12 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Bulgarije
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Bulgarije | Cultuur- en wandelreis Bulgarije

Tijdens deze actieve en afwisselende reis door verrassend Bulgarije maakt u kennis met de indrukwekkende natuur, de geschiedenis en de vele cultuurschatten van de Balkan in Bulgarije. U vindt hier woeste pieken, beboste hellingen, bloeiende bergweiden, verkoelende riviertjes en een rijke flora en fauna. Maar er is nog veel meer te ontdekken in de vorm van authentieke dorpen, kleurrijke kloosters, interessante oude steden met een roemrucht verleden.

Ook het communisme heeft haar sporen achtergelaten ondermeer in de vorm van megalomane monumenten en grootse standbeelden. Het Balkangebergte, oftewel Stara Planina -de oude bergen- zoals de Bulgaren het zelf noemen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Voor de Bulgaren leeft deze geschiedenis nog sterk en vele monumenten herinneren hieraan. Het gebergte deelt Bulgarije in West-Oost richting in tweeën en is ca. 600 km lang. De gemiddelde hoogte is zo’n 700 meter met de Botev als hoogste uitschieter met een piek van 2376 mtr.

Voor wie
Deze reis is voor mensen die op een actieve wijze zowel de natuur als de cultuur van Bulgarije willen ontdekken. De wandelingen variëren tussen de 2 – 5 uur en zijn te doen voor een ieder met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Houd er rekening mee dat u met hoogteverschillen te maken hebt. Voor de 2 zwaardere wandelingen aan het eind van de reis zijn er alternatieven voor degenen die deze te zwaar vinden. Ook tijdens de bezoeken aan de steden, dorpen en bezienswaardigheden wordt er veel gewandeld.

Vervoer
We reizen met een eigen busje, we proberen niet te lang achter elkaar in de bus te zitten en onderweg kan er altijd gestopt worden. We rijden over het algemeen niet langer dan zo’n 2,5 uur verdeeld over de dag.

Maaltijden
Tijdens deze reis maakt u ook kennis met de goede en uitgebreide Bulgaarse keuken met haar Turkse en Griekse invloeden, u zult van vele specialiteiten proeven.

Begeleiding
Voor de begeleiding van deze reis hebben wij de beschikking over twee ervaren en enthousiaste Bulgaarse gidsen welke beiden zowel Engels als Nederlands spreken. Zij houden van de natuur en van wandelen en maken mensen graag wegwijs in hun land. Zij wisselen elkaar per reis af.

Accommodaties
Er wordt verbleven in comfortabele 3* accommodaties en kleine familie hotels op basis van een 2-persoonskamer met eigen badkamer.

Data 2023
03 juli 2023 t/m 14 juli 2023

Prijs
€ 1575,- incl. vlucht
Op basis van half pension, weinig bijkomende kosten!

Vliegreis
Voor deze reis kiezen we voor een vlucht van Wizz-Air vanaf Eindhoven.
Vertrek Eindhoven 14:30 uur – Aankomst Sofia 18:10 uur (W6 4326)
Vertrek Sofia 12:05 uur – Aankomst Eindhoven 14:00 uur (W6 4325)

(Hand)bagage
Bij Wizz-Air mag je één stuk handbagage met de afmeting 40 x 30 x 20 cm van max. 10 kg meenemen aan boord. Wil je alleen reizen met handbagage kies dan voor een grotere stuk handbagage dat aan boord mag. Je mag dan 1 stuk kleine handbagage meenemen en één stuk met de afmeting 55 x 40 x 23 cm van max 10 kg. Kies je voor ruimbagage dan mag je één stuk handbagage met de afmeting 40 x 30 x 20 cm van max. 10 kg meenemen aan boord en mag je één koffer inchecken van max. 20 kg

Een aantal van de hoogtepunten van deze wandelreis:
– wandelingen door de prachtige natuur
– het kleurrijke dorp Koprivishtitsa bekend om haar bijzondere architectuur
– de indrukwekkende Shipka pas en het megolomane communistische monument van Buzludzha
– De voormalige Middeleeuwse hoofstad Veliko Tarnovo met haar indrukwekkende fort smalle straatjes en kleurrijke kloosters.

Wij bieden deze reis gezamenlijk met 2 andere organisaties aan zodat wij sneller een gegarandeerd vertrek kunnen geven. Wij kunnen het ons goed voorstellen dat u vragen heeft over deze reis. U kunt ons daarom altijd bellen tussen 10:00 uur en 20:00 uur op 020-2221767 of uw vraag per mail naar ons sturen via het contactformulier. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Vertrekdata

03/07/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1575.00
1

Dag 1

Vlucht naar Sofia, transfer naar de accommodatie in Sofia.
2

Dag 2

Na het ontbijt transfer naar het dorp Koprivishtitsa. Het dorp is prachtig gelegen in de bergen en is één van de mooiste dorpen van Bulgarije. Het heeft een lange geschiedenis en staat bekend staat om haar kleurrijke huizen uit de Revival periode (1762 – 1878). We maken een wandeling in de omgeving van het dorp met onderweg mooie uitzichten. Wandeling ca. 3 uur, 11 km, ca. 350m stijgen, 350m dalen. 
Na een lekkere lunch wandelen we door de smalle straatjes en langs de traditionele huizen. We bezoeken tevens een aantal van de huizen die tegenwoordig als museum fungeren. Hier komen we ook meer te weten over de geschiedenis van dit dorp dat een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Rijafstand 130 km. 
3

Dag 3

Vandaag rijden we richting het plaatsje Kazanlak. We maken hier een mooie wandeling over een eco pad bij het dorp Buzovgrad gelgeen aan de voet van de Sredna Gora berg. Wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 250m stijgen, 200m dalen.
We reizen verder naar het plaatsje Shipka, vanaf grote afstand zie je de gouden koepels van de Russische kerk al glinsteren. Met de bergen op de achtergrond een indrukwekkend plaatje en een bezoek meer dan waard!
 Vanaf Shipka rijden we het laatste stukje naar Kazanlak zowel gelegen in de rozenvallei als in de vallei van de Thracische koningen. Hier vinden we bijzondere tombes uit de Thracische periode. Liefhebbers kunnen tevens het museum bezoeken waar veel artefacten uit de Thracische periode te bewonderen zijn. Overnachting in Kazanlak. Totale rijafstand 115 km.
4

Dag 4

Vandaag een erg afwisselende dag waarbij we allereerst het Buzludzha monument hoog in de bergen (ca. 1400 m) bezoeken. Dit megalomane bouwwerk (bijgenaamd de ufo) werd in 1981 geopend ter ere van het ontstaan van de Bulgaarse socialistische beweging in 1891. Het gebouw heeft maar korte tijd dienst gedaan en is nu flink in verval  geraakt, desondanks is het is een bijzondere plek om te bezoeken.
 Vanaf Buzludja wandelen we, met onderweg mooie uitzichten, naar de Shipka pas, 1150 m hoogte. Wandeling ca. 2,5 – 3 uur, 9 km, ca. 250m stijgen, 350m dalen. Hier werden de veldslagen om Shipka gevoerd die uiteindelijke leidden tot de bevrijding van de Bulgaren van het Ottomaanse juk. Ter nagedachtenis zijn hier verschillende monumenten opgericht welke door veel Bulgaren worden bezocht.
 Na een lekkere lunch reizen we verder voor een bezoek aan het mooie openluchtmuseum van Etara met haar traditionele huizen en werkplaatsen. We overnachten in het pittoreske dorp Tryavna. Totale rijafstand 90 km.

5

Dag 5

Na het ontbijt starten we met de mooie en afwisselende wandeling die ons naar het plaatsje Boyentsi leidt. Wandeling ca. 1.45 uur, 6,5 km, ca. 80m stijgen, 150m dalen. In Boyentsi aangekomen dwalen we langs de mooie oude huizen en smalle straatjes. We genieten van een goede lunch voordat wij naar Veliko Tarnovo rijden waar we twee nachten verblijven.
Veliko Tarnovo is mooi gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de Yantra rivier. Een imposant fort torent boven de oude stad uit. Veliko Tarnovo is een stad met een rijke geschiedenis en is twee eeuwen lang de hoofdstad van Bulgarije geweest (1186 – 1396). Wij klimmen omhoog naar het fort, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben op de oude stad en de rivier. We dwalen door de smalle straatjes, langs de traditionele huizen en mooie kerkjes. Totale rijafstand 45 km.

6

Dag 6

Na het ontbijt wandelen we naar het Preobrajenski klooster, mooi gelegen aan de voet van steile rotsen. Wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 150m stijgen, 180m dalen. Dit kleurig beschilderde klooster is herbouwd in de 19e eeuw en wordt momenteel slechts nog door enkele monniken bewoond. Bij het klooster worden we opgehaald en naar het dorp Arbanassi gebracht. Vroeger een belangrijk handelsplaatsje met welvarende kooplieden die hun producten, met name wol en leder, tot in Perzië en Rusland verkochten. Een paar van de huizen fungeren nu als huismusea en geven een goed beeld van het vroegere leven. Vanuit Arbanassi lopen we terug naar Veliko Tarnovo, ca. 3 km, ca. 200m dalen. Totale rijafstand ca. 12 km.
7

Dag 7

We verlaten Veliko Tarnovo en rijden naar het vlakbij gelegen dorpje Hotnisa. Aan de rand van het dorp is een prachtig ecopad langs en boven de waterval gemaakt. Een mooie wandeling voor de liefhebbers, ca. 3 kwartier, 60m dalen en weer stijgen.
 We rijden hierna naar het dorp Emen, een paar km verderop, waar we een wandeling over en door de indrukwekkende kloof maken, ca.1.45 u, 7,5 km, ca. 100m stijgen, 100m dalen. 
Na dit bezoek reizen wij naar onze accommodatie gelegen in het mooie dorp  Apriltsi, rijafstand ca. 160 km.

8

Dag 8

Vandaag wandelen we over de eco trail Vidimsko Praskalo. Wandeling ca. 3.5 – 4 uur, 13 km, 450m stijgen, 450m dalen. Aansluitend bezoeken we het klooster van Troyan, het 3 na grootste klooster van het land. Vooral de kerk uit de 19e eeuw is een bezoek waard; de fresco’s in en buiten de kerk zijn van de hand van Zahari Zograf, de bekendste Bulgaarse schilder van religieus werk. Hierna rijden we terug naar Apriltsi waar we weer overnachten. Rijafstand 60 km.

9

Dag 9

Na het ontbijt rijden we een kort stukje naar het beginpunt van onze wandeling in Beklemeto. We wandelen hier vandaan naar Kozia Stena en de Haidushka Pesen hut. Een prachtige, wat pittige, wandeling door de bergen met fraaie uitzichten. Wandeling ca. 4,5 – 5 u, 11 km, ca. 170m stijgen, 700m dalen. Na de wandeling rijden we naar onze accommodatie in Ribaritsa. Rijafstand 110 km
10

Dag 10

Na het ontbijt maken we een wandeling naar de Cherven piek (1221 m). Een prachtige afwisselende wandeling met boven een fantastisch uitzicht. Wandeling ca. 5 u, 15 km, ca. 200 m stijgen en 700 m dalen. We lopen door naar Teteven gelegen aan een rivier en met een mooi klein klooster, kerken, terrasjes etc. We overnachten weer in Ribaritsa. Totale rijafstand ca. 40 km.
11
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de reis naar Sofia waar we aan het eind van de ochtend aankomen. In deze stad is veel te zien en te ontdekken zoals de indrukwekkende Alexander Nevski kathedraal, mooie musea, warmwaterbronnen, lekker eettentjes, vele terrasjes, hippe winkeltjes etc. We overnachten buiten het drukke centrum. Totale rijafstand ca. 125 km.
12

Na ontbijt einde programma en transfer naar het vliegveld van Sofia voor de vlucht terug naar Nederland.

INBEGREPEN Vlucht Eindhoven – Sofia
Vervoer met eigen bus
Bagagevervoer
Nederlandstalige reisbegeleiding
Verblijf o.b.v. 1-persoonskamer met eigen D/T
Alle ontbijten
(picknick)lunch dag 6
Avondmaaltijden dag 1 – 11
bij late aankomst dag 1: snack, fruit e.d.
Wijn- en brandewijn proeverij in Arda
Nederlands en Bulgaars sprekende gids
Lift naar de 7 Rila lakes
NIET INBEGREPEN Entreegelden
Drankjes bij de maaltijden
Maaltijden die niet bij inbegrepen staan
In te checken bagage € 26,- per stuk per enkele reis
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar