8 dagen
Aantal dagen
4-7 personen
Aantal personen
Engeland
Bestemming
Vervoer per minibus
Busvervoer
kamer op indeling
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Engeland | Vogelreis noord Engelse kust

Northumberland is Engelands meest noordelijk gelegen provincie en is zeer belangrijk voor heel veel zeevogels. Met bijna 100 km kustlijn en de vele rotsige eilandjes die voor de kust liggen, is het een ideaal gebied om te broeden. Het gebied herbergt grote broedkolonies van Papegaaiduikers, Jan van Genten, Noordse Stormvogels, Drieteenmeeuwen, Alken, Zeekoeten en Kuifaalscholvers. Deze reis voert ons langs de kust van Northumberland waar we de grote groepen vogels, broedend tegen de kliffen, van heel dichtbij kunnen bekijken.

We gaan voor een dag de grens over naar Schotland, om de Jan-van-gentenkolonie te zien op Bass Rock. We trekken ook het binnenland in, naar de heide- en hoogveen velden van Cheviot hills om het Schotse sneeuwhoen te zoeken en bezoeken de kwelders van Lindisfarne, waar grote aantallen steltlopers hun voedsel bij elkaar zoeken. De ruige kust van Noordoost-Engeland met zijn prachtige vergezichten en woeste binnenland, maakt deze reis, samen met de grote groepen broedende zeevogels, tot een onvergetelijke ervaring!

We overnachten in een gezellige cottage met mooie uitzichten, bij een boerderij op het Engelse platteland. De cottage is van alle gemakken voorzien, zelfs een open haard. Het aantal kamers is beperkt daarom kunnen we geen 1-pers kamers garanderen op deze reis. Alle maaltijden worden door onze kok/chauffeur ingekocht en bereid. Meehelpen mag natuurlijk. We eten gezamenlijk in de woonkamer. Met speciale dieetwensen wordt uiteraard rekening gehouden. Bij het ontbijt maak je elke dag je eigen lunchpakket. De geplande boottochten bij de Farne Islands en Bass Rock in Schotland zijn deels afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de reis kunnen we de volgorde van de programmadagen aanpassen wanneer dat beter uitkomt voor het doen slagen van genoemde boottochten.

Zwaarte van de reis

Deze reis is niet zwaar. Met ons minibusje bezoeken we de mooiste vogelplekken langs de kust waar we korte uitstapjes maken van hooguit een paar kilometer. Wanneer we de Cheviot Hills bezoeken op zoek naar o.a. Schots Sneeuwhoen, Beflijster en Wulp op de Moors en de Waterspreeuw in de dalen, zullen we mogelijk een wat langere wandeling maken. Maar er bestaat altijd de mogelijkheid om voor een korter alternatief te kiezen.

Begeleiding
Deze reis wordt begeleid door een ervaren vogelgids en in gezelschap van gelijk gestemden, bezoeken we de mooie vogelgebieden. De groepjes zijn klein, meestal niet meer dan 9 personen. De vogelreizen zijn geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar.

Vertrekdata

10/06/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1595.00
1

Dag 1

We verzamelen in de loop van de middag in IJmuiden waar de boot naar Newcastle upon Tyne om 17.30 vertrekt. De exacte ontmoetingsplaats en tijdstip wordt in de deelnemersbrief beschreven die je ongeveer 2 weken voor vertrek ontvangt.
2

Dag 2

Vroeg in de ochtend arriveren we in Newcastle. In een uurtje rijden we naar Kielder forests in het Northumberland National Park. Dit uitgestrekte bosgebied, rondom een groot meer, is het leefgebied van wel 9 soorten roofvogels. We kijken onder andere uit naar de havik en de visarend die hier sinds een aantal jaar met succes aan het broeden is.
3

Dag 3

Vandaag maken we een boottocht rondom de Farne Islands, een groep eilanden, een paar kilometer buiten de kust van Northumberland. Deze 6 uur durende tocht is een onvergetelijke ervaring voor vogelliefhebbers. We varen vlak langs de kliffen, waarop duizenden zeevogels rusten en broeden en een kolonie grijze zeehonden op de rotsen ligt.
Op Staple island gaan we voor twee uur aan land. Spectaculair zijn de duizenden papegaaiduikers die we van dichtbij kunnen zien. We lopen langs broedkolonies van Noordse sterns, grote groepen kuifaalscholvers met hun jongen, alken, vele soorten meeuwen,waaronder de drieteenmeeuw, zeekoeten, en nog vele andere zeevogels. In de middag gaan we aan land bij het eiland Inner Farne. Op dit eiland broeden wel vier soorten sterns, waaronder de Douglass stern.
4

Dag 4

We trekken vandaag het binnenland in, op zoek naar de fameuze Red Grouse, oftewel het Schotse Sneeuwhoen.
In het noorden van het Northumberland national park, aan de grens met Schotland, liggen de Cheviot hills. Het is een wild, romantisch landschap van glooiende heuvels, kaal of juist begroeid met heide en hoogveen, afgewisseld met groene valleien, doorkruist met beekjes.
We zullen deze heuvels op verschillende plaatsen verkennen. In de weidse heide- en hoogveengebieden kunnen we onder andere de beflijster en het smelleken tegenkomen, terwijl we in de dalen en beken, de waterspreeuw, oeverloper en grote gele kwikstaart hopen te zien.
5

Dag 5

Deze dag bezoeken we het Lindisfarne National Nature Reserve, een prachtige vogelplek, waar meer dan 300 vogelsoorten geteld zijn. Het bestaat uit een uitgestrekt kwelder, wadden en slikkengebied, dat door de getijden tweemaal per dag overstroomd wordt door de Noordzee. In het gebied ligt een eiland, Holey island, met één dorpje, een klooster en een kasteel. Het is alleen te voet te bereiken, omdat de weg ernaartoe ook tweemaal per dag overspoeld wordt.
In het voor-en najaar is het kale eiland een rustplek voor veel trekvogels. Het is het eerste stuk land om uit te rusten, na de oversteek vanuit Scandinavië of Noord-oost Europa, of een pleisterplaats voordat ze de zee oversteken. In deze periodes zijn er veel kleine vogels en zangvogels te zien.
Ook Smelleken, Slechtvalk en Velduil worden hier regelmatig gezien. Op de kwelders vind je talloze steltlopers, waaronder Rosse Grutto, Tureluur, Paarse en Bonte Strandloper, Steenloper, Bontbekplevier, Wulp en Scholekster. 
6

Dag 6

We gaan een dagje de grens over naar Schotland. Vlak voor de Schotse kust ligt The Bass Rock, een eiland dat steil uit zee oprijst en waar duizenden zeevogels broeden. We maken een boottocht rondom het eiland en zien behalve Papagaaiduikers, Eidereenden, Zeekoeten en Alken, ook de grootste Jan-van-Genten kolonie ter wereld. 140.000 Jan-van-Genten brengen hier hun jongen groot en zorgen er met hun uitwerpselen voor voor dat het eiland wit kleurt. Op de terugweg stoppen we nog even bij St Abb´s head. De 90 meter hoge en steile kliffen van deze rots herbergen duizenden broedende zeevogels. Via een smalle weg, met adembenemende vergezichten, zie je van dichtbij talrijke zeevogels tegen de steile wand geplakt. Behalve Alken, Zeekoeten en Drieteenmeeuwen, vind je hier ook Noordse stormvogels. In het voor- en najaar zijn de kliffen een rustplek voor doortrekkers, dus kun je soms bijzondere waarnemingen doen.
7

Dag 7

Onderweg naar de boot hebben we nog tijd om een paar mooie vogelplekken te bezoeken. Welke plek dat is, hangt af van wat de groep wil. We kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar de kruisbek die veel voorkomt in de produktiebossen in het gebied, of een bezoek brengen aan de bossen en duinen van Bamburgh om te genieten van de vele zangvogels die op doortrek zijn. We zorgen in ieder geval dat we aan het eind van de middag weer de boot in Newcastle halen om terug te varen naar IJmuiden.
8

Dag 8

´s Ochtends om 9.30 uur komen we weer aan in de haven van IJmuiden.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Heen- en terugreis vanaf IJmuiden
Ferry overtocht IJmuiden – Newcastle v.v. inclusief 4-pers. hutten
Alle vervoer ter plekke per minibus
Alle overnachtingen
Alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket dag 7
Lokale boottochten en toegangsgelden Farne Islands, toegangsgelden Bass Rock en Seabird-bezoekerscentrum
Nederlandse reisleiding
Diensten kok/chauffeur
Reispakket
NIET INBEGREPEN Maaltijden tijdens de heen- en terugreis
Eventuele andere toegangsgelden en/of entrées dan vermeld bij inbegrepen
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar