5 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Duitsland | Wandelen over de rotweinwanderweg

Op korte afstand van Maastricht vindt u een bijzonder wijngebied, een gebied die bekend staat vanwege zijn goede rode wijn. Het Ahrdal geldt als één van de mooiste wandelgebieden van Duitsland en wordt bij onze oosterburen dan ook wel “Das schönste Weinwanderparadies Deutschlands” genoemd. Op de steile hellingen boven de rivier gedijen vooral rode druiven goed. Daarom maken de liefhebbers van het edele vocht graag een pelgrimstocht naar het veelvuldig geloofde “Rode wijnparadijs van Duitsland”.

De Ahr is een korte rivier van maar 89 kilometer, de bron van de river de Ahr ligt in de middeleeuwse stadskern van Blankenheim. De Ahr houdt op te bestaan bij zijn instroming in de Rijn. Het dal van de Rijn is 400 hoogtemeters lager dan de bron en de dagtemperaturen zijn er al enkele graden hoger. Bovendien liggen in de rivierbochten van de Ahr de noordhellingen zó gekanteld dat ze de warme zonnestralen maximaal ontvangen. Ideaal dus voor het rijpen van druiven! Het Ahrtal is een van de noordelijkste wijnregio’s van Europa, en Duitsers weten dat juist dáár het eindproduct ‘Spätburgunder’ (Pinot Noir) kwalitatief gezien een van ‘s lands topwijnen is. Strikt gezien is het Ahrtal een deel van de Eifel, een heuvelgebied dat langzaam afvlakt naar de Rijn.

Buiten het feit dat hier dus een goed glas wijn gedronken kan worden, kunt u hier ook bijzondere wandelingen maken. De Rotweinwanderweg ‘loopt’ over een lengte van zo’n 35 kilometer van Altenahr naar Bad Bodendorf. In deze reis wordt slechts het stuk Kreuzberg-Dernau gedaan. De route reigt de daar bekende – bij de kenners dan – wijnplaatsjes aaneen, zoals Altenahr, Mayschoss en Rech. Tot in de verte reiken soms de wijnvelden, waarop de druiven groeien voor de eindproducten Riesling en Spätburgunder. Het pad gaat afwisselend dicht langs de rivier en boven de wijngaarden langs, dus aan fraaie uitzichten is onderweg geen gebrek!

Uiteraard is de markering van de twee langeafstandsroutes die gevolgd worden van de bekende Duitse, dus hoge, kwaliteit: richtingpijlen, bordjes met cijfers over hoogte en afstanden, informatietableaus met lokale informatie over de natuur en het landschap, en dat alles afgemaakt met hier en daar een schuilhut en een picknickplaats. Overigens komt u tijdens elke wandeldag minimaal één keer een horecazaak tegen waar u binnen kunt pauzeren, een veilige geruststelling als het koud of nat zou zijn.

Het rustige dorp, met maar 500 inwoners, van waaruit u de reis maakt, is Insul, aan beide oevers van de Ahr. Het hotel ligt rustig aan de rand van het plaatsje, aan de oever van de Ahr. Na een hele dag buiten-zijn en -lopen heeft u uw nachtrust wel verdiend en zal u die rust gegarandeerd geboden worden!

Accommodatie
We verblijven tijdens deze reis in het Landhotel Ewerts een familiehotel met ca. 25 kamers, restaurant, ontbijtruimte, met een grote eigen tuin aan de achterzijde, gelegen aan de rand van het kleine dorpje Insul vrijwel direct aan de wandelroute van de Ahrsteig.

Maaltijden
Avondmaaltijd en ontbijt inbegrepen; eten en drinken voor overdag verkrijgbaar bij horeca en winkels onderweg. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

Vertrekdata

25/10/2021
beschikbaar
1

Dag 1

Eindhoven Station NS-Insul (ca. 195 km) per minibus (11.00-13.30 uur). Informatie over de reis en de route door de reisleider. Wandeling (ca. 7 km/2 uur) naar Schuld en terug langs beide oevers van de Ahr, de zogenaamde “Goldlock” met drie voormalige mijnbouwtunnels en de pelgrimskapel Schornkapelle.
2

Dag 2

Wandeling (ca. 21 km/6,5 uur, inkortbaar tot ca. 10 km/3 uur) van Blankenheim (met de bron van de Ahr in de kelder van een vakwerkhuis vlak bij de hoofdstraat!) of van de Freilinger See (stuwmeer van de Ahr) naar Aremberg over de Ahrsteig via het Friedenskreuz auf dem Hühnerberg (534 m) en de Schutzengelkapelle. Het eindpunt Aremberg is een hooggelegen Eifeldorp met een spectaculair vergezicht over de omgeving.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 19 km/6 uur) van Aremberg naar Insul over de Ahrsteig. Eerst een steil begin naar de Schlossruïne Aremberg met 623 meter het hoogste punt van de Ahrsteig, dan via de picknickplaats Kapelle Eichenbach naar de rivierbocht de Ahrschleife.
4

Dag 4

Wandeling (ca. 18 km/5,5 uur) van Insul naar Kreuzberg over de Ahrsteig. Eerst door het dal van de Liers en later over de hoogvlakte Linder Höhe.
5

Dag 5

Wandeling (ca. 10 km/3,5 uur) van Altenahr naar Dernau over de Rotweinwanderweg, via de wijnplaatsjes Mayschoss en Recht, met uitzicht over wijnvelden aan de op het zuiden gerichte hellingen langs de Ahr. Dernau-Eindhoven Station NS (ca. 185 km) per minibus (14.30-17.00 uur).

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Eindhoven Station NS-Rimogne en Rocroi-Eindhoven Station NS per minibus
Verblijf in 1 persoonskamer met douche/toilet o.b.v. H/P (ontbijt en avondmaaltijd)
Reisleider
Transfers per minibus
Route-uitleg en gebruik van kaartmateriaal
NIET INBEGREPEN Versnaperingen onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt