5 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Duitsland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Duitsland | Wandelvakantie Sauerland

De schitterende omgeving in Sauerland met haar vele heuvels en uitgestrekte bossen en velden leent zich uitstekend voor een prachtige wandelvakantie. Op deze wandeltocht in het mooiste deel van het Sauerland volgt u grotendeels de goed gemarkeerde wandelpaden van de lange-afstands wandelroute Uplandsteig. De topografische variatie kent geen weerga: beuken- en dennenwouden maar ook gemengd bos, afgewisseld met velden en weiden, heidevelden op de plateaus en moerassige poelen in de dalen.

Sauerland is een van de gebieden in Duitsland die gezien de afstand ideaal is voor een korte reis. Direct na de heenrit dwars door het Ruhrgebied verandert het landschap tamelijk abrupt: van vlak, druk en industrieel naar flink heuvelachtig, weldadig rustig en uitgesproken natuurlijk. Elke dag kunt u genieten van weidse panorama’s en prachtige beekjes. U loopt door gemengd bos, dennenbos en door velden en weiden. U klimt regelmatig, maar dit wordt beloond met prachtige uitzichten.

Enkele toppen waarlangs en -over de wandelingen gaan, reiken tot ca. 850 meter hoogte. Dat lijkt hoog maar schijn bedriegt hier: de verblijfsplaats Eimelrod heeft een ligging in het dal van 500 meter, dus de stijgingen en dalingen zijn vergelijkbaar met andere reizen. In het wandelgebied worden routes gevolgd die op de aankomst- en vertrekdag ca. 10 kilometer bedragen en de overige dagen ca. 20 kilometer. U komt de reisleider met de minibus dagelijks tenminste enkele keren tegen, u kunt dan indien u wilt de wandeling inkorten.

Sauerland kent enkele deelgebieden zoals Hochsauerland en Upland, wat zo veel betekent als “hoog land” – feit is dat Sauerland ten opzichte van Nederland het dichtstbijzijnde middelgebergte is. In deze wandelreis is de Uplandsteig, een wandeling van ca. 64 kilometer die in een ruime cirkel rond Willingen loopt, helemaal opgenomen. Naar de start- en eindpunten voert de reisleider korte transfers per minibus uit. Sauerland is een aaneenreiging van beschermde natuurgebieden dus dat is een landschapsbeleving ten voeten uit.

Route
De wandelroute gaat over heuvel- tot licht bergachtig (dal op 500 m, toppen tot ca. 800 m), landschap van plateaus en rivierdalen.
Per wandeldag wordt resp. 6 (of 9), 18 (of 22), 24 (of 16), 13,5 en 11 km afgelegd.

Accommodatie
U verblijft tijdens deze reis in Landgasthof Sauer
Ligging: zeer rustig gelegen aan de rand van het dorpje Eimelrod, vrijwel direct aan de Uplandsteig.
Faciliteiten: modern en goed geleid hotel van de familie Sauer met ca. 20 kamers, restaurant/ontbijtruimte, café, zonneterras, sauna/solarium, gratis wifi.
Kamers: altijd met eigen douche/toilet en tv.
maaltijden: avondmaaltijd en ontbijt inbegrepen; eten en drinken voor onderweg verkrijgbaar bij winkels en horeca onderweg. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

Vertrekdata

29/08/2022
Niet meer beschikbaar
€ 525.00
12/09/2022
Niet meer beschikbaar
€ 525.00
1

Dag 1

Heenreis en inloopwandeling (ca. 6 of 9 km/2 of 3 uur)
Eindhoven Station NS-Eimelrod (ca. 260 km) per minibus (11.00-14.30 uur). Na aankomst krijgen we informatie over de reis en de route door de reisleider, waarna we een inloopwandeling gaan maken (ca. 6 of 9 km/2 of 3 uur) rond de platte top van de Sähre naar de Osterkopf en weer terug. 
2

Dag 2

Wandeling Uplandsteig Eimelrod-Usseln (ca. 18 of 22 km/5,5 of 6,5 uur)
We hebben vandaag de keuze uit een dal- of een berg-variant. We starten in Eimelrod en wandelen via het natuurgebied Groten-Berg naar Usseln. We lopen langs de kerk in Neerdar, waarvan de oude bouwdelen dateren uit de 13e eeuw. Bij Kahler Pön wacht ons een unieke landschapservaring: de prachtige Hochheide. Als we vanaf het kruis op de top van de Kahler Pön naar het noorden kijken, zien we aan de horizon een ander Hochheide-gebied van de Osterkopf. De etappe leidt vervolgens naar de bron van de Diemel en verder naar Usseln. In Usseln staat de reisleider ons met de minibus op te wachten om ons terug naar ons hotel te brengen.
3

Dag 3

Wandeling over de Uplandsteig van Usseln naar Willingen (ca. 24 km/6,5 uur maar in overleg met de reisleiding is inkorting mogelijk door pas bij de Diemelquelle te starten)
Na het ontbijt worden we met de minibus gebracht naar het eindpunt van gisteren: Usseln. We wandelen vandaag de koningsetappe van Usseln naar Willingen met unieke natuurlijke landschappen en fantastische uitzichten. De route gaat grotendeels door de natuur en loopt door veen- en heidelandschap naar de rustieke Hochheide-Hütte. Af en toe wordt het pad uitdagend, vooral als het door moerassig terrein loopt. Het hoogtepunt van deze etappe is zeker de Neue Hagen, een natuurgebied op de noordelijke helling van de Clemensberg met een hoogte van 839 meter. Hier is een uniek heidelandschap en een hoogveengebied met een zeldzame flora en fauna ontstaan. Tegenwoordig wordt de heide begraasd met Heidschnucken, een schapenras
4

Dag 4

Wandeling over de Uplandsteig van Rattlar naar Eimelrod (ca. 13,5 km/4,5 uur)
We wandelen via het uitzichtpunt Dommel, de heuveltop Niegelscheid en het pittoreske Hemmighausen. Op de top van de steile berg staat de Dommelturm. De eerste Dommelturm was volledig van hout gebouwd, in 2006 moest die  het vanwege de slechte staat worden afgebroken. Al in september 2007 werd de nieuwe Dommelturm, met een houten constructie en stalen trappen, geopend. Deze staat op 738 meter hoogte en op het uitkijkplatform staan we dan nog eens 14 meter hoger. We worden beloond met een prachtig uitzicht, met op heldere dagen zelfs tot aan de heuvels rondom Kassel.
5

Dag 5

Wandeling over de Uplandsteig van Rattlar naar Willingen (ca. 11 km/3,5 uur) en terugreis
Onze laatste etappe van de Uplandsteig biedt alles wat wandelaars zich wensen: bospaden, weidepaden, kabbelende beekjes en uitzichten. We wandelen via het Itterbachtal en de vroeg-middeleeuwse vesting Schwalenburg, één van de grootste in zijn soort in Europa en met een mooi uitzichtpunt. Rond 13.00 uur komen we aan in Willingen. Willingen-Eindhoven Station NS (ca. 240 km) per minibus (13.30-17.00 uur).

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Eindhoven Station NS-Eimelrod/Willingen-Eindhoven Station NS per minibus
verblijf in 1-persoonskamer (eigen d/t) o.b.v. H/P
Nederlandstalige reisleider
transfers per minibus
route-uitleg
Toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reserveringskosten
Reis- en annuleringsverzekering
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar