8 dagen
Aantal dagen
10-16 persoen
Aantal personen
Hongarije
Bestemming
kamer op indeling
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Hongarije | Wandelvakantie in Hongarije

Hongarije is een mooi land om al wandelend te verkennen en heeft verrassend veel te bieden. Met deze wandelvakantie wandelt u over uitgestrekte heuvels, bossen en geniet u van unieke uitzichten en verblijft u in de streek Somogy in het zuiden van het land vlakbij het imposante Balatonmeer. U vindt hier een mooi, zacht, bebost heuvellandschap. Niet gehinderd door hekken en omheiningen is het fijn wandelen door de uitgestrekte heuvels en bossen, langs de vele wijngaarden en meren.

In de omgeving zijn mooie historische stadjes te vinden die een bezoek zeker waard zijn. In de thermale baden in de buurt is het goed ontspannen na een lange wandeling en heerlijk om met name de gewrichten en huid eens lekker te verwennen. De wandelingen leiden langs traditionele dorpen waar veel mensen nog hun eigen groenten en wijn verbouwen. Op het erf staat vaak een apart wijnhuisje met kelder op de wijnberg. Interessant om eens een kijkje binnen te nemen.

De wandelingen variëren tussen de 14 en 22 km door een glooiend landschap met soms wat klimmetjes en afdalingen. De tochten worden begeleid door een Nederlands sprekende gids die in de omgeving woont en de regio zeer goed kent.

Gastheer en gastvrouw
Uw gastheer en gastvrouw tijdens deze week zijn een Nederlands stel dat inmiddels al weer ruim 20 jaar in Hongarije woont. Zij dragen de Hongaarse cultuur en de mensen een zeer warm hart toe en trachten zoveel mogelijk met de plaatselijke bevolking samen te werken.

Accommodatie
Tijdens deze wandelvakantie verblijft u in één van de authentieke gerestaureerde Hongaarse “tanya’s”,  oorspronkelijke boerderijen en typisch voor deze regio.  Deze vakantie villa’s ademen sferen uit die naadloos bij het prachtige Hongaarse landschap aansluiten. Ze hebben een vast privé zwembad achterin de tuin en er zijn diverse terrassen met weergaloze uitzichten over het Koppány-dal.  Elke kamer is voorzien van een eigen mini-bar en u vindt in elk huis een keuken, meerdere badkamers en een Led- TV met o.a. Nederlandse zenders. De facilitaire gedeeltes (badkamer/wc) zijn altijd voor gezamenlijk gebruik.  U deelt deze met 1 of 2 anderen personen (afhankelijk van het type huisje waar u verblijft). Optioneel kunt u kiezen voor een 1-persoonskamer.

Wilt u ‘s-avonds nog wat gezelligheid beleven, dan is de bar geopend voor een hapje en een drankje tot 23 uur.

Data voor 2023
30 april t/m 7 mei
4 juni t/m 11 juni
23 september t/m 30 september

Vertrekdata

30/04/2023
€ 1195.00
04/06/2023
€ 1195.00
1

Dag 1

Aankomst
Op het vliegveld “Ferenc Liszt”van Budapest wordt u opgehaald en volgt er een transfer de accommodatie in Somogyacsa. U wordt ontvangen met een Hongaars welkomstdrankje en hapje in de centrale bar. We maken kennis met de groep en u ontvangt de sleutel van uw kamer.
2

Dag 2

4-dorpen-route
Na een goed ontbijt maken we ons klaar voor de eerste wandeling direct in de omgeving van het dorp. We maken direct de lunch klaar (die nemen we mee) en lopen vandaag de ‘4-dorpen-route’, zodat je een mooie indruk krijgt hoe het leven in Hongarije er uit ziet. We komen gaandeweg de dag een aantal dorpen tegen die allen zijn gelegen in het Koppány Natuurpark. De tocht is 20/22km dus we komen weer op de locatie om ca. 16 a 16.30 uur. Voor de avondmaaltijd is uiteraard gezorgd, en de bar is geopend tot 23.00 uur.
3

Dag 3

Kereki
Na het ontbijt vertrekken we weer per minibus naar het beginpunt van de wandelroute “Kereki”, hier wandelen we eerst langs de overblijfselen van een middeleeuws burcht. De klim hier naar toe is vrij pittig, maar voor iedereen goed te doen. Onderweg nuttigen we onze zelf meegebrachte lunch in één van de dorpscafe’s. Dit is een echt wijndorp, waarbij we in deze omgeving dan ook direct door de wijnvelden lopen. De tocht is afwisselend wat betreft het landschap, dichte bebossing en ook weidse panorama’s. Vaak zien we dieren als herten, reeën en zwijntjes. We komen langs het hoogste punt van de provincie Somogy (316 m) en tegen het einde van de tocht lopen we door het “Szóbor-park”. Een verrassend mooi beeldenpark. Op een weidse heuvelrug staan prachtige beelden opgesteld van heersers uit het Hongaarse verleden. De tocht, met klimmetjes en dalen is ca. 22 km lang. Op het eindpunt van deze tocht in het dorpje Szólád staat het busje weer op ons te wachten voor de rit naar onze locaties in Somogyacsa. Moe en voldaan van deze mooie wandeldag kunnen we bij thuiskomst wat drinken en degene die dat wil kan zich eerst opknappen voor de avondmaaltijd.
4

Dag 4

Deseda Meer
Na het ontbijt gaan we met de minibus naar het beginpunt van de wandelroute “Deséda-meer”. Deze route is rond een meer en dus zonder klimmen.  Prachtige uitzichten over het water afgewisseld met een bosrijke omgeving. De lunch wordt ook dit keer weer geheel verzorgd en staat de picknick weer klaar als we op een overdekte lunchplaats aankomen. Het tweede gedeelte leidt ons door ‘een Arboretum’; een tuin met zeldzame bomen en struiken. Deze tocht rond dit prachtige meer is ca. 22 km, en we komen later in de middag weer terug bij de camping waar we gestart zijn. ‘s Avond bij het diner wordt de vrije dag van morgen besproken en krijgt u indien gewenst, tips om de vrije dag zo succesvol mogelijk te maken.
5

Dag 5

Vrije dag
Vandaag een vrije dag die u naar eigen inzicht kunt besteden. U kunt bijvoorbeeld met de bus naar Kaposvár, de provincie hoofdstad, of naar het thermálbad in Igal(7 km), waar u kunt baden in geneeskrachtig warm water of een heerlijke massage kunt ondergaan. U mag natuurlijk ook lekker thuisblijven, luieren, lezen of de directe omgeving van het dorp nog wat verder verkennen. De kosten voor de lunch en avondeten en uitstapjes zijn voor eigen rekening. Diegenen die besluiten deze vrije dag ergens anders heen te gaan en daar te eten, zijn daar vrij in. Ook kunnen we een restaurant bezoek organiseren.
6

Dag 6

Ságvár-route
Deze ochtend rijden we met onze minibus naar het startpunt van de wandelroute in Ságvár. De “Ságvár-route” is ook weer afwisselend met hier en daar een klimmetje. Feitelijk lopen we over drie heuvelruggen vanwaar we ook diverse keren uitzicht hebben op het prachtige Balatonmeer. Halverwege is er een zeer steile wand omhoog; dit voor de echte liefhebber. Wil je dit niet dan is er om deze plek heen een by-pass mogelijk die glooiend omhoog loopt zodat het niet al te stijl is. Onderweg genieten we op een mooi plekje van onze zelf meegebrachte lunch, genietend van het uitzicht.
7

Dag 7

Balatonmeer
Na het ontbijt vertrekken we naar Tihany (bekend voor z’n Abdij, grotten, lavendel en volkskunst). We steken het Balatonmeer over vanuit Szantód, in 20 minuten zijn we met de pont aan de overkant en maken we een ochtend wandeling van ongeveer 6 km. We komen langs grotten waar in 1050 monniken leefden en hebben we vanaf diverse kanten prachtig uitzicht over het Balatonmeer. We lunchen in een restaurant in het centrum van Tíhany, en vervolgen de middagwandeling (ca. 8 km) rond het Belsö Tó (meertje), waar we nog een aantal mooie plekken zien. O.a. het Arany-Ház (het gouden huis) dat bestaat uit rotspartijen die zijn miljoenen jaren geleden ontstaan en bieden ons een mooi uitzicht over het schiereiland. Het laatste gedeelte van deze tocht voert door een klein bosgebied vanwaar we langzaam weer in de bewoonde wereld komen. Wellicht hebben we dan nog wat tijd om in het toeristische gedeelte van Tíhany te shoppen of lekker te genieten van een versnapering op één van de vele terrassen. In de loop van de middag zijn we terug en kunnen we ons opmaken voor de “Hongaarse avond”. Er wordt buiten pörkölt gekookt in de heksenketen boven een knapperend vuurtje. Met de klanken van Hongaarse muziek, na het eten gezellig rond het kampvuur komt zo ook deze mooie dag teneinde. Moe, voldaan en tevreden na weer een fantastische dag gaat de laatste nacht van de vakantie in.
8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma en vertrek naar het vliegveld van Budapest.

Het dagprogramma is onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Retourvlucht Amsterdam – Boedapest (KLM)
Transfer Somogyacsa/Igal v.v.
Nederlandstalige reisbegeleiding
Verblijf in een 2-persoonskamer met gedeelde faciliteiten
Alle Ontbijten
Lunches tijdens de wandeldagen (zelf te maken tijdens het ontbijt)
Alle avondmaaltijden (behalve dag 5)
Bij late aankomst dag 1: snack, soepje, hapjes, fruit e.d.
NIET INBEGREPEN Entreegelden
Drankjes bij de maaltijden
Maaltijden die niet bij inbegrepen staan
In te checken bagage € 25,- per stuk (23 kg) per enkele reis
Toeristenbelasting p.p.p.n. € 1,50
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar