5 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Duitsland | Wandelen in de Eifel over de Matthiasweg

De Eifel is een prachtig uitgestrekt gebied met natuur, rust en vele wisselende landschappen die het wandelen tot een ware belevenis maken én het is niet ver van Nederland. De Matthiasweg is de meest westelijke van de noord-zuid wegen van de Eifelverein en verbindt de landschappen van het Duits-Belgische gedeelte van de Eifel met het Duits-Luxemburgse deel van het natuurpark. De gehele route loopt over 231,5 kilometer van Aken naar Trier en is vernoemd naar de apostel Matthias, wiens graf in Trier te vinden is.

Matthias stierf in Jeruzalem door steniging de marteldood. Zijn gebeente werd later in opdracht van de Romeinse keizer overgebracht naar Trier. Sinds de 12e eeuw worden de relikwieën in de kerk van de benedictijnse abdij Sankt Matthias vereerd. Matthias is de patroonheilige van vijf steden en zeven beroepsgroepen en wordt aangeroepen bij wel vijf ziektes en gebreken.

Het grensgebied van het zuidoosten van België en de Eifel – hier ‘Schneifel’ genoemd door de relatief grote kans op sneeuw van december tot februari – is feitelijk een hoogvlakte, slechts doorkliefd door diepe dalen van nog jonge riviertjes die in dat hoge gebied ontspringen. Daarom zijn ondanks de hooogte van de heuveltoppen tot ruim 600 meter de stijgingen en dalingen dus niet intensief. Het gebied is nogal bosrijk en vrij verlaten. Wel is er meestal op de helft en aan het einde van elke wandeldag een dorpje met een horecagelegenheuid om daar, afhankelijk van het seizoen, iets warms of kouds te kunnen drinken.

Deze wandetocht van Kornelimünster naar Hallschlag is de eerste uit een serie van 3, met een afstand van totaal tussen de 70 en de 80 kilometer.

Route: heuvelachtig (ca. 250-600 m.), routes soms over hoogvlaktes maar merendeels door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 16 km afgelegd.

Accommodatie
Hotel Haus am See
ligt aan de rand van het dorp Einruhr, direct aan de Rursee, op 50 meter afstand van de Eifelsteig (einde dag 3, start dag 4) en deze accommodatie is een modern en goed geleid familiehotel met ca. 25 kamers, restaurant, ontbijtruimte, bar, binnenzwembad (gratis) en sauna. De kamers hebben allen een eigen douche/toilet, altijd gescheiden bedden bij de 2-persoons (indeel-)kamers, tv, gratis wifi.

Maaltijden: ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen; eten en drinken voor onderweg verkrijgbaar bij winkels en horeca op de route. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

Vertrekdata

21/06/2021
beschikbaar
20/09/2021
beschikbaar
1

Dag 1

Eindhoven Station NS-Lammersdorf (ca. 140 km) per minibus (11.00-13.00 uur). Informatie over de reis en de route door de reisleider. Wandeling (ca. 13,5 km/3,5 uur) van Lammersdorf naar Einruhr aan de Rurstausee, route zonder veel hoogteverschillen, hoog boven de Tiefenbach via uitzichtpunt “Schöne Aussicht”.
2

Dag 2

Wandeling (ca. 17 km/5 uur) van Lammersdorf met de roomskatholieke Sankt Johann Baptist (Johannes de Doper) Pfarrkirche naar het officiële startpunt van de Matthiasweg Kornelimünster. Route via de oversteek van de voormalige Vennbahn-spoorweg (nu een populair fietspad), het natuurgebied Struffelt en de oostzijde van het bijna 100 jaar geleden gecreëerde stuwmeer van de Dreilagerbach.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 20 km/6 uur) van Einruhr naar Hellenthal. Route via het uitzichtpunt Eifelblick Wolfshügel en de boskapel Erkensruhr, door het dal van de Erkensruhr en bovenlangs het stuwmeer Olaftalsperre.
4

Dag 4

Wandeling (ca. 21 km/6 uur) van Hallschlag naar Hellenthal, langdurig door het dal van de Pretherbach. Route door het grensgebied met Oost-België (Naturpark Hohes Venn).
5

Dag 5

Wandeling (ca. 10 km/3 uur) “die Klosterrunde” van ‘Nationalparkstadt’ Heimbach naar Abtei Mariawald, heen via Burg Hengebach en het Heimbachstuwmeer en terug via het Duitse militaire kerkhof Mariawald en Kurpark Heimbach. Het oude klooster van de Orde van de Trappisten is gesticht in 1511. Heimbach-Eindhoven Station NS (ca. 140 km) per minibus (15.00-17.00 uur).

Let op! Door (weers)omstandigheden kan het gebeuren dat het programma aangepast wordt en de dagen omgewisseld worden.

INBEGREPEN Eindhoven Station NS-Lammersdorf en Heimbach-Eindhoven Station NS per minibus
Verblijf in 1-persoonskamer (eigen douche/toilet) op basis van halfpension (logies/ontbijt + avondmaaltijd)
reisleiding
route-uitleg
NIET INBEGREPEN Eten en drinken onderweg
Bijdrage Calamiteitenfonds
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt