8 dagen
Aantal dagen
6-12 personen
Aantal personen
Griekenland
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Griekenland | Wandelen op Kreta

Kreta heeft een imago van zon, zee en strand maar wie iets verder kijkt, ziet een schitterend eiland met een enorme variatie aan natuur, cultuur en gastronomie. Met deze wandelreis laten wij u graag op een bijzondere manier kennis maken met dit prachtige en veelzijdige eiland. Wij wandelen deze week door prachtige natuur, komen op bijzondere plekken, ontmoeten de lokale bevolking en proeven heerlijke lokale gerechten en producten. De wandelingen leiden over prachtige kustpaden over de kliffen tot mooie tochten in het bergachtige gedeelte van het eiland.

We wandelen door eeuwenoude olijfgaarden en bezoeken onderweg kleine Byzantijnse kerken. We komen bij één van de oudste olijfbomen ter wereld, welke minimaal 3000 jaar oud is, of zoals sommigen beweren: zelfs 5000 jaar oud! We ontdekken al wandelend de cultuur van het eiland van Zeus, vanaf de Minoïsche beschaving tot op heden en leren de gebruiken en het historische erfgoed kennen. We genieten ten volle van de natuur, bloemen, wilde kruiden, het prachtige gevarieerde landschap met bergen, kloven en de heldere blauwe zee.

Deze actieve vakantie op Kreta is tegelijkertijd een culinair avontuur, met op het menu heerlijke delicatessen maar ook de recepten van oma met wilde planten en kruiden. We genieten van de authentieke en goede Kretenzische keuken met gebruik van eigen producten. Zo verblijven we bijvoorbeeld op een traditionele kaasboerderij waar we zien hoe de kaas wordt gemaakt en we genieten hier van een bijzondere maaltijd van lokale producten. We proeven hier ook van de geproduceerde olijfolie. En natuurlijk mogen ook de goede wijnen van Kreta niet ontbreken, tijdens een proeverij maken we kennis met een paar goede kwaliteitswijnen.

Over de accommodaties
We verblijven in fijne, sfeervolle en comfortabele accommodaties, speciaal uitgezocht voor het bijzondere karakter van deze reis. Wij hebben hierbij in het bijzonder gelet op kleinschaligheid, sfeer, comfort en gastvrijheid. We hebben bewust gekozen voor door de lokale bevolking gerunde onderkomens. Overal heeft u een eigen badkamer en bijna altijd een balkon of terras.

Begeleiding
Deze reis wordt begeleid door een bijzonder gepassioneerde Nederlandstalige gids die al ruim dertig jaar op Kreta woont.

Vertrekdata

02/07/2021
beschikbaar
16/10/2021
beschikbaar
1

Dag 1

Aankomst in Chania. Vrije tijd en diner in Chania. Chania is een stad met een prachtig oud gedeelte, waar in de architectuur de hele geschiedenis van Kreta terug te zien is. Meer dan 5000 jaar, is Chania bewoond geweest en er is een mengeling van Byzantijnse, Ottomaanse, Venetiaanse, Neoclassicistische en hedendaagse gebouwen. Het heeft een schitterende Venetiaanse oude haven en het is een plezier om door de straatjes en steegjes te dwalen. We overnachten hier twee nachten. Tijd om de oude stad te verkennen, en s’avonds’ in een heerlijk authentiek restaurantje te genieten.
Verblijf: 2 nachten hotel
Transfer luchthaven – Chania: 20mn.
2

Dag 2

Chania en Dorpentocht: We gaan naar de markt en andere adresjes om heerlijke, verse typische producten van het eiland te ontdekken. Rond het middaguur rijden we naar een authentiek dorpje op West Kreta en maken een mooie wandeling door de kloof van Deliana. Een heel ander landschap weer, met veel groen en eeuwenoude olijfbomen. In Deliana vinden we een uitstekend adresje voor onze lunch. Later in de middag bezoeken wij een bijzondere en unieke fabriek van biologische olijfolie en een klein olijfoliemuseum. We vinden hier ook een imposante olijfboom van meer dan 3000 jaar oud! Hierna is het tijd om te genieten van een paar uitstekende wijnen bij één van de beste lokale producenten.
Wandeling in de ochtend: ca. 7,5 km, ca. 2,5 uur, +/- 100m.
3

Dag 3

Loutro – Aradena – Marmara: Van Chania rijden we met de lijnbus naar de Zuidwestkust van het eiland en een stuk langs de Noordkust, dan door de prachtige Witten bergen, naar de havenstad Chora Sfakion. We nemen we de boot naar Loutro en daar vanuit begint onze spannende wandeling omhoog naar Livaniana en door de wilde Aradena kloof. Na een pick-nick gaan we verder tot de Zee met turquoise helder water, waar we heerlijk kunnen zwemmen. Vervolgens lopen we tot het idyllische kustplaatsje Loutro. Hier nemen we de boot naar het afgelegen dorpje Agia Roumeli waar men enkel te voet of met de boot kan komen en waar de beroemde Samaria kloof op uitkomt. We verblijven twee nachten in Agia Roumeli.

2 nachten verblijf: eenvoudige familie pension.
Wandeling: 41/2 uur (wandeltijd, maar met zwempauze en fotograferen 51/2 uur), -700+150
Reistijd: 1,30 uur naar Sfakia. 20 + 40 mn boot.

4

Dag 4

De Samaria kloof: We vertrekken vroeg en maken een prachtige wandeling door een van de diepste kloven van Europa. We gaan tot het bijzondere verlaten dorpje in de kloof. Dit dorp was enkel tijdens de droge maanden bewoond, en diende als een schuilplaats gedurende de vele eeuwen van strijd tegen de verschillende bezettingen in Kreta. Na een lekkere pick-nick in de kloof, lopen we terug en genieten we van de indrukwekkende imposante en wilde landschap. Bij aankomst nemen we een duik in de zee.
Wandeling: 6 uur, +400m -400m
5

Dag 5

Loutro – Chora Sfakion – Axos: Met de ochtend-boot naar Loutro. Vertrek te voet naar Sfakia. We volgen een mooi kustpad en zullen bij het bijzondere strand Glyka Nera een zwempauze maken om nog volop te genieten van de zee. Daarna lopen we door naar het vissersplaatsje Chora Sfakion. Daarvan uit reizen we door de Witten bergen, terug naar de noordkust, en rijden we in oostelijke richting naar het hartje van Kreta, Axos. We verblijven in een bijzonder accommodatie. We verblijven er drie nachten.
Wandeling: 3 uur wandeltijd. 40mn boot, 2 uur reistijd.
6

Dag 6

Wandeling Axos – Beni: Vandaag maken we een prachtige wandeling door de eeuwenoude olijfgaarden met onder andere een bezoek aan kleine Byzantijnse kerken, het Chalepas-klooster en het dorp Beni. Een zeer gevarieerd landschap met een mooi oud pad. In de namiddag is er een kookdemonstratie met Kretense traditionele recepten die we s’avond’s zullen proeven..
Wandeling: ca. 16 km, ca. 5 uur, +200m, -200m
7

Dag 7

Wandeling Zominthos – Anogeia: Transfers naar de overblijfselen van het Minoïsche paleis Zominthos, gelegen aan de voet van de berg Ida, de geboorteplaats van Zeus, en van daar wandelen we naar het historische en authentieke dorp Anogeia, waar er gezellig geluncht kan worden. Na de wandeling, bezoeken we de ‘boerderij’ van ons verblijf waar we kunnen zien hoe ze hun eigen kaas maken en proeven de olijfolie, de honing en eau de die van het huis.
Wandeling: 3 uur, -500m Transfer 40mn + 15 mn.
8

Dag 8

Transfer naar de luchthaven van Heraklion. Voor een late vlucht kan er gekozen worden voor een vrije dag in Heraklion, museum en Knossos bezoek of winkelen. De bagage kan bij het busstation in de depot en men kan daar vandaan makkelijk met een taxi naar de luchthaven
INBEGREPEN Retourvlucht (Transavia)
Alle overnachtingen
Alle ontbijten
Half pension (O+D)
Nederlandstalige gids
alle kosten voor de in het programma vermelde excursies
alle transport gerelateerd aan het programma
luchthaventransfers
NIET INBEGREPEN persoonlijke verzekeringen
In te checken bagage € 26,- per enkele reis (max. 20 kg)
drinken
overige maaltijden
persoonlijke uitgaven
optionele excursies en activiteiten op vrije dagen.
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt