8 dagen
Aantal dagen
6-12 personen
Aantal personen
Griekenland
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Griekenland | Wandelen op Kreta

Kreta heeft een imago van zon, zee en strand maar wie iets verder kijkt, ziet een schitterend eiland met een enorme variatie aan natuur, cultuur en gastronomie. Met deze wandelreis laten wij u graag op een bijzondere manier kennis maken met dit prachtige en veelzijdige eiland. Wij wandelen deze week door prachtige natuur, komen op bijzondere plekken, ontmoeten de lokale bevolking en proeven heerlijke lokale gerechten en producten. De wandelingen leiden over prachtige kustpaden over de kliffen tot mooie tochten in het bergachtige gedeelte van het eiland.

We wandelen door eeuwenoude olijfgaarden en bezoeken onderweg kleine Byzantijnse kerken. Op Kreta staan de oudste olijfbomen ter wereld van meer dam 3000 jaar, of zoals sommigen beweren: zelfs 5000 jaar oud. We ontdekken al wandelend de cultuur van het eiland van Zeus, vanaf de Minoïsche beschaving tot op heden en leren de gebruiken en het historische erfgoed kennen. We genieten ten volle van de natuur, bloemen, wilde kruiden, het prachtige gevarieerde landschap met bergen, kloven en de heldere blauwe zee.

Deze actieve vakantie op Kreta is tegelijkertijd een culinair avontuur, met op het menu heerlijke delicatessen maar ook de recepten van oma met wilde planten en kruiden. We verblijven in sfeervolle locaties, met een authentieke goede kretenzische keuken met gebruik van eigen producten. We wandelen door bergen, olijfgaarden en dorpen om de gebruiken, cultuur en het historische erfgoed van het land te leren kennen. Het zijn wandelingen van gemiddeld vier uur. We bezoeken en genieten ten volle van de natuur, bloemen, wilde kruiden, het prachtige gevarieerde landschap met bergen, kloven en de heldere blauwe zee.

Over de accommodaties
We verblijven in fijne, sfeervolle en comfortabele accommodaties, speciaal uitgezocht voor het bijzondere karakter van deze reis. Wij hebben hierbij in het bijzonder gelet op kleinschaligheid, sfeer, comfort en gastvrijheid. We hebben bewust gekozen voor door de lokale bevolking gerunde onderkomens. Overal heeft u een eigen badkamer en bijna altijd een balkon of terras.

Wandelingen
De wandelingen zijn geschikt voor ieder met een goede conditie en enige bergwandelervaring. Tijdens de reis maken we mooie, gevarieerde wandelingen door een heuvel- en bergachtig gebied met soms pittige klimmetjes en afdalingen. In het zuiden van Kreta moet men rekening houden met een rotsachtig gebied met veel losliggende stenen op de smalle paden, waarvoor goede wandelschoenen met stevige zool en eventueel stokken aan te raden zijn.

Begeleiding
Deze reis wordt begeleid door een bijzonder gepassioneerde Nederlandstalige gids die al ruim dertig jaar op Kreta woont en de taal vloeiend spreekt.

Vertrekdata

17/10/2022
Niet meer beschikbaar
€ 1295.00
1

Dag 1

Aankomst in Chania
Transfer naar het hotel. Kennismaking en diner in Chania. Chania is een stad met een prachtig oud gedeelte, waar in de architectuur de hele geschiedenis van Kreta terug te zien is. Meer dan 5000 jaar is de stad bewoond geweest, er is een mengeling van Byzantijnse, Osmaanse, Venetiaanse, Neoclassicistische en hedendaagse gebouwen. Het is ooit de grootste en belangrijkste haven geweest van het Venetiaanse Rijk. We dineren daar in een heerlijk restaurantje.
Verblijf: Eenvoudig hotel, 1 nacht.
Transfer luchthaven – Chania: 20 min.
2

Dag 2

Chania en de Zuidkust
In de ochtend vrije tijd om door de straatjes en steegjes te dwalen van de oude havenstad Chania, een parel van de Venetiaanse tijd. Na de lunch gaan we met de bus door de bergen naar het vissersdorp Chora Sfakion in het zuiden. We nemen de boot naar Agia Roumeli, een bijzonder dorp dat nog steeds enkel te voet of met de boot te bereiken is. Agia Roumeli was de stadstaat Tarra in de tijd van de Griekse goden en ligt aan de uitmonding van de grootste en diepste kloof van Europa. In de namiddag maken we een korte wandeling naar ‘het kasteel’, een voormalig Venetiaans fort van de 13de eeuw met een prachtig uitzicht over het dorp. Wandelduur: 2 uur, 5 km
Hoogteverschil: +200 m -200 m.
Verblijf: Drie nachten in een sfeervol familiepension met een uitstekende keuken.
3

Dag 3

Kustwandeling Marmara – Agia Roumeli
We nemen de boot naar Marmara, een idyllische baai aan de Lybische Zee. We genieten even van deze plek (zwemmen, terrasje). Daar begint een pittige kustwandeling terug naar Agia Roumeli. We lopen over een oud pad met stenen en keien, via het strand van Agios Pavlos, een zeer oud byzantijns kerkje en verder naar ons verblijfplaats. Na een inspannende wandeling kunnen we bij aankomst een duik in de heldere blauwe zee nemen en genieten van een verdiende borrel voor het avondeten.
Wandelduur: 4 – 5 uur, 12km.
Hoogteverschil: +200m, – 200m.
4

Dag 4

De Samaria kloof: We vertrekken vroeg en maken een prachtige wandeling door één van de diepste kloven van Europa. We wandelen tot aan een bijzonder en verlaten dorpje in de kloof. Dit dorp was vroeger enkel tijdens de droge maanden bewoond en diende als schuilplaats gedurende de vele eeuwen van strijd tegen de verschillende bezettingen in Kreta. Na een lekkere picknick in de kloof, lopen we terug en genieten we van het indrukwekkende en wilde landschap. Bij aankomst kunnen we een verfrissende duik in zee nemen.

Het Nationale Park Samaria is jaarlijks tussen 1 mei en 15 oktober geopend, al kan het park afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid water die door de kloof stroomt eerder of later openen of eerder sluiten. Mocht de kloof toch nog gesloten zijn dan zullen we het programma hierop ter plaatse aanpassen en een mooi alternatief voorstellen.

Wandeling: ca. 16 km, ca. 6 uur, +400m, -400m.

5

Dag 5

De Zuidkust, Wijn en Olijfolie
Vroeg op de ochtend varen we naar Loutro. We maken een spannende wandeling langst de kust met een uitgebreide zwem- en lunch pauze bij het strand Glyka Nera (Zoete wateren). We lopen door naar het vissersplaatsje Chora Sfakion waar onze bus op ons wacht. We rijden een uur door de bergen naar de Noordkust. Na een bezoek aan een lokale wijnboer en een olijfolie fabriek, verlaten we het Westen van het eiland en rijden naar het hartje van Kreta, Axos.
Wandeling: 4 uur wandeltijd & 40 minuten boot
Bus: 2 uur reistijd. (1 uur naar de Wijn en olijvenfabriek en nog een uur naar Axos).
Verblijf: 3 nachten in een mooie Agro-toerisme accommodatie.
6

Dag 6

Axos en de Gieren
Axos ligt aan de voeten van de Ida Berg waar Zeus geboren is. Een heel ander landschap dan de maquis van het zuiden, we wandelen door een wild groen gebied en zien de vele gieren die hoog in de kloof nestelen. We lopen tussen eeuwenoude olijfgaarden via een kleine Byzantijnse kerk naar het Klooster Chalepa waar we genieten van de tuin. We dalen nog een stukje af naar een oud dorpje en keren via dezelfde weg terug om de gieren nog eens te zien vliegen. In de namiddag is er een kooksessie waarbij we samen kretensische traditionele recepten bereiden.
Wandeling: 3,5 uur +200 -200, 12 km.
7

Dag 7

Wandeling Zominthos – Anogeia: Transfer naar de overblijfselen van het Minoïsche paleis Zominthos: de geboorteplaats van Zeus en gelegen aan de voet van de berg Ida. Hiervandaan wandelen we naar het historische en authentieke dorp Anogeia, waar we kunnen lunchen. Na de wandeling bezoeken we de ‘boerderij’ van ons verblijf, we zien hier hoe op traditionele wijze kaas wordt gemaakt en proeven de olijfolie, de honing, eau de vie en natuurlijk de kaas van het huis.
Wandeling: ca. 12 km, 3 uur, -500m, transfer 40min. + 15 min.
8

Dag 8

Transfer naar de luchthaven van Heraklion en vlucht terug naar Schiphol. Afhankelijk van het vluchtschema wordt er vroeg in de ochtend gevlogen of laat in de middag. Voor een late vlucht kan er gekozen worden voor een vrije dag in Heraklion waar je o.a. Knossos kunt bezoeken, heerlijk kunt ronddwalen en op een terrasje kunt genieten.


I.v.m. de hogere temperaturen in de zomer hebben we het programma van 3 juli enigszins aangepast zodat de wandelingen in een koeler gedeelte van Kreta worden uitgevoerd!
Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

1

Dag 1

Aankomst in Chania
Transfer naar het hotel. Kennismaking en diner in Chania. Chania is een stad met een prachtig oud gedeelte, waar in de architectuur de hele geschiedenis van Kreta terug te zien is. Meer dan 5000 jaar is de stad bewoond geweest, er is een mengeling van Byzantijnse, Osmaanse, Venetiaanse, Neoclassicistische en hedendaagse gebouwen. Het is ooit de grootste en belangrijkste haven geweest van het Venetiaanse Rijk. We dineren daar in een heerlijk restaurantje.
Verblijf: Eenvoudig hotel, 1 nacht.
Transfer luchthaven – Chania: 20 min.
2

Dag 2

Chania en de Zuidkust
In de ochtend vrije tijd om door de straatjes en steegjes te dwalen van de oude havenstad Chania, een parel van de Venetiaanse tijd. Na de lunch gaan we met de bus door de bergen naar het vissersdorp Chora Sfakion in het zuiden. We nemen de boot naar Agia Roumeli, een bijzonder dorp dat nog steeds enkel te voet of met de boot te bereiken is. Agia Roumeli was de stadstaat Tarra in de tijd van de Griekse goden en ligt aan de uitmonding van de grootste en diepste kloof van Europa. In de namiddag maken we een korte wandeling naar ‘het kasteel’, een voormalig Venetiaans fort van de 13de eeuw met een prachtig uitzicht over het dorp.
Wandelduur: 2 uur, 5 km
Hoogteverschil: +200 m -200 m.
Verblijf: Twee nachten in een sfeervol familiepension met een uitstekende keuken.
3

Dag 3

De Samaria kloof: We vertrekken vroeg en maken een prachtige wandeling door één van de diepste kloven van Europa. We wandelen tot aan een bijzonder en verlaten dorpje in de kloof. Dit dorp was vroeger enkel tijdens de droge maanden bewoond en diende als schuilplaats gedurende de vele eeuwen van strijd tegen de verschillende bezettingen in Kreta. Na een lekkere picknick in de kloof, lopen we terug en genieten we van het indrukwekkende en wilde landschap. Bij aankomst kunnen we een verfrissende duik in zee nemen.
Wandelduur: ca. 16 km, ca. 6 uur, +400m, -400m.
4

Dag 4

Agia Roumeli – Marmara strand
Een afwisselende kustwandeling. We lopen langs een kustpad via een kiezelstrand naar een heel oud klein Byzantijns kerkje. We gaan verder door een dennenbos, dan langs de maquis van de zuidkust om bij een paradijselijk strand te komen. Nadat we van deze prachtige plek hebben genoten, nemen we een pad van twintig minuten tot een pad waar we opgehaald worden om naar het dorp Anopolis te rijden. Anopolis ligt op 600 meter hoogte op een vruchtbaar plateau in de Kretenzische Witte bergen.
Hoogteverschil: + 250 – 250 accumulés.
Wandelduur: 5 uur, 15 km
Verblijf: Drie nachten in een sfeervol familiepension met een uitstekende keuken.
5

Dag 5

Pachnes en de Madara
We rijden een uur tot aan de voet van de Pachnes 2454 meter, de hoogste top van de Lefka Ori (de Witte Bergen). We komen in een totaal andere omgeving, een wandeling over een maanlandschap van 57 toppen over de 2000 meter. We hebben er een schitterend uitzicht over eiland en zee.
Wandelduur: 5 uur , +900 m – 900 m. 10 km.
6

Dag 6

Aradena – Marmara -Livaniana
10 mn transfer naar het verlaten dorpje Aradena. Daar begint een prachtige wilde kloof. Het pad gaat tussen en over grote rotsen, Er is geen klimwerk maar wel moet men soms de handen gebruiken en een goed evenwicht hebben. We eindigen bij een idyllische baai aan de Libische Zee. Daar kunnen we zwemmen en lunchen bij een klein restaurantje. Na de pauze is het nog 20mn wandelen tot Livaniana waar we met transport terug gaan naar ons verblijf.
Wandelduur: 4 uur, hoogteverschil: -700 +200 m. 11 km.
7

Dag 7

Loutro en Chora Sfakion
We vertrekken direct vanuit het hotel en lopen via een stil zigzag pad van Anopolis naar het kustplaatsje Loutro. We volgen de kust verder tot het bijzondere strand Glyka Nera. Daarna lopen we door naar het vissersplaatsje Chora Sfakion en rijden terug naar Chania. Naar gelang van de bustijden hebben we nog wat vrije tijd om te zwemmen in Sfakia of Chania en s’avonds onze laatste diner samen.
Wandelduur: 4 uur wandeltijd. 12 km, 40minuten boot en 2 uur reistijd.
Verblijf: familie hotel. 1 nacht in Chania.
8

Dag 8

Transfer naar de luchthaven Chania en vlucht terug naar Schiphol.
Vertrek luchthaven Chania. Afhankelijk van de vlucht, kunt u deze dag nog genieten van flaneren in de stad en de zee alvorens we naar de luchthaven vertrekken.

I.v.m. de hogere temperaturen in de zomer hebben we het programma van 3 juli enigszins aangepast zodat de wandelingen in een koeler gedeelte van Kreta worden uitgevoerd!
Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Retourvlucht
Alle overnachtingen
Alle ontbijten
Half pension (O+D)
Nederlandstalige gids
alle kosten voor de in het programma vermelde excursies
alle transport gerelateerd aan het programma
luchthaventransfers
NIET INBEGREPEN persoonlijke verzekeringen
In te checken bagage € 26,- per enkele reis (max. 20 kg)
drinken
overige maaltijden
persoonlijke uitgaven
optionele excursies en activiteiten op vrije dagen.
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar