8 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Finland
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
Individuele reis
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Finland | Autorondreis meren en bossen van Finland

Het land van de 1.000 meren (in werkelijkheid 187.000 meren) is bekend door haar ruimte en frisse lucht. De naaldbossen en het aangename zomerklimaat maken het plaatje compleet. Ook de middernachtzon is hier in de zomermaanden van de partij. Een kustlijn van 4.500 km is zeker niet niets te noemen en met een hippe hoofdstad als Helsinki, hebben de Finnen het ook meer dan getroffen. Finland is een waar natuurparadijs waar vissers, watersporters, vogelspotters en actieve vakantiegangers hun gading kunnen vinden. Ook op culinair vlak zal dit land u verbazen!

Met deze bijzondere autorondreis gaat u het land van de duizend meren te ontdekken. In deze merenregio, zijn er ontelbare mooie plaatsen, die het landschap ’s zomers een magisch beeld geven.  U reist van Imatra en Lappeenranta in het zuiden, tot aan de stad Savonlinna met haar middeleeuws kasteel.  De regio Karelia geeft u een voorsmaakje van een andere cultuur, die sterk beïnvloed is door het orthodoxe geloof en het open karakter van de inwoners van Karelia.

De gevarieerdheid van Finland zult u blijven verbazen want er is er geen andere bestemming met grotere contrasten dan Finland. Hier zijn de seizoenen en landschappen zo verschillend als dag en nacht, wat een vakantie in Finland erg aantrekkelijk maakt. Bij deze autorondreis door Finland zijn de overnachtingen door ons vastgelegd en u bepaalt zelf uw route van de ene naar de andere plaats. Zo heeft u veel vrijheid maar hoeft u zich geen zorgen te maken over de reserveringen. In de zomer is er in het noorden van het land maar liefst 24 uur per dag licht dankzij de middernachtzon. De Middernachtzon bestrijkt het noorden van het land met eeuwigdurend daglicht en de meeste Finnen trekken zich terug in hun zomerhuisjes voor ontspannende dagen. Finnen verwijzen vaak naar Lapland als een magische plaats in deze tijd van het jaar. Een bijzondere ervaring! De meeste Finse steden zijn klein waardoor ze makkelijk lopend te bekijken zijn. In slechts een paar minuten kunt u de drukte achter zich laten en genieten van de rust en stilte van de prachtige wildernis van het land.

Schone lucht
Studies hebben aangetoond dat de schoonste lucht in Europa te vinden is in het noorden van Lapland, zo is de stikstofconcentratie, die vooral wordt veroorzaakt door verkeer, erg laag en hoge ozonconcentraties, die vaak voorkomen in de zuidelijke breedtegraden, komen in Fins Lapland niet voor.

Finse keuken
De Finse keuken is niet alleen lekker, maar ook eerlijk en gezond. Het vlees van (wilde) rendieren en elanden die grazen op natuurlijke weidegronden is gezond, mals en bevat veel eiwitten, mineralen en vitamines, heeft een laag vetgehalte en een uitstekende vetzuursamenstelling. Lapse snoeken en witvis zijn een ware delicatesse. En het dioxineniveau in de zalm uit de Teno rivier is aanzienlijk lager dan in hun broeders uit de Oostzee. Lekker dus én verantwoord.

Informatie:

  • De prijs is gebaseerd op basis van een overnachting in een door ons speciaal geselecteerde hotels (3 – 4 sterren). Indien de vermelde hotels geen beschikbaarheid meer hebben, dan trachten wij u een alternatief evenwaardig hotel aan te bieden.
  • Een eventuele huurwagen is niet inbegrepen in de prijs, prijs op aanvraag.
  • Eventueel half pension mogelijk in sommige hotels (prijs op aanvraag).
1

Dag 1

Aankomst te Helsinki
Aankomst te Helsinki met het door u gekozen vervoer. Mocht u met de ferry willen gaan dan raden wij u aan om met Viking Line te gaan vanaf Stockholm. Helsinki is een (culturele) moderne stad met een 450 jaar oude geschiedenis, met invloeden uit zowel het westen als het oosten van Europa. De verschillende historische tijdperken zijn duidelijk zichtbaar in de de stad als u door de stad loopt en een bezoek brengt aan het fort Suomenlinna, dat u een goede kijk geeft op een fascinerend verleden. De plaatsen die u zeker moet bezoeken zijn het historische stadscentrum, het plein van de senaat, het parlement, de Finlandia Hall, het monument van Sibelius en de stenen Temppeliaukio kerk.

U verblijf in Original Sokos hotel Pasila of gelijkwaardig.

2

Dag 2

Helsinki – Lappeenranta (ong. 250 km)
Na het ontvijt reist in oostelijke richting Helsinki uit. We raden u een stop te Porvoo aan, een klein idyllisch stadje en één van de oudste steden van Finland. Het is een oude middeleeuwse stad met kasseistraten, een uitzonderlijke muur (rij als het ware) van rode okerkleurige huizen (ze lijken meer op houten hutten), restaurants, cafés, musea en galerijen. Verder oostwaarts rijdt u nog langs de grensstad Vaatimaa, in de richting van Lappeenranta, dat het centrum vormt van Zuid-Karelië, gelegen in het zuidoosten van Finland. Deze stad staat bekend vanwege haar hartelijke bevolking en haar schoonheid. De regio van het Saimaa meer geven een bepaald karakter aan het landschap van Zuid-Karelië en geven de manier van leven in deze streek een bepaalde kleur. De baai met zijn fort en lindebomen, is een waar paradijs voor de inwoners, gedurende het zomerseizoen. Lappeenranta ontvangt bovendien bezoekers uit de hele wereld die hier de aangename sfeer komen opsnuiven.

U verblijft in Original Sokos hotel Lappee of gelijkwaardig.

3

Dag 3

Lappeenranta – meer van Saimaa
Na het ontbijt raden wij u aan om het Saimaameer te ontdekken per 2 uur durende boottocht. Mis zeker één van de bekendste attracties van Lappeenranta niet “het zandkasteel”, een gigantische zandsculptuur, dicht bij de haven, en te bezichtigen van juni tot augustus. ’s Avonds gaan veel mensen kijken naar de stroomversnellingen (Imatrankoski) in de rivier bij Imatra en dit al voor meer dan 200 jaar. In 1772 bezocht de keizerin van Rusland de stroomversnellingen en maakte hen daarmee tot de eerste toeristische bezienswaardigheid van Finland. Elke avond kunnen de toeristen zich verheugen op dit dagelijks spektakel gedurende de zomeravonden van midden juni tot midden augustus. Wanneer het water zich een weg zoekt, met stroomversnellingen, draaikolken en een hoop geluid, is dit een gegarandeerd spektakel.

U verblijft in Original Sokos hotel Lappee of gelijkwaardig.

4

Dag 4

Lappeenranta – Savonlinna – Joensuu (ong. 340 km)
Na het ontbijt gaat uw reis verder om echt een indruk te doen van het beroemde merenland. U rijdt langs het Saimaameer tot Imatra. Saimaa, het grootste meer van Finland, is een waar waterlabyrint. Het water komt langzaam uit het noorden en gaat naar het zuiden, alvorens in het kanaal van Vuoksi (langs het zuidoosten van de Russische grens) terecht te komen en zich verder een weg te banen naar het Ladoga meer, het grootste meer van Europa. Het meer haalt zijn water uit de zuidoostelijke helft van Finland, een regio bijna zo groot als Nederland, dat loopt van het meer van Oulujärvi in het noorden tot aan de Russische grens in het oosten. Vanaf Imatra reist u verder naar het noorden en komt langs Lohikoski en Sulkava. Hierna volgt dan de stad Savonlinna, bekend vanwege zijn operafestival. Hier kunt u ook het Olavinlinna kasteel, dat de Zweden hielp om Savonlinna te beschermen tegen een inval van de Russen in 1475, bezichtigen. Het is dit kasteel dat de dag van vandaag dienst doet als locatie voor het operafestival. De reis blijft verder noordwaarts gaan, in de richting van Kerimäki en Vihtari, om in Joensuu uit te komen, dichtbij de Russische grens en op ongeveer 400 km van Helsinki. Deze universiteitsstad is de hoofdstad van de regio Noord-Karelia. De stad werd gesticht in 1848 door tsaar Nicolaas I van Rusland, en kende een hoogbloei dankzij de bevaarbaarheid van de waterwegen in de riviermonding (estuarium). Het is er aangenaam wonen met een hoofdzakelijk jonge bevolking. Het cultureel centrum “Carelicum” te Joensuu verdient een bezoek, en biedt een uitstekende gelegenheid om meer te ontdekken over de stad Joensuu, de regio van Karelia, de regionale cultuur en de regionale bijzonderheden.

Overnachting in Original Sokos hotel Kimmel of gelijkwaardig.

5

Dag 5

Joensuu – Jyväskylä (ong. 250 km)
Na het ontbijt reist u verder naar het westen. U komt langs Varkaus terwijl u naar Jyväskylä rijdt. De stad Varkaus is bekend vanwege haar culturele diversiteit met haar musea, kunsttentoonstellingen, concerten, evenementen en theaterstukken. Het is tevens de stad van de bekende architect Alvar Aalto. Hij heeft bovendien verschillende gebouwen en huizen van de stad ontworpen. Het museum, gewijd aan Alvar Aalto, is gevestigd in een gebouw dat hij zelf ontwierp, en waar de bezoekers zich vertrouwd kunnen maken met zijn werk, zijn leven en zijn grote talent.

U verblijft in Cumulus hotel Jyväskylä of gelijkwaardig.

6

Dag 6

Juväskylä – Tampere – Turku (ong. 315 km)
Na het ontbijt rijdt u richting Tampere tussen het Näsijärvimeer en het Pyhäjärvimeer. Beide meren liggen niet op dezelfde hoogte en de 18 meter hoogteverschil tussen beiden wordt overbrugd via “Tammerkoski” = stroomversnellingen te Tampere. Deze stroomversnellingen zijn in het verleden altijd belangrijk geweest als energiebron en zeker de dag van vandaag als manier om elektriciteit op te wekken. Tampere is ook het tweede grootste stadsgebied van Finland, na de hoofdstad Helsinki. Vervolgens reist u naar Turku, de oudste stad van Finland en de voormalige hoofdstad. De bezienswaardigheden zijn het kasteel van Turku, het maritiem centrum Marinium, de Aboa Vetus (museum), het Ars Nova museum en de kathedraal. Het leuke Moomin attractiepark, vlakbij Turku, in de kustplaats Naantali, is dan weer perfect voor een dagje uit met de familie.

U verblijft in Original Sokos hotel Hamburger Börs of gelijkwaardig.

7

Dag 7

Turku – Helsinki (ong. 165 km)
Na het ontbijt reist u westwaarts via Salo, ook bekend als de geboortestad van “Nokia”. U reist vandaag een deel langs de koningsroute, een weg die behoort tot de oudste wegen in Noord-Europa. Deze weg begint in Bergen (Noorwegen) langs de Atlantische oceaan, via de golf van Finland tot in Sint-Petersburg. En wordt gebruikt sinds de 14de eeuw door koningen, handelaars, artiesten en pelgrims. De ontmoeting tussen oost en west creëerde een ware culturele schat, die wacht om ontdekt te worden. Wit-bruine panelen langs de weg, duiden de interessante plaatsen aan.

U verblijft in Original Sokos hotel Pasila of gelijkwaardig.

8

Dag 8

Helsinki
Na het ontbijt vertrekt u met het door u gekozen transportmiddel huiswaarts.
Einde van de diensten.
INBEGREPEN
7 overnachtingen volgens programma o.b.v. L/O
Reispakket
NIET INBEGREPEN
Heen- en terugreis (eventueel via ons te boeken)
Eventuele huurauto (eventueel via ons te boeken)
Reis-/annuleringsverzekering
Entreegelden
Lunches en dinners
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar