7 dagen
Aantal dagen
5-8 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Duitsland | Wandelen in de Harz

De Harz is een bijzondere wandelbestemming dat prima vanuit centraal Nederland te bereiken is. De Harz ligt letterlijk in “hartje” Duitsland en is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Een goed aangegeven netwerk met meer dan 8000 km wandelwegen, maakt van de Harz een echt wandelparadijs. In de Harz raakt u dus niet snel uitgewandeld over de kilometers wandelwegen die men aan elkaar kan knopen om een mooie wandeling uit te stippelen. Met Drübeck als onze uitvalsbasis zitten we heel centraal om daar onze wandelingen te starten.

In de uitlopers van het noordelijkste middelgebergte in meer heuvelachtig terrein dat Harzvorland heet, liggen op een rijtje enkele boeiende provincieplaatsjes: Vienenburg, Ilsenburg, Drübeck, Blankenburg. Wat ze verbindt, zijn de kloosters, soms in de centra van die plaatsen en soms meer buitenaf. Maar altijd gelegen op unieke plekken, vaak omgeven door een fraaie tuin, soms nog bewoond door monniken of nonnen, en soms in een veranderde functionaliteit, passend bij de ambiance van het gebouw.

Wat deze reis wandelvakantie bijzonder maakt is het verblijf in het klooster van Evangelisches Zentrum Kloster Drübeck. Het is een gebouw met een indrukwekkend verleden: daterend uit de 10e eeuw, eeuwenlang werk- en leefruimte biedend aan zusters- benedictinessen, afgebrand in 1599, veroverd door de graven van Wernigerode, opnieuw een nonnenklooster geworden en sinds 1946 met een recreatieve functie voor religieuzen. Sinds 20 jaar is het Evangelisches Zentrum Kloster Drübeck een plaats voor mensen van buiten, om er te verblijven, te leren, te congresseren en te ontmoeten. Het gebouw is gemoderniseerd en iedereen is welkom, en elke bezoeker bewondert de uitstraling, de geschiedenis en de sfeer van het complex. De entourage van het klooster zelf is een grote tuin en de gebouwenverzameling ligt aan de rand van Drübeck op de grens van woonbebouwing en groene natuur.

Het wandelniveau is best pittig, vanuit de voet van de Harz, waar ook Ilsenburg ligt, maken de twee routes over de Klosterwanderweg elk een stijging van ca. 200-250 meter. Twee andere routes die het Nationalpark inschieten, stijgen 300- 350 meter. De wandeling op de laatste dag naar de top van de Brocken gaat van 300 naar 1200 meter, overigens wel gelijkmatig en zonder tussentijdse onregelmatigheden in het reliëf. Maar er rijdt ook een treintje naar boven! Uiteraard kunt u op die dag ook kiezen voor andere (wandel- of andere activiteiten-)alternatieven, in de verblijfsplaats Drübeck of de omgeving daarvan.

Accommodatie: Evangelisches Zentrum Kloster Drübeck  ligt aan de rand van Ortsteil Drübeck, gemeente Ilsenburg, direct grenzend aan de natuur
Faciliteiten: modern en functioneel restaurant voor ontbijt en avondmaaltijd, Café Im Gärtnerhaus, Weinstube (alleen in de avond)
Kamers: overwegend modern ingerichte kamers (voor alleengebruik) met douche en toilet, TV en wifi, alle gelegen in een van de oude historische huizen
Maaltijden: Avondmaaltijd en ontbijt inbegrepen; eten en drinken voor overdag verkrijgbaar bij horeca en winkels onderweg. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.
Reisleiding: De reisleider zal zo nu en dan kleinere stukjes met de groep meelopen (aan het begin of aan het einde) maar in principe rijdt die de personenbus van het beginpunt via stops onderweg naar het eindpunt. U ontvangt een prima route-uitleg, maar de markeringen zijn sowieso zó goed dat u beslist niet kunt verdwalen! De reisleider brengt u met de bus naar het startpunt en staat altijd halverwege de route. Aan het einde van de route staat hij/zij de groep weer op te wachten om u weer terug te brengen naar de accommodatie. De reisleider wandelt dus niet altijd mee maar is wel altijd in de buurt voor het geval u hem/haar nodig heeft!

1

Dag 1

Arnhem Station NS-Ilsenburg (ca. 430 km) per minibus (10.00-16.00 uur). Nadat we ons hebben geïnstalleerd, maken we een oriënterende wandeling in de directe omgeving van het klooster en het plaatsje Drübeck. Daarna is er de eerste gezamenlijke avondmaaltijd.
2

Dag 2

Wandeling (ca. 20 km/5,5 uur) over de Harzer Klosterwanderweg van Vienenburg naar Ilsenburg
We starten onze wandeling bij Kloster Wöltingerode, een in barokke stijl gebouwd Cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. Het is in 1676 verbrand en opnieuw opgebouwd. We wandelen via Vienenburg met het oudste nog bewaard gebleven station van Duitsland (uit 1840), waarin nu een klein spoorwegmuseum gevestigd is. De route gaat vlak langs de voormalige grens BRD-DDR (West- en Oost-Duitsland).
3

Dag 3

Wandeling (ca. 20 km/5,5 uur) over de Harzer Klosterwanderweg van Timmenrode naar Wernigerode
De route kent een spectaculaire start langs de Teufelsmauer (“de duivelsmuur”), gaat door het monumentale stadje Blankenburg en eindigt in Wernigerode met een fraai kasteel en een gezellige oude binnenstad.
4

Dag 4

Wandeling Eckertal, Eckerstausee en Scharfenstein (ca. 21 km/6 uur)
Een lange wandeling langs het riviertje de Ecker (de voormalige grens BRD-DDR) naar het stuwmeer de Eckerstausee, terug naar Drübeck via het rangerstation en het uitzichtpunt Scharfenstein.
5

Dag 5

Wandeling Steinerne Renne-Plessenburg-Ilsenburg (ca. 15,5 km, 4,5 uur)
Een boswandeling dwars door de Harz van de waterkrachtcentrale Steinerne Renne via de Paternosterklippe (een grote rotspunt met een kruis er boven op) naar Drübeck.
6

Dag 6

Wandeling naar de top van de Brocken (ca. 10,5 of 17 km/3 of 6 uur)
Een pittige wandeling naar het hoogste punt van de Harz: de Brocken (1141 meter). De wandeling kan tot de top gemaakt worden, dan wel inclusief de afdaling via Schierke. Reizigers die willen afzien van de wandeling maar wel graag naar de Brocken-top gaan, kunnen heen en terug een treintje nemen.
7

Dag 7

Ilsenburg-Arnhem Station NS (ca. 430 km) per minibus (09.00-15.00 uur).

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Arnhem station NS-Ilsenburg v.v. per minibus
6 overnachtingen in een 1-persoonskamer met douche en toilet, halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)
transfers per minibus
Nederlandstalige reisleider
Nederlandse route-uitleg
Toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN Versnaperingen onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 75,-
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar