14 dagen
Aantal dagen
5-12 personen
Aantal personen
Griekenland, Noord-Macedonië
Bestemming
kamer op indeling
Kamerindeling
**Fietservaring gewenst
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Griekenland | Fietsreis Noord-Macedonië en Noord-Griekenland

Met deze bijzondere fietsvakantie vanuit Ohrid in Noord-Macedonië naar Meteora in Griekenland ontdekt u een stukje onbekend Griekenland en Macedonië dat tot het begin van de 20ste eeuw onderdeel was van het Ottomaanse rijk. Na de diverse oorlogen werden grote delen ingelijfd door Servië, Bulgarije en Griekenland. Het Griekse district ‘Macedonië’ is een district dat zich uitstrekt over Noord-Griekenland en in het noorden grenst aan Albanië, Macedonië en Bulgarije.

In het Griekse district Macedonië wonen tegenwoordig zo’n 2,5 miljoen inwoners die Grieks zijn en tegelijkertijd Macedoniër (wat in het Grieks ‘groot mens’ betekent). Macedonië was onderdeel van het voormalige Joegoslavië en is sinds 1991 onafhankelijk. De Republiek Macedonië telt circa twee miljoen inwoners, waarvan de meeste woonachtig zijn in de hoofdstad Skopje.

De bevolking bestaat voor het merendeel uit etnische Macedoniërs (65%), etnische Albanezen (25%) en circa 4% is van Turkse origine. Macedonië heet vanaf februari 2019 officieel de Republiek Noord-Macedonië. De naam Noord-Macedonië was een compromis in een jarenlange strijd met Griekenland. Dat land drong aan op een nieuwe naam, omdat een provincie in Noord-Griekenland ook Macedonië heet. Noord-Macedonië zelf en het district Macedonië in Noord-Griekenland zijn beide grote ‘onbekenden’ op fietsgebied. Vreemd als u bedenkt dat deze gebieden alle ingrediënten bevatten voor een fantastische fietsvakantie! Prachtige fietsgebieden met een rijke cultuur en geschiedenis, goede wegen, ongerepte natuur en een hartelijke bevolking. Kortom, een absolute must om deze gebieden per fiets te ontdekken.

De 14-daagse fietsreis door Noord-Macedonië en Noord-Griekenland begint in het plaatsje Ohrid, ook wel de ‘Parel van de Balkan’ genoemd. De eerste 4 dagen fietst u door Noord-Macedonië in zuidoostelijke richting naar de grens met Griekenland. Op de 3e dag overnacht u in het 700 jaar oude klooster van Sveti Naum. De fietsroutes gaan via de meren van Ohrid en Prespa naar de uitlopers van het Pelister National Park. Vlak voor de grens met Griekenland passeert u de historisch stad Bitola. Tijdens de Ottomaanse overheersing was Bitola dé handelsstad van de Balkan.

De 1e overnachtingslocatie in Griekenland is het stadje Florina, gelegen aan de uitlopers van het Pelister-gebergte. Onderweg naar het merengebied bij Agios Panteleimon passeert u één van de 4 beste wijngebieden van de wereld. Op weg naar Kastoria gaat de route langs diverse natuurgebieden met zeldzame vogelsoorten.

Tijdens de rustdag in Kastoria is het heerlijk vertoeven op de vele terrassen op de boulevard. De route gaat vervolgens in zuidelijke richting verder, via slaperige dorpjes en een fraai natuurgebied naar de oude handelsstad Grevena. Grevena is gelegen midden in de natuur en omgeven door rivieren, watervallen en een eeuwenoud woud.

Het laatste gedeelte van de fietsreis vervolgt in zuidelijke richting naar de regio Thessalie door het dal van de rivier Pinios, naar Kalambaka, gelegen aan de voet van Meteora. Meteora, een van de meest bijzondere monumenten in de wereld en tevens het hoogtepunt van deze fietsreis. De unieke en indrukwekkende rotsformaties met daar bovenop eeuwenoude kloosters maken het een waar surrealistisch schouwspel.

Deze fietsvakantie wordt afgesloten met een bezoek aan de Griekse havenstad Thessaloniki, vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. In Thessaloniki zijn veel historische monumenten, maar ook het Aristoteles-plein met vele terrassen en niet te vergeten de Ladadika-buurt met een scala aan traditionele restaurants.

Vluchten
Voor deze reis maken wij gebruik van een directe vlucht van TUI.FLY vanaf Amsterdam naar Ohrid en een vlucht van Transavia vanaf Thessaloniki naar Amsterdam met de volgende tijden:

Heenreis Terugreis
17-06-2023: Amsterdam 16:15 uur – Ohrid 19:15 uur 30-06-2023: Thessaloniki 10:00 uur – Amsterdam 12:05 uur
14-07-2023: Amsterdam 18:10 uur – Ohrid 21:10 uur 28-07-2023: Thessaloniki 10:00 uur – Amsterdam 12:05 uur
08-09-2023: Amsterdam 18:10 uur – Ohrid 21:10 uur 21-09-2023: Thessaloniki 21:20 uur – Amsterdam 23:25 uur

Let op! Mocht u korter dan een 6 weken voor vertrek deze reis boeken dan kan er een toeslag worden geheven i.v.m. met de duurdere vliegticket. De vluchten kunnen snel vollopen vanwege de beperkte dienstregeling waardoor de ticketprijzen snel kunnen oplopen! Tevens zijn er verschillende bagagetarieven. Wij hanteren alleen ruimbagage (€ 62,-), mocht u met alleen handbagage willen reizen geef dit dan door. Mocht u vragen hebben over deze reis of de eventuele beschikbaarheid van de vluchten, dan kunt u ons altijd bellen voordat u gaat boeken!

Vertrekdata

17/06/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1695.00
14/07/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1695.00
08/09/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1695.00
1

Dag 1

Aankomst Skopje
Na aankomst volgt een transfer naar het eerste hotel in Ohrid. In en rondom Ohrid is van alles te beleven. Ohrid  is een waar openluchtmuseum met prachtige oude kerkjes en een doolhof van nauwe straatjes moet u beslist gezien hebben. Een boottocht over één van de oudste meren in de wereld is ook een aanrader. Het meer van Ohrid valt sinds 1980 onder de bescherming van UNESCO en ligt gedeeltelijk in Albanië. Dit unieke meer ligt op een hoogte van circa 700 meter, ingeklemd tussen de bergen Petrino en Galicica
2

Dag 2

Ohrid
Vandaag gaan we Ohrid te ontdekken en genieten aan het meer voordat we morgen op pad gaat voor de eerste officiële rit van deze fietsvakantie.
3

Dag 3

Ohrid-Sveti Naum, 55 km (450 hm)
Het eerste gedeelte van de route van vandaag gaat door de vallei ten noorden van Ohrid. Deze uitgestrekte vallei staat bekend om haar vruchtbare grond en vele boomgaarden. Kersen, abrikozen, druiven, appels en vooral veel pruimen. Smalle wegen en slaperige boerendorpen kenmerken deze omgeving.  Het 2de deel fietsen we langs de oostkant van het meer van Ohrid naar het klooster van Sveti Naum. Dit 700 jaar oude klooster is tevens onze overnachtingslocatie voor vandaag en is prachtig gelegen het meer van Ohrid.
4

Dag 4

Sveti Naum-Otesevo, 38 km (800 hm)
Voor vandaag staat er een korte maar stevige fietsrit op het programma dwars door het hart van het Galicica National Park. Wij fietsen van het Ohrid meer naar het Prespa-meer. Beide meren worden gescheiden door het Galicica-gebergte en staan ondergronds met elkaar in verbinding. De top van vandaag ligt op circa 1550 meter hoogte en bereiken we na circa 25 km. In de afdaling ontvouwd zich een prachtig panorama over het meer van Prespa. Dit meer ligt gedeeltelijk in Albanië, Griekenland en Noord- Macedonië. Het hotel is direct gelegen aan het Prespa-meer. Voor veel vogelspotters is dit een waar paradijs.
5

Dag 5

Otesevo-Bitola, 54 km (400 hm)
Op weg naar Bitola!  Een mooie rit door de vallei vol met fruitbomen met zicht op de reusachtige bergketen van het Pelister National park. Bitola is een levendige (historische) stad en stond tot begin van de vorige eeuw bekend als de handelsstad van de Balkan. De Ottomaanse overheersing uit het verleden is nog goed terug te zien in het straatbeeld: de Ottomaanse architectuur, de kasseien in de winkelstraat en de bazaar van Bitola. Het hotel bevindt zich in het hart van de stad en is opgetrokken in typisch Macedonische stijl met een eigen museum!
6

Dag 6

Bitola-Florina, 45 km (300 hm) of 65 km (800 hm)
Wij hebben vandaag de keuze uit 2 verschillende afstanden en passeren de grens met Griekenland. Florina is de hoofdstad van het departement Florina en ligt aan de rivier Sakoulevas, te midden van bossen op een hoogte van 700 meter. De lange route maakt een lus door een natuurgebied met daarin een flinke klim. Na een prachtige afdaling door de vallei, bereiken we Florina. Een bezoek aan het dakterras van het hotel voor een drankje na deze rit is zeker aan te bevelen.
7

Dag 7

Florina-Agios Panteleimon, 65 km (500 hm)
Wij fietsen vandaag in noordelijke richting naar een cluster van meren, waarvan het Vegoritida-meer het grootste is. De meren zijn onderling met elkaar verbonden via allerlei kanalen en tunnels. Het Vegoritida-meer is een toevluchtsoord voor zeldzame vogels en is een beschermd natuurgebied. De eerste 25 km zijn nagenoeg vlak alvorens de weg geleidelijk begint op te lopen naar een hoogte van 950 meter. Daarna dalen we af door een streek waarvan wordt gezegd dat deze tot de vier beste wijnstreken ter wereld behoort. Dit heeft te maken met de ligging van dit wijngebied. Het laatste gedeelte van deze rit fietsen we langs het meer naar de eindbestemming van vandaag . Een bezoek aan het vermaarde wijnhuis Alpha Estates is inbegrepen.
8

Dag 8

Agios Panteleimon-Kastoria, 80 km (600 hm)
Vandaag vertrekken we in zuidwestelijke richting voor één van de langste ritten van deze fietsvakantie. Het eerste gedeelte is nagenoeg vlak en gaat o.m. door het dorpje Amindeo en langs het Chimaditida-meer, een pleisterplaats voor onder andere pelikanen. Na 30 km volgt een niet al te lastige klim van ruim 10 km. Bovenop de top aangekomen ontvouwt zich een fraai panorama over de vallei met in de verte het meer van Kastoria. Na een lange afdaling bereiken we het historische stadje Kastoria, tevens onze overnachtingslocatie voor de komende twee dagen.
9

Dag 9

Rustdag of korte rit rondom Kastoria, 35 km
Kastoria is een leuk oud stadje waar van alles te doen is. Het ligt voor een deel op een schiereiland te midden van een groot meer dat omgeven wordt door platanen. Mocht u vandaag toch graag willen fietsen dan hebben we een leuke tour over dit schiereiland voor de groep en passeren we o.a. u de grotten van de ‘draak’ (Spileo tou Drakou). Dit grottenstelsel mrt verschillende meertjes, is een absolute bezienswaardigheid. Kastoria wordt gekenmerkt door vele mooie herenhuizen en Byzantijnse monumenten.
10

Dag 10

Kastoria-Grevena, 78 km (1.200 hm)
Vandaag fietsen we in zuidelijke richting naar  Grevena. De speciale samenstelling van de aarde in deze omgeving leent zich uitstekend voor het verbouwen van peulvruchten, zoals linzen en bonen. Na circa 25 km begint het landschap duidelijk heuvelachtiger te worden en gaat de route verder door een van de belangrijkste natuurgebieden van Griekenland. In de hoger gelegen delen van dit gebied worden nog wolven en bruine beren waargenomen. De route gaat verder door een golvend landschap langs beekjes en dorpen waarbij de korte klimpartijen zich in snel tempo aandienen, voordat u het provinciestadje Grevena bereikt.
11

Dag 11

Grevena-Kastraki, 64 km (800 hm)
U kunt zich opmaken voor het hoogtepunt van deze fietsvakantie: Meteora!. De vergezichten zijn prachtig me een weids landschap en in de verte rondcirkelende roofvogels. Dit waanzinnige gebied aan de oevers van de Pinios-rivier kenmerkt zich door de op hoge rotsige pilaren gebouwde kloosters. Ooit was deze Thessalische vlakte een binnenzee en door eeuwenlange wind- en watererosie hebben deze rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. De overnachtingslocatie voor de komende twee dagen ligt letterlijk naast deze rotsformaties en wakker worden met dit uitzicht is een lust voor het oog!
12

Dag 12

Rustdag of rondrit Meteora/Pinios-vallei, 58 km (400 hm)
Liefhebbers voor een laatste fietsrit krijgen een fraai parcours voorgeschoteld met uitzicht op de kalkstenen rotsformaties met daar bovenop de indrukwekkende kloosters. Men begon met bouwen van deze kloosters in de 11e eeuw. Via touwen en ladders werden de bouwmaterialen naar boven getild, echt monnikenwerk! Dit gebied leent zich ook voor het maken van geweldige wandelingen.
13

Dag 13

Transfer naar Thessaloniki
Na het ontbijt volgt een transfer naar de tweede stad van Griekenland: Thessaloniki. De stad is vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. Deze stad heeft voor elk wat wils: cultuur, geschiedenis, architectuur en last but not least: lekker eten! Ladadika was vroeger een buurt waar handel werd gedreven. Tegenwoordig zijn er vele traditionele restaurants gevestigd. De oude gebouwen zijn in de oorspronkelijke oude stijl opgeknapt en vormen nu het centrum van het uitgaansleven. Kortom een heerlijk omgeving om uw fietsvakantie af te sluiten.
14

Dag 14

Vertrek naar Amsterdam
Transfer naar de luchthaven van Thessaloniki

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Amsterdam-Ohrid / Thessaloniki-Amsterdam
Alle transfers
13 vernachtingen
Diner op dag 4
Wijnproeverij bij Alpha – Estates dag 7
Lunch op alle fietsdagen
11 uitdagende fietsritten
Koffie, thee, fruit en snacks onderweg
Volgwagen
Bagagevervoer
Nederlands-/Engelssprekende begeleiding
Kaart van de omgeving
NIET INBEGREPEN Lunches op de vrije dagen
Diner (met uitzondering van dag 4), dranken en andere uitgaven van persoonlijke aard
Huur fiets
Huur helm
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar