5 dagen
Aantal dagen
6-14 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
eenpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief treinticket
Trein ticket
Duitsland | Wandelen langs het Römerkanaal

De Römerkanal-Wanderweg is een bijzonder wandelpad! Ongeveer 80 na Chr. hebben Romeinse bouwkundigen een “waterleiding” aangelegd van Nettersheim tot aan Keulen en brachten zodoende schoon drinkwater uit de Eifel naar de stad.  Met een lengte van ongeveer 95 kilometer behoorde dit “kanaal” tot de langste waterleidingen in het Romeinse rijk en tot de meest belangrijke Romeinse bouwwerken ten noorden van de Alpen waarvan heden ten dage sommige delen nog vrij intact in het landschap staan.

Het regionale vervoer naar het beginpunt van de wandelingen, en terug vanaf het eindpunt, gaat met de lokale trein. De Gästecard, die u ontvangt, geeft recht op dat regionale vervoer. De transfers zijn vlot, comfortabel en milieuvriendelijk!

In deze reis beperken we ons tot de heuvelachtige bovenloop van ca. 50 kilometer die trouwens qua natuur het mooiste deel is. De Eifel is tenslotte één van de aantrekkelijkste natuurregio’s dicht bij Nederland: een mooie heuvelachtige streek van dennenwouden, heidevelden en continue kronkelende riviertjes. Minder bekend is het Römerkanal: het immense 2000 jaar oude Romeinse bakstenen bouwwerk dat hier en daar nog het landschap markeert met relicten van bronnen, bekkens en bruggen. Keulen (Köln), toen Colonia geheten, was al in de Romeinse tijd een grote en belangrijke metropool, en de stad had goed drinkwater nodig voor haar groeiende bevolking. Het vernuft van de Romeinen ging 20 eeuwen geleden al zó ver dat helder Eifelwater over meer dan 100 kilometer door leidingen en aquaducten naar het Rijnland werd getransporteerd. Deze wandelreis langs het Römerkanal is er daarom één met een cultuurhistorisch tintje.

Het hotel waar u verblijft, staat 100 meter van het station van Steinfeld. De trein die daar stopt is zeg maar uw transferbus. Het hotel van het echtpaar Weckmann heeft een familiale sfeer en is met slechts 11 gastenkamers kleinschalig te noemen en het bijbehorend restaurant serveert smakelijke maaltijden. Bij mooi weer is het fijn zitten op het tuinterras. Een reis zonder stress want de reisleider is altijd dichtbij – die reist mee per trein van Nederland naar Urft v.v. en loopt met alle wandelingen mee. Gemakkelijk, gezellig en vertrouwd!

De route die we afleggen is glooiend tot heuvelachtig. Per wandeldag wordt ca. 15 km (op dag 1 en dag 5 ca. 10 km) afgelegd.

De accommodatie waar we verblijven is Hotel-Restaurant Urfter Hof (Familie Maria en Guido Weckmann) in de hoofdstraat van Urft (300 inwoners) maar toch rustig, 100 m. van het kleine station.

Faciliteiten: bar (Hermann-Josef Stube), restaurant, aparte ontbijtruimte, aan de achterzijde een tuinterras.

Kamers: 1- of 2-persoonskamers met douche en toilet, tv, gratis wifi.

Maaltijden: restaurant voor ontbijt en 3-gangen diner.

Vertrekdata

01/09/2021
beschikbaar
22/09/2021
beschikbaar
20/10/2021
beschikbaar
1

Dag 1

Elk Nederlands station-Urft per trein (vertrek ochtend, aankomst vroeg in de middag). Te voet naar het hotel (100 m.). Inloopwandeling (ca. 10 km/3,5 uur) naar het grote benedictijnse Kloster Steinfeld met een 12e eeuwse kloosterkerk en een aansluitende rondwandeling door het dal van de Kuttenbach naar Steinfelderheistert.
2

Dag 2

Transfer naar Nettersheim per trein. Wandeling Nettersheim-Dottel (ca. 15 km/5 uur) van het informatiecentrum Naturschutzzentrum Eifel in Nettersheim via de start van het Römerkanal Grünen Pütz in het dal van de Urft, de waterburcht Dalbenden (12e eeuw), de Stolzenberg met het uitzichtpunt Eifel-Blick en Keldenich met zijn mooie hagelwitte kerk. Transfer naar Urft per trein.
3

Dag 3

Transfer naar Scheven/Dottel per trein. Wandeling Dottel-Feyermühle (ca. 16 km/5 uur) via een Romeinse Brunnenstube met een 3,5 x 6 m. groot verzamelbekken van bronwater, een 80 meter lange aquaductbrug (klein deel gereconstrueerd) en een concentratie van Romeinse bouwdelen waarvan de herkomst onbekend is. Feyermühle is een 18e eeuwse korenmolen, later in gebruik als boerenhoeve. Landschappelijk zeer gevarieerde route. Transfer naar Urft per trein.
4

Dag 4

Transfer naar Mechernich/Feyermühle per trein. Wandeling Feyermühle-Kreuzweingarten (ca. 13 km/4 uur) via Antweiler met een fraai uitzichtpunt, het nonnenklooster Maria Rast met een mooie natuurtuin en een kloosterwinkel en de zogenaamde Heidentempel met resten van funderingen en muren uit de Romeinse tijd, deels overwoekerd door planten en bomen. Transfer naar Urft per trein.
5

Dag 5

Uitloopwandeling (ca. 10 km/3,5 uur) vanuit Urft naar het grote benedictijnse Kloster Steinfeld met een 12e eeuwse kloosterkerk en een aansluitende rondwandeling Eifeler Milchweg. Urft-Elk Nederlands station per trein (vertrek middag, aankomst vroeg in de avond).

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN elk Nederlands station-Urft v.v. per trein
4 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet, halfpension (l/O/D)
plaatselijk vervoer per trein naar de begin-/eindpunten van de wandelingen en terug
meelopende reisleider
toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt