12 dagen
Aantal dagen
6-14 personen
Aantal personen
Bulgarije
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Bulgarije | Wandel- & cultuurreis in de Rhodopen – 12 dgn

Tijdens deze cultuur- en wandelreis in Bulgarije maak je kennis met de vele facetten van de Rhodopen in zuidwest Bulgarije. Wij wandelen door ongerepte natuur, bezoeken historische steden, kleine dorpjes, eeuwenoude kloosters en kerkjes en proeven van lokale specialiteiten en goede wijnen. Enkele van de hoogtepunten tijdens deze reis zijn: het bezoek aan de mooie oude stad Plovdiv en de prachtige kloosters van Bachkovo en Rila. Wandelingen langs watervallen, kloven en rivieren.

We dwalen door de smalle straatjes van de karakteristieke Rhodopen dorpen: Shiroka luka en Delchovo. Ook verblijven we in Melnik, met haar 230 inwoners het kleinste maar meest romantische stadje van Bulgarije ondermeer bekend om haar goede wijnhuizen. Tijdens deze actieve vakantie bezoeken we ook de indrukwekkende Yagodina grot; één van de mooiste grotten van Europa.

Het Rhodopi gebergte in Bulgarije
De Rhodopen is een lang, groen bergmassief in het zuidwesten van Bulgarije dat zich uitstekend leent voor wandelreizen. Het is een oud gebergte met afgeronde toppen, grote delen zijn met bossen begroeid. De hoogste top is rond de 2000m en de gemiddelde hoogte is 800m. Je vindt hier een grote diversiteit aan planten, paddenstoelen en wilde vruchten. De Rhodopen zijn het leefgebied van menig diersoort zoals: wilde zwijnen, herten, roofvogels, vleermuizen, wilde Balkan geiten en zelfs wolven en beren komen hier nog voor. De Rhodopen zijn onderdeel van het Rewilding Europe project waarbij het doel is om van Europa een wildere plek te maken met meer ruimte en begrip voor natuur en wildleven. Deze wandelvakantie wordt afgesloten met een prachtige wandeling langs de, hoog in de bergen gelegen, Seven Rila Lakes en een verblijf in de bruisende stad Sofia met haar vele oudheden, goede restaurantjes en hippe winkeltjes.

Voor wie
Deze reis is voor mensen die op een actieve wijze zowel de cultuur als de natuur van Bulgarije willen ontdekken. Het is een mooie combinatie van cultuur, natuur en wandelen. De wandelingen variëren tussen de 2 – 5 uur en zijn te doen voor een ieder met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Houd er rekening mee dat je met hoogteverschillen te maken hebt. Je kunt, als je wilt, ook een dagje rustig aan doen en bij de accommodatie blijven of met het busje meerijden.

Maaltijden
Tijdens deze reis maak je ook kennis met de goede en uitgebreide Bulgaarse keuken met haar Turkse en Griekse invloeden, je zult van vele specialiteiten proeven.

Begeleiding
Voor de begeleiding van deze reis hebben wij de beschikking over twee ervaren en enthousiaste Bulgaarse gidsen welke beiden zowel Engels als Nederlands spreken. Zij houden van de natuur en van wandelen en maken mensen graag wegwijs in hun land. Zij wisselen elkaar per reis af.

Accommodaties
Er wordt verbleven in kleinschalige accommodaties en familiehotels op basis van een 1-persoonskamer met eigen badkamer. Alleen in het plaatsje Delchovo is het bij uitzondering mogelijk dat de badkamer gedeeld dient te worden met 1 andere kamer.


Wij kunnen het ons goed voorstellen dat je vragen hebt over deze reis. Je kunt ons daarom altijd bellen tussen 10:00 uur en 20:00 uur op 020-2221767 of je vraag per mail naar ons sturen via het contactformulier. Onze medewerkers staan je graag te woord.

Vertrekdata

23/09/2024
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1795.00
24/06/2024
Niet meer beschikbaar
€ 1795.00
1

Dag 1

Vlucht Amsterdam – Sofia
Transfer naar hotel in Plovdiv, reisafstand 150 km. Eventueel rondwandeling voordat wij gaan eten.
2

Dag 2

Plovdiv
In de ochtend te voet deze prachtige, oude en cultuurrijke stad verkennen met haar smalle straatjes, kleurrijke oude huizen, Romeinse theater, kerken en vele musea. In de middag kun je er zelf op uittrekken of gewoon lekker op een terrasje zitten. Plovdiv was in 2019 de culturele hoofdstad van Europa.
3

Dag 3

Plovdiv – Bachkovo – Arda
Na het ontbijt reizen wij af naar het mooi gelegen klooster van Bachkovo (ca. 45 min.) één van de fraaiste en oudste van het land. Na dit bezoek rijden we door naar Smolyan (ca. 1u45) waar we een wandeling maken over de eco trail The canyon of the waterfalls: een mooie route langs de rivier Elena met onderweg prachtig gevormde rotspartijen, vele bruggetjes en indrukwekkende uitzichten. Avondmaaltijd en verblijf in het karakteristieke dorp Arda.

Reisafstand 185 km, wandelen ca. 3,5  uur, ca. 9 km, 450m stijgen, 450m dalen.

4

Dag 4

Arda
Na het ontbijt wandelen we langs de stromen van de Arda rivier, we zoeken een mooie plekje op voor een picknicklunch en lopen via een andere mooie route terug naar het dorp. Avondmaaltijd met specialiteiten uit de streek. Verblijf weer in Arda.

Wandelduur ca. 4,5 uur, ca. 12 km, 450m stijgen, 450m dalen.


5

Dag 5

Arda – Devin – Buinovo
Na het ontbijt rijden wij via een prachtige weg door de bergen naar het plaatsje Devin bekend om haar minerale baden. We stoppen in het mooie dorp Shiroka Laka en dwalen door de smalle geplaveide straatjes met de prachtige karakteristieke huizen. In Devin aangekomen wandelen we langs de minerale bronnen en volgen het eco pad langs de rivier, een makkelijke maar zeer mooie wandeling met een bijzondere sfeer. Aan het eind van de wandeling kunnen de liefhebbers heerlijk ontspannen in één van de minerale baden voordat wij doorrijden naar de mooie omgeving van Trigrad waar we 2 nachten zullen verblijven in het dorp Buinovo. Ook hier staat weer een goede avondmaaltijd voor ons klaar.

Reisafstand 130 km, wandelduur ca. 1,5 uur, 150 m stijgen, 150 m dalen.

6

Dag 6

Buinovo – Yagodina – Trigrad – Yagodina
Korte transfer naar het dorp Yagodina waar vandaan wij naar het platform Orlovo oko (adelaars oog) lopen, waar wij vanaf 1563 m hoogte een prachtig uitzicht hebben op de  Rhodopen, het Pirin en Rila gebergte en een deel van Griekenland.Via een andere route lopen wij terug naar Yagodina. Na de lunch bezoeken wij  de Devil’s throat cave, een natuurfenomeen in de kloof van Trigrad met een ondergrondse rivier. Via een uitgehakte tunnel kun je een enorm grot bezoeken, groot genoeg om plaats te bieden aan de Alexander Nevski kathedraal in Sofia! Met deze plaats zijn legendes van Orpheus verweven.
Vanuit Trigrad lopen wij terug naar Yagodina. Wij overnachten weer in Buinovo.

Reisafstand 20 km. Eerste wandeling: ca. 2,5 u, 7 km, 360 m stijgen, 380 m dalen. Tweede wandeling: ca. 2 u, 8 km, 120 m stijgen, 240 m dalen.

“7”

Dag 7

Trigrad – Delchovo – Melnik/Rozjen
Bezoek aan de grot van Yagodina. Volgens kenners één van de mooiste grotten van Europa met een veelheid aan stalactieten, stalagmieten, kolommen en andere formaties. Transfer naar het stadje Gotse Delchev, hiervandaan wandelen wij naar het dorp Delchevo gelegen in het indrukwekkende Pirin gebergte. Het dorp heeft een typische architectuur met smalle geplaveide straatjes, een kerkje uit 1838 en mooie oude huizen van steen en hout. Het merendeel van de huizen is in de late 19e eeuw gebouwd door lokale ambachtslieden. Inmiddels zijn 27 van deze renaissance huizen aangemerkt als historisch monument. Na een rondwandeling door het dorp worden wij naar Melnik/Rozjen gebracht waar we een lekkere maaltijd hebben en overnachten.

reisafstand 150 km. Wandeling ca. 1,5 u, ca. 300m stijgen, afstand 4 km plus wandeling door dorp.

8

Dag 8

Melnik/Rojen.
Wij wandelen naar het dorp Zlatolist en bezoeken de St. George kerk. We lopen verder naar het pittoreske klooster van Rojen uit de 13e eeuw. Een prachtige route leidt ons verder langs bijzondere zandsteenformaties, de zogenoemde Pyramiden van Melnik, naar het gelijknamige stadje. We bezoeken hier het grootste Nationale revival huis van de Balkan: het Kordopulov huis. Het herbergt een interessant etnografisch museum en tevens de grootste wijnkelder van het stadje waar wij proeven van de unieke rode Melnik wijnen. Wij dwalen verder door het stadje met haar geplaveide straten en prachtige oude huizen. We overnachten in een hotel in de omgeving en gebruiken weer gezamenlijk de avondmaaltijd.

Wandelduur ca. 5 uur, ca. 13 km, 400m stijgen, 450m dalen.

9

Dag 9

Melnik/Rojen – Rila klooster – Separeva Banya/Panichishte
Vandaag een  mooie rit met de bus (ca. 2 uur) naar het grootste en bekendste klooster van Bulgarije: het kleurrijke Rila klooster uit de 10e eeuw. Dit indrukwekkende klooster staat op de Unesco lijst en is een bezoek meer dan waard! We wandelen naar de grot van St. Ivan Rilski gelegen in een mooi bos. Hierna reizen wij verder naar Separeva Banya/Panichishte waar we zullen verblijven.

Reisafstand 210 km, korte wandeling, 150 m stijgen, 100 m dalen, afstand 2,5 km.

10

Dag 10

Separeva Banya/Panichishte – 7 Rila lakes – Sofia
Vandaag staat een prachtige wandeling op het programma. Na een korte transfer gaan we met de stoeltjeslift omhoog welke ons van 1500m naar ruim 2000m hoogte brengt. We beginnen hier onze wandeling langs de gletsjermeren van Rila waarvan de hoogste op 2535 meter hoogte ligt. Een indrukwekkende tocht langs diepblauwe meren omzoomd door majestueuze pieken. Na onze wandeling staat de bus klaar om ons naar Sofia te brengen in ca. 1u45. We verblijven in een hotel buiten het drukke stadscentrum.

Reisafstand 120 km, wandelduur 4 – 4,5 uur, 500 m stijgen, 500 m dalen, afstand 10 km.

11

Dag 11

Sofia.
Vandaag hebben wij de hele dag om deze bruisende stad te verkennen. In de ochtend maken we een wandeling langs de bekende bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevski kathedraal, het nationale theater, de St.Nikolai kerk, de Synagoge van Sofia etc. In de middag kun je er zelf op uit trekken om de straatjes met de vele hippe winkeltjes en eettentjes te verkennen of een uitstapje maken naar het historisch museum en de prachtige middeleeuwse Boyana kerk met haar kleurrijke fresco´s. Het is makkelijk en goedkoop om gebruik te maken van een taxi terug naar het hotel, indien gewenst. ’s Avonds genieten we van een lekkere maaltijd.

“12”

Dag 12

Vertrek
Afhankelijk van de vertrektijd hebben we in de ochtend vrije tijd om zelf te besteden. Aan het eind van de ochtend vertrek naar het vliegveld voor de vlucht terug naar NL.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPENVlucht Amsterdan – Sofia v.v.
Handbagage
Alle vervoer volgens programma
Nederlands en Bulgaars sprekende gids
Verblijf o.b.v. 1-persoonskamer incl. ontbijt
Avondmaaltijden 10 x
Picknicklunch dag 6

Wijnproeverij in Melnik en yoghurt proeverij
Lift naar de 7 Rila lakes
NIET INBEGREPENdrankjes bij de maaltijden
snacks onderweg
lunches
entreebewijzen
optioneel bezoek Boyana kerk/historisch museum – Sofia
ruimbagage 20kg € 62,- retour
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten

Wij kunnen de prijs voor de vlucht van deze reis tot 2 maanden voor vertrek vastzetten. Na deze periode zullen de vliegticketprijzen snel stijgen, en zullen wij genoodzaakt zijn de prijs dienovereenkomstig aan te passen.

Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar