12 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Bulgarije
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Bulgarije | Wandel- & cultuurreis in de Rhodopen – 12 dgn

Tijdens deze cultuur- en wandelreis in Bulgarije maakt u kennis met de vele facetten van de Rhodopen in zuidwest Bulgarije. Wij wandelen door ongerepte natuur, bezoeken historische steden, kleine dorpjes, eeuwenoude kloosters en kerkjes en proeven van lokale specialiteiten en goede wijnen. Enkele van de hoogtepunten tijdens deze reis zijn: het bezoek aan de mooie oude stad Plovdiv en de prachtige kloosters van Bachkovo en Rila. Wandelingen langs watervallen, kloven en rivieren.

We dwalen door de smalle straatjes van de karakteristieke Rhodopen dorpen: Shiroka luka en Delchovo. Ook verblijven we in Melnik, met haar 230 inwoners het kleinste maar meest romantische stadje van Bulgarije ondermeer bekend om haar goede wijnhuizen. Tijdens deze actieve vakantie bezoeken we ook de indrukwekkende Yagodina grot; één van de mooiste grotten van Europa.

De reis wordt afgesloten met een prachtige wandeling langs de, hoog in de bergen gelegen, Seven Rila Lakes en een verblijf in de bruisende stad Sofia met haar vele oudheden, goede restaurantjes en hippe winkeltjes. De Rhodopen is een lang, groen bergmassief gelegen in het zuidwesten van Bulgarije. Het is een oud gebergte met afgeronde toppen, grote delen zijn met bossen begroeid. De hoogste top is rond de 2000m en de gemiddelde hoogte is 800m.

U vindt hier een grote diversiteit aan planten, waaronder kruiden en medicinale soorten. Ook zijn hier vele paddenstoelen en wilde vruchten te vinden. De Rhodopen zijn tevens het leefgebied van menig diersoort zoals: wilde zwijnen, herten, roofvogels, vleermuizen, wilde balkan geiten en zelfs wolven en beren komen hier nog voor.

Maaltijden
Tijdens deze reis maakt u ook kennis met de goede en uitgebreide Bulgaarse keuken met haar Turkse en Griekse invloeden, u zult van vele specialiteiten proeven.

Begeleiding
Voor de begeleiding van deze reis hebben wij de beschikking over twee ervaren en enthousiaste Bulgaarse gidsen welke beiden zowel Engels als Nederlands spreken. Zij houden van de natuur en van wandelen en maken mensen graag wegwijs in hun land. Zij wisselen elkaar per reis af.

Accommodaties
I.v.m. de corona-maatregelen kunnen we in het seizoen van 2022 nog geen kamers op indeling aanbieden. Er wordt verbleven in kleinschalige pensions en familiehotels o.b.v. een 1-persoonskamer met eigen badkamer en toilet. Mocht u samen met een reisgenoot deze reis boeken dan krijgt u een korting op de 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking)  € 90,- p/p. Dit zullen wij handmatig op de factuur verwerken!


N.B. Voor diegenen die zich binnen vier weken voor vertrek opgeven, kan een toeslag worden geheven i.v.m. hogere kosten van het vliegticket! Wij kunnen het ons goed voorstellen dat u vragen heeft over deze reis. U kunt ons daarom altijd bellen tussen 10:00 uur en 20:00 uur op 020-2221767 of uw vraag per mail naar ons sturen via het contactformulier. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Vertrekdata

26/09/2022
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1475.00
11/07/2022
Niet meer beschikbaar
€ 1475.00
1

Dag 1

Vlucht Amsterdam – Sofia, transfer naar hotel in Plovdiv, reisafstand 150 km. Eventueel rondwandeling voordat wij gaan eten.
2

Dag 2

In de ochtend te voet deze prachtige, oude en cultuurrijke stad verkennen met haar smalle straatjes, kleurrijke oude huizen, Romeinse theater, kerken en vele musea. In de middag kun je er zelf op uittrekken of gewoon lekker op een terrasje zitten. Plovdiv is in 2019 de culturele hoofdstad van Europa.
3

Dag 3

Plovdiv – Bachkovo – Arda, reisafstand 185 km, wandelen ca. 3,5  uur, 9 km,  450 m stijgen, 450 m dalen.
Na het ontbijt reizen wij af naar het mooi gelegen klooster van Bachkovo, één van de fraaiste en oudste van het land. Na dit bezoek rijden we door naar Smolyan waar we een  wandeling maken over de eco trail The canyon of the waterfalls: een mooie route langs de rivier Elena met onderweg prachtig gevormde rotspartijen, vele bruggetjes en indrukwekkende uitzichten. Avondmaaltijd en verblijf in het karakteristieke dorp Arda.
4

Dag 4

Arda, wandelduur ca. 4,5 uur, ca. 12 km, 450m stijgen, 450m dalen.
Na het ontbijt wandelen we langs de stromen van de Arda rivier, we zoeken een mooie plekje op voor een picknicklunch en lopen via een andere route terug naar het dorp. In het dorp aangekomen proeven we van de lokaal gestookte frambozenbrandewijn en de goede lokale wijn. Avondmaaltijd met specialiteiten uit de streek. Verblijf weer in Arda.
5

Dag 5

Arda – Devin – Buinovo, reisafstand 130 km, wandelduur ca. 1,5 uur, 150 m stijgen, 150 m dalen.
Na het ontbijt gaan wij op weg naar het plaatsje Devin, bekend om haar minerale baden. We stoppen in het mooie dorp Shiroka Laka en dwalen door de smalle geplaveide straatjes met de prachtige karakteristieke huizen.
In Devin aangekomen wandelen we langs de minerale bronnen en volgen het eco pad langs de rivier, een makkelijke maar zeer mooie wandeling met een bijzondere sfeer. Aan het eind van de wandeling kunnen de liefhebbers heerlijk ontspannen in één van de minerale baden voordat wij doorrijden naar de mooie omgeving van Trigrad waar we 2 nachten zullen verblijven in het dorp Buinovo. Ook hier staat weer een goede avondmaaltijd voor ons klaar.
6

Dag 6

Buinovo – Yagodina – Trigrad – Yagodina, reisafstand 20 km. Eerste wandeling: ca. 2,5 u, 7 km, 360 m stijgen, 380 m dalen. Tweede wandeling: ca. 2 u, 8 km, 120 m stijgen, 240 m dalen.
Transfer naar het dorp Yagodina waar vandaan wij naar het platform Orlovo oko (adelaars oog) lopen, waar wij vanaf 1563 m hoogte een prachtig uitzicht hebben op de  Rhodopen, het Pirin en Rila gebergte en een deel van Griekenland.Via een andere route lopen wij terug naar Yagodina.
Na de lunch bezoeken wij  de Devil’s throat cave, een natuurfenomeen in de kloof van Trigrad met een ondergrondse rivier. Via een uitgehakte tunnel kun je een enorm grot bezoeken, groot genoeg om plaats te bieden aan de Alexander Nevski kathedraal in Sofia! Met deze plaats zijn legendes van Orpheus verweven.
Vanuit Trigrad lopen wij terug naar Yagodina. Wij overnachten weer in Buinovo
“7”

Dag 7

Trigrad – Delchovo – Melnik/Rozjen, reisafstand 150 km. Wandeling ca. 2 u, 350m stijgen, 7 km plus wandeling door dorp.
Bezoek aan de grot van Yagodina. Volgens kenners één van de mooiste grotten van Europa met een veelheid aan stalactieten, stalagmieten, kolommen en andere formaties. Transfer naar het dorp Delchevo gelegen in het indrukwekkende Pirin gebergte. Het dorp heeft een typische architectuur met smalle geplaveide straatjes en mooie oude huizen gebouwd van steen en hout. Het merendeel van de huizen is jn de late 19e eeuw gebouwd door lokale ambachtslieden. Inmiddels zijn 27 van deze renaissance huizen aangemerkt als historisch monument. We wandelen de bergen in naar Popovi Livadivin en genieten van een prachtig uitzicht over de vlakte die het  Piringebergte scheidt van het Rhodopi gebergte. Hierna worden we naar Melnik/Rozjen gebracht waar we een lekkere maaltijd hebben en overnachten.
8

Dag 8

Melnik/Rojen. Wandelduur ca. 5 uur, ca. 13 km, 400m stijgen, 450m dalen.
Wij wandelen naar het dorp Zlatolist en bezoeken de St. George kerk. We lopen verder naar het pittoreske klooster van Rojen uit de 13e eeuw. Een prachtige route leidt ons verder langs bijzondere zandsteenformaties, de zogenoemde Pyramiden van Melnik, naar het gelijknamige stadje. We bezoeken hier het grootste Nationale revival huis van de Balkan: het Kordopulov huis. Het herbergt een interessant etnografisch museum en tevens de grootste wijnkelder van het stadje waar wij proeven van de unieke rode Melnik wijnen. Wij dwalen verder door het stadje met haar geplaveide straten en prachtige oude huizen. We overnachten in een hotel in de omgeving en gebruiken weer gezamenlijk de avondmaaltijd.
Wandelduur ca. 5 uur, ca. 13 km, 400m stijgen, 450m dalen..
9

Dag 9

 Melnik/Rojen – Rila klooster – Separeva Banya/Panichishte reisafstand 210 km, korte wandeling, 150 m stijgen, 100 m dalen, afstand 2,5 km.
Vandaag een lange maar mooie rit met de bus naar het grootste en bekendste klooster van Bulgarije: het kleurrijke Rila klooster uit de 10e eeuw. Dit indrukwekkende klooster staat op de Unesco lijst en is een bezoek meer dan waard! We wandelen naar de grot van St. Ivan Rilski gelegen in een mooi bos. Hierna reizen wij verder naar Separeva Banya/Panichishte waar we zullen verblijven.
10

Dag 10

 Separeva Banya/Panichishte – 7 Rila lakes – Sofia, reisafstand 120 km, wandelduur 4 – 4,5 uur, 500 m stijgen, 500 m dalen, afstand 10 km.
Vandaag staat een prachtige wandeling op het programma. Na een korte transfer gaan we met de stoeltjeslift omhoog welke ons van 1500m naar ruim 2000m hoogte brengt. We beginnen hier onze wandeling langs de gletsjermeren van Rila waarvan de hoogste op 2535m hoogte ligt. Een indrukwekkende tocht langs diepblauwe meren omzoomd door majestueuze pieken. Na onze wandeling staat de bus klaar om ons naar Sofia te brengen. We verblijven in een hotel buiten het drukke stadscentrum.
11

Dag 11

 Sofia. Vandaag hebben wij de hele dag om deze bruisende stad te verkennen. In de ochtend maken we een wandeling langs de bekende bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevski kathedraal, het nationale theater, de Russiche St. Niolai kerk, de Synagoge van Sofia etc. In de middag kun je er zelf op uit trekken om de straatjes met de vele hippe winkeltjes en eettentjes te verkennen of een uitstapje maken naar het historisch museum en de prachtige middeleeuwse Boyana kerk met haar kleurrijke fresco´s. Het is makkelijk en goedkoop om gebruik te maken van een taxi terug naar het hotel, indien gewenst. ‘s Avonds genieten we van een lekkere maaltijd.

“12”

Dag 12

In de ochtend vrije tijd om zelf te besteden. Aan het eind van de ochtend vertrek naar het vliegveld voor de vlucht terug naar NL.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.
INBEGREPEN Vlucht Amsterdam – Sofia
Vervoer met eigen bus
Bagagevervoer
Nederlandstalige reisbegeleiding
Verblijf o.b.v. 1-persoonskamer/badkamer
Alle ontbijten
(picknick)lunch dag 6
Avondmaaltijden dag 1 – 11
bij late aankomst dag 1: snack, fruit e.d.
Wijn- en brandewijn proeverij in Arda
Wijnproeverij in Melnik, yoghurt proeverij
Lift naar de 7 Rila lakes
NIET INBEGREPEN Entreegelden
Drankjes bij de maaltijden
Maaltijden die niet bij inbegrepen staan
Optioneel bezoek aan de Boyana kerk in Sofia en het Historisch museum (€ 15 p.p. bij min. 6 pers.)
In te checken bagage € 26,- per stuk per enkele reis
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar