14 dagen
Aantal dagen
5-12 personen
Aantal personen
Griekenland
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
**Fietservaring gewenst
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Griekenland | Fietsreis Noord-Macedonië en Noord-Griekenland

Met deze bijzondere fietsvakantie ontdekt u een stukje onbekend Griekenland en Macedonië dat tot het begin van de 20ste eeuw onderdeel was van het Ottomaanse rijk. Na de diverse oorlogen werden grote delen ingelijfd door Servië, Bulgarije en Griekenland. Het Griekse district ‘Macedonië’ is een district dat zich uitstrekt over Noord-Griekenland en in het noorden grenst aan Albanië, Macedonië en Bulgarije. In het Griekse district Macedonië wonen tegenwoordig zo’n 2,5 miljoen inwoners die Grieks zijn en tegelijkertijd Macedoniër (wat in het Grieks ‘groot mens’ betekent).

Macedonië was onderdeel van het voormalige Joegoslavië en is sinds 1991 onafhankelijk. De Republiek Macedonië telt circa twee miljoen inwoners, waarvan de meeste woonachtig zijn in de hoofdstad Skopje. De bevolking bestaat voor het merendeel uit etnische Macedoniërs (65%), etnische Albanezen (25%) en circa 4% is van Turkse origine. Macedonië heet vanaf februari 2019 officieel de Republiek Noord-Macedonië. De naam Noord-Macedonië was een compromis in een jarenlange strijd met Griekenland. Dat land drong aan op een nieuwe naam, omdat een provincie in Noord-Griekenland ook Macedonië heet.

Noord-Macedonië zelf en het district Macedonië in Noord-Griekenland zijn beide grote ‘onbekenden’ op fietsgebied. Vreemd als u bedenkt dat deze gebieden alle ingrediënten bevatten voor een fantastische fietsvakantie! Prachtige fietsgebieden met een rijke cultuur en geschiedenis, goede wegen, ongerepte natuur en een hartelijke bevolking. Kortom, een absolute must om deze gebieden per fiets te ontdekken.

De 14-daagse fietsreis door Noord-Macedonië en Noord-Griekenland begint in het plaatsje Ohrid, ook wel de ‘Parel van de Balkan’ genoemd. De eerste 4 dagen fietst u door Noord-Macedonië in zuidoostelijke richting naar de grens met Griekenland. Op de 3e dag overnacht u in het 700 jaar oude klooster van Sveti Naum. De fietsroutes gaan via de meren van Ohrid en Prespa naar de uitlopers van het Pelister National Park. Vlak voor de grens met Griekenland passeert u de historisch stad Bitola. Tijdens de Ottomaanse overheersing was Bitola dé handelsstad van de Balkan.

De 1e overnachtingslocatie in Griekenland is het stadje Florina, gelegen aan de uitlopers van het Pelister-gebergte. Onderweg naar het merengebied bij Agios Panteleimon passeert u één van de 4 beste wijngebieden van de wereld. Op weg naar Kastoria gaat de route langs diverse natuurgebieden met zeldzame vogelsoorten.

Tijdens de rustdag in Kastoria is het heerlijk vertoeven op de vele terrassen op de boulevard. De route gaat vervolgens in zuidelijke richting verder, via slaperige dorpjes en een fraai natuurgebied naar de oude handelsstad Grevena. Grevena is gelegen midden in de natuur en omgeven door rivieren, watervallen en een eeuwenoud woud. Het laatste gedeelte van de fietsreis vervolgt in zuidelijke richting naar de regio Thessalie door het dal van de rivier Pinios, naar Kalambaka, gelegen aan de voet van Meteora. Meteora, een van de meest bijzondere monumenten in de wereld en tevens het hoogtepunt van deze fietsreis. De unieke en indrukwekkende rotsformaties met daar bovenop eeuwenoude kloosters maken het een waar surrealistisch schouwspel.

Deze fietsvakantie wordt afgesloten met een bezoek aan de Griekse havenstad Thessaloniki, vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. In Thessaloniki zijn veel historische monumenten, maar ook het Aristoteles-plein met vele terrassen en niet te vergeten de Ladadika-buurt met een scala aan traditionele restaurants.

1

Dag 1

Aankomst
2

Dag 2

Tijd om Ohrid te verkennen of een korte fietsrit mogelijk, 30 km
3

Dag 3

Ohrid-Sveti Naum, 55 km (450 hm)
4

Dag 4

Sveti Naum-Otesevo, 38 km (800 hm)
5

Dag 5

Otesevo-Bitola, 54 km (400 hm)
6

Dag 6

Bitola-Florina, 45 km (300 hm) of 65 km (800 hm)
7

Dag 7

Florina-Agios Panteleimon, 65 km (500 hm)
8

Dag 8

Agios Panteleimon-Kastoria, 80 km (600 hm)
9

Dag 9

Rustdag of korte rit rondom Kastoria, 35 km
10

Dag 10

Kastoria-Grevena, 78 km (1.200 hm)
11

Dag 11

Grevena-Kastraki, 64 km (800 hm)
12

Dag 12

Rustdag of rondrit Meteora/Pinios-vallei, 58 km (400 hm)
13

Dag 13

Transfer naar Thessaloniki
14

Dag 14

Transfer naar de luchthaven van Thessaloniki

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Amsterdam-Ohrid / Thessaloniki-Amsterdam
Alle transfers
13 hotelovernachtingen met ontbijt in éénpersoonskamer
Diner op dag 4
Wijnproeverij bij Alpha – Estates dag 7
Lunch op alle fietsdagen
11 uitdagende fietsritten
Koffie, thee, fruit en snacks onderweg
Volgwagen
Bagagevervoer
Nederlands-/Engelssprekende begeleiding
Kaart van de omgeving
NIET INBEGREPEN Lunches op de vrije dagen
Diner (met uitzondering van dag 4), dranken en andere uitgaven van persoonlijke aard
Huur fiets
Huur helm
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar