8 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Griekenland
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
vliegticket
Griekenland | Wandelen in Vikos en Meteora

Met deze bijzondere wandelvakantie ontdekt u een stukje onbekend Griekenland. U wandelt ondermeer in het Vikos Aoos Nationaal Park dat is vernoemd naar de twee belangrijkste ravijnen in het gebied en u wandelt in het Meteora gebied. Deze wandelweek combineert u natuur met de lokale cultuur. Tamelijk ver van de gebaande paden en toeristische routes zult u authentiek en onbekend Griekenland ontdekken en ervaren. U slaapt in gezellige, door families gerunde, hotelletjes en u eet in traditionele taverna’s.

Griekenland heeft absoluut véél meer te bieden dan eilanden en stranden. Aan het begin van de reis bezoekt u de imposante Vikoskloof. Die is volgens het Guinness Book of Records een van de diepste kloven ter wereld (met een diepte variërend van 400 tot 1600 meter!), een must voor elke wandelaar. U verblijft maar liefst drie dagen u in het nationale park Aoös, met adembenemende uitzichten. Het verblijf is in traditionele bergdorpjes. Door de rijke flora en fauna, de natuurlijke habitat en ecosysteem hoort het gebied tot de meest waardevolle natuurparken in Griekenland.

Het tweede deel van de reis speelt zich af in het gebied van de Meteora, bekend van de torenhoge rots met het Agios Triados klooster uit een bekende James Bond film “For your eyes only”. Op de top van honderden meters hoge rotsen, zwevend tussen hemel en aarde, balanceren in de Middeleeuwen gebouwde byzantijnse kloosters. Een Unesco cultureel werelderfgoed pur sang. U maakt een zwerftocht te voet tussen de rotsen, door een groen woud met afgelegen kloosters en kapelletjes. De uitzichten over de omgeving zijn meer dan spectaculair te noemen.

Zwaarte van de wandelingen
De wandelweek wordt ondersteund door een Nederlandssprekende begeleider die ook als gids fungeert. Aangezien deze reis pittige wandeltochten kent is het een reis van niveau 2,5. Maar een normale gezondheid en een goede conditie maken de ongeëvenaarde omgeving elke vorm van vermoeidheid meer dan goed.

Route
Bergachtig met wandelroutes die onregelmatig vlak zijn, stijgend en dalend. Per dag wordt ca. 15 km (1 x 8 km) afgelegd in ca. 4-4,5 uur.

Accommodatie
Eenvoudige familiehotels (2- en 3-sterren) met gastenkamers met eigen douche en toilet (1+1 n. Ionnina, 1 n. Kipoi, 1 n. Monodendri, 3 n. Kalambaka). Het verblijf is op basis van halfpension (avondmaaltijd – zo veel als mogelijk authentiek Grieks – en ontbijt zijn inbegrepen). In Kipoi en Monodendri kan het voorkomen dat de groep gesplitst wordt over 2 kleine hotels dicht bij elkaar.

1

Dag 1

Amsterdam-Thessaloniki met Transavia (09.40-13.30 uur). Transfer naar Ioannina (ca. 3,5 uur) over een schitterende route door de bergen. De fraaie provincieplaats Ioannina heeft een rijke geschiedenis en is sinds de Oudheid een kruispunt van beschavingen, getuige de byzantijnse kerken, moskeeën en synagogen. Avondmaaltijd in een traditionele taverna.
2

Dag 2

Transfer naar Vradeto (ca. 90 min.) in het Aoös Nationale Park. Hier ligt de indrukwekkende Vikos kloof met daaromheen gegroepeerd de pittoreske Zagori dorpjes. Vradeto is één van de meest afgelegen dorpjes van de regio en telt slechts 30 inwoners. U wandelt naar een punt met een adembenemend uitzicht boven de diepe Vikos kloof. Terug in Vradeto gaat u over een antieke stenen trap van duizend treden 250 meter naar beneden. Na een uur is er in het kleine dorpje Kapesovo een lunchmogelijkheid (eten wat de pot schaft bij Oma Tasia). Vanaf het centrale plein met een eeuwenoude plataan gaat de laatste wandeletappe naar Kipoi (ca. 16 km/4 uur), weer over een dalend pad. Aan het einde van de middag is de aankomst in het hotel, gevestigd in een prachtig gerestaureerd pand in een weelderige groene omgeving. Kipoi was ooit een knooppunt van “kalderimi”: met stenen verharde ezelpaden over verschillende stenen boogbruggen. Tussen de overdadige tuinen van Kipoi liggen herenhuizen van kenmerkende architectuur: dikke muren van dolomiet en kalksteen, dakpannen van plakken leisteen en eikenhouten balkons.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 16 km/5,5 uur) verder boven en door de Vikos-kloof. U steekt over de zogenaamde “monniksbrug” met drie gracieuze bogen de Voidomatis rivier over. Door dichte bossen van eikenbomen en platanen wandelt u over een verhard pad overdekt met mos. Al zigzaggend over eeuwenoude bruggetjes komt u bij de westzijde van de Vikos-kloof. Via een lange steile trap komt u in het dorp Vitsa waar u een smakelijke frappé en/of een verfrissende koude koffie kunt nuttigen. Een uur verderop ligt het hotel in het schitterend gelegen dorp Monodendri, met een centraal plein met terrasjes en het verlaten klooster van Agia Pareskevi op een steenworp afstand.
4

Dag 4

Wandeling Monodendri-Papingo (ca. 16 km/5 uur) verder door de Vikos-kloof. Bij Oxia, even na Monodendri, ontvouwt zich plotseling een magnifiek uitzicht over de diepe kloof. Het wandelpad “meandert” naar beneden en eenmaal in het dal loopt u parallel aan de rivierbedding. De hoge kliffen en rotsen aan weerszijden lijken tot aan de hemel te reiken en u nietig te maken. Bij een bron halverwege de kloof is er een verzorgde picknicklunch. Naar het eindpunt toe stijgt het pad de kloof uit naar Papingo. Transfer terug naar Ioannina (ca. 90 min.).

5

Dag 5

Transfer naar Kalambaka (ca. 2 uur), midden in de Meteora, een gebied met immense verticale rotsen met op de toppen balancerende kloosters. Monastery Roussanou, een 14e eeuws orthodox klooster, herbergt binnen schitterende fresco’s en is gewijd aan Sint Barbara. Vanaf het balkon heeft u uitzicht op de hoog reikende rotsen met daarachter de vlakte van Thessalia. Wandeling Roussanou-Kalambaka (ca. 8 km/3 uur) over smalle paadjes tussen de reusachtige rotsen door. U loopt onder een gigantische pilaar met daarboven het klooster Agia Triada, dat in de jaren 80 gebruikt was als locatie voor de James Bond film “For your eyes only”
6

Dag 6

Rondwandeling langs de Meteora kloosters (ca. 14 km/4,5 uur) door een oerwoud van rotsen. De route loopt globaal rondom de reusachtige Alsos-zuil, met onderweg grotten en spelonken waartussen en waarin kapelletjes en kloosters gevestigd zijn. De Meteora is behalve een Unesco werelderfgoed ook een Nationaal Park. Er is veel flora en fauna, met roofvogels die hoog boven u van rots naar rots zweven.
7

Dag 7

Rondwandeling (ca. 15 km/5 uur) langs de Meteora kloosters in het bergland rondom Kastraki. Eerst een lange ‘lus’ naar het verlaten Ypapantis klooster. Via enkele valleien tussen de hoge rotsen door terug naar het startpunt en aansluitend een korte treinrit (ca. 15 min.) naar het aangename stadje Trikala. In de avond viert u met de groep de laatste avond in een traditionele taverna in één van de smalle steegjes in het midden van Trikala, met een keur aan kleine hapjes en een proost op een onvergetelijke week. Aansluitend transfer naar Kalambaka (ca. 30 min.)

8

Dag 8

Transfer naar de luchthaven van Thessaloniki (ca. 3,5 uur, een andere route dan de aankomstdag) via de Olympos de hoogste berg van Griekenland en langs de Egeïsche Zee kust. Thessaloniki-Amsterdam met Transavia (14.15-16.20 uur).

De wandeling zijn gemiddeld van zwaarte maar u moet over steile paden en trappen lopen, voor mensen die dit niet gewend zijn is deze reis dan ook niet aan te raden. Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Amsterdam-Thessaloniki v.v. Transavia
Transfers per (mini-)bus Thessaloniki luchthaven-Ioannina en Kalambaka-Thessaloniki luchthaven
Dagelijkse transfers per (mini-)bus naar de wandelingen v.v.
7 overnachtingen (indeling in) 2-persoonskamer met eigen badkamer/toilet, halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)
Meelopende Nederlandssprekende reisleider
NIET INBEGREPEN Overige maaltijden
Toeslag 1-persoonkamer (2-persoonkamer voor alleengebruik) € 142,-
in te checken bagage € 26,- per enkele reis
Eten en drinken onderweg
Toeslag 1-persoonskamer € 105,-
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt