8 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Exclusief treinticket
Trein ticket
Duitsland | Fietsvakantie in het groene hart van Duitsland

De Duitse deelstaat Thüringen is sinds de val van het IJzeren Gordijn steeds hoger opgeklommen in het lijstje van Europese toeristische topbestemmingen. Dat is niet verwonderlijk want in Thüringen ligt niet alleen de stad Weimar, ‘hoofdstad van de Duitse klassieke tijd’, maar word je ook bekoord door de mooiste landschappen, net als Goethe en Schiller destijds die er inspiratie vonden voor literaire kunst. Deze fietsroute volgt de Klassiker Strasse met culturele hoogtepunten als Weimar, Erfurt, Gotha, Jena en met rustpunten als de Weissensee en andere oases waar zoveel sprookjes zijn ontstaan.

Fietsen door een landschap met burchten en kastelen aan de horizon, van de ene muzikale herinnering naar de andere met Johann Sebastian Bach voorop, van de ene cultuurstad naar de andere. De deelstaat Thüringen is in feite een miniatuur Duitsland.

Fietsen in Thüringen is makkelijk, er moet wel eens wat geklommen worden maar dat kan echt geen probleem vormen voor elke recreatieve fietser. Er zijn veel rustpunten en de talloze bezienswaardigheden onderweg maken van elke fietstocht een onvergetelijke ervaring.

U verblijft twee nachten in Weimar, één van de grootste Europese cultuursteden waar u de cultuur in al zijn vormen kan bewonderen, van de barokke bouwkunst in het Goethehaus tot de bauhauskunst uit het begin van de 20ste eeuw. U fietst naar Erfurt, nog een cultuurstad van formaat, waar ieder orgel door Bach is bespeeld en waar Goethe zijn mooiste gedichten schreef. U fietst door naar Jena, de stad van Schiller, waar Karl Marx promoveerde aan de universiteit en waar de studenten en de arbeiders met hun protesten een stevige bijdrage leverden tot de val van de Muur. Na ieder cultureel hoogtepunt kunt u al fietsend ontspannen in de gordel van groen die de steden omringt. Thüringen wordt niet voor niets het ‘groene hart van Duitsland’ genoemd.

Indien gewenst kunnen wij voor u ook de heen- en terugreis met de trein verzorgen. (richtprijs treinreis Nederland – Weimar vv ± € 150,-). Hoe eerder u boekt des te goedkoper is het treinticket. 

1

Dag 1

Aankomst Weissensee
Vandaag komt u aan bij uw hotel in Weissensee. Rondom het dorp zijn veel fietsroutes uitgezet die u wellicht wilt proberen om zo een mooi overzicht te hebben van de uitdagingen deze week
2

Dag 2

Weissensee – Apolda (69 km)
Vandaag start uw fietsvakantie vanuit het hotel en fietst u het bijzondere landschap van Thüringe met burchten en kastelen. U fietst door schilderachtige stadjes waarvan de ene nog mooier is dan de andere. Uw eindpunt vandaag is de klokkenstad Apolda. Het historische centrum nodigt uit om even de benen te strekken. Apolda is de hoofdstad van de landkreis Weimarer Land in het midden van het Duitse bondsland Thüringen. Apolda is als klokkenstad bekend door de klokkengieterstraditie die daar meer dan 250 jaar heeft bestaan tot 1988. Het in Jugendstil gebouwde stadhuis, één van de oudste gebouwen van Apolda.
3

Dag 3

Apolda – Weimar (72 km)
Door de bossen en langs rivieren fietst u naar Jena. De stad van Schiller en waar Karl Marx promoveerde aan de universiteit en recenter waar de studenten en de arbeiders met hun protesten een stevige bijdrage leverden tot de ineenstorting van de DDR. Na het bezoek aan Jena fietst u verder verder naar Weimar, waar u twee nachten verblijft. Het historische centrum van Weimar is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder andere de Anna Amalia-bibliotheek, die in 2004 gedeeltelijk afbrandde, behoort hiertoe. Daarnaast horen nog Het historische centrum van Weimar is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder andere de Anna Amalia-bibliotheek, die in 2004 gedeeltelijk afbrandde, behoort hiertoe. Daarnaast horen nog de barokke bouwkunst in het Goethehaus tot de Bauhaus kunst uit het begin van de 20ste eeuw tot het erfgoed.
4

Dag 4

Rondrit naar Buchenwald (31 km)
Weimar is niet alleen verbonden met een van de meest hoogstaande periodes uit de Duitse geschiedenis, maar ook met de zwartste bladzijden. Begin 20e eeuw ontwikkelde Weimar zich tot een centrum van conservatieve en nationalistische stromingen. Mede door de geschiedenis van Weimar maakte Hitler plannen om het stadsbeeld grondig te herzien. Daarnaast werd in 1937 gestart met de bouw van het concentratiekamp Buchenwald, op de Ettersberg, net buiten Weimar. De smeedijzeren kamppoort, gebouwd begin 1938, draagt het cynische opschrift Jedem das Seine (Ieder het Zijne). Naar schatting lieten rond 50.000 kampgevangenen hier het leven.
5

Dag 5

Weimar – Apfelstädt (43 km)
Na het ontbijt checkt u uit en u fietst door het dal van de Gera naar het hoogtepunt van de dag: Erfurt Hiervandaan fietst u verder door een bosrijk landschap naar de ‘Appelstad’. Erfurt is een cultuurstad van formaat, waar ieder orgel door Bach is bespeeld en waar Goethe zijn mooiste gedichten schreef. In de binnenstad vindt u de prachtige Dom en een bijzonder mooie middeleeuwse brug. De fraai gebouwde Krämerbrücke wordt wel de Duitse broer van de Ponte Vecchio in Florence genoemd. Na het bezoek aan Erfurt fietst u nog een klein stukje door naar uw hotel in Apfelstädt, waar u twee nachten verblijft.
6

Dag 6

Rondrit Gotha/Eisenach (28 – 63 km)
Nadat u heeft ontbeten kunt u kiezen uit een korte of een lange fietsroute. De routes leiden u door het groene landschap naar Eisenach en/of Gotha en u fietst langs vele burchten en kastelen. U kunt vandaag ook gebruik maken van een transfer per trein naar Eisenach of Gotha.
7

Dag 7

Apfelstädt – Weissensee (68 km)
Na het ontbijt gaat u uitchecken en fietst u over een mooie route, waarbij u kunt kiezen voor een extra ommetje van 12 kilometer, terug naar het beginpunt van de reis. Neem vandaag de tijd om van al het moois dat u onderweg ziet te genieten. De mooie rustpunten en de bezienswaardigheden tijdens de route maken van ook van deze laatste fietstocht een bijzondere ervaring.
8

Dag 8

Vertrek Weissensee
Na het ontbijt is het tijd om uit te checken en keert u huiswaarts.
INBEGREPEN 2 pers. kamer met douche/bad en wc
Ontbijt en diner
Bagagetransport
Gebruik sauna in Apolda en Apfelstädt
Gebruik zwembad en stoombad in Weimar
Toeristenbelasting
Nederlandstalige routebeschrijving
Kaartmateriaal
Roadbookdrager
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Lunch en dranken
Treinrit Eisenach of Gotha (dag 6)
Extra nacht Weissensee HP € 75
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar