5 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
eenpersoonskamer
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Duitsland | Wandelvakantie Eifelsteig : Hillesheim – Manderscheid

De Eifelsteig is een zorgvuldig samengestelde wandelroute door een prachtig heuvellandschap tussen de oude steden Aachen en Trier. Halverwege de route, voorbij Gerolstein, verandert het landschap van karakter. Markant zijn er de ruim 80 rondvormige vulkanische kratermeren, Maaren genoemd, die nu geen kwaad meer doen want ze zijn al sinds duizenden jaren inactief. Bekend van de Eifel is dat die streek bosrijk is en een variatie kent aan naald- en loofbomen, en het Staatsforst Gerolstein en het Staatsforst Wittlich bij Manderscheid zijn daar sprekende voorbeelden van.

De markering van de magnifieke Eifelsteig is typisch Duits te noemen: 100% nauwkeurig bewegwijzerd met bordjes en informatie. U kunt niet fout lopen en blijft steeds letterlijk van alles op de hoogte. Routeboekjes en kaarten die we meegeven, lijken te zijn uitgedacht door wandelaars en natuurbezoekers. Dat alles is echte Deutsche Gründlichkeit!

De route gaat over heuvels (max. ca. 500 m) afgewisseld met dalen van riviertjes en beken, met lichte tot matige hoogteverschillen. Afwisselend bos, akkers en weiland. Per wandeldag wordt ca. 14-22 km (op de eerste en laatste dag ca. 9 km) afgelegd.

Verblijf: Hotel zur Neroburg in het midden van het plaatsje Neroth, aan de rustige hoofdstraat.

Faciliteiten: gezellig familiehotel met ca. 20 kamers, restaurant, ontbijtruimte, terras aan de straatzijde, bar en kegelbaan. Gratis wifi.

Kamers: altijd met eigen douche/toilet

Maaltijden: ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen; hapje en drankje onderweg verkrijgbaar bij winkels in de buurt of horeca onderweg tijdens de wandelingen.

Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

Vertrekdata

12/09/2022
€ 465.00
1

Dag 1

Eindhoven Station NS-Gerolstein (ca. 210 km) per minibus (11.00-14.00 uur). We maken na aankomst meteen een inloopwandeling (ca. 11,5 km/3,5 uur) van Gerolstein naar Neroth. We syarten bij de burchtruïne Löwenburg, vanwaar we een mooi uitzicht hebben over Gerolstein. Door het bos wandelen we verder. We komen langs een kleine boskapel, die idyllisch midden in de natuur is gebouwd. Het bosrijke pad leidt ons bergopwaarts naar de bergtop Dietzenley. De houten uitzichttoren biedt een prachtig uitzicht op de Vulkaaneifel. We kunnen zien dat we op een vulkaan staan: de ‘Klippe’ onder ons bestaat uit donker basalt, een vulkanisch gesteente. Na de wandeling checken we in bij het hotel.
2

Dag 2

Wandeling van Hillesheim naar Gerolstein (ca. 20 km/6,5 uur)
We wandelen langs de historische stadsmuur van Hillesheim met een prachtig uitzicht over de stad en het Eifel-landschap. Even later komen we bij het idyllische Bolsdorfer Tälchen met haar meertje, kalksteenrotsen en de Hillesheimer Bach die zich door de weiden kronkelt. We lopen verder via de molensteengrotten bij Rothe, ontstaan door de winning van molensteen in de vulkaan Rother Kopf. Op de top kunnen we de binnenkant van de vulkaan bekijken. We hebben hier ook een ver uitzicht over de heuvelachtige Eifel, perfect voor een pauze voordat we licht bergafwaarts verder gaat naar het stuwmeer van Gerolstein. Voor ons liggen liggen nu de indrukwekkende rotsen van de zogenoemde Gerolsteiner Dolomieten. Eindpunt van de wandeling is Gerolstein.
3

Dag 3

Lokale rondwandeling (ca. 15 km/5 uur)
We wijken vandaag een dag van de Eifelsteig af en maken een mooie rondwandeling in de omgeving van Gerolstein en Pelm. Het dorp Pelm heeft een aantal bezienswaardigheden, zoals het zogenoemde Judenkirchhof. Anders dan de naam doet vermoeden, is dat niet een Joods kerkhof, maar een Gallo-Romeins tempelcomplex uit het jaar 124. Dicht bij Pelm komt de route langs de prachtige ruïne van de Kasselburg. De blikvanger van deze burcht uit de 13e eeuw is de dubbele toren van 37 meter hoogte.
4

Dag 4

Wandeling (ca. 20 km/6 uur) van Daun naar Manderscheid
Deze wandeling gaat langs een aantal zogenoemde ‘maren’. Miljoenen jaren geleden hebben enorme explosies en vuur uit het binnenste van de aarde hier in de Eifel gaten geslagen en bergen opgeworpen. De gaten heten maren en een aantal heeft zich op den duur met water gevuld. We wandelen langs de Gemünder Maar, de Weinfelder Maar en de Schalkenmehrener Maar. Daarna leidt de wandeling ons naar het groene dal van de Lieser. Het kleine riviertje kabbelt schilderachtig voort. We delen het stille dal alleen maar met de natuur en luisteren naar het vogelgekwetter en het zachte ruisen van het water. We blijven in het lange dal tot het eindpunt: de burchtstad Manderscheid.
5

Dag 5

Wandeling (ca. 13,5 km/4,5 uur, inkortbaar tot ca. 11 km/3 uur) van Neroth naar Daun of eventueel tot de Neunkirchener Mühle.
We sluiten de reis af met een korte wandeling naar Daun. Die plaats werd in de 7e eeuw voor Christus al bewoond door de Kelten, die zich hadden gevestigd en verschanst op een grote basaltberg. Ook de Romeinen zouden zich later op diezelfde locatie vestigen vanwege de strategische ligging. De route gaat via de Neunkircher Mühle. Daun-Eindhoven Station NS (ca. 225 km) per minibus (14.00-17.00 uur). 

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Eindhoven Station NS-Gerolstein en Daun-Eindhoven Station NS per minibus
éénpersoonskamer met eigen douche/toilet o.b.v. halfpension (logies/ontbijt + avondmaaltijd)
Nederlandstalige reisleider
Transfers per minibus
Route-uitleg en gebruik van kaartmateriaal
Bijdrage Calamiteitenfonds
NIET INBEGREPEN Hapjes en drankjes onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar