8 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Griekenland
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Griekenland | Wandelen in Vikos en Meteora

Met deze bijzondere wandelvakantie ontdekt u een stukje onbekend Griekenland. U wandelt ondermeer in het Vikos Aoos Nationaal Park dat is vernoemd naar de twee belangrijkste ravijnen in het gebied en u wandelt in het Meteora gebied. Deze wandelweek combineert u natuur met de lokale cultuur. Tamelijk ver van de gebaande paden en toeristische routes zult u authentiek en onbekend Griekenland ontdekken en ervaren. U slaapt in gezellige, door families gerunde, hotelletjes en u eet in traditionele taverna’s.

Griekenland heeft absoluut véél meer te bieden dan eilanden en stranden. Aan het begin van de reis bezoekt u de imposante Vikoskloof. Die is volgens het Guinness Book of Records een van de diepste kloven ter wereld (met een diepte variërend van 400 tot 1600 meter!), een must voor elke wandelaar. U verblijft maar liefst drie dagen u in het nationale park Aoös, met adembenemende uitzichten. Het verblijf is in traditionele bergdorpjes. Door de rijke flora en fauna, de natuurlijke habitat en ecosysteem hoort het gebied tot de meest waardevolle natuurparken in Griekenland.

Het tweede deel van de reis speelt zich af in het gebied van de Meteora, bekend van de torenhoge rots met het Agios Triados klooster uit een bekende James Bond film “For your eyes only”. Op de top van honderden meters hoge rotsen, zwevend tussen hemel en aarde, balanceren in de Middeleeuwen gebouwde byzantijnse kloosters. Een Unesco cultureel werelderfgoed pur sang. U maakt een zwerftocht te voet tussen de rotsen, door een groen woud met afgelegen kloosters en kapelletjes. De uitzichten over de omgeving zijn meer dan spectaculair te noemen.

Zwaarte van de wandelingen
De wandelweek wordt ondersteund door een Nederlandssprekende begeleider die ook als gids fungeert. Aangezien deze reis pittige wandeltochten kent is het een reis van niveau 2,5. Maar een normale gezondheid en een goede conditie maken de ongeëvenaarde omgeving elke vorm van vermoeidheid meer dan goed.

Route
Bergachtig met wandelroutes die onregelmatig vlak zijn, stijgend en dalend. Per dag wordt ca. 15 km (1 x 8 km) afgelegd in ca. 4-4,5 uur.

Accommodatie
U verblijft in gezellige familiehotels, alle kamers hebben eigen douche en toilet (3 nachten in Kalambaka, 1 nacht in Ioannina, 3 nachten in Monodendri). Het verblijf is inclusief ontbijt en lunchpakket op dag 7. De reisleider zal iedere avond een taverna uitzoeken voor het avondeten. Reken hiervoor ca. € 14,-  per avond (excl. drankjes). Eet u liever ergens anders op eigen gelegenheid, dan is dat uiteraard geen probleem.

1

Dag 1

Amsterdam-Thessaloniki per Transavia. Bij aankomst in Thessaloniki staat de bus al voor ons klaar om ons naar Kalambaka te brengen (ca. 4 uur). Indien de tijd het toelaat strekken we onze benen in het plaatsje Litochoro. Dit gemoedelijke dorpje ligt aan de voet van de hoogste berg van Griekenland, de Olympus. Hier kunnen we eventueel een klein hapje eten. Aan het begin van de avond (onder voorbehoud van wijzigingen) arriveren we bij de Meteora, een gebied met immense verticale monoliet-rotsen en kloosters balancerend op de top. ’s Avonds staat een lange tafel voor ons gedekt in een traditionele taverne en kunnen we met een ouzo proosten op de komende wandelweek (diner niet inbegrepen)!
2

Dag 2

Kalambaka-Agia Triada-Agios Stefanos-Kalambaka (ca. 12 km/4 uur). Via een smal paadje tussen de reusachtige rotsen door, overbrugt u met en flinke klim in korte tijd zo’n 250 meter. Vervolgens loopt u onder de gigantische pilaar door met daarboven het klooster Agia Triada, dat ooit gebruikt is als locatie voor de James Bond film “For your eyes only”. Het volgende klooster dat u kunnen bezoeken is het nonnenklooster Agios Stefanos. Het kloosterkerkje is te bezichtigen en ook het kleine museumpje met eeuwenoude manuscripten en iconen. Het uitzicht vanaf het balkon is overweldigend; wie goed kijkt, ziet het hotel diep beneden. Via een lang licht dalend pad wandelt u terug in Kalambaka. Na de lunch volgt de tweede wandeling voor vandaag: Kalambaka-Kastraki-Kalambaka (ca. 8 km/1,5 uur) met halverwege twee maal even klauteren en klimmen, met elk een hoogteverschil van zo’n 150 meter. Het gebied van de iconische Meteora leent zich uitstekend voor een schitterende tocht door het woud van rotsen. De route loopt globaal rondom de reusachtige Alsos zuil, met onderweg vele heremieten grotten, spelonken, kapelletjes en natuurlijk kloosters. Veel heiligdommen zijn amper toegankelijk en alleen te bereiken met touwladders, de monniken worden dan in rieten mandjes omhoog gehesen. De Meteora is behalve een Unesco-werelderfgoed ook een Nationaal Park. Er valt genoeg te genieten van de flora en fauna. Roofvogels zweven hoog boven ons van rots naar rots, schuwe landschildpadden en vossen schuilen tot het donker diep in het bos. Het enige geluid is de echo van voetstappen, het geruis van de wind en kwetterende vogeltjes.
3

Dag 3

Vlachava-Kalambaka (ca. 16 km/5 uur). Transfer naar het hoger gelegen dorp Vlachava. Over een breed pad meandert de route over een heuvelkam langzaam omlaag. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over de Meteora in de verte. Door een dicht bos van eiken- en kastanjebomen moet u eerst enkele beekjes oversteken voordat u bij het afgelegen Ypapantis klooster arriveert. Met een korte klim overbrugt u bijna 200 meter in hoogte, meteen na de top heeft u plotseling een panorama over het hele gebied. Via het oudste en grootste Meteoron klooster daalt u verder af over een eeuwenoud geplaveid pad naar Kalambaka.
4

Dag 4

Kalambaka-Ioannina (2 ½ uur). Transfer naar Ionnina, parallel rijdend aan de Romeinse Via Egnatia over hoge bergpassen met fantastische vergezichten. Korte stop bij Dodoni, een rustige historische plaats met een intact amfitheater. Rond lunchtijd aankomst in het schitterende Ioannina. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en is sinds de oudheid een kruispunt geweest van vele beschavingen, getuige de Byzantijnse en Orthodoxe kerken, moskeeën en synagogen. Mogelijkheid tot het maken van een stadswandeling door de nauwe straatjes van de ommuurde oude stad, langs de oevers van het meer en voorbij drukke terrasjes op het plein.
5

Dag 5

Transfer (ca. 1 uur) Ioannina-Monodendri/Oxia, wandeling Oxia-Monodendri/Agia Pareskevi (ca. 8 km/2 uur). Na het ontbijt transfer naar het hart van het Aoös Nationale Park. Hier ligt de indrukwekkende Vikos kloof met daar omheen de pittoreske Zagori dorpjes. In Oxia houdt de weg op, hier ligt een adembenemend uitzichtpunt over de diepe Vikos kloof. Mooie route door het “stenen woud”, een gebied met opgestapelde leistenen, door wind en tijd geboetseerd als torentjes van plakjes steen naar Monodendri. Ooit een belangrijke plaats en een knooppunt van “kalderimi” (geplaveide ezelspaden). Nu bestaat het dorp uit een dorpstaverna, een café, een supermarktje, een hotel en een eeuwenoude plataan. Bezoek aan het Agia Pareskevi klooster, dat hoog boven de kloof hangt en wederom een fantastisch uitzicht biedt.
6

Dag 6

Vitsa-Dilofo-Vitsa-Monodendri (ca. 15 km/5 uur). Transfer naar Vitsa, met prachtige traditionele herenhuizen gelegen in ruime parktuinen. Een afdaling van ca. 250 meter over een oude stenen trap van duizend treden. Deze fotogenieke trap slingert als een slang, langs de uitgehouwen bergwand, naar beneden. Oversteek van de rivier via de elegante stenen boogbrug van Misiou. In de Zagoria bevinden zich meerdere stenen boogbruggen, eeuwenoude bouwwerken die de paden met elkaar verbinden. Tot aan Dilofo wandelt u door dichte bossen van eikenbomen en platanen over geplaveide paden overdekt met mos. Via Vitsa terug naar Monodendri, een steile route.
7

Dag 7

Vikos-Monodendri (ca. 16 km/5,5 uur). Vroeg vertrek vandaag voor een lange pittige wandeltocht. Vanaf Vikos afdaling naar het Panagia kerkje, gelegen aan de rivier, dankzij een bron stroomt hier het gehele jaar ijskoud bronwater. Vervolgens parallel lopend aan de Voidomatis rivier, in het voorjaar wild stromend door smeltwater, in het najaar met een droge bedding met enorme keien. Hoe verder u de kloof inloopt, hoe smaller en hoger deze wordt. De hoge kliffen en rotsen aan weerszijden reiken tot aan de hemel en maken nietig, de omgeving is groots en overweldigend. Bij de Krini bron, halverwege de kloof, wordt de picknick verzorgd. Hierna zal het pad steeds meer glooien en soms moet u van rots naar rots springen, om de kloof te verlaten moet er weer pittig geklommen worden. In de dorpstaverna viert u vanavond de laatste reisdag en kunt u proosten op de afgelopen mooie wandelweek.
8

Dag 8

Vroeg in de ochtend (onder voorbehoud van wijzigingen) pakken we onze spullen en rijden we naar de luchthaven van Thessaloniki (ca. 5 uur). Wederom is dit een lange, maar prachtige rit. Zo komen we langs de geboorteplaats van Alexander de Grote, het centrum van het ooit zo grote en machtige Macedonische Rijk. Thessaloniki-Amsterdam per Transavia.
INBEGREPEN Vlucht Amsterdam-Thessaloniki v.v. per Transavia
Transfer luchthaven-hotel v.v.
Dagelijkse transfers per (mini-)bus naar de wandelingen v.v.
7 overnachtingen in een 1-persoonskamer met eigen badkamer/toilet
7 x ontbijt
Lunch op dag 7
Meelopende Nederlandssprekende reisleider/gids
NIET INBEGREPEN Overige maaltijden
In te checken bagage € 26,- per enkele reis
Eten en drinken onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt