5 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Duitsland | Wandelen in de Eifel over de Matthiasweg – Deel 3

De Eifel is een prachtig uitgestrekt gebied met natuur, rust en vele wisselende landschappen die het wandelen tot een ware belevenis maken én het is niet ver van Nederland. De Matthiasweg is de meest westelijke van de noord-zuid wegen van de Eifelverein en verbindt de landschappen van het Duits-Belgische gedeelte van de Eifel met het Duits-Luxemburgse deel van het natuurpark. De gehele route loopt over 231,5 kilometer van Aken naar Trier en is vernoemd naar de apostel Matthias, wiens graf in Trier te vinden is.

Matthias stierf in Jeruzalem door steniging de marteldood. Zijn gebeente werd later in opdracht van de Romeinse keizer overgebracht naar Trier. Sinds de 12e eeuw worden de relikwieën in de kerk van de benedictijnse abdij Sankt Matthias vereerd. Matthias is de patroonheilige van vijf steden en zeven beroepsgroepen en wordt aangeroepen bij wel vijf ziektes en gebreken.

Het grensgebied van Luxemburg en Duitsland is een van de hoogste delen van de Eifel en ook een van de minst bevolkte. De ruige natuur is er prachtig in alle jaargetijden. Wandelingen gaan soms over plateaus en dan weer door rivier- en beekdalen, maar de steilheid is niet bovenmatig. Het gebied is bosrijk en vrij verlaten. Wel is er meestal op de helft en aan het einde van elke wandeldag een dorpje met een horecagelegenheid om daar wat te kunnen eten of drinken.

Deze wandeltocht van Dasburg naar Trier is de laatste uit een serie van 3.

Route: heuvelachtig (ca. 250-600 m.), routes soms over hoogvlaktes maar merendeels door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 16 km afgelegd.

Accommodatie: Hotel Hauer ***
Ligging: in het centrum van Bollendorf, direct aan de rivier de Sauer/Sûre.
Faciliteiten: familiehotel met 21 kamers, restaurant, barruimte, terras. Gratis wifi.
Kamers: altijd met eigen douche/toilet
Maaltijden: ontbijtbuffet en avondmaaltijd inbegrepen; consumpties tijdens de wandeling verkrijgbaar bij winkels in de buurt en horeca onderweg. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

1

Dag 1

Eindhoven Centraal Station NS-Echternacherbrück per minibus (ca. 225 km)
We verzamelen om 11.00 uur bij het Centraal Station van Eindhoven en rijden per minibus naar Echternacherbrück waar we om 14.00 uur verwachten aan te komen. Na aankomst krijgen we informatie over de reis en de route door de reisleider, waarna we beginnen met de eerste wandeling (ca. 12 km/3,5 uur of ingekort ca. 7 km/2 uur). We wandelen van Echternacherbrück naar Bollendorf of ingekort van Echternacherbrück naar het 18e eeuwse barokke Schloss Weilernach, eens de zomerresidentie van de Echternachtse abt en zijn raadsleden, tegenwoordig een cultureel centrum. Onderweg kunnen we genieten van een prachtig uitzicht over Echternach en omgeving.
2

Dag 2

Wandeling van Körperich naar Bollendorf (ca. 14 km/5 uur) 
We wandelen via Schloss Kewenig (privébezit), de Maria-Theresia-Stein (een 18e-eeuwse grenssteen tussen de gronden van de abdij van Echternach en het graafschap van Vianden) en de Mariazuil met een mooi uitzicht over Bollendorf en het dal van de Sauer.
3

Dag 3

Wandeling van Echternacherbrück naar Wintersdorf (ca. 20 km/6,5 uur)
Via Minden, een gezellig stadje met een historisch centrum met kleine steegjes, de zendmast van Ralingen met een fraai uitzicht over die plaats, en het natuurbeschermingsgebied Röderbüsch wandelen we door verschillende beekdalen (o.a. van de Prüm, de Thomasbach, de Mühlenbach en de Olkerbach) naar Wintersdorf.
4

Dag 4

Wandeling van Wintersdorf naar Trier of ingekort van Trierweiler naar Trier (ca. 24 km/7 uur, of ingekort ca. 15 km/4,5 uur)
Via de heuveltoppen de Mohrenkopf en de Markusberg wandelen we naar Trier. We nemen een bosrijke route met weinig bebouwing en bewoning. Ook wandelen we door de historische binnenstad van Trier, mooi gelegen aan de Moezel, naar het Sankt Matthias kerk- en kloostergebouw. Trier, de oudste stad van Duitsland, staat bekend om haar vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd. Het historische centrum van de stad kent vele hoogtepunten, waarvan de bekendste zonder twijfel de stadspoort Porta Niga is. Maar ook de Romeinse basiliek, het amfitheater en de Romeinse baden, die ook ondergronds verkend kunnen worden, zijn de moeite waard! 
5

Dag 5

Wandeling van Gemünd naar Dasburg (ca. 13 km/4 uur) en terugreis
De laatste wandeling brengt ons van Gemünd met de kleine Sankt Servatius kapel naar Dasburg met een mooie kasteelruïne die uitsteekt boven het dorp. Om 14.00 uur rijden we met de minibus weer terug naar Eindhoven, waar we rond 17.00 uur aan zullen komen. 

Let op! Door (weers)omstandigheden kan het gebeuren dat het programma aangepast wordt en de dagen omgewisseld worden.

INBEGREPEN Eindhoven Centraal Station NS-Echernacherbrück en Dasburg-Eindhoven Centraal-Station NS per minibus
Verblijf in 1-persoonskamer met douche en toilet
Ontbijt en diner
Reisleiding
Transfers per minibus
Route-uitleg
Toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN Eten en drinken onderweg
Bijdrage Calamiteitenfonds
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar