12 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Bulgarije
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Bulgarije | Wandel- & cultuurreis in de Rhodopen – 12 dgn

Tijdens deze cultuur- en wandelreis in Bulgarije maakt u kennis met de vele facetten van de Rhodopen in zuidwest Bulgarije. Wij wandelen door ongerepte natuur, bezoeken historische steden, kleine dorpjes, eeuwenoude kloosters en kerkjes en proeven van lokale specialiteiten en goede wijnen. Enkele van de hoogtepunten tijdens deze reis zijn: het bezoek aan de mooie oude stad Plovdiv en de prachtige kloosters van Bachkovo en Rila. Wandelingen langs watervallen, kloven en rivieren.

We dwalen door de smalle straatjes van de karakteristieke Rhodopen dorpen: Shiroka luka en Delchovo. Ook verblijven we in Melnik, met haar 230 inwoners het kleinste maar meest romantische stadje van Bulgarije ondermeer bekend om haar goede wijnhuizen. Tijdens deze actieve vakantie bezoeken we ook de indrukwekkende Yagodina grot; één van de mooiste grotten van Europa.

De reis wordt afgesloten met een prachtige wandeling langs de, hoog in de bergen gelegen, Seven Rila Lakes en een verblijf in de bruisende stad Sofia met haar vele oudheden, goede restaurantjes en hippe winkeltjes. De Rhodopen is een lang, groen bergmassief gelegen in het zuidwesten van Bulgarije. Het is een oud gebergte met afgeronde toppen, grote delen zijn met bossen begroeid. De hoogste top is rond de 2000m en de gemiddelde hoogte is 800m.

U vindt hier een grote diversiteit aan planten, waaronder kruiden en medicinale soorten. Ook zijn hier vele paddenstoelen en wilde vruchten te vinden. De Rhodopen zijn tevens het leefgebied van menig diersoort zoals: wilde zwijnen, herten, roofvogels, vleermuizen, wilde balkan geiten en zelfs wolven en beren komen hier nog voor.

Maaltijden
Tijdens deze reis maakt u ook kennis met de goede en uitgebreide Bulgaarse keuken met haar Turkse en Griekse invloeden, u zult van vele specialiteiten proeven.

Begeleiding
Voor de begeleiding van deze reis hebben wij de beschikking over twee ervaren en enthousiaste Bulgaarse gidsen welke beiden zowel Engels als Nederlands spreken. Zij houden van de natuur en van wandelen en maken mensen graag wegwijs in hun land. Zij wisselen elkaar per reis af.

Accommodaties
Er wordt verbleven in kleinschalige accommodaties en familiehotels op basis van een 2-persoonskamer met eigen badkamer. Alleen in het plaatsje Delchovo is het bij uitzondering mogelijk dat de badkamer gedeeld dient te worden met 1 andere kamer. Indien u kiest voor een kamer op indeling wordt u ingedeeld met een andere deelnemer van hetzelfde geslacht. Wilt u niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kunt u een éénpersoonskamer boeken. De toeslag hiervoor is € 210,-.

Vliegreis
Voor deze reis kiezen we voor een vlucht van Wizz-Air vanaf Eindhoven.
Vertrek Eindhoven 14:30 uur – Aankomst Sofia 18:10 uur (W6 4326)
Vertrek Sofia 12:05 uur – Aankomst Eindhoven 14:00 uur (W6 4325)

(Hand)bagage
Bij Wizz-Air mag je één stuk handbagage met de afmeting 40 x 30 x 20 cm van max. 10 kg meenemen aan boord. Wil je alleen reizen met handbagage kies dan voor een grotere stuk handbagage dat aan boord mag. Je mag dan 1 stuk kleine handbagage meenemen en één stuk met de afmeting 55 x 40 x 23 cm van max 10 kg. Kies je voor ruimbagage dan mag je één stuk handbagage met de afmeting 40 x 30 x 20 cm van max. 10 kg meenemen aan boord en mag je één koffer inchecken van max. 20 kg

 


N.B. Voor diegenen die zich binnen vier weken voor vertrek opgeven, kan een toeslag worden geheven i.v.m. hogere kosten van het vliegticket! Wij kunnen het ons goed voorstellen dat u vragen heeft over deze reis. U kunt ons daarom altijd bellen tussen 10:00 uur en 20:00 uur op 020-2221767 of uw vraag per mail naar ons sturen via het contactformulier. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Vertrekdata

08/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1495.00
25/09/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1495.00
1

Dag 1

Vlucht Amsterdam – Sofia
Transfer naar hotel in Plovdiv, reisafstand 150 km. Eventueel rondwandeling voordat wij gaan eten.
2

Dag 2

Plovdiv
In de ochtend te voet deze prachtige, oude en cultuurrijke stad verkennen met haar smalle straatjes, kleurrijke oude huizen, Romeinse theater, kerken en vele musea. In de middag kun je er zelf op uittrekken of gewoon lekker op een terrasje zitten. Plovdiv is in 2019 de culturele hoofdstad van Europa.
3

Dag 3

Plovdiv – Bachkovo – Arda
Na het ontbijt reizen wij af naar het mooi gelegen klooster van Bachkovo, één van de fraaiste en oudste van het land. Na dit bezoek rijden we door naar Smolyan waar we een  wandeling maken over de eco trail The canyon of the waterfalls: een mooie route langs de rivier Elena met onderweg prachtig gevormde rotspartijen, vele bruggetjes en indrukwekkende uitzichten. Avondmaaltijd en verblijf in het karakteristieke dorp Arda.
4

Dag 4

Arda, wandelduur ca. 4,5 uur, ca. 12 km, 450m stijgen, 450m dalen.
Na het ontbijt wandelen we langs de stromen van de Arda rivier, we zoeken een mooie plekje op voor een picknicklunch en lopen via een andere route terug naar het dorp. In het dorp aangekomen proeven we van de lokaal gestookte frambozenbrandewijn en de goede lokale wijn. Avondmaaltijd met specialiteiten uit de streek. Verblijf weer in Arda.

Reisafstand 185 km, wandelen ca. 3,5  uur, 9 km,  450 m stijgen, 450 m dalen.

5

Dag 5

Arda – Devin – Buinovo
Na het ontbijt gaan wij op weg naar het plaatsje Devin, bekend om haar minerale baden. We stoppen in het mooie dorp Shiroka Laka en dwalen door de smalle geplaveide straatjes met de prachtige karakteristieke huizen.
In Devin aangekomen wandelen we langs de minerale bronnen en volgen het eco pad langs de rivier, een makkelijke maar zeer mooie wandeling met een bijzondere sfeer. Aan het eind van de wandeling kunnen de liefhebbers heerlijk ontspannen in één van de minerale baden voordat wij doorrijden naar de mooie omgeving van Trigrad waar we 2 nachten zullen verblijven in het dorp Buinovo. Ook hier staat weer een goede avondmaaltijd voor ons klaar.

Reisafstand 130 km, wandelduur ca. 1,5 uur, 150 m stijgen, 150 m dalen.

6

Dag 6

Buinovo – Yagodina – Trigrad – Yagodina
Transfer naar het dorp Yagodina waar vandaan wij naar het platform Orlovo oko (adelaars oog) lopen, waar wij vanaf 1563 m hoogte een prachtig uitzicht hebben op de  Rhodopen, het Pirin en Rila gebergte en een deel van Griekenland.Via een andere route lopen wij terug naar Yagodina.
Na de lunch bezoeken wij  de Devil’s throat cave, een natuurfenomeen in de kloof van Trigrad met een ondergrondse rivier. Via een uitgehakte tunnel kun je een enorm grot bezoeken, groot genoeg om plaats te bieden aan de Alexander Nevski kathedraal in Sofia! Met deze plaats zijn legendes van Orpheus verweven.
Vanuit Trigrad lopen wij terug naar Yagodina. Wij overnachten weer in Buinovo

Reisafstand 20 km. Eerste wandeling: ca. 2,5 u, 7 km, 360 m stijgen, 380 m dalen. Tweede wandeling: ca. 2 u, 8 km, 120 m stijgen, 240 m dalen.

“7”

Dag 7

Trigrad – Delchovo – Melnik/Rozjen
Bezoek aan de grot van Yagodina. Volgens kenners één van de mooiste grotten van Europa met een veelheid aan stalactieten, stalagmieten, kolommen en andere formaties. Transfer naar het stadje Gotse Delchev, hiervandaan wandelen wij naar het dorp Delchevo gelegen in het indrukwekkende Pirin gebergte. Het dorp heeft een typische architectuur met smalle geplaveide straatjes, een kerkje uit 1838 en mooie oude huizen van steen en hout. Het merendeel van de huizen is in de late 19e eeuw gebouwd door lokale ambachtslieden. Inmiddels zijn 27 van deze renaissance huizen aangemerkt als historisch monument. Na een rondwandeling door het dorp worden wij naar Melnik/Rozjen gebracht waar we een lekkere maaltijd hebben en overnachten.

reisafstand 150 km. Wandeling ca. 1,5 u, ca. 300m stijgen, afstand 4 km plus wandeling door dorp.

8

Dag 8

Melnik/Rojen.
Wij wandelen naar het dorp Zlatolist en bezoeken de St. George kerk. We lopen verder naar het pittoreske klooster van Rojen uit de 13e eeuw. Een prachtige route leidt ons verder langs bijzondere zandsteenformaties, de zogenoemde Pyramiden van Melnik, naar het gelijknamige stadje. We bezoeken hier het grootste Nationale revival huis van de Balkan: het Kordopulov huis. Het herbergt een interessant etnografisch museum en tevens de grootste wijnkelder van het stadje waar wij proeven van de unieke rode Melnik wijnen. Wij dwalen verder door het stadje met haar geplaveide straten en prachtige oude huizen. We overnachten in een hotel in de omgeving en gebruiken weer gezamenlijk de avondmaaltijd.

Wandelduur ca. 5 uur, ca. 13 km, 400m stijgen, 450m dalen.

9

Dag 9

Melnik/Rojen – Rila klooster – Separeva Banya/Panichishte
Vandaag een lange maar mooie rit met de bus naar het grootste en bekendste klooster van Bulgarije: het kleurrijke Rila klooster uit de 10e eeuw. Dit indrukwekkende klooster staat op de Unesco lijst en is een bezoek meer dan waard! We wandelen naar de grot van St. Ivan Rilski gelegen in een mooi bos. Hierna reizen wij verder naar Separeva Banya/Panichishte waar we zullen verblijven.

Reisafstand 210 km, korte wandeling, 150 m stijgen, 100 m dalen, afstand 2,5 km.

10

Dag 10

Separeva Banya/Panichishte – 7 Rila lakes – Sofia
Vandaag staat een prachtige wandeling op het programma. Na een korte transfer gaan we met de stoeltjeslift omhoog welke ons van 1500m naar ruim 2000m hoogte brengt. We beginnen hier onze wandeling langs de gletsjermeren van Rila waarvan de hoogste op 2535m hoogte ligt. Een indrukwekkende tocht langs diepblauwe meren omzoomd door majestueuze pieken. Na onze wandeling staat de bus klaar om ons naar Sofia te brengen. We verblijven in een hotel buiten het drukke stadscentrum.

Reisafstand 120 km, wandelduur 4 – 4,5 uur, 500 m stijgen, 500 m dalen, afstand 10 km.

11

Dag 11

Sofia.
Vandaag hebben wij de hele dag om deze bruisende stad te verkennen. In de ochtend maken we een wandeling langs de bekende bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevski kathedraal, het nationale theater, de Russiche St. Niolai kerk, de Synagoge van Sofia etc. In de middag kun je er zelf op uit trekken om de straatjes met de vele hippe winkeltjes en eettentjes te verkennen of een uitstapje maken naar het historisch museum en de prachtige middeleeuwse Boyana kerk met haar kleurrijke fresco´s. Het is makkelijk en goedkoop om gebruik te maken van een taxi terug naar het hotel, indien gewenst. ‘s Avonds genieten we van een lekkere maaltijd.

“12”

Dag 12

Vertrek
In de ochtend vrije tijd om zelf te besteden. Aan het eind van de ochtend vertrek naar het vliegveld voor de vlucht terug naar NL.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Vlucht Amsterdam – Sofia
Vervoer met eigen bus
Bagagevervoer
Nederlandstalige reisbegeleiding
Verblijf o.b.v. 2-persoonskamer/badkamer
Alle ontbijten
(picknick)lunch dag 6
Avondmaaltijden dag 1 – 11
bij late aankomst dag 1: snack, fruit e.d.
Wijn- en brandewijn proeverij in Arda
Wijnproeverij in Melnik, yoghurt proeverij
Lift naar de 7 Rila lakes
NIET INBEGREPEN Entreegelden
Drankjes bij de maaltijden
Maaltijden die niet bij inbegrepen staan
Optioneel bezoek aan de Boyana kerk in Sofia en het Historisch museum (€ 15 p.p. bij min. 6 pers.)
In te checken ruimbagage € 35,- per stuk per enkele reis
Aankoop 1 stuk groot handbagage € 18,- per enkele reis
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar