8 dagen
Aantal dagen
6-12 personen
Aantal personen
Griekenland
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Griekenland | Wandelvakantie op Kreta

Dit is een reis voor de fervente wandelaar die Kreta op een bijzondere manier wil ontdekken. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en staat bekend om haar hoge kliffen, bergen en de ongerepte natuur. Met deze wandelvakantie wandelen we iedere dag in een ander gebied op Kreta en ontdekken we samen met de gids de bijzondere gebruiken en cultuur. Al wandelend komen we ook meer te weten over de vijfduizend jaar oude geschiedenis van dit bijzondere eiland.

We genieten ten volle van de natuur en het gevarieerde landschap met bergen en we wandelen tussen de bloemen, wilde kruiden, olijfgaarden en eindigen in de heldere turquoise blauwe zee. We verblijven in een sfeervolle accommodatie, met een authentieke goede Kretenzische keuken waar heerlijke maaltijden voor ons worden gekookt met gebruik van wilde planten, kruiden, olijfolie en de lokale wijnen. We wandelen iedere dag tussen de vier en vijf uur.

We wandelen door eeuwenoude olijfgaarden en bezoeken onderweg kleine Byzantijnse kerken. Op Kreta staan de oudste olijfbomen ter wereld van meer dam 3000 jaar, of zoals sommigen beweren: zelfs 5000 jaar oud. We ontdekken al wandelend de cultuur van het eiland van Zeus, vanaf de Minoïsche beschaving tot op heden en leren de gebruiken en het historische erfgoed kennen. We genieten ten volle van de natuur, bloemen, wilde kruiden, het prachtige gevarieerde landschap met bergen, kloven en de heldere blauwe zee.

Over de accommodaties
We verblijven in een fijne sfeervolle en comfortabele accommodatie, speciaal uitgezocht voor het bijzondere karakter van deze reis. Wij hebben hierbij in het bijzonder gelet op kleinschaligheid, sfeer, comfort en gastvrijheid en iedere kamer heeft een eigen badkamer en bijna altijd een balkon of terras.

Wandelingen
De wandelingen zijn geschikt voor ieder met een goede conditie en enige bergwandelervaring. Tijdens de reis maken we mooie, gevarieerde wandelingen door een heuvel- en bergachtig gebied met soms pittige klimmetjes en afdalingen. In het zuiden van Kreta moet men rekening houden met een rotsachtig gebied met veel losliggende stenen op de smalle paden, waarvoor goede wandelschoenen met stevige zool en eventueel stokken aan te raden zijn.

Begeleiding
Deze reis wordt begeleid door een bijzonder gepassioneerde Nederlandstalige gids, zij woont al ruim dertig jaar op Kreta en spreekt de taal vloeiend.

Vertrekdata

11/06/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1395.00
17/10/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 1395.00
1

Dag 1

Aankomst in Chania
Transfer naar het hotel, daarna gaan we kennismaken met Chania. Chania is een stad met een prachtig oud gedeelte, waar in de architectuur de hele geschiedenis van Kreta terug te zien is. Meer dan 5000 jaar is het een belangrijke stad. er is een mengeling van Byzantijnse, Osmaanse, Venetiaanse, Neoclassicistische en hedendaagse architectuur. Het is ooit de grootste en belangrijkste haven geweest van het Venetiaanse Rijk. We dineren ‘s avonds in en heerlijk restaurantje aan de oude haven.

Verblijf: Familie hotel, 1 nacht. Transfer luchthaven – Chania: 20mn.

2

Dag 2

Hoogvlakte Omalos
We vertrekken vroeg in de ochtend met de bus naar de hoogvlakte Omalos. Omalos ligt op 1200 meter midden op de “Witte Bergen”, de Lefka Ori, een bergmassief met maar liefst 57 toppen boven de 2000 meter. Daar verblijven wij twee nachten in een leuke accommodatie. We doen meteen onze wandelschoenen aan en volgen een avontuurlijk pad over de bergen met een adembenemend uitzicht op het plateau en over de prachtige “Witte Bergen”.

Hoogteverschil: +500 meter/ – 500 meter. Wandelduur: ca. 4 uur, 10 km.
Verblijf: Twee nachten in een pension met een uitstekende keuken.

3

Dag 3

De Samaria kloof
We vertrekken vroeg en lopen door één van de diepste en langste kloven van Europa. De eerste vier kilometer van deze wandeling dalen we sterk af om vervolgens geleidelijk verder af te dalen richting zee! Diep in de kloof ligt een legendarisch dorp. Dit dorp werd enkel tijdens de droge maanden bewoond en diende o.m. als een schuilplaats voor de verzetsstrijders, gedurende de vele eeuwen dat het eiland onderworpen was. Na een pick-nick in de kloof, volgen we de rivierbedding tot het mythische dorp Tarra en verder tot aan de zee. De wanden van de kloof zijn tot 900 meter hoog, een indrukwekkend, imposant en wild landschap. Na afloop nemen we een frisse duik in het kristalheldere zeewater.

Hoogteverschil: 1200 meter dalen. Wandelduur: ca. 6 uur, 15 km.

4

Dag 4

Over zee en land
Vandaag doen we het wat rustiger aan om volop te genieten van de zuidkust. We nemen de boot naar de baai van het dorpje Loutro, dat ook enkel te voet en met de boot bereikbaar is. Daar vanuit begint een afwisselende kustwandeling. We lopen langs de zee, via gehuchten en bezoeken een heel oud klein Byzantijns kerkje. Na twee uur bereiken we een paradijselijk strand, Marmara. Na een zwem- en lunchpauze, wandelen we een stukje omhoog tot aan een piste. Hiervandaan rijden we naar het herdersdorp Anopolis op 600 meter hoogte. Het is een kleine oase temidden van een ongenadig rotsachtig gebied met ruige bergen.

Hoogteverschil: + 150 – 150. Wandelduur: ca. 2 uur, 5 km.
Verblijf: Drie nachten in een pension met een uitstekende keuken.

5

Dag 5

Aradena kloof en de gieren
Na het ontbijt hebben we een korte transfer naar het verlaten dorpje Aradena. Daar begint onze wandeling door een roodkleurige wilde kloof. Het pad gaat tussen en over grote rotsen, Er is geen klimwerk maar wel moet men soms de handen gebruiken. We zullen veel geiten tegenkomen en ook gieren zien vliegen. De wandeling eindigt bij een idyllische baai. Daar kunnen we zwemmen en lunchen bij een klein restaurantje. Na de pauze is het nog 20mn wandelen tot Livaniana waar we met busje terug gaan naar ons verblijf.

Wandelduur: ca. 4 uur, hoogteverschil: -700 +200 m. 11 km.

6

Dag 6

De hoogste top, Pachnes
Vertrek met transport tot aan de voeten van de hoogste berg, de Pachnes! Een betoverende tocht. We rijden door dennenbossen, en naarmate we hoger komen, verandert het in een woestijn. We gaan te voet verder door een maanlandschap, tussen de vele hoge toppen, de Lefka Ori (Witte Bergen), en na een mooie klim bereiken we de hoogste top, 2,453 meter, Pachnes. Een panoramisch uitzicht over land en zee. We nemen dezelfde weg terug.

Wandelduur: ca. 4 uur, hoogteverschil: +700/ -700 m. 10 km

7

Dag 7

Zoet water en wijn
We vertrekken direct vanuit het hotel en lopen via een rustig zigzag pad van Anopolis naar het kustplaatsje Loutro. We volgen de kust verder tot het bijzondere strand Glyka Nera (Zoet Water). Hier nemen we de tijd om nog even te genieten van de zee. We lopen door naar het vissersplaatsje Chora Sfakion en rijden terug naar het noorden, naar Chania. Onderweg stoppen we om wijnen te proeven bij een van de oudste wijnhuizen.

Wandeling: 3,5 uur wandeltijd. 12 km. 
hoogteverschil: -700 +200 m.
Verblijf: familie hotel. 1 nacht in Chania.

8

Dag 8

Transfer naar de luchthaven van Chania en vlucht terug naar Schiphol. Afhankelijk van het vluchtschema wordt er vroeg in de ochtend gevlogen of laat in de middag. Voor een late vlucht kan er gekozen worden voor een vrije dag in Chania waar u nog even heerlijk op het strand kunt genieten van deze laatste dag!


Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Retourvlucht (Transavia)
Alle overnachtingen
Alle ontbijten
Half pension (Ontbijt+Diner)
Nederlandstalige gids
Alle kosten voor de in het programma vermelde excursies
Alle transport gerelateerd aan het programma
luchthaventransfers
NIET INBEGREPEN Toeslag kamer voor alleengebruik
In te checken bagage € 30,- per enkele reis (max. 20 kg)
Overige maaltijden
persoonlijke uitgaven
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar