7 dagen
Aantal dagen
8-12 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
eenpersoonskamer
Kamerindeling
Licht niveau
Moeilijkheidsgraad
Inclusief treinticket
Trein ticket
Duitsland | Fietsvakantie Zwarte Woud en Rijndal

Duitsland is een fantastisch land voor een actieve fietsvakantie en met deze fietsvakantie fietst u over mooie fietspaden die de schilderachtige dorpjes met haar vakwerkhuisjes met elkaar verbinden en door de schitterende natuur. Wij fietsen langs de Rijn in Zuid-Duitsland, die daar de Oberrhein wordt genoemd. De oevers lenen zich goed voor elke dag een andere fietsronde. Omdat we vlakbij de grens van Frankrijk fietsen is een extra uitstap naar de Elzas aan de overkant ook mogelijk.

Deze fietsroute is een cultureel en historisch interessante route. De stadjes die u passeert getuigen van een roemrijke politieke en economische geschiedenis en, het oude laagland van de Oberrhein heeft een fascinerende landschappelijke schoonheid behouden. Heerlijk om doorheen te fietsen!

De Oberrhein is een rustig gebied dat nogal op landbouw georiënteerd is: naast veeteelt ook akkerbouw, waar die van de asperges het meest in het oog springt. Er zijn meerdere uitgesproken aspergestreken in het land maar die van Baden is misschien wel de bekendste. Het aspergeseizoen duurt van begin mei tot 24 juni. Reist u later, dan niet getreurd: eind juli zijn er de kersen en de pruimen en begin september de appels en de peren.

Bühl is een provinciestadje van een kleine 30.000 inwoners aan de voet van het Schwarzwald. Die bergen schieten in de achtertuinen van het plaatsje al flink de hoogte in, en dat is waarom de fietstrajecten juist door het het vlakke Rijndal gaan. Aan de rand van Bühl ligt op een rustige plek het nonnenklooster van Maria Hilf. Het complex is fors van afmetingen en bestaat uit verschillende gebouwen voor eigen bewoonsters en voor gasten. Overigens is een rondleiding van ca. 1 uur door een van de zusters langs en door de oudste en interessantste gebouwen en binnenruimtes inbegrepen. De kamers in het gastenverblijf kennen 2 categoriën: zonder en mét eigen sanitaire faciliteiten. In dat eerste geval is er een etage-badkamer/toilet die door meerdere gastenkamers gedeeld wordt. In een mooie grote ruimte is er een functioneel en goed georganiseerd restaurant. In het nonnenklooster zijn een grote kerk en een kleinere huiskapel.

In Kloster Maria Hilf wonen ruim 80 zusters, in leeftijd globaal variërend van 45 tot 100 jaar. Ze zijn allen zó opgewekt, vriendelijk en geïnteresseerd, dat na een week het vertrek voelt als een afscheid van vriendinnen. De omgangsvorm en de sfeer in het klooster zijn sympathiek en harmonieus.

De rustige en landelijke omgeving leent zich prima om te fietsen. De routes zijn niet te lang, dus vaak is er tijd en gelegenheid om even af te stappen want er is onderweg genoeg interessants te zien. De meefietsende reisleider zal u daarover voldoende ‘Geheimtipps’ geven.

Er zit een rustdag in het midden van de reis en een absolute aanrader is dan om een daguitvluchtje te maken naar Baden-Baden: de chiqueste kuurplaats van Duitsland, of Strasburg: Europa’s meest Europese stad…

Route: overwegend vlak. Per fietsdag wordt wordt ca. 35 km afgelegd.

accommodatie: Gästehaus Kloster Maria Hilf in Bühl (Baden-Würtemberg) van de Schwestern vom Göttlichen Erlöser.

ligging: rustig aan de rand van het provincieplaatsje Bühl. Afstand tot het centrum en het station ca. 1 km.

faciliteiten: goed georganiseerd en sympathiek gastenverblijf van een groot zusterklooster, ca. 50 gastenkamers, goed en functioneel restaurant, grote tuin rondom.

kamers:  1-persoons kamers met eigen sanitair. Mocht u met een reisgenoot deze reis willen boeken en een kamer willen delen dan kunnen wij een aantrekkelijke korting  van € 50,- p/p geven per boeking.

Vertrekdata

25/07/2022
beschikbaar
€ 815.00
01/08/2022
beschikbaar
€ 815.00
08/08/2022
beschikbaar
€ 815.00
15/08/2022
beschikbaar
€ 815.00
1

Dag 1

Elk Nederlands of Belgisch station-Bühl per trein (vertrek Amsterdam ca. 08.00 uur, Utrecht ca. 08.30 uur, Arnhem ca. 09.00 uur, aankomst ca. 14.00 uur). Te voet van het station naar het klooster (ca. 10 minuten lopen).
2

Dag 2

Fietsroute ‘Bühler Landpartie’ (ca. 37 km/3,5 uur) Bühl-Balzhofen-Moos-Hildmannsfeld-Schwarzach-Stollhofen-Baden Airpark-Hügelsheim-Halberstung-Weitenung-Bühl. Onderweg te bezoeken: natuurgebied Waldhägenich, oude tabaksdrogerijen, Baden Airpark Museum met historische Duitse/Canadese vliegtuigen, vroegkeltische grafheuvel van Heiligenbuck.
3

Dag 3

Fietsroute ‘Zum Fischpass am Rhein’ (ca. 44 km/4 uur) Bühl-Balzhofen-Moos-Muckenshopf-Memprechtshofen-Freistett-Helmlingen-Lichtenau-Moos-Balzhofen-Bühl. Onderweg te bezoeken: vakwerkhuizen in Scherzheim Muckenschopf en Memprechtshofen, scheepssluis en vistrap in de Rijn bij Gambsheim, vroegromaanse Heidenkirch in Freistett, natuurinfopad Memprechtshofen, steeds panorama-uitzicht op het Schwarzwald.
4

Dag 4

Vrije dag. Gelegenheid voor een bezoek aan de chique badplaats Baden-Baden per fiets of bus, of aan Strassburg (Frankrijk, overzijde Rijn) per bus of trein.
5

Dag 5

Fietsroute ‘Zum Schwarzacher Münster’ (ca. 24 km/2,5 uur, in overleg met de reisleider uitbreidbaar) Bühl-Balzhofen-Moos-Hildmannsfeld-Schwarzach-Geffern-Grauselsbaum-Lichtenau/Ulm-Moos-Balzhofen-Bühl. Onderweg te bezoeken: natuurgebied Waldhägenich, de historische Schwarzachter Münster-kerk, tentoonstelling geschiedenis klooster Schwarzach, polderinfopad, natuurgebied Wörthwald.
6

Dag 6

Fietsroute ‘Von Achern ins Badische Obstparadis’ (ca. 34 km/3,5 uur + Bühl-Achern v.v. 2 x 8 km/2 x 0,5 uur) Achern-Fautenbach-Renchen-Erlach-Stadelhofen-Haslach-Ulm-Kaier-Mösbach-Achern o.a. door het dal van de Rench. Onderweg te bezoeken: Naturlehrpfad Renchen, fruitboomgaarden met kersen- pruimen- appel- en perenbomen, vakwerkhuizen in de dorpen onderweg.
7

Dag 7

Te voet van het klooster naar het station (ca. 10 minuten lopen). Bühl-elk Nederlands of Belgisch station per trein (vertrek Bühl ca. 09.20 uur, aankomst Utrecht ca. 15.00 uur).

Let op! Door (weers)omstandigheden kan het gebeuren dat het programma aangepast wordt en de dagen omgewisseld worden.

INBEGREPEN Elk Nederlands of Belgisch station-Bühl v.v. per trein incl. zitplaatsreservering
verblijf in 1-persoonskamer (eigen douche/toilet) o.b.v. H/P
ontbijt
rondleiding door het klooster (ca. 1 uur)
huurfiets met 24 versnellingen
meefietsende reisleiding
route-uitleg
NIET INBEGREPEN Eten en drinken onderweg
Bijdrage reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt