8 dagen
Aantal dagen
11-19 personen
Aantal personen
Griekenland
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Griekenland | Wandelen over de Menalon Trail

De Menalon Trail in Griekenland is een wandelroute in de Peloponnesos en volgt de kloof van de Lousios rivier en de valleien van het Gortynian bergmassief. Dit is een met zorg onderhouden en goed gemarkeerde route, die door negen fraaie dorpen loopt. U wandelt over heuvels, door bossen en oude historische (ezel)paden. De ’Menalon Trail’ is relatief onbekend en loopt door een nog bijna onontdekt gebied. Toch werd de route meteen na opening al beoordeeld als één van de mooiste en toonaangevende tochten van Griekenland.

Deze week wordt u ondersteund door een ervaren begeleider die ook fungeert als gids. Aangezien deze reis pittige wandeltochten bevat, verwachten we van alle deelnemers een goede conditie, gezondheid en uitrusting. De routes zijn voor fervente wandelaars goed te doen, echter de paden zijn allesbehalve vlak en er zal vaak gestegen en gedaald worden. Maar de spectaculaire omgeving is ongeëvenaard en maakt elke vermoeidheid meer dan goed!

Dit relatief onbekende pad slingert door een gebied van Griekenland dat een broeinest was van verzet tegen de Ottomaanse heerschappij en blijft trots op zijn rol in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Wij lopen ondermeer door de Lousios-kloof, waar oude kloosters zich vastklampen aan de kliffen en watermolens vroeger hielpen bij de productie van verschillende producten, waaronder buskruit.

De schilderachtige wandeling door beboste valleien en heuvels met bijzondere uitzichten brengt u naar een aantal zeer mooie oude dorpjes, waar we verblijven in traditionele familiepensions.

Dit is een gebied dat in de winter door Grieken wordt bezocht, terwijl de lente en herfst voorbehouden zijn aan de bergwandelaars. De wandelingen zijn tussen de 12 km en 20 km en nemen ongeveer vijf – zes uur in beslag. Onderweg is er natuurlijk voldoende tijd voor wat rust want we zullen veel dalen en stijgen tijdens de wandelingen. De Menalon-route is een wandelavontuur dat geschikt is voor iedereen met een goede wandelconditie. Tijdens onze reis verblijven we in gezellige rustieke kleine pittoreske dorpjes en proeven we de authentieke Griekse keuken. Het programma heeft ook tot doel om u dicht bij de lokale manier van leven te brengen van de lokale gemeenschappen en zo een duurzame manier van inkomsten te creëren voor lokale initiatieven. Dit is een belangrijke factor voor de duurzame ontwikkeling van wandeltoerisme in nu nog onbekende wandelgebieden.

Accommodatie
Hotel Maniatis ligt op steenworp afstand van het schilderachtige dorpsplein van Lagkadia. Lokale winkels en tavernes liggen allemaal op loopafstand.
faciliteiten: er is een receptie, restaurant, bar en gratis wifi.
kamers: de kamers zijn modern ingericht en beschikken allemaal over een badkamer met bad/douche en toilet.

Vertrekdata

31/10/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 995
1

Dag 1

Amsterdam-Athene per Transavia (onder voorbehoud vroeg in de ochtend). Meteen na aankomst in Athene stappen we in ons busje. Halverwege de ongeveer 5 uur durende transfer strekken we onze benen in het plaatsje Nemea. Afhankelijk van de vluchttijden kunnen we oud-Nemea bezoeken en lopen we in de voetsporen van Heracles. Ooit maakte een onoverwinnelijke leeuw, met gulden vacht en klauwen scherper dan zwaarden, deze stad onveilig. Alleen de goddelijke held Heracles, beschermer van de mensheid en zoon van Zeus, wist de leeuw van Nemea te overmeesteren. Uiteindelijk komen we aan in het dorpje Dimitsana, in de traditionele dorpstaverna op het plein staat een lange tafel gedekt en kunnen we met een ouzo proosten op het komende wandelavontuur.
2

Dag 2

Wandeling Lagkadia-Dimitsana (ca. 20 km) 
De eerste wandeling is nog geen onderdeel van de Menalon Trail, maar verbindt wel het begin met het einde. Na een week zullen we een volle cirkel gelopen hebben. Lagkadia is tegen de bergflank aangebouwd en met trappetjes bereiken we het bovenste gedeelte van het dorp. Al zigzaggend lopen we verder omhoog, met achter ons een steeds grootser uitzicht over het dorp. De route gaat verder door de heuvels van Gortyniana Vouna, we volgen een glooiend pad door een ruig en onbewoond gebied. Eenmaal tussen de vruchtbare akkers moeten we de kolkende Lousios rivier oversteken, de wandelschoenen moeten uit, tenzij een boer met tractor ons te hulp schiet met een lift door de rivier. Met nog één klim bereiken we uiteindelijk het dorpje Dimitsana. In het gezellige hoofdstraatje zijn meerdere winkeltjes en natuurlijk een terras waar we kunnen proosten op een geslaagde eerste wandeldag. Transfer terug naar ons hotel.
3

Dag 3

Wandeling Dimitsana – Stemnitsa (ca. 15 km)
Transfer naar Dimitsana, vanaf waar de Menalon Trail start. Meteen zal het pad voor een lange tijd dalen. Het pad kronkelt langs oude watermolens, ooit gebruikt om stoffen te vollen voor zachte viltachtige textiel, hieraan dankt Dimitsana zijn rijkdom. Bij de oude boogbrug van Monoporis begint de nauwe en diepe kloof van de Lousios. We lopen paralel aan de vallei en passeren het afgelegen oude kloostertje van Filosofou dat dateert uit de 10e eeuw na Chr. Het uitzicht over de gehele vallei, met aan weerzijde een hoge klif, is indrukwekkend. Het pad van treden daalt af naar de rivier en hierna klimmen we naar het volgende hoogtepunt, het Agiou Ioannou Prodromou klooster, dat spectaculair is gelegen. Het eeuwenoude gebouw is pas zichtbaar zodra we er zijn, hangend tegen een klif, hoog boven de kloof, gecamoufleerd door de rots en bedekt met mos. Als de monnik thuis is zijn we welkom. De laatste kilometers leiden ons uit de kloof, een pittig stukje omhoog. Het dorpje Stemnitsa is ons eindpunt van vandaag. In het dorpscafé kunnen we de benen even laten rusten en nagenieten van een fantastische wandeling. Transfer terug naar ons hotel.
4

Dag 4

Wandeling Stemnitsa – Elati (ca. 18 km)
Vandaag vertrekken we vroeg voor een lange tocht. Meteen zullen we moeten klimmen, maar we hebben alle tijd en als we af en toe omkijken hebben we een weids uitzicht over Stemnitsa en de hoogvlakte bij Megalopoli in de verte. We klimmen verder het dorp uit en passeren meerdere kapelletjes, met de mogelijkheid om een kaarsje op te steken of bij de bron onze waterfles te vullen. De dichte dennenbossen zijn het toneel geweest van meerdere gevechten tijdens de Griekse onafhankelijksheidsstrijd tegen de Ottomanen. Het pad loopt net onder de top van de Pliovouni berg en hierna volgt een lange afdaling door schaduwrijke bossen naar het dorpje Elati. Met taxi’s worden we terug gebracht naar ons hotel in Lagkadia.
5

Dag 5

Wandeling Elati – Vytina (ca. 9 km)
Vandaag zijn we bijna halverwege de trail en doen we het even rustig aan. Later in de ochtend vertrekken we met de taxi naar waar we gisteren zijn geëindigd, het kerkje van Elati. De route kronkelt al dalend door het dichte bos, alleen het geruis van de bladeren verstoort de stilte. Via een krakend bruggetje steken we de Milaon rivier over, die we het komende uur zullen volgen. Onderweg passeren we meerdere bronnen en vervallen watermolens. De omgeving is koel met beekjes en veel schaduw. Na een kort klimmetje de vallei uit, komen we aan in Vytina. De rest van de middag kunnen we genieten in het dorp, met bijvoorbeeld een lunch op het plein. Alles speelt zich af rondom de oude plataan, met ‘s ochtends een marktje en ‘s middags rondfietsende kinderen en backgammon spelende oude mannetjes in het dorpscafé. Het dorp is net zo fotogeniek als veel dorpjes in Arkadia, met veel statige panden met dikke muren van lokaal gesteente met balkonnetjes van donker beukenhout. Transfer terug naar ons hotel.
6

Dag 6

Wandeling Vytina – Magouliana (ca. 17 km)
Vytina ligt aan een hoofdweg en is één van de grootste dorpen in de omgeving, een ideale plek om proviand aan te vullen. Vergeet niet soms even om te kijken, het uitzicht over het dorp met rode daken tegen een achtergrond van groen in vele tinten is oogstrelend. Uiteindelijk komen we na een afdaling een oude bekende tegen, de rivier Milaon, het oude geplaveidde pad volgt de stroom onder de schaduw van eiken- en kastanjebomen. Door een enorm rotsblok in de rivier heeft het altijd kolkende water een weg gebaand door een smalle en nauwe kloof. We verlaten de Milaon met de gracieuze Tzavarainas brug, een oude stenen boogbrug die Vytina ooit met alle andere dorpen verbond. Weer moeten we klimmen, eenmaal boven en uit het bos, kunnen we genieten van weidse vergezichten rondom. In het gehucht Nymfasia, serveert Maria, de eigenaresse van het terras op het dorpsplein, haar eigengemaakte verfrissende limonade van granaatappel. De route gaat weer verder door een bos van oude eikenbomen, waarna we uitkomen bij het nonnenklooster van Kernitsa, daterend uit de 12e eeuw. Het centrale kapelletje huisvest het icoon van de Heilige Panaghia, die vele wonderen heeft verricht en vooral veel manke wandelaars  heeft geheeld. Het pad zigzagt verder, over velden met schapen, waar we vriendelijk worden toegezwaaid door herders. Het eeuwenoude pad passeert meerdere bronnen en eindigt uiteindelijk in Magouliana, het hoogstgelegen dorp van de Peloponnessos. Hoogte staat gelijk aan uitzicht, dus we kunnen hier ons hart ophalen. Met taxi’s worden we terug gebracht naar ons hotel in Lagkadia.
7

Dag 7

Wandeling Magouliana – Lagkadia (ca. 20 km)
Nog één dag om van de groene bergen van Arkadia te genieten. Ook de laatste etappe is weer afwisselend en van een betoverende schoonheid. Vanaf het kerkje van Magouliana kronkelt de route verder, door wouden en langs beekjes, tot aan het volgende dorp Valtesiniko. Ook dit prachtige plaatsje is weer tegen een helling gedrapeerd, men vaart wel met de ligging tussen de bossen. Hout hakken en hout bewerken zijn de meest gangbare beroepen. Vanaf Valtesiniko wordt het klimmen tot het Byzantijnse kasteel boven het dorp. Uitpuffen kunnen we met het uitzicht over vruchtbare groene velden met ranke populieren en notenbomen. De route wordt hierna glooiend door een dicht donkergroen bos van dennenbomen. Zodra het terrein open wordt, passeren we enkele dorsvloeren, waar het graan ooit werd verwerkt. De afdaling naar Lagkadia is indrukwekkend, het dorp bestaat uit prachtige oude huizen die in een halve circel tegen de bergwand zijn aangebouwd. In de dorpstaverna vieren we onze laatste avond en we proosten op een onvergetelijke wandelweek. 
8

Dag 8

Heel vroeg in de ochtend pakken we onze spullen en rijden we rechtstreeks naar de luchthaven van Athene. Athene-Amsterdam per Transavia. Goede reis (Καλό ταξίδι)!

De wandeling zijn gemiddeld van zwaarte maar gaat door bergachtig landschap, wandelroutes zijn onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt gemiddeld ca. 15 km afgelegd in ca. 4-6 uur. Voor mensen die dit niet gewend zijn is deze reis dan ook niet aan te raden. Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Amsterdam-Athene v.v. per Transavia
Transfer luchthaven-accommodatie v.v.
Taxitransfers naar de wandelingen (indien nodig) v.v.
7 overnachtingen in een éénpersoonskamer met badkamer inclusief ontbijt
Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.
NIET INBEGREPEN eten en drinken onderweg
In te checken bagage € 32,- per enkele reis (max. 20 kg)
Diners (ca. € 15 per dag als u met de reisleider mee gaat eten, die regelt iedere avond een leuk restaurant voor de groep, u kunt er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan eten).
Drankjes tijdens het diner
Afdracht reisgarantiefonds
Afdracht Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar