8 dagen
Aantal dagen
2-6 personen
Aantal personen
Frankrijk
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Frankrijk | Actief in de Charente

Hoe mooi is de Charente? Van de Charente-Maritime heeft u nog wel gehoord, maar het landinwaarts gelegen departement Charente is minder bekend in Nederland. Een heel stille en charmante streek die u kunt ontdekken met deze fraaie reis. U bezoekt de regio rondom Confolens, de vroegere hoofdstad van de Charente. Het departement ligt ten noordoosten van Bordeaux (Charente Maritime). Rondom de Charente liggen de departementen Charente Maritime, Deux Sèvres, Vienne, Haute Vienne en de Dordogne.

Er zijn diverse historische stadjes, sommige met imposante kastelen en andere weer met bijzonder vakwerkhuizen. De verscheidenheid in landschappen is ook één van de kenmerken van deze mooie streek. Heuvels, bossen, veel water, moeras en zelfs polders die je aan Nederland doen denken.

Het klimaat is er over het algemeen goed. Sterker nog, met gemiddeld 2250 zonuren per jaar is het een heel zonnig gebied in het westen van Frankrijk. De Charente kenmerkt zich door glooiend terrein à la Zuid-Limburg maar vaak net een “tandje” zwaarder. De streek staat bekend om zijn Pineau de Charente, Magret de Canard, mosselen en vele andere culinaire heerlijkheden.

De actieve mens kan zich hier volledig uitleven, zowel wandelend als op de fiets. De GR48 loopt door St Germain de Confolens en Confolens en ook de route du Mandragore komt door St Germain de Confolens en is een echte aanrader.

De rivier de Vienne is alom aanwezig in het departement met op verschillende plaatsen de mogelijkheid een mooie en rustige kanotocht te maken. In deze mooie streek met haar gevarieerde natuur is het prachtig wandelen in de heuvels, langs rivieren en meren. Op slechts 30 min bevinden zich de uitlopers van het Centraal Massief waar u zich wederom in een compleet andere omgeving bevindt.

Tijdens deze week bezoekt u onder andere een kleine kaasboerderij waar op bescheiden schaal geitenkaas en koeienkaas wordt gemaakt. Bij een Nederlands echtpaar krijgt u niets te horen over de bloemetjes en de bijtjes maar over de honing en de bijtjes, volledig met eigen “imkerkap” op uw hoofd. Ook een bezoek aan 1 van de fraaie kastelen in de omgeving zal natuurlijk niet ontbreken.

Deze reis biedt een zeer gevarieerd en actief programma waarbij u de Charente niet alleen maar verkent maar „ondergaat“. U wandelt door ongerepte en zeer gevarieerde natuur, door mooie dorpjes en u geniet van lekkere maaltijden en dranken zowel onderweg als op de “thuisbasis” Le Petit Mas d’Ile.

Verblijf
U verblijft in de regio van Confolens op de oude Herenboerderij Le Petit Mas d’Ile. Een mooie accommodatie waar de authentieke details goed bewaard zijn gebleven en waar service en gastvrijheid voorop staan. Wilt u deze reis boeken? Wees dan op tijd, u kunt alleen boeken buiten de Nederlandse vakantieperiodes! Vanwege de beperkte beschikbaarheid is deze accommodatie snel uitverkocht.

1

Dag 1

NL – Confolens
Reis van NL naar St Germain de Confolens waar u wordt opgewacht met een welkomstdrankje. De herenboerderij bevindt zich, rustig gelegen, tussen St Germain de Confolens en Confolens. Afhankelijk van uw aankomst kunt u nog kennis maken met het kleine dorp en zijn omgeving. In de avond geniet u van een goede maaltijd.
2

Dag 2

Inloopwandeling: St Radegonde – Lessac – St Germain de Confolens
Vandaag ontdekt u de directe omgeving van Le Petit Mas d’Ile. Via diverse landweggetjes loopt u door Lessac en St Radegonde naar het dorp St Germain de Confolens. Hier bezoekt u de “Boutique des createurs”. Vervolgens loopt u naar het eeuwenoude chateau boven op de heuvel. Zowel het kerkje als een deel van het chateau zijn van binnen te bezoeken. Aan de andere kant van het chateau daalt u weer af om terug te wandelen naar Le Petit Mas d’ile..
Afstand ca. 14 km, hoogteverschil ca. 150 m, duur ca. 4 uur
3

Dag 3

Wandeling St Christophe
Na het ontbijtbuffet rijdt u naar St Christophe. Een typisch klein Frans plaatsje. De wandeling voert u via Montbazet naar een kleine geitenboerderij vlakbij Montrollet. Uiteraard bezoekt u deze boerderij en kunt u er kleine kaasjes proeven en kopen. Via fraaie paden en landweggetjes loopt u weer terug naar St Christophe.
Afstand ± 14 km, hoogteverschil 250 m, duur ca. 5 uur
4

Dag 4

Korte wandeling Esse + bezoek Oradour sur Glane
U parkeert de auto bij Boerderij Les Grangettes en loopt vanaf daar de route Paul Lavergne, een wandeling die in de top 100 staat van mooiste wandelingen in Frankrijk. Na 8 km bent u weer terug bij de auto. In Esse staat een kleine lokale brouwerij die bezocht kan worden en waar bier geproefd kan worden. Lunchen kan bij de buren van de brouwer of bij Le Petit Mas d’Ile. Vanaf daar rijdt u in iets meer dan 20 min naar Oradour sur Glane. Een dorpje waar zich op 10 juni 1944 een waar drama heeft afgespeeld. Het afgebrande dorp is een openlucht museum en kan gratis worden bezocht.
Afstand ca. 8 km, hoogteverschil ca. 100 m, duur ca. 2 uur + bezoek
5

Dag 5

Montrol Senard – Mont de Blond
De wandeling van vandaag is één van de meest geliefde wandelingen in onze regio. Montrol Senard is een pittoresk plaatsje. In dit dorpje zijn diverse huizen en gebouwen ingericht als museum over het leven van vroeger. De school, kroeg, smederij, klompenmakerij….en uiteraard de oude druivenpers, alles is er nog. Lunchen doet u in het restaurant “Table du lavoir” midden in dit dorpje. Na de lunch is er de mogelijkheid om een 2e wandeling te doen door het prachtige natuurgebied van Mont de Blond.
Afstand: 15 km, duur ca. 4.45 uur
6

Dag 6

Lacs de Haute Charente
Na het ontbijtbuffet rijdt u in 30 min naar Lacs de Haute Charente. Vanaf de parkeerplaats aan het meer begint direct een prachtige route met diverse uitzichtpunten op de twee mooie grote meren Lac Lavaud en Chaban. Bij het strandje zijn douches, toiletten en een snackbar en er mag gezwommen worden. Vlakbij het meer Lavaud ligt het plaatsje Lesignac Durand met een prachtig kasteel, Chateau de la Redortière, waar u van een heerlijke lunch kunt genieten. De eigenaren betrekken het merendeel van de producten van de boerderij aan de overkant (met Nederlandse voorouders). De boerderij en kaasmakerij kunnen bezocht worden. Na de lunch volgt nog een kortere wandeling bij Lac Lavaud om daarna weer terug te rijden naar Le Petit Mas d’ile.
Afstand: 15 km, duur ca. 4 uur
7

Dag 7

De grote Lessac route
Vanaf Le Petit Mas d’Ile loopt u via St. Radegonde het parcours op van “Sentier La Barde”. Via diverse kleine hameaus, prachtige landweggetjes maakt u een grote lus in het achterveld van Le Petit Mas d’Ile. Onderweg geen restaurantjes, maar in het open veld genieten van een picknicklunch (kunnen wij ook komen brengen) om weer op de inmiddels vertrouwde thuishaven te eindigen.
Afstand: 16,8 km, hoogteverschil 250 mt, duur ca. 4 uur
8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma
INBEGREPEN Reisbeschrijving naar Frankrijk
7 overnachtingen bij Le Petit Mas d’ile
7 x ontbijtbuffet
2 x lunch(pakket) dag 2 & 7
6 x avondmaaltijd (vegetarisch menu is mogelijk)
Vrij gebruik van jeu de boules, tafeltennis en zwembad
Nederlandssprekend aanspreekpunt
NIET INBEGREPEN
Heen- en terugreis (eventueel kunnen we een bus- of treinreis voor u regelen)
lunch op dag 1, 3, 4, 5, 6 en 8
dranken
persoonlijke uitgaven
fooien
massages (mogelijk op afspraak)
Bijdrage reisgarantiefonds GGTO (€ 15,-)
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt