15 dagen
Aantal dagen
5-8 personen
Aantal personen
Burkina Faso
Bestemming
kamer op indeling
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Exclusief vliegticket
Vliegticket
Burkina Faso | Bijzondere rondreis in gastvrij West-Afrika

Schilderachtige dorpjes, nijlpaarden, indrukwekkende rotsformaties, stuwmeren en eeuwenoude rotswoningen: onze Burkina Faso wandelreis is een aaneenschakeling van bijzondere plaatsen en belevenissen! Deze wandelreis voert naar het landelijke westen van Burkina Faso met haar gastvrije bewoners. Natuurschoon, rust en een kennismaking met de lokale bevolking en hun cultuur gaan hand in hand. Met toestemming van de dorpschefs wordt er overnacht in karakteristieke dorpjes met lemen huizen.

U maakt kennis met de dorpsbewoners, slaapt onder kraakheldere sterrenhemels en wandelt over paadjes die gedeeld worden met de lokale bevolking. Proef de vruchten van het seizoen, terwijl de gids verhaalt over het dagelijkse leven van de hier voornamelijk animistische bevolking.
Wandelend van Niansogoni naar Tengrela ervaart u Burkina Faso op een unieke manier en geeft u op respectvolle wijze een mooie inkijk in het leven in dit Afrikaanse land.

Burkina Faso ligt in West-Afrika, gedeeltelijk in de Sahelstrook ten zuiden van de Sahara woestijn, onder Mali. De inwoners noemen hun land liever ‘ Het Land van eerlijke mensen’ zij luchten regelmatig hun hart via plagerijen waarmee ze onvrede op een speelse en humoristische wijze wegnemen. Door dit “ritueel” leven de ruim zestig etnische groepen al eeuwenlang vreedzaam samen. Elke groep heeft haar eigen artistieke stijl. Zo staan de Mossi bekend om hun grote antilopenmaskers, de Lobi om hun uitdrukkingsvolle beeldhouwwerken en de Bobo om hun vlindermaskers en muziekinstrumenten

Voor deze reis werken we samen met partijen die op een verantwoorde manier zorgen dat de lokale bevolking ook profiteert van de toeristen die “even” op bezoek komen. Door deze samenwerking ervaart u Burkina Faso op een unieke manier en ondersteunt u tevens de werkzaamheden van een prachtig lokaal initiatief: Association Solidarité Djiguiya in Sindou.

Reizen in Burkina Faso vraagt om een open en flexibele instelling. Comfort en sanitaire voorzieningen voldoen niet overal aan de westerse normen. Stromend water en elektriciteit zijn niet altijd aanwezig. Onvoorziene omstandigheden kunnen ertoe leiden dat het reisprogramma aangepast dient te worden.

Accommodaties
U slaapt 5 nachten in hotel of B&B op basis van tweepersoonskamers met ventilator en eigen sanitair, 3 nachten in eenvoudige hutten in kampementen met gedeeld sanitair en 7 nachten in tenten op basis van tweepersoonsgebruik. De voorzieningen en het sanitair tijdens de wandeltocht zijn eenvoudig.
Het single supplement geeft recht op eenpersoonskamers en het eenpersoonsgebruik van tenten.

Zwaarte wandelingen
Voor de wandelingen is een goede basisconditie van belang. De tocht voert voornamelijk over vlak terrein met een ondergrond van zand en rots. De trajecten variëren van 4 tot 12 kilometer per dagdeel. Er wordt gelopen in de koelere uren van de ochtenden en namiddagen; de warme uren van de dag worden benut voor lunchpauzes. Al naar gelang de behoefte worden onderweg pauzes ingelast. Gedurende de wandeltocht wordt de bagage vervoerd; je draagt je eigen dagrugzak.

Heen- en terugreis
Deze reis wordt aangeboden zonder vlucht. Vanaf Brussel is het vaak makkelijker om naar Burkina Faso te vliegen, echter is het aan u om te beslissen of u vanaf Brussel of Amsterdam vliegt. U kunt het ticket via ons of via internet aanschaffen, mocht u het ticket zelf aanschaffen overleg dan altijd eerst met ons om de vluchttijden met elkaar af te stemmen. Wij adviseren u graag hierover.

Eenpersoonskamer
In de prijsberekening zijn wij ervan uit gegaan van een boeking van één persoon. Mocht u deze reis als (vrienden)stel boeken en een kamer delen dan krijgt u een aantrekkelijke korting van € 75,- per persoon. Deze korting zullen wij handmatig op uw eindfactuur verwerken.

Visum
Voor Burkina Faso heeft u een visum nodig, van ons krijgt u een uitnodigingsbrief die u bij de aanvraag nodig heeft. U kunt het visum zelf aanvragen in Brussel of dit door een visumdienst laten regelen.

Deze reis is inclusief

  • Alle overnachtingen, alle ontbijten, vol pension en gefilterd water tijdens de wandeltocht, gebruik van tenten en matrasjes, Engels- (en Frans)talige lokale gidsen, bagagetransport tijdens de trektocht, alle kosten voor de in het programma vermelde excursies, alle transport gerelateerd aan het programma, luchthaventransfers en toeristenbelastingen.
  • Eerlijke vergoeding: voor alle producten en diensten aan een ieder waarmee we samenwerken

Reisinformatie Burkina Faso
Na boeking wordt per e-mail een bevestiging met uitgebreide informatie en een bagagelijst toegezonden.

Vertrekdata

12/11/2021
beschikbaar
1

Dag 1

De dag staat in het teken van de reis naar Burkina Faso. Aankomsttijd op de luchthaven van Ouagadougou is afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij. Van harte welkom op het Afrikaanse continent. Na de noodzakelijke douaneformaliteiten, wordt u door de gids naar de accommodatie gebracht.
2

Dag 2

De eerste dag in Burkina Faso start met de reis per openbaar vervoer (bus of trein) van Ouagadougou via Bobo Dioulasso naar Banfora in het westen van het land. De reis van totaal circa 450 kilometer biedt volop tijd om nader kennis te maken met de reisgenoten en om een eerste indruk te krijgen van het dagelijks leven en het landschap. 
3

Dag 3

Zondag is in Banfora beslist geen rustdag; de levendige weekmarkt trekt mensen vanuit de omringende dorpen naar de stad om handel te drijven en met elkaar van gedachten te wisselen. Slenterend door de smalle steegjes van de overdekte markt, langs de miniateliers van de kleermakers, de stalletjes met handwerkproducten en de verkopers van allerhande waren, is er geen twijfel meer mogelijk: je bent in Afrika!
Mannen en vrouwen hebben hun waren uitgestald in de straten. Jongens met handkarren proberen zich een weg te banen tussen de handelaren, hun waren en de klanten door. Groenten, fruit, rijst, granen en stoffen; de markt biedt een veelheid aan kleuren, geuren en indrukken.
In de middag gaat de reis per lokale minibus naar het circa 50 kilometer verderop gelegen Sindou.
4

Dag 4

Om 8 uur staat een minibus klaar voor de reis van 50 kilometer naar Niansogoni, het startpunt van de wandeltocht door het fraaie westen van Burkina Faso. Vanochtend klim je met een lokale gids naar een eeuwenoud dorp van lemen huizen, dat op 400 meter hoogte tegen de bergwand gebouwd is en veel overeenkomsten vertoont met de Tellem-rotswandwoningen in het Land van de Dogon in Mali. Het oude dorp is door de natuurlijke bescherming van de rotsen en de goede zorgen van de lokale bevolking in goede staat. Voorwerpen, die ooit volop gebruikt worden, verklaren het toenmalige dagelijkse leven.
Na een lunch in het nabijgelegen kampement wandelen we over smalle paden door de natuur naar een circa 12 km verderop gelegen dorp, waar de nacht wordt doorgebracht kamperend op de hof van een lokale familie.
5

Dag 5

Met 22 kilometer voor de boeg is het vandaag een heuse wandeldag. Er wordt optimaal geprofiteerd van de koelere uren in de vroege ochtend en namiddag, en van schaduwrijke plekken onderweg voor pauzes.
Cashew-, teak- en palmbomen domineren de beplanting langs de paden en wegen, die we delen met de lokale bevolking. De plantages worden afgewisseld door velden vol katoen, Burkina Faso’s witte goud. Vrouwen met hun handelswaren op het hoofd, mannen met hun vracht op fietsen en brommers, al wandelend maak je kennis met een veelheid aan aspecten van het lokale dagelijkse leven. De lunch wordt genuttigd in de schaduw van mangobomen.
De nacht wordt doorgebracht op het erf van een lokale familie.
6

Dag 6

Na het ontbijt wordt afscheid genomen van de gastfamilie.
Een fraaie tocht van circa 10 kilometer leidt naar Sindou, gelegen aan de voet van de gelijknamige pieken, waar de nacht in het kampement wordt doorgebracht. Alvorens in de middag de oude wijk van Sindou bezocht wordt, is er gelegenheid te relaxen in de hangmatten onder de schaduwrijke mangobomen van het kampement.
Als er de mogelijkheid is deel te nemen aan een culturele middag of avond met de dorpsbewoners, dan wordt die kans natuurlijk benut.
7

Dag 7

De ochtend staat in het teken van de imposante pieken van Sindou. De gids is geboren en getogen in Sindou en kent de geheimen van de pieken en de lokale geschiedenis op zijn duimpje. Menige piek heeft een verhaal. Geen twee pieken zijn hetzelfde en er is telkens wat nieuws te zien. Met veel plezier vertelt hij over de historie van de pieken en licht hij een tipje van de sluier op van de lokale gewoonten en gebruiken, waarvan er vele nog steeds actueel zijn.
De lunch wordt genuttigd in de koninklijke grot en er is volop gelegenheid om mooie foto’s te maken, te leren over de animistische cultuur en te genieten van de rust en fraaie vergezichten.
In de namiddag wordt koers gezet richting een stuwmeer op ongeveer 9 km loopafstand. Het is wederom een mooie tocht door de rustieke landelijke omgeving met fraaie dorpjes met traditionele lemen huizen en graanschuren in een setting van palmbomen. Op een steenworp afstand van het meer is een vissersnederzetting, waar vannacht gekampeerd wordt.
8

Dag 8

Wie vroeg op is, kan de vissers aan het werk zien bij het binnenhalen van de netten. Het stuwmeer is een bron van leven en inkomsten voor de omgeving. Voor de vissers, en voor de landbouwers, die hun akkers irrigeren met het water uit het meer.
Vanochtend wordt er zo’n 9 kilometer gelopen. De bestemming is een school, aan de rand van het dorp. Hier wordt geluncht en de nacht doorgebracht.
In de middag wordt een uitstap gemaakt naar de op circa 3 km afstand gelegen rotsformatie de Cavernes. Een relatief onbekende rotsformatie, die – evenals de pieken van Sindou – ooit een levendig dorpsleven kende. De gids vertelt je graag over de functies, die de diverse grotten in het verleden vervulden en over hoe het leven van de bewoners er ongeveer moet hebben uitgezien.
9

Dag 9

De bestemming van vandaag is een pittoresk dorpje, waar de bewoners ons hartelijk welkom zullen heten en waar de tenten opgezet worden. Maar, voordat het zover is, zijn er achttien kilometers te overbruggen. De route voert over paden, waar de kok en chauffeur niet kunnen komen met de gemotoriseerde bakfiets. Vandaag gaat de picknicklunch in de rugzak mee en wordt er onderweg langs de route gegeten in de schaduw van de mangobomen.
10

Dag 10

Lontarpalmen kenmerken het landschap in deze omgeving. Met een beetje geluk zijn de stevige groene vruchten rijp. En met nog meer geluk is een dorpsjongen bereid om met zijn kapmes de vele meters naar boven te klimmen om je te laten kennismaken met de vruchten, die door de lokale bevolking volop gegeten worden. De lokale jeugd laat je maar wat graag zien, hoe je met behulp van je duim het sappige vruchtvlees in je mond lepelt.
Een wandeling van 12 kilometer voert langs een stuwdam naar een bananenplantage, waar gestopt wordt voor de lunchpauze.
In de namiddag zetten we voet richting de 10 kilometer verderop gelegen bestemming van vandaag. De dorpschef heet je welkom en de lokale jager komt wellicht even een kijkje nemen als hij in de buurt is. De hartelijkheid van de dorpsbewoners en hun bereidheid reizigers onderdak te bieden, is kenmerkend voor de eeuwenoude gewoonten en gebruiken van het Afrikaanse continent. Ook vanavond is het een lokale familie (van de Turka bevolkingsgroep), die hun erf beschikbaar stelt om te kamperen.
11

Dag 11

Met enige weemoed nemen we afscheid van de dorpsbewoners en hun met kalebasplanten begroeide lemen hutten. Vandaag voert een wandeling van ruim 10 kilometer naar de Dômes de Fabedougou. Er wordt onderweg geluncht en in de loop van de middag worden aan de voet van de imposante Dômes de Fabedougou de tenten opgezet. Het licht van de ondergaande zon geeft de toppen van de Dômes een fraaie warme gloed, een mooi moment om een van de Dômes te beklimmen en van het uitzicht te genieten.
Onder het genot van een welverdiende maaltijd maakt het daglicht plaats voor de intens heldere sterrenhemel.
12

Dag 12

Bij de opkomende zon worden de Dômes bezocht en kan er genoten worden van de rust en de pracht van deze bijzondere rotsen. Terwijl de geografisch vrijwel identieke Bungle Bungles in Australië jaarlijks vele duizenden bezoekers trekken, zijn de Dômes de Fabedougou in Burkina Faso nog relatief onbekend en mede daardoor een bezoek meer dan waard.
Een korte wandeling over rotsachtige ondergrond, voert naar de nabijgelegen watervallen van Karfiguéla. Handdoeken en badkleding bij de hand: in de hoger gelegen bassins van de waterval kan gebaad worden!
Na het verfrissende bad gaat de wandeling door via een laan met fraaie oude bomen.
Er wordt een picknicklunch genuttigd onder schaduwrijke mangobomen langs de kant van de weg.
In de namiddag voert een wandeling van 8 kilometer langs de rijstvelden naar Tengréla, bekend van het meer, waar nijlpaarden wonen. De bestemming is een kampement aan de waterkant, waar de wandeltocht na negen dagen in landelijk Burkina Faso ten einde komt.
Tegen half vijf – vijf uur word je uitgenodigd aan boord van een eenvoudige houten praam voor een tocht over het meer om nijlpaarden te spotten. De nijlpaardenfamilies en de lokale bevolking leven in harmonie met elkaar. Dorpskinderen zwemmen in het meer en de vissers kennen de gewoonten en leefgebieden van de nijlpaarden. Ze weten precies wanneer ze wel en niet in de buurt kunnen komen.
De imposante vervaarlijke uitziende dieren vormen een contrast met de lieflijke waterlelies en lotusbloemen, die alom op het wateroppervlak drijven.
Ondertussen is de kok druk in de weer om een feestelijke maaltijd te bereiden, ter afsluiting van de tijd samen.
De nacht wordt doorgebracht in het kampement.
13

Dag 13

Na het ontbijt gaat de reis per minibus naar het 7 km verderop gelegen Banfora, waar de bus genomen wordt naar Bobo Dioulasso. De aankomst in de tweede grootste stad van Burkina Faso is voorzien rond lunchtijd.
Er kan genoten worden van een rustige middag bij het hotel en er is ruimte om op eigen gelegenheid Bobo Dioulasso te verkennen. Tot de mogelijkheden behoren onder meer een bezoek aan het muziekmuseum of het Senoufo museum. Of breng een bezoek aan de Marché Central en de unieke winkeltjes van de stad, zoals het kaaswinkeltje – waar ook veel andere smakelijke natuurlijke producten te koop zijn – of het vrouweninitiatief Gafreh, waar ze van oude plastic zakjes fraaie tassen maken.
14

Dag 14

De ochtend wordt benut voor een bezoek met gids aan de oude moskee en de oude wijk van de stad.
Per bus gaat de reis vanmiddag terug naar Burkina Faso’s hoofdstad Ouagadougou.
15

Dag 15

De laatste dag van deze reis kent een vroege start om de wekelijkse ceremonie van het ‘valse vertrek’ bij het paleis van Moro Naba bij te wonen en eer te betonen aan de Mossi cultuur. De dag in Ouagadougou kan geheel naar eigen behoefte ingevuld worden. Een bezoek aan het museum en een van de (kunst)markten – zoals het village artisanal – behoren tot de mogelijkheden. Afhankelijk van het tijdstip van de terugvlucht kan er wellicht nog een voorstelling in een lokaal theater worden bijgewoond, voor de transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht.
INBEGREPEN Alle overnachtingen
Alle ontbijten
Vol pension en gefilterd water tijdens de wandeltocht
Gebruik van tenten en matrasjes
Engels- en Franstalige lokale gidsen
bagagevervoer tijdens de trektocht
alle kosten voor de in het programma vermelde excursies
alle transport gerelateerd aan het programma
luchthaventransfers
toeristenbelastingen
NIET INBEGREPEN Reis naar Burkina Faso v.v.
Visa
Vaccinaties
Aanvullende excursies of activiteiten
Dranken en overige maaltijden
Fooien, souvenirs en persoonlijke uitgaven
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten

Eventuele Visumverzorging € 130,-
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt