6 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Frankrijk
Bestemming
Inclusief busticket
Busvervoer
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Frankrijk | Wandelen over de Santiago route

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt vanuit heel Europa en zelfs Afrika naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje. Ook vanuit Nederland en België liepen in de middeleeuwen pelgrims naar Santiago de Compostella, en weer terug. Wij bieden samen met onze partners wisselend enkele groepsreizen aan, dit is nu de vijfde in de lange Santiago- serie dus nog relatief dicht bij de eerdere start bij de Dom van het Duitse Aachen (Aken).

Wilt u de smaak van pelgrimeren eens beleven dan is deze korte wandelvakantie zeker iets voor u. Dit traject, dat soms bosrijk is en dan weer door agrarisch landschap loopt, gaat helemaal over Frans grondgebied, waar de bijna eindeloze reis nog bijna duizend kilometer lang zal blijven. Historisch gezien kende de pelgrimstocht naar Santiago vier belangrijke halteplaatsen in Frankrijk: Parijs, Vézelay, Le Puy en Arles. Onze Santiago-reizen volgt de route via Vézelay, de Limousin en de Dordogne naar de Pyreneeën. Dit traject nummer 5 is overigens het laatste met reliëf van betekenis, daarna wordt de lange weg naar de basiliek van Vézelay via Reims en Chalons/Champagne vrijwel continu vlak.

Deze wandelvakantie is bij ons en bij Aktiva Tours pas de tiende in de lange Santiago-serie dus nog steeds in de eerste routehelft, na de start ruim 3 jaar geleden bij de Dom van de Duitse stad Aachen (Aken). Dit traject, dwars door de het departement de Yonne, feitelijk de noordelijke Bourgognestreek, is er een van een bovengemiddelde landschappelijke schoonheid. De aardig heuvelachtige streek is begroeid met groene bossen, en door het gebied stromen jonge smalle riviertjes.

Historisch gezien kende de pelgrimstocht naar Santiago vier belangrijke aanlooproutes en dito halteplaatsen in Frankrijk: Parijs, Vézelay, Le Puy en Arles. De Aktiva-serie Santiago-reizen volgt de route via Vézelay, en zo later via de Limousin en de Dordogne naar de Pyreneeën. In Saint Jean Pied de Port, een noordelijke toegangsplaats tot de Pyreneeën, komen die vier hoofdroutes samen, steken de hoge bergen over en lopen dan min of meer samen verder door Spanje. Vézelay, doel van aankomst van deze reis, is dus een gedenkwaardig en belangrijk etappedoel, in het verleden en ook nu!

GR de Pays des Vins et Fromages
Het verblijf is in het comfortabele en moderne Hotel Ibis bij Avallon, een historische provinciestad, hoog gebouwd boven de diepe vallei van het riviertje de Cure. De belangrijkste bezienswaardigheden van Avallon zijn onmiskenbaar de oude stadsmuren: de “remparts”. Omdat Avallon meermaals met de minibus doorkruist wordt op weg naar de wandelroutes of terug, is er lopende de reis altijd wel tijd beschikbaar om de stad te zien.

De reis wordt aangeboden in de herfst en het voorjaar. Het noorden van de Bourgogne heeft namelijk een robuust klimaat met in de winter relatief veel regen en lage temperaturen.

De route is matig gemarkeerd maar staat uitstekend ingetekend op gedetailleerde kaarten die meegegeven worden, wat verdwalen onmogelijk maakt. De route naar Santiago volgt soms delen van andere langeafstandsroutes: de ‘GR de Pays des Vins et Fromages’ (ook hier gaan wijn en kaas uitstekend samen!) en de ‘GR de Pays Tour de l’Avallonnais’. Kaassoorten uit de regio zijn bij kenners bekend: Abbaye de la Pierre-qui-Vire, Epoisses en Chaource. De route is licht heuvelachtig (heuveltoppen tot ca. 300 meter, dalen meestal ruim 100 meter), wandelingen afwisselend door heuvels, over hoogvlaktes en door rivierdalen. Per wandeldag wordt ruim 20 kilometer afgelegd.

De – vele – volgende edities van deze Sint Jakobs-reis zullen de traverse van Frankrijk (zie de afbeelding van de kaart), de doorsteek van de Pyreneeën en de finale etappes in Spanje gaan behelzen. Het verdere verloop van dit project, begonnen in 2015, staat gepland voor de periode 2020-2030.

Vertrekdata

06/09/2021
beschikbaar
1

Dag 1

Eindhoven Station NS-Pontaubert (ca. 620 km) per minibus (11.00-18.00 uur).
2

Dag 2

Wandeling (ca. 22 km/6 uur) van Epineuil naar Chablis, eerst een stukje door het dal van de Armançon, dan via de oude provincieplaats Tonnerre met de door een waterbron gevoede 18e eeuwse wasplaats La Fosse Dionne, en via het wijndorp Collan met een oude kerk. Route eerst bij Tonnerre door het Bois de la Garenne en later door meer open wijngaardlandschap. Chablis is tegenwoordig bekend als plaats waar goede (doorgaans witte) Chardonnay-wijn geproduceerd wordt.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 22 km/6 uur) van Chablis naar Auxerre via het wijndorp Beine door een afwisselend begroeid en open landschap. In de departementshoofdstad Auxerre is de Cathédrale de Saint Etienne het meest in het oog springende bouwwerk.
4

Dag 4

Wandeling (ca. 22 km/6 uur) van Auxerre naar Cravant, hoog boven de Yonne met een constant uitzicht over het schilderachtige rivierdal. De route gaat door de stokoude plaatsjes Vaux, Champs-sur-Yonne en Irancy. Cravant heeft een markant eeuwenoud poortgebouw.
5

Dag 5

Wandeling (ca. 23 km/6 uur) van de oude abdij van Regny naar Vézelay, uitbreidbaar met Cravant-Regny (ca. 10 km/2,5 uur langer). Route via de kasteelboerderij Manoir le Chastenay en de resten (het grondpatroon) van de oude Romeinse legerplaats Cora-Villaucerre. Vézelay is (al ruim 9 eeuwen lang) een belangrijke etappeplaats van de pelgrimage naar Santiago de Compostella waar zich in de Middeleeuwen grote aantallen pelgrims verzamelden voor de gezamenlijke vervolgreis door Frankrijk en Spanje. De basiliek Sainte Marie Madeleine is spectaculair gelegen op de door het stadje Vézelay omringde heuveltop.
6

Dag 6

Avallon-Eindhoven per minibus (09.00-17.00 uur).

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Eindhoven Station NS-Avallon v.v. per minibus
Verblijf eenpersoonskamer met douche/toilet o.b.v. H/P
Reisleider
Transfers per minibus
Nederlandse routebeschrijving
NIET INBEGREPEN Versnaperingen onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt