7 dagen
Aantal dagen
5-12 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
** Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief treinticket
Trein ticket
Duitsland | Wandelvakantie in het Zwarte Woud

Wandelen in het Zwarte Woud in Duitsland kunt u het best beschrijven als wandelen langs verfrissende beken en ruisende watervallen. Of misschien wel als een ontdekkingsreis door weidse en open dalen, zacht glooiende heuvels en schitterende uitzichten op steile berghellingen. Voor iedereen die de Nationalparkregion Schwarzwald te voet wil ontdekken is deze reis een aanrader. Schwarzwald is als reisbestemming zó vermaard dat bijna elke taal zijn eigen letterlijke vertaling kent: Black Forest, Forêt Noir, of natuurlijk in het Nederlands “het Zwarte Woud”.

Schwarzwald ligt op ruim 600 kilometer van Midden-Nederland en met de snelle Duitse treinen duurt de reis ernaartoe niet langer dan een halve dag. Schwarzwald is een typisch middelgebergte. De rivierdalen kennen een hoogte van ca. 200 meter boven zeeniveau, de wandelingen gaan daar tot zo’n 400 meter boven. De toppen zijn nog hoger maar daar komen de routes niet, ze verfraaien wél het decor van de wandelingen om u heen.

In de winter kan het in het Zwarte Woud goed sneeuwen, maar die smelt snel weg in het voorjaar. Door de vele bomen blijft het landschap vaak heel groen en oogt het ook altijd vriendelijk. Het kleine stadje Oberharmersbach, waar ons hotel staat, ligt aan de Harmersbach, een riviertje dat uitkomt in de Kinzig welke op haar beurt weer instroomt in de Rijn. De Kinzig komen we tijdens het wandelen vrijwel elke dag tegen, daarom heet dit deel van het hart van Schwarzwald Kinzigtal.

Zwaarte
We wandelen regelmatig over flink stijgend en dalend wandelroutes met een hoogteverschil iedere dag van ca. 400-500 meter. Per wandeldag wordt gemiddeld ca. 17 km afgelegd in ruim 5 uur. De tweede, derde en vierde wandeling kunnen halverwege individueel afgebroken worden (per trein of bus terug of verder, gratis). De wandelroutes zijn goed gemarkeerd en de reisleider loopt met de groep mee.

Accommodatie
U overnacht deze reis in hotel Bären dat centraal in het plaatsje Oberharmersbach ligt, op ca. 300 meter afstand van het station.
Faciliteiten: receptie, ontbijtruimte, restaurant, bar, bierstube, buitenterras. Gratis wifi.
Kamer: 1-persoonskamer met bad en/of douche, toilet en tv.
Maaltijden: ontbijt (buffet) en 3-gangendiner (keuze uit 2 menu’s of vegetarisch) in het restaurant van het hotel.

1

Dag 1

Elk Nederlands of Belgisch station-Oberharmersbach per trein
Vertrek Amsterdam ca. 08.00 uur, vertrek Utrecht ca 08.30 uur, vertrek Arnhem ca. 09.00 uur, aankomst Oberharmersbach ca. 14.30 uur. Indien de tijd het toelaat maken we nog een korte oriëntatiewandeling van ca. 5 km (1,5 uur) door het dorp en de directe omgeving.
2

Dag 2

Wandeling Oberharmersbach-Zell (ca. 13,5 km/4,5 uur, hoogte tussen 215-640 m, totaal stijgingen 430 m).
We trekken de wandelschoenen aan en wandelen van Oberharmersbach naar Zell am Harmersbach, we wandelen langs typische Schwarzwaldboerderijen. Via de berghut ’Vogt auf Mühlstein’ en de plateaus ’Heugrabeneck’ en ’Rebberg’ komen we aan in Zell. Zell is een gezellig dorp met vakwerkhuizen en Jugenstil-gevels, schilderachtige straatjes en kleine winkeltjes. Hopelijk kunnen we nog een terrasje pakken voordat we de trein terug naar Oberharmersbach nemen (15 min.)
3

Dag 3

Wandeling van Haslach naar Wolfach (ca. 18,5 km/6 uur, hoogte tussen 215-520 m, totaal stijgingen 630 m, inkorten mogelijk)
Na het ontbijt nemen we de trein naar Haslach (35 min.). We wandelen van Haslach naar Wolfach langs mooie uitzichtpunten boven het Kinzigtal en het Wolftal. Ook passeren we het het typische Schwarzwald-dorpje Mühlenbach, de Waldsee en ’het stadje onder de burcht’ Hausach. We nemen de trein weer terug naar ons hotel in Oberharmersbach (45 min.).
4

Dag 4

Vrije dag
U kunt vandaag samen met wat reisgenoten een bezoek brengen aan Offenburg (ca. 45 minuten per trein, gratis met uw Konus Gästekarte). Wandel o.a. door de oude binnenstad met het historische marktplein met gezellige terrasjes, waar de in het Zwarte Woud geproduceerde Rieslingwijn volop wordt geschonken. De stad heeft ook gezellige winkelstraatjes en het Gasthaus Salmen is zeker een bezoek waard. Ook het Ridderhuis en het Jodenbad moet u zeker even gaan bekijken.

Een andere mogelijkheid is een bezoek aan het iets verder weg gelegen Freiburg (ca. 60 minuten per trein, gratis met de Gästekarte). Deze middeleeuwse stad wordt gezien als de hoofdstad van het Schwarzwald. As je door het oude centrum van Freiburg loopt, valt een ding meteen op: in de straten lopen kleine kanaaltjes. Dit zijn de zogenaamde ’Bächle’, smalle met stromend water gevulde goten. Eén andere bezienswaardigheid is de grote kerk, de Freiburger Munster, gelegen aan een gezellig plein. Liefhebbers van musea kunnen terecht in het Augustiner museum.

5

Dag 5

Wandeling Haslach-Zell (ca. 17,5 km/5,5 uur, hoogte tussen 204-635 m, totaal stijgingen 450 m, inkorten mogelijk)
We nemen de trein naar Haslach (35 min.), waarna we van Haslach naar Zell am Harmersbach lopen. We lopen door het dal van de Kinzig en het Harmersbach-dal, via het dorp Steinach en langs het uitzichtpunt ’Auf der Eck’. Vanuit Zell nemen we de trein weer terug naar Oberharmersbach (16 min.).
6

Dag 6

Wandeling Zell-Gengenbach (ca. 16 km/5 uur, hoogte tussen 175-600 m, totaal stijgingen 480 m, inkorten mogelijk)
Voor de laatste keer nemen we de trein naar Zell am Harmersbach (16 min.). Door het dal van de Nordrach wandelen we naar Gengenbach. Onderweg passeren we de berghut ’Lärchenhütte’, het uitzichtpunt ’Teufelskanzel’ en de Jakobs-kapel. Gengenbach noemt zichzelf ’het mooiste plaatsje van Duitsland’. Deze prachtige plaats, gelegen tussen de bossen en wijngaarden aan de rand van het Zwarte Woud, staat bekend om zijn kleurrijke architectuur en fascinerende geschiedenis. Als de tijd het toelaat kunnen we nog even slenteren door de geplaveide straatjes met de mooie vakwerkhuizen en opvallende kerkspitsen. Moe maar voldaan nemen de trein terug naar Oberharmersbach (30 min.).
7

Dag 7

Terugreis
Na het ontbijt kunnen we rustig de koffers inpakken en uitchecken bij het hotel. We nemen de trein vanaf Oberharmersbach om ca. 10.30 uur, aankomst Arnhem ca. 16.30 uur, Utrecht ca. 17.00 uur, Amsterdam ca. 17.30 uur. U kunt vanuit hier verder reizen naar het door u gewenste station.
INBEGREPEN Elk Nederlands of Belgisch station-Oberharmersbach v.v. per trein
6 overnachtingen in een 1-persoonskamer met douche en toilet
ontbijt en diner
meelopende reisleider
plaatselijk vervoer per stoptrein naar de begin-/eindpunten van de wandelingen en terug
toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN bijdrage reisgarantieregeling
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar