7 dagen
Aantal dagen
5-8 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Duitsland | Wandelen in de Harz

De Harz is een bijzondere wandelbestemming dat prima vanuit centraal Nederland te bereiken is. De Harz ligt letterlijk in “hartje” Duitsland en is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Een goed aangegeven netwerk met meer dan 8000 km wandelwegen, maakt van de Harz een echt wandelparadijs. In de Harz raakt u dus niet snel uitgewandeld over de kilometers wandelwegen die men aan elkaar kan knopen om een mooie wandeling uit te stippelen. Met Drübeck als onze uitvalsbasis zitten we heel centraal om daar onze wandelingen te starten.

In de uitlopers van het noordelijkste middelgebergte in meer heuvelachtig terrein dat Harzvorland heet, liggen op een rijtje enkele boeiende provincieplaatsjes: Vienenburg, Ilsenburg, Drübeck, Blankenburg. Wat ze verbindt, zijn de kloosters, soms in de centra van die plaatsen en soms meer buitenaf. Maar altijd gelegen op unieke plekken, vaak omgeven door een fraaie tuin, soms nog bewoond door monniken of nonnen, en soms in een veranderde functionaliteit, passend bij de ambiance van het gebouw.

Wat deze reis wandelvakantie bijzonder maakt is het verblijf in het klooster van Evangelisches Zentrum Kloster Drübeck. Het is een gebouw met een indrukwekkend verleden: daterend uit de 10e eeuw, eeuwenlang werk- en leefruimte biedend aan zusters- benedictinessen, afgebrand in 1599, veroverd door de graven van Wernigerode, opnieuw een nonnenklooster geworden en sinds 1946 met een recreatieve functie voor religieuzen. Sinds 20 jaar is het Evangelisches Zentrum Kloster Drübeck een plaats voor mensen van buiten, om er te verblijven, te leren, te congresseren en te ontmoeten. Het gebouw is gemoderniseerd en iedereen is welkom, en elke bezoeker bewondert de uitstraling, de geschiedenis en de sfeer van het complex. De entourage van het klooster zelf is een grote tuin en de gebouwenverzameling ligt aan de rand van Drübeck op de grens van woonbebouwing en groene natuur.

Het wandelniveau is best pittig, vanuit de voet van de Harz, waar ook Ilsenburg ligt, maken de twee routes over de Klosterwanderweg elk een stijging van ca. 200-250 meter. Twee andere routes die het Nationalpark inschieten, stijgen 300- 350 meter. De wandeling op de laatste dag naar de top van de Brocken gaat van 300 naar 1200 meter, overigens wel gelijkmatig en zonder tussentijdse onregelmatigheden in het reliëf. Maar er rijdt ook een treintje naar boven! Uiteraard kunt u op die dag ook kiezen voor andere (wandel- of andere activiteiten-)alternatieven, in de verblijfsplaats Drübeck of de omgeving daarvan.

Accommodatie: Evangelisches Zentrum Kloster Drübeck  ligt aan de rand van Ortsteil Drübeck, gemeente Ilsenburg, direct grenzend aan de natuur
Faciliteiten: modern en functioneel restaurant voor ontbijt en avondmaaltijd, Café Im Gärtnerhaus, Weinstube (alleen in de avond)
Kamers: overwegend modern ingerichte kamers (voor alleengebruik) met douche en toilet, TV en wifi, alle gelegen in een van de oude historische huizen
Maaltijden: Avondmaaltijd en ontbijt inbegrepen; eten en drinken voor overdag verkrijgbaar bij horeca en winkels onderweg. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.
Reisleiding: De reisleider zal zo nu en dan kleinere stukjes met de groep meelopen (aan het begin of aan het einde) maar in principe rijdt die de personenbus van het beginpunt via stops onderweg naar het eindpunt. U ontvangt een prima route-uitleg, maar de markeringen zijn sowieso zó goed dat u beslist niet kunt verdwalen! De reisleider brengt u met de bus naar het startpunt en staat altijd halverwege de route. Aan het einde van de route staat hij/zij de groep weer op te wachten om u weer terug te brengen naar de accommodatie. De reisleider wandelt dus niet altijd mee maar is wel altijd in de buurt voor het geval u hem/haar nodig heeft!

Vertrekdata

18/10/2021
volgeboekt
1

Dag 1

Arnhem station NS-Ilsenburg (ca. 430 km) per minibus (11.00-17.30 uur).
2

Dag 2

Wandeling (ca. 20 km/5,5 uur) over de Harzer Klosterwanderweg van Kloster Wöltingerode naar Ilsenburg. Kloster Wöltingerode is een in barokke stijl gebouwd Cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw, in 1676 verbrand en opnieuw opgebouwd. De route gaat via Vienenburg met het oudste nog bewaard gebleven station van Duitsland (uit 1840) waarin nu een klein spoorwegmuseum gevestigd is. Verder via het stuwmeer de Vienenburgersee en Stapelberg met een 12e eeuwse kasteelruïne.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 21 km/5,5 uur) over de Harzer Klosterwanderweg van Drübeck naar Blankenburg. De route gaat via Wernigerode, ook ”die bunte Stadt am Harz” genoemd vanwege de vele en kleurrijke vakwerkhuizen. De wandeling passeert de resten van het in de 19e eeuw vervallen Augustijnse klooster Himmelpforten. Bij Blankenburg komt de route langs de rotsformaties van de Teufelsmauer (de “duivelsmuur”) en in de eindplaats ligt het voormalige Cisterciënzer klooster Michaelstein, nu een muziekschool.
4

Dag 4

Wandeling Scharfenstein-tour (ca. 14 km/4 uur). Van het Ilsetal omhoog via het kruis Am Kruzifix naar het hooggelegen bergmeer de Eckerstausee en terug via Scharfenstein en de Scharfensteinkliffe, een pauze is mogelijk bij het boswachtershuis. Over de Kegelbahn en de Tiefenbachskopf terug, een dalende route weer naar het dal van de Ilse.
5

Dag 5

Wandeling Darlingeröder Schweiz (ca. 14 km/4 uur). Vanuit Darlingerode via Jägertal, Kantorberg en Meineberg naar Gasthaus Plessenbrug. Terug via de route Oberförster-Koch-Weg met indrukwekkende vergezichten over de wijde omgeving.
6

Dag 6

Wandeling Auf den Spuren Heinrich Heines (ca. 24 km/6,5 uur) (de Duitse schrijver Heinrich Heine overnachtte in 1824 eenmalig in Gästhaus Brockenhaus en bij zijn 100e sterfdag werd aan de voet van de Brocken het Heinrich Heine Denkmal onthuld). Route omhoog continue langs de Ilse via de Kleiner Brocken naar de Brocken (hoogste punt 1144 m van de Harz en van heel Noord-Duitsland) met het Brockenhaus. Route terug via de Gelber Brink en de Bremer Hütte.
7

Dag 7

Ilsenburg-Arnhem station NS per minibus (10.00-16.30 uur).

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Arnhem station NS-Ilsenburg v.v. per minibus
6 overnachtingen in een 1-persoonskamer met douche en toilet, halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)
transfers per minibus
Nederlandstalige reisleider
Nederlandse route-uitleg
Toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN Versnaperingen onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt