7 dagen
Aantal dagen
8-12 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
eenpersoonskamer
Kamerindeling
Licht niveau
Moeilijkheidsgraad
Inclusief treinticket
Trein ticket
Duitsland | Fietsvakantie Zwarte Woud en Rijndal

Duitsland is een fantastisch land voor een actieve fietsvakantie en met deze fietsvakantie fietst u over mooie fietspaden die de schilderachtige dorpjes met haar vakwerkhuisjes met elkaar verbinden en door de schitterende natuur. Wij fietsen langs de Rijn in Zuid-Duitsland, die daar de Oberrhein wordt genoemd. De oevers lenen zich goed voor elke dag een andere fietsronde. Omdat we vlakbij de grens van Frankrijk fietsen is een extra uitstap naar de Elzas aan de overkant ook mogelijk.

Deze fietsroute is een cultureel en historisch interessante route. De stadjes die u passeert getuigen van een roemrijke politieke en economische geschiedenis en, het oude laagland van de Oberrhein heeft een fascinerende landschappelijke schoonheid behouden. Heerlijk om doorheen te fietsen!

De Oberrhein is een rustig gebied dat nogal op landbouw georiënteerd is: naast veeteelt ook akkerbouw, waar die van de asperges het meest in het oog springt. Er zijn meerdere uitgesproken aspergestreken in het land maar die van Baden is misschien wel de bekendste. Het aspergeseizoen duurt van begin mei tot 24 juni. Reist u later, dan niet getreurd: eind juli zijn er de kersen en de pruimen en begin september de appels en de peren.

We verblijven in Bühl, een provinciestadje met een kleine 30.000 inwoners aan de voet van het Schwarzwald. De bergen schieten in het achterland van het plaatsje al flink de hoogte in, en dat is waarom de fietstrajecten juist door het vlakke Rijndal gaan. Aan de rand van het centrum van Bühl ligt op een rustige plek het zusterklooster van Maria Hilf, waar we deze week te gast zijn. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen voor de eigen bewoonsters en voor gasten. Een rondleiding van ca. 1 uur door één van de zusters door de oudste en interessantste gebouwen en binnenruimtes is inbegrepen. In het klooster wonen ruim 80 zusters, in leeftijd globaal variërend van 45 tot 100 jaar. Ze zijn allen zó opgewekt, vriendelijk en geïnteresseerd, dat na een week het vertrek voelt als een afscheid van vriendinnen. Overigens is een rondleiding van ca. 1 uur door een van de zusters langs en door de oudste en interessantste gebouwen en binnenruimtes inbegrepen. In een mooie grote ruimte is er een functioneel en goed georganiseerd restaurant. In het nonnenklooster zijn een grote kerk en een kleinere huiskapel.

In Kloster Maria Hilf wonen ruim 80 zusters, in leeftijd globaal variërend van 45 tot 100 jaar. Ze zijn allen zó opgewekt, vriendelijk en geïnteresseerd, dat na een week het vertrek voelt als een afscheid van vriendinnen. De omgangsvorm en de sfeer in het klooster zijn sympathiek en harmonieus.

De rustige en landelijke omgeving leent zich prima om te fietsen. De routes zijn niet te lang, dus vaak is er tijd en gelegenheid om even af te stappen want er is onderweg genoeg interessants te zien. De meefietsende reisleider zal u daarover voldoende ‘Geheimtipps’ geven.

Er zit een rustdag in het midden van de reis en een absolute aanrader is dan om een dagtrip te maken naar Baden-Baden: de chiqueste kuurplaats van Duitsland, of Strasburg: Europa’s meest Europese stad…

Route: overwegend vlak. Per fietsdag wordt wordt ca. 35-40 km afgelegd.

We ontbijten dagelijks in het ontbijtrestaurant van het klooster. Elke avond neemt de reisleider de groep mee naar het centrum van Bühl (ca. 5-10 minuten lopen) voor het diner in steeds een ander lokaal restaurant. Het diner is voor eigen rekening, richtprijs € 20,-.

Let op! Op 1 augustus hebben we alleen nog 1-persoonskamers met gedeelte faciliteiten op de gang beschikbaar!

Vertrekdata

25/07/2022
Niet meer beschikbaar
€ 815.00
01/08/2022
Niet meer beschikbaar
€ 695
08/08/2022
Niet meer beschikbaar
€ 815.00
15/08/2022
Niet meer beschikbaar
€ 815.00
1

Dag 1

Elk Nederlands of Belgisch station-Bühl per trein (vertrek Amsterdam ca. 08.00 uur, Utrecht ca. 08.30 uur, Arnhem ca. 09.00 uur, aankomst ca. 14.00 uur). Te voet van het station naar het klooster (ca. 10 minuten lopen).
2

Dag 2

Fietsroute ‘Bühler Landpartie’ (ca. 37 km/3,5 uur) Bühl-Balzhofen-Moos-Hildmannsfeld-Schwarzach-Stollhofen-Baden Airpark-Hügelsheim-Halberstung-Weitenung-Bühl. Onderweg te bezoeken: natuurgebied Waldhägenich, oude tabaksdrogerijen, Baden Airpark Museum met historische Duitse/Canadese vliegtuigen, vroegkeltische grafheuvel van Heiligenbuck.
3

Dag 3

Fietsroute ‘Zum Fischpass am Rhein’ (ca. 44 km/4 uur) Bühl-Balzhofen-Moos-Muckenshopf-Memprechtshofen-Freistett-Helmlingen-Lichtenau-Moos-Balzhofen-Bühl. Onderweg te bezoeken: vakwerkhuizen in Scherzheim Muckenschopf en Memprechtshofen, scheepssluis en vistrap in de Rijn bij Gambsheim, vroegromaanse Heidenkirch in Freistett, natuurinfopad Memprechtshofen, steeds panorama-uitzicht op het Schwarzwald.
4

Dag 4

Vrije dag. Gelegenheid voor een bezoek aan de chique badplaats Baden-Baden per fiets of bus, of aan Strassburg (Frankrijk, overzijde Rijn) per bus of trein.
5

Dag 5

Fietsroute ‘Zum Schwarzacher Münster’ (ca. 24 km/2,5 uur, in overleg met de reisleider uitbreidbaar) Bühl-Balzhofen-Moos-Hildmannsfeld-Schwarzach-Geffern-Grauselsbaum-Lichtenau/Ulm-Moos-Balzhofen-Bühl. Onderweg te bezoeken: natuurgebied Waldhägenich, de historische Schwarzachter Münster-kerk, tentoonstelling geschiedenis klooster Schwarzach, polderinfopad, natuurgebied Wörthwald.
6

Dag 6

Fietsroute ‘Von Achern ins Badische Obstparadis’ (ca. 34 km/3,5 uur + Bühl-Achern v.v. 2 x 8 km/2 x 0,5 uur) Achern-Fautenbach-Renchen-Erlach-Stadelhofen-Haslach-Ulm-Kaier-Mösbach-Achern o.a. door het dal van de Rench. Onderweg te bezoeken: Naturlehrpfad Renchen, fruitboomgaarden met kersen- pruimen- appel- en perenbomen, vakwerkhuizen in de dorpen onderweg.
7

Dag 7

Te voet van het klooster naar het station (ca. 10 minuten lopen). Bühl-elk Nederlands of Belgisch station per trein (vertrek Bühl ca. 09.20 uur, aankomst Utrecht ca. 15.00 uur).

Let op! Door (weers)omstandigheden kan het gebeuren dat het programma aangepast wordt en de dagen omgewisseld worden.

INBEGREPEN Elk Nederlands of Belgisch station-Bühl v.v. per trein incl. zitplaatsreservering
Verblijf in 1-persoonskamer met eigen douche en toilet
6 x ontbijt
rondleiding door het klooster (ca. 1 uur)
huurfiets met 24 versnellingen
Meefietsende reisleiding
NIET INBEGREPEN Avondmaaltijd en consumpties onderweg
Bijdrage reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar