5 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Duitsland | Wandelen in de Eifel over de Matthiasweg – Deel 2

De Eifel is een prachtig uitgestrekt gebied met natuur, rust en vele wisselende landschappen die het wandelen tot een ware belevenis maken én het is niet ver van Nederland. De Matthiasweg is de meest westelijke van de noord-zuid wegen van de Eifelverein en verbindt de landschappen van het Duits-Belgische gedeelte van de Eifel met het Duits-Luxemburgse deel van het natuurpark. De gehele route loopt over 231,5 kilometer van Aken naar Trier en is vernoemd naar de apostel Matthias, wiens graf in Trier te vinden is.

Matthias stierf in Jeruzalem door steniging de marteldood. Zijn gebeente werd later in opdracht van de Romeinse keizer overgebracht naar Trier. Sinds de 12e eeuw worden de relikwieën in de kerk van de benedictijnse abdij Sankt Matthias vereerd. Matthias is de patroonheilige van vijf steden en zeven beroepsgroepen en wordt aangeroepen bij wel vijf ziektes en gebreken.

Het grensgebied van het zuidoosten van België en de Eifel – hier ‘Schneifel’ genoemd door de relatief grote kans op sneeuw van december tot februari – is feitelijk een hoogvlakte, slechts doorkliefd door diepe dalen van nog jonge riviertjes die in dat hoge gebied ontspringen. Daarom zijn ondanks de hooogte van de heuveltoppen tot ruim 600 meter de stijgingen en dalingen dus niet intensief. Het gebied is nogal bosrijk en vrij verlaten. Wel is er meestal op de helft en aan het einde van elke wandeldag een dorpje met een horecagelegenheuid om daar, afhankelijk van het seizoen, iets warms of kouds te kunnen drinken.

Deze wandetocht van Kornelimünster naar Hallschlag is de eerste uit een serie van 3, met een afstand van totaal tussen de 70 en de 80 kilometer.

Route: heuvelachtig (ca. 250-600 m.), routes soms over hoogvlaktes maar merendeels door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 16 km afgelegd.

Accommodatie Hotel Haus Hubertus ***
Ligging: aan de rustige hoofdstraat van het plaatsje Winterspelt, net over de grens van Duitsland met België, ca. 6 km van de Matthiasweg.
Faciliteiten: goed geleid en gerenoveerd familiehotel met ca. 35 kamers, caféruimte, restaurant/eetzaal en gratis sauna.
Kamers: altijd met eigen douche en toilet, tv en gratis wifi
Maaltijden: ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen; eten en drinken voor onderweg verkrijgbaar bij winkels en horeca op de route. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

1

Dag 1

Heenreis en inloopwandeling
Eindhoven Centraal Station-Winterspelt (ca. 190 km/2,5 uur) per minibus (11.00-13.30 uur). We ontvangen kort informatie over de reis en de route van de reisleider en maken en inloopwandeling (ca. 11,5 km/3 uur) van de uitspanning Blockhaus ‘Zum schwarzen Mann’ naar Bleialf. We wandelen via de Tranchot-steen (een meetpunt uit de tijd van Napoleon) en een mooi uitzichtpunt met uitzicht over maar liefst 3 landen! De route begint op het hoogste punt van de Schneifel gelegen op 697 m, vervolgens wandelen we door het bos omlaag richting Bleialf (gelegen op 485 m).
2

Dag 2

Lokale wandeling (ca. 21 km/6,5 uur) vanuit Winterspelt over de Grenzwanderweg
Na het ontbijt starten we vandaag onze wandeling gewoon bij het hotel. We wandelen al dalende naar het Our-dal en steken de (onzichtbare) Belgische grens over naar Auel. Vanuit hier lopen we via het Wiesen-dal en langs de Our naar de plaats Steffeshausen en verder naar de grensplaats Stupbach. Via een prachtig beekdal wandelen we al slingerend en soms licht stijgend door de bossen terug naar ons hotel.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 14,5 km/5 uur) van Hallschlag naar ‘Zum schwarzen Mann’
We worden met de minibus afgezet in Hallschlag, waar onze wandeling begint. Door het dal van de Taubkyll en via het Matthias-kruis bij Ormont wandelen we terug naar de blokhut ‘Zum schwarzen Mann’.
4

Dag 4

Wandeling (ca. 20 km/6 uur) van Bleialf naar Eschfeld
Na het ontbijt trekken we de wandelschoenen weer aan. De minibus brengt ons naar Bleialf. Vanaf hier wandelen we door het dal van de Alfbach, via twee mooie molens naar Eschfeld. We wandelen over bos- en veldpaden en door open landschap en door de vallei van de Prümerbach. De reisleider en de minibus staan al op ons te wachten in Eschfeld om ons terug naar het hotel te brengen.
5

Dag 5

Wandeling (ca. 14 km/4 uur) van Eschfeld naar Dasburg en terugreis
Voordat we vandaag naar huis rijden sluiten we nog af met een mooie wandeling. We wandelen van Eschfeld naar Dasburg aan de Our, gelegen op de grens tussen Duitsland en Luxemburg. Onderweg passeren we het indrukwekkende oorlogskerkhof van Daleiden. We maken nog een afsluitende klim naar de Hohe Kuppe, gelegen in het staatsbos van Neuerburg. Rond 14.00 uur rijden we met de minibus van Dasburg naar Eindhoven Centraal Station (ca. 215 km), waar we om 17.00 uur verwachten aan te komen. We nemen in Eindhoven afscheid van elkaar en de reisleider. 

Let op! Door (weers)omstandigheden kan het gebeuren dat het programma aangepast wordt en de dagen omgewisseld worden.

INBEGREPEN Eindhoven Centraal Station NS-Winterspelt en Dasburg-Eindhoven Centraal Station NS per minibus
Verblijf in 1-persoonskamer met douche en toilet
Ontbijt en diner
Reisleiding
Transfers per minibus
Route-uitleg
Toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN Eten en drinken onderweg
Bijdrage Calamiteitenfonds
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar