7 dagen
Aantal dagen
6-8 personen
Aantal personen
Frankrijk
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Minibus
Vervoer
Frankrijk | Wandelen in de Elzas

De Elzas in Noord-Frankrijk is de kleinste regio van Frankrijk en de Rijn van Noord tot zuid als grens met Duitsland heeft. In het verleden is de streek vele malen het toneel van zware strijd geweest tussen Duitsers en Fransen. Je kunt er in de Elzas dan ook niet omheen dat de streek wisselend Duits en Frans gebied is geweest. Er zijn dan ook op vele plaatsen herinneringen te zien aan de oorlogen die hier gestreden zijn. De Elzas is dan ook: Frankrijk, maar met een Duitse glimp, dit is te zien, te horen en natuurlijk te proeven!

Tegen een heus regionaal natuurpark aan “het Natuurpark Noord-Vogezen” ligt het plaatsje Oberbronn met haar 4000 inwoners in een heuvelachtige en bosrijke rustige omgeving. Geen opvallende plaats maar toch uniek vanwege de aanwezigheid van een groot nonnenklooster: het hoofdhuis (Generalmutterhaus) van de Schwestern vom Göttlichen Erlöser, sinds 1849. Op 9 september 2018 werd Oberbronn op de wereldkaart gezet, toen de stichteres van de zusterscongregatie moeder Alphonse-Maria (geb. 1814 als Elisabeth Eppinger) zalig werd verklaard en het plaatsje duizenden gelovige bezoekers trok.

Het Generalmutterhaus van Oberbronn is een actief zusterklooster waar tientallen, veelal oudere maar ook jongere, zusters wonen en werken – uit Frankrijk, Duitsland en andere landen. Hoewel het Gästehaus, waar u verblijft, iets apart ligt van het klooster ziet en ontmoet, en zo u wilt spreekt u de dames regelmatig. Steeds zal de warmte, interesse en en goede zin van de zusters sympathiek en hartelijk op u overkomen.

Accommodatie
Het complex van het zusterklooster is fors van afmetingen en bestaat uit meerdere gebouwen, gescheiden door toegangspaden en -straten, en heeft een grote parkachtige tuin. De oudste delen van het klooster dateren van de tweede helft van de 19e eeuw maar de infrastructuur en voorzieningen zijn meegegaan met de tijd. Dat geldt ook voor het gastenverblijf: functionele en keurige slaapkamers, verschillende zit- en televisiekamers, en een mooi en professioneel gerund restaurant. Maaltijden gaan er meestal in buffetvorm.
Kamers
 1-persoons (of 2-persoons voor alleengebruik) kamers met eigen douche en toilet; geen toeslag 1-persoonskamer!

Omgeving
De groene omgeving is verrukkelijk om in te wandelen. In de bosrijke heuvels van het natuurpark Noord-Vogezen liggen, meestal op de hogere punten, vele middeleeuwse kasteelruïnes. De reisleider rijdt u met de minibus dagelijks naar een ander wandelgebied (rijafstand max. 25 km) om daar een mooie route te maken, en zal zo vaak als mogelijk met de groep meelopen. De routemarkering met bordjes is vrij goed te noemen, dus verdwalen is eigenijk niet mogelijk tijdens deze wandelingen in de Elzas.

In het midden van de week wordt een gezamenlijk bezoek gebracht aan Strasbourg, een stad aan de Franse zijde van de Rijn maar met een duidelijke Duitse inslag. Strasbourg, Strassburg, Straatsburg: misschien wel de meest Europese stad van Europa.

Vertrekdata

05/09/2022
Niet meer beschikbaar
€ 695.00
17/10/2022
Niet meer beschikbaar
€ 695.00
1

Dag 1

Eindhoven station NS-Oberbronn (ca. 450 km) per minibus (11.00-17.00 uur). We reizen vandaag naar onze bestemming Oberbronn in Frankrijk. We verblijven in hotel Gästehaus Niederbronner Schwestern. .
2

Dag 2

Wandeling (ca. 8 km/2,5 uur) vanuit Fort Schoenenbourg langs de in de jaren 30 door de Fransen aangelegde verdedigingswerken van de Maginotlinie ter verdediging tegen de Duitsers, nu herveroverd door de natuur en de stilte van het landschap van de Elzas. Aansluitend gelegenheid voor een bezoek (entree € 8,-) aan het museum Maginot Linie inclusief een spectaculaire wandelroute 135 treden onder de grond (totale bezoekduur ca. 2 uur).
3

Dag 3

Na het ontbijt maken we een eerste wandeling (ca. 15 km/4 uur) vanuit Dambach-Neunhoffen naar de 13e eeuwse ruïne van Hohenfels (Grand Wintersberg) via de Col du Molloch en de Col du Riesthal. Eventueel is de route met 2 km/0,5 uur te verlengen naar de Col de la Liese met een prachtig panoramauitzicht.
4

Dag 4

De wandelschoenen laten we vandaag even staan. We bezoeken Straatsburg, de grootste en belangrijkste stad van de Elzas met en fraai centrum met kanalen waaraan vakwerkpanden gebouwd zijn. De heen- en terugreis is per minibus (inbegrepen), die geparkeerd wordt aan de stadsrand (verder per stadsbus, zelf kaartje kopen).
5

Dag 5

Vandaag op het programma een fraaie wandeling (ca. 16 km/5 uur) vanuit Niederbronn naar Le Grand Wintersberg, het hoogste punt van de Noord-Elzas in het Natuurpark Vosges du Nord o.a. via het Wolfenthal, de Taubensee en de Col du Borneberg.
6

Dag 6

Wandeling (ca. 19 km/6 uur, inkortbaar met 6 km/1,5 uur) vanuit Niederbronn naar de hooggelegen kastelen van Windstein. Route met fraaie uitzichten onderweg via Villa Riesack met de ruïne van een oude watermolen, Hochscheidt, de meertjes van het Jägerthal en Ferme Welschof naar de 13e/14e eeuwse ruïnes van Windstein en Ochsenkopf.
7

Dag 7

Terug naar Nederland. Oberbronn-Eindhoven station NS (ca. 450 km) per minibus (10.00-16.00 uur). 

Let op! Door (weers)omstandigheden kan het gebeuren dat het programma aangepast wordt en de dagen omgewisseld worden.

INBEGREPEN Eindhoven station NS-Oberbronn v.v. per minibus
6 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet
Halfpension (ontbijt en avondmaaltijd)
Transfer Oberbronn-Strasbourg v.v. (dag 4)
Transfers naar de wandelingen v.v.
Meelopende reisleiding
Toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN Eten en drinken onderweg
korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 45,- P/P
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar