8 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Griekenland
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Griekenland | Wandelen over de Menalon Trail

De Menalon Trail in Griekenland is een wandelroute in de Peloponnesos en volgt de kloof van de Lousios rivier en de valleien van het Gortynian bergmassief. Dit is een met zorg onderhouden en goed gemarkeerde route, die door negen fraaie dorpen loopt. U wandelt over heuvels, door bossen en oude historische (ezel)paden. De ’Menalon Trail’ is relatief onbekend en loopt door een nog bijna onontdekt gebied. Toch werd de route meteen na opening al beoordeeld als één van de mooiste en toonaangevende tochten van Griekenland.

Deze week wordt u ondersteund door een ervaren begeleider die ook fungeert als gids. Aangezien deze reis pittige wandeltochten bevat, verwachten we van alle deelnemers een goede conditie, gezondheid en uitrusting. De routes zijn voor fervente wandelaars goed te doen, echter de paden zijn allesbehalve vlak en er zal vaak gestegen en gedaald worden. Maar de spectaculaire omgeving is ongeëvenaard en maakt elke vermoeidheid meer dan goed!

Dit relatief onbekende pad slingert door een gebied van Griekenland dat een broeinest was van verzet tegen de Ottomaanse heerschappij en blijft trots op zijn rol in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Wij lopen ondermeer door de Lousios-kloof, waar oude kloosters zich vastklampen aan de kliffen en watermolens vroeger hielpen bij de productie van verschillende producten, waaronder buskruit.

De schilderachtige wandeling door beboste valleien en heuvels met bijzondere uitzichten brengt u naar een aantal zeer mooie oude dorpjes, waar we verblijven in traditionele familiepensions.

Dit is een gebied dat in de winter door Grieken wordt bezocht, terwijl de lente en herfst voorbehouden zijn aan de bergwandelaars. De wandelingen zijn tussen de 12 km en 20 km en nemen ongeveer vijf – zes uur in beslag. Onderweg is er natuurlijk voldoende tijd voor wat rust want we zullen veel dalen en stijgen tijdens de wandelingen. De Menalon-route is een wandelavontuur dat geschikt is voor iedereen met een goede wandelconditie. Tijdens onze reis verblijven we in gezellige rustieke kleine pittoreske dorpjes en proeven we de authentieke Griekse keuken. Het programma heeft ook tot doel om u dicht bij de lokale manier van leven te brengen van de lokale gemeenschappen en zo een duurzame manier van inkomsten te creëren voor lokale initiatieven. Dit is een belangrijke factor voor de duurzame ontwikkeling van wandeltoerisme in nu nog onbekende wandelgebieden.

Vertrekdata

21/04/2021
beschikbaar
28/10/2021
beschikbaar
1

Dag 1

Amsterdam-Athene per Transavia (onder voorbehoud vroeg in de ochtend). Meteen na aankomst in Athene stappen we in ons busje. Halverwege de ongeveer 5 uur durende transfer strekken we onze benen in het plaatsje Nemea. Afhankelijk van de vluchttijden kunnen we oud-Nemea bezoeken en lopen we in de voetsporen van Heracles. Ooit maakte een onoverwinnelijke leeuw, met gulden vacht en klauwen scherper dan zwaarden, deze stad onveilig. Alleen de goddelijke held Heracles, beschermer van de mensheid en zoon van Zeus, wist de leeuw van Nemea te overmeesteren. Uiteindelijk komen we aan in het dorpje Dimitsana, in de traditionele dorpstaverna op het plein staat een lange tafel gedekt en kunnen we met een ouzo proosten op het komende wandelavontuur.
2

Dag 2

Wandeling Stemnitsa-Dimitsana (ca. 15 km.)
Na het ontbijt worden we met een taxi naar het beginpunt van de wandeling, Stemnitsa, gebracht. Meteen verlaten we even de Menalon Trail en maken een ommetje naar oud-Gortys, in de oudheid een belangrijke ruststop op de route van Athene naar Olympia. We wandelen verder door een nauwe kloof parallel aan de kolkende Lousios rivier. Het Agiou Ioannou Prodromou klooster is spectaculair gelegen, het eeuwenoude gebouw is pas zichtbaar zodra we er zijn, hangende tegen een klif, hoog boven de kloof, gecamoufleerd door rotsen en bedekt met mos. We steken de rivier weer over en klimmen naar het afgelegen oude kloostertje van Filosofou dat dateert uit de 10e eeuw na Chr. Over oude stenen boogbruggen steken we meermaals de rivier over, het pad is glooiend terwijl we parallel aan de rivier blijven lopen. Met een korte klim verlaten we de kloof. Het eindpunt, ons hotel in Dimitsana, is al van verre zichtbaar. Het pad kronkelt langs oude watermolens, ooit gebruikt om stoffen te vollen voor zachte viltachtige textiel, hieraan dankt Dimitsana zijn rijkdom.
3

Dag 3

Wandeling Dimitsana-Elati ca. 20 km
Vandaag vertrekken we vroeg voor een lange tocht. Meteen zullen we moeten klimmen, maar we hebben alle tijd en als we af en toe omkijken hebben we een weids uitzicht over de rivier en Dimitsana in de verte. De route loopt door bossen en langs velden waar boeren druk in de weer zijn met ploegen. In het dorpje Zagovisti kunnen we even pauzeren in het dorpscafé, Jorgos maakt de beste frappé (koude koffie) van Arkadia. Het dorp mag dan wel klein zijn, maar is groots aan geschiedenis en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Griekse Onafhankelijksoorlog tegen de Ottomanen. We klimmen verder het dorp uit en passeren meerdere kapelletjes, met de mogelijkheid om een kaarsje op te steken of bij de bron onze waterfles te vullen. Het pad volgt net onder de top van de Pliovouni berg en hierna volgt een lange afdaling door schaduwrijke bossen naar het dorpje Elati. Met taxi’s worden we terug gebracht naar ons hotel in Dimitsana.
4

Dag 4

Wandeling Elati-Vytina
Vandaag zijn we bijna halverwege de trail en doen het even rustig aan. Later in de ochtend vertrekken we waar we gisteren zijn geëindigd, bij het kerkje van Elati. De route kronkelt al dalend door het dichte bos, alleen het geruis van de bladeren verstoord de stilte. Via een krakend bruggetje steken we de Milaon rivier over, die we het komende uur zullen volgen. Onderweg passeren we meerdere bronnen en vervallen watermolens. De omgeving is koel met beekjes en veel schaduw. Na een kort klimmetje de vallei uit, komen we aan in Vytina. In het hotel ligt de bagage al klaar en de rest van de dag kunnen we genieten in het dorp. Alles speelt zich af rondom de oude plataan op het plein, ‘s ochtends een marktje, oude mannetjes spelen backgammon in het dorpscafé en kinderen fietsen in het rond. Het dorp is net zo fotogeniek als zoveel dorpjes in Arkadia, met veel statige panden met dikke muren van lokaal gesteente versierd met balkonnetjes van donker beukenhout.
5

Dag 5

Wandeling Vytina-Nymfasia ca. 12 km
Vytina ligt aan een hoofdweg en is één van de grootste dorpen in de omgeving, een ideale plek om proviand bij te vullen. Terwijl we het dorp uitlopen, moeten we niet vergeten soms even om te kijken, het uitzicht over het dorp met de rode daken tegen een achtergrond van vele tinten groen, is oogstrelend. Uiteindelijk komen we na een afdaling een oude bekende tegen, de rivier Milaon, het oude geplaveide pad volgt de stroom onder de schaduw van eiken- en kastanjebomen. Door een enorm rotsblok in de rivier heeft het immer kolkende water een weg gebaand door een smalle en nauwe kloof. We verlaten de Milaon met de gracieuze Tzavarenas brug, een oude stenen boogbrug die Vytina ooit met alle andere dorpen verbond. Weer moeten we klimmen, eenmaal boven en uit het bos, kunnen we genieten van rondom weidse vergezichten. In het gehucht Nymfasia eindigt de tocht voor vandaag. Maria, de eigenaresse van het terras op het dorpsplein serveert haar eigengemaakte verfrissende limonade van granaatappel. Met taxi’s worden we teruggebracht naar ons hotel in Vytina.
6

Dag 6

Wandeling Nymfasia-Valtesiniko ca. 16 km
Na een korte taxirit pakken we de route vanaf Nymfasia op en ook vandaag staat er een schitterende route op het programma. Het eerste gedeelte volgt door een bos van oude eikenbomen, waarna we uitkomen bij het nonnenklooster van Kernitsa, daterende uit de 12e eeuw. Het centrale kapelletje huisvest het miraculeuze icoon van de Heilige Panaghia, het heeft vele wonderen verricht en vooral veel manke wandelaars geheeld. Het pad zigzagt verder, over velden met schapen en we worden vriendelijk toegezwaaid door herders. Het eeuwenoude pad passeert meerdere bronnen en eindigt in Magouliana, het hoogst gelegen dorp van de Peloponnessos. De route kronkelt verder, door wouden en langs beekjes, tot aan Valtesiniko. Het dorp vaart wel met haar ligging tussen de bossen. Houthakken en houtbewerken zijn de meest gangbare beroepen. Zodra iedereen gereed is, worden we naar het laatste hotel in Lagdakia gebracht.
7

Dag 7

Wandeling Valtesiniko-Lagkadia ca. 15 km
Nog één dag om van de groene bergen van Arkadia te genieten. Ook de laatste etappe is weer afwisselend en van betoverende schoonheid. Meteen vanuit Valtesiniko wordt het klimmen tot het Byzantijnse kasteel boven het dorp. Uitpuffen kunnen we met het uitzicht over vruchtbare groene velden met ranke populieren en notenbomen. De route wordt hierna glooiend door een dicht donkergroen bos van dennenbomen. Zodra het terrein open wordt, passeren we enkele dorsvloeren, waar het graan ooit werd verwerkt. De afdaling naar Lagkadia is indrukwekkend, het dorp bestaat uit prachtige oude huizen die in een halve circel tegen de bergwand zijn aangebouwd. In de dorpstaverna vieren we onze laatste avond en we proosten op een onvergetelijke wandelweek.
8

Dag 8

Heel vroeg in de ochtend pakken we onze spullen en rijden we rechtstreeks naar de luchthaven van Athene. Athene-Amsterdam per Transavia. Goede reis (Καλό ταξίδι)!

De wandeling zijn gemiddeld van zwaarte maar gaat door bergachtig landschap, wandelroutes zijn onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt gemiddeld ca. 15 km afgelegd in ca. 4-6 uur. Voor mensen die dit niet gewend zijn is deze reis dan ook niet aan te raden. Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Amsterdam-Athene v.v. per Transavia
Transfer luchthaven-accommodatie v.v.
Taxitransfers naar de wandelingen (indien nodig) v.v.
7 overnachtingen op indeling in een tweepersoonskamer met badkamer inclusief ontbijt en diner
Meelopende Nederlandssprekende reisleider
NIET INBEGREPEN In te checken bagage € 31,- per enkele reis (20 kg)
Toeslag 1- persoonskamer vanaf € 150
Eten en drinken onderweg
Drankjes tijdens het diner
Afdracht reisgarantiefonds
Afdracht Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt