een eenpersoonskamer. Afhankelijk van beschikbaarheid. De beschikbaarheid van twin-kamers kan niet gegarandeerd worden. Indien u alleen boekt, is het single supplement van toepassing.

Groepsgrootte
4 tot 8 personen

Zwaarte
Een goede conditie, open blik, flexibiliteit en een avontuurlijke instelling zijn van belang voor deze reis, waarin de voorzieningen op sommige plekken eenvoudig zijn.

Deze reis is inclusief

  • Alle overnachtingen (in hotels, B&B’s en bij de lokale bevolking), vol pension, Engels- (en Frans)talige lokale gidsen, alle kosten voor de in het programma vermelde excursies, alle transport gerelateerd aan het programma, luchthaventransfers, toeristenbelastingen.
  • Eerlijke vergoeding: voor alle producten en diensten aan een ieder waarmee we samenwerken

Reisinformatie Benin
Na boeking wordt per e-mail een bevestiging met uitgebreide informatie en een bagagelijst toegezonden.

1

Dag 1

5 januari – aankomst Cotonou
De dag staat in het teken van de reis naar Benin. Aankomsttijd op de luchthaven van Cotonou afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij. De warmte van het Afrikaanse continent verwelkomt ons. Na de noodzakelijke douaneformaliteiten zorgt de gids voor de transfer naar onze accommodatie.
2

Dag 2

6 januari – Noukouémeer
Alvorens op pad te gaan, nemen we wat tijd om gids en medereizigers te leren kennen, om praktische zaken (zoals het wisselen van geld) te regelen en de reisroute door te nemen.
Onze bestemming van vandaag is Porto-Novo, de hoofdstad van het land. In Cotonou gaan we aan boord voor een tocht over het Noukouémeer, wat bekend is vanwege de paaldorpen, die in vroeger tijden door de Tofino bevolking gebouwd zijn om zich te beschermen tegen de aanvallen van vijandige stammen. We brengen een bezoek aan Ganvié, het grootste paaldorp van West-Afrika. Aankomst in Porto-Novo is verwacht in de namiddag.
nacht in: Porto-Novo
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 40 km
3

Dag 3

dag 3 en 4: 7 en 8 januari – Porto-Novo festival
Twee volle dagen kunnen we genieten van de festiviteiten van het jaarlijkse Internationale festival van Porto-Novo, wat een focus heeft op de voodooreligie en -cultuur. Traditionele dansen, muziek en culturele evenementen staan op het programma. Tussen de festivalactiviteiten door verkennen we Porto-Novo: we wandelen door de oude stadsdelen, langs de moskee en de kathedraal, bezoeken de botanische tuin en het etnografische museum. En als de tijd het toelaat brengen we een bezoek aan nabijgelegen Adjarra, een dorp bekend van de kunstmarkt en de zwarte rivier.
nacht in: Porto-Novo
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: –
5

Dag 5

9 januari – Allada voodoo festival
Het is tijd om verder te reizen. Benin is zich aan het voorbereiden op de nationale voodoodag. We reizen naar Allada, waar vanmiddag een kleinschalig voodoofestival plaatsvindt.
In de namiddag reizen we door naar Ouidah, waar de avond in het teken staat van de voorbereidingen voor de grote dag. We bezoeken de Koninklijke hof van de Savi, het startpunt van alle rituelen voor het festival en zijn te gast bij de avondceremonieën.
nacht in: Ouidah
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 80 km – 2 uur
6

Dag 6

10 januari – nationale voodoodag
Vandaag draait alles om de voodoo. Duizenden mensen komen samen op het strand bij de Poort van Geen Weg Terug. De volgers van de voodooreligie en hun Koningen dansen en voeren ceremonies uit. We zien mensen in trance gaan tijdens deze heilige dansen. De dag biedt een inkijkje in de vieringen van het voodoogeloof en ongetwijfeld komen we oren en ogen tekort om alle kleuren, geluiden, de dansen en het zingen van de Koningen en hun volgelingen in ons op te nemen.
Zijn de festiviteiten en de massa in Ouidah te overweldigend? Vraag dan bij de gids naar de mogelijkheid om een uitstap naar Grand Popo te maken, waar vandaag een kleinschaliger voodoofestival plaatsvindt.
nacht in: Ouidah
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: –
7

Dag 7

11 januari – Ouidah
Terwijl de meeste festivalgangers alweer vertrokken zijn, maken wij van de gelegenheid gebruik nog een dag in Ouidah te blijven om de andere aspecten van de stad te verkennen. Met onze gids wandelen we de 4 km lange slavenroute, die ons langs historische monumenten voert als de Boom der Vergetelheid en de put, waar mensen hun Afrikaanse zonden moesten afwassen alvorens aan boord te gaan; herinneringen aan een zwarte periode in de historie van West Afrika. De Poort van Geen Weg Terug markeert het einde van de slavenroute. We brengen een bezoek aan het museum in de stad, aan de tempel van de pythons en aan het heilige bos.
Tevens maken we een uitstapje naar Ouakpé, een dorp, waar de vrouwen ons laten kennismaken met het proces van zoutwinning.
nacht in: Ouidah
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: –
 
8

Dag 8

12 januari – Ouidah naar Djougou**
Vandaag starten we de reis richting het noorden van Benin, bestemming Djougou, waar we naar verwachting in de middag arriveren. De namiddag benutten we voor bezoeken aan enkele van de ateliers in de stad, zoals een leerbewerkingsatelier en een atelier, waar metaal gerecycled wordt.
nacht in: Djougou
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 460 km – 7 uur
9

Dag 9

13 januari – Tanekaland**
Na het ontbijt gaat de reis naar het land van de Taneka. De bevolkingsgroep, die nog relatief onbekend is, heeft haar cultuur en traditionele manier van leven in stand gehouden. We starten ons bezoek bij de cultuurbank. Alle objecten, die hier te zien zijn, zijn eigendom van mensen uit nabijgelegen dorpen, en dienen als onderpand voor een verstrekt microkrediet. Zodra de lening is afbetaald kan de eigenaar zijn cultuurobject weer ophalen.
We verlaten de asfaltweg en wanen ons al snel in een andere wereld, waar de tijd heeft stilgestaan en het leven nog geleefd wordt op het ritme van de dagen en seizoenen. De pitoreske Taneka-dorpen geven een goed beeld van het landelijke leven en een kans om kennis te maken met de mensen en hun tradities. De Koning en de spiritueel leider worden bijzonder gerespecteerd door de dorpsbewoners en spelen een belangrijke rol in de gemeenschap. We brengen beleefdheidsbezoeken aan beide wijze mannen en ontvangen zegeningen voor onze reis.
Na de lunch in het dorp reizen we verder noordwaarts. In de namiddag komen we aan in Tanougou. We bezoeken het dorp en strijken neer bij de waterval, waar we kunnen zwemmen. De nacht brengen we in het dorp door, te gast bij een familie.
nacht in: Tanougou
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 160 km – 2,5 uur
10

Dag 10

14 januari – Pendjari Park**
Een vroege start van de dag om de resterende 40 kilometer naar de ingang van Pendjari Park te overbruggen. Bij de entree zijn informatieboekjes te koop over de in het park voorkomende dieren.
Pendjari Park wordt vaak genoemd als het beste nationale park in West-Afrika en heeft een UNESCO natuurvermelding.
Olifanten, bavanen, buffels, wrattenzwijnen, allerhande soorten antilopen, leeuwen, krokodillen, nijlpaarden en honderden vogelsoorten kunnen er gespot worden. Onze gids neemt ons mee op een tour door het park, waarbij we stoppen bij diverse observatie- en uitkijkpunten. De lunch nuttigen we in een van de accommodaties in het park. In de namiddag, eveneens een goede tijd om wild te spotten, maken we een tweede safaritocht. We brengen de nacht door in een van de accommodaties in het park.
nacht in: Pendjari Park
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 250 km – 5-6 uren
11

Dag 11

15 januari – Pendjari naar Sombaland**
Ondertussen hebben we zeker al de nodige diersoorten gezien, maar dat weerhoudt ons er niet van om nogmaals vroeg op te staan voor een safaritocht. Zou het niet mooi zijn als wij de gelukkigen zouden zijn om een van de luipaarden of jachtluipaarden te zien?
De safaritocht voert ons in de loop van de ochtend het park uit. Via Natitingou reizen we naar het land van de Somba. De Somba, of Otamari, genieten grote bekendheid vanwege hun tata’s: lemen huizen met twee verdiepingen. De ronde kamers zijn verbonden door kleine deuren en trappetjes. De slaapkamers bevinden zich op de verdieping, naast de graanschuren. Evenals de paaldorpen in het Noukouemeer en de nederzettingen op de heilige heuvels van Dassa, was het oorspronkelijke doel van de tata’s om bescherming te bieden tegen aanvallen van roofdieren en vijandige stammen. Terwijl in de achterliggende decennia sommigen kozen voor een meer moderne manier van bouwen, blijft de tata de voorkeur houden van de bevolking en keert menigeen ernaar terug.
We brengen de nacht door op het dakterras, te gast bij een familie. De lokale ervaring en de nacht onder de sterrenhemel compenseren de eenvoudige omstandigheden.
nacht in: Somba country
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 300 km – 6 uur

12

Dag 12

16 januari – de Somba architectuur
In de ochtend maken we een wandeling met een lokale gids, die ons uitleg geeft over de huizen, de gebruiken en tradities van de Somba, evenals over de animistische leefwijze. Gezichtsinkervingen, worden tegenwoordig in mindere mate aangebracht, maar hebben altijd een belangrijke rol gespeeld bij de Somba. Lang geleden waren de inkervingen deel van de identiteit; elke familie heeft zijn eigen patronen, die ook op de muren van de tata’s te zien zijn.
We zeggen onze gastgezinnen gedag en reizen door naar Natitingou. Nadat we ons geinstalleerd hebben in onze accommodatie brengen we een bezoek aan het regionale museum. We sluiten de dag af met een bezoek aan een lokale brouwerij, waar we uitleg krijgen over het bereidingsproces van gierstebier. In de aangrenzende bar kunnen we de verschillende kwaliteiten bier en bananenoliebolletjes proeven.
nacht in: Natitingou
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 50 km – 1 uur
13

Dag 13

17 januari – Kouandé Koninkrijk
We maken een uitstap naar Kouandé. Langs de weg zien we mensen aan het werk, op zoek naar goud en om grint te maken van stukken rots. In Kouandé bezoeken we Zijne Koninklijke Hoogheid. Wellicht worden we gegidst door een van de prinsen. Bezoekers zijn altijd van harte welkom en het bezoek wordt gezien als een teken van respect voor de Koning, die met plezier vragen beantwoord over zijn leven en zijn Koninkrijk.
We brengen een bezoek aan de Chef van de Aarde en aan een familie, die sheaboter maakt, een natuurlijke romige boterachtige creme, die gebruikt wordt om te koken en als verzorgingsproduct. Sheaboter is vaak een van de ingredienten in de duurdere verzorgingsproducten in het westen.
nacht in: Natitingou
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 100 km – 2 uur
14

Dag 14

18 januari – wandelen naar de Peul
We hebben al met diverse bevolkingsgroepen kennisgemaakt, maar er zijn er nog veel meer in Benin. Vandaag maken we een wandeltocht in de omgeving van Natitingou en brengen we een bezoek aan een Peul-familie.
De Peul-bevolking woont verspreid over meerdere West-Afrikaanse landen en leven nog deels nomadisch. De mannen zijn bekend als de veehoeders. Ze trekken met hun kuddes door het land en afhankelijk van het seizoen verhuizen hun families mee.
De wandeling voert ons naar een Peul-dorp, waar we een indruk krijgen van het dorpsleven en de cultuur. Na het dorpsbezoek wandelen we door naar de Kota-waterval, een ideale plek voor een picknicklunch en een ontspannen middag met de mogelijkheid om te zwemmen.
nacht in: Natitingou
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: –
15

Dag 15

19 januari – Dassa’s heilige heuvels
We vangen onze reis richting het zuiden aan. De reis naar Dassa zal ongeveer 5 uur duren. Onderweg stoppen we bij de Dankoli fetisj, die bekend staat als een van de krachtigste in het land. De fetisj is populair bij aanhangers van het voodoogeloof, die van heinde en verre hierheen reizen om te offeren en de fetisj om hulp te vragen.
Naar verwachting komen we in de middag aan in Dassa, stad omgeven door heuvels. Hoewel er meer zijn, wordt in de regel het heilige voodoogetal 41 gebruikt om het aantal heuvels te duiden. Veel van de heuvels waren in vroeger tijden bewoond. Ze boden een schuilplaats om uit handen te blijven van slavenhandelaren. Overblijfselen van de nederzettingen, die beschermd werden met voodoorituelen, zijn nog te zien en sommige voodoopaleizen zijn nog in gebruik. We bezoeken een voodoopaleis, waar we heilige voodooidolen kunnen zien.
nacht in: Dassa
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 340 km – 5 uur
.
16

Dag 16

20 januari – Abomey en vertrek
De laatste dag van onze reis is aangebroken. Na het ontbijt reizen we naar Abomey, in vroeger tijden de hoofdstad van het vermaarde Dahomey Koninkrijk. Vanaf 1645 bouwde elke Koning er zijn paleis. Ten tijde van de Franse invasie, waren er 12 paleizen in de stad. De toenmalige Koning Ghebazin wilde niet dat deze in handen van de bezetters zou vallen. Hij besloot de stad in brand te steken en te vluchten. Een van de paleizen overleefde de brand.
Wij rijden door naar een nabijgelegen dorp* met een rijke voodootraditie, waar een voodooritueel voor ons wordt uitgevoerd. In de namiddag arriveren we in Cotonou, waar we aan de kust kunnen genieten van de zonsondergang. Een morabele reis, vol voodo en het dagelijkse leven van diverse bevolkingsgroepen, komt tot een eind. In de avond worden we naar de luchthaven gebracht voor onze terugvlucht.
mogelijkheid te douchen voor vertrek in: Cotonou
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 250 km – 4 uur
* Wie liever een bezoek aan het museum van Abomey brengt, kan aan de gids vragen om daar afgezet te worden voordat de rest doorreist naar het dorp, en opgehaald te worden voordat de reis naar Cotonou aangevangen wordt.

** Indien het Pendjari Park niet bezocht kan worden, gaat voor dit deel van de reis Plan B in werking.

8

Dag 8

12 januari – Ouidah naar Bassila
Vandaag starten we de reis richting het noorden van Benin. De bestemming van vandaag is Bassila. Onderweg wordt er gestopt voor lunch en voor korte bezoeken en het maken van foto’s.
nacht in: Bassila
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 360 km – 5-6 uur
9

Dag 9

13 januari – Bassila – Tanekaland
In de ochtend brengen we een bezoek aan een conservatieproject voor apen in Bassila. Aansluitend reizen we door naar Djougou, waar we bezoeken brengen aan enkele van de ateliers in de stad, zoals een leerbewerkingsatelier en een atelier, waar metaal gerecycled wordt.
In de middag gaat onze reis door naar het land van de Taneka. De bevolkingsgroep, die nog relatief onbekend is, heeft haar cultuur en traditionele manier van leven in stand gehouden. We starten ons bezoek bij de cultuurbank. Alle objecten, die hier te zien zijn, zijn eigendom van mensen uit nabijgelegen dorpen, en dienen als onderpand voor een verstrekt microkrediet. Zodra de lening is afbetaald kan de eigenaar zijn cultuurobject weer ophalen.
We verlaten de asfaltweg en wanen ons al snel in een andere wereld, waar de tijd heeft stilgestaan en het leven nog geleefd wordt op het ritme van de dagen en seizoenen. De pitoreske Taneka-dorpen geven een goed beeld van het landelijke leven en een kans om kennis te maken met de mensen en hun tradities. De Koning en de spiritueel leider worden bijzonder gerespecteerd door de dorpsbewoners en spelen een belangrijke rol in de gemeenschap. We brengen beleefdheidsbezoeken aan beide wijze mannen en ontvangen zegeningen voor onze reis.
nacht in: Tanekaland
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 40 km – 1 uur
10

Dag 10

14 januari – Tanekaland
Wandelschoenen aan! Vandaag verkennen we het land van de Taneka te voet, we maken kennis met de leefomgeving van de Taneka, met de Taneka Beri-berg en we brengen een bezoek aan wat lokaal een ‘natuurlijk zwembad’ genoemd wordt. Vergeet dus niet je badkleding en een handdoek in je dagrugzak te pakken. In de loop van de middag keren we terug naar het dorp, waar we de nacht doorbrengen.
nacht in: Tanekaland
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: –
11

Dag 11

15 januari – Tanekaland – Sombaland
We nemen afscheid van de Taneka en hun dorp. Via Natitingou reizen we naar het land van de Somba. De Somba, of Otamari, genieten grote bekendheid vanwege hun tata’s: lemen huizen met twee verdiepingen. De ronde kamers zijn verbonden door kleine deuren en trappetjes. De slaapkamers bevinden zich op de verdieping, naast de graanschuren. Evenals de paaldorpen in het Noukouemeer en de nederzettingen op de heilige heuvels van Dassa, was het oorspronkelijke doel van de tata’s om bescherming te bieden tegen aanvallen van roofdieren en vijandige stammen. Terwijl in de achterliggende decennia sommigen kozen voor een meer moderne manier van bouwen, blijft de tata de voorkeur houden van de bevolking en keert menigeen ernaar terug.
Vanmiddag maken we een botanische wandeling, waarbij we de zogenaamde koloniale route volgen.
We brengen de nacht door op het dakterras, te gast bij een familie. De lokale ervaring en de nacht onder de sterrenhemel compenseren de eenvoudige omstandigheden.
nacht in: Somba country
inbegrepen maaltijden: O-L-D
reisafstand en -tijd: 95 km – 1,5-2 uur
INBEGREPEN Alle overnachtingen
Alle ontbijten
Vol pension
Engels- en Franstalige lokale gidsen
alle kosten voor de in het programma vermelde excursies
alle transport gerelateerd aan het programma
luchthaventransfers
toeristenbelastingen
NIET INBEGREPEN Reis naar Cotonou v.v.
persoonlijke verzekeringen
drinken
overige maaltijden
persoonlijke uitgaven
optionele excursies en activiteiten op vrije dagen.
Vaccinaties
Aanvullende excursies of activiteiten
Dranken en overige maaltijden
Fooien, souvenirs en persoonlijke uitgaven
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Eventuele Visumverzorging € 100,-
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt