8 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Italië
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
n.v.t.
Moeilijkheidsgraad
Culinaire reis, Groepsreis, Individuele reis, voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Italië | Ontdekkingstocht door de Italiaanse keuken

Ancona

Deze reis in Italië is voor de echte “lekkerbek”; de lokale keuken en proeverijen staan centraal. Het reisprogramma is samengesteld i.s.m. Slow Food Italië waardoor u verzekerd bent van de culinaire authenticiteit. Wij verblijven deze week in een comfortabele agriturismo van waaruit wij diverse plaatsen in de omgeving zullen bezoeken en volop kennis maken met de culturele- en culinaire schatten van deze streek.

Rene Zanderink, bioloog, is al sinds 2002 jaar Slow Food in hart en nieren. Hij was 2 jaar voorzitter van de Ark van de Smaak, hoeder van de Kas van het Rijksmuseum(2013-2016) en bovenal ook schrijver van ‘Liever Lokaal’, bekroond als Gouden kookboek 2015 en recent het kookboek “over inpakken” . En dat zal dan ook de rode draad tijdens deze reis zijn. Le Marche Oftewel -De Marken- ligt ter hoogte van Toscane en Umbrië, aan de Adriatische kust. Deze regio kent geen mondaine trekpleisters als Firenze, Pisa of Assisi en is nog vrij onontdekt. Het heeft als hoofdstad de havenstad Ancona.

Rijke cultuur
De regio heeft een prachtig heuvelachtige landschap met vele pittoreske stadjes, de zogenaamde “borghi”, die zo karakteristiek zijn voor de Marken. Verder zijn er verschillende interessante steden zoals Urbino dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en Ascoli Piceno, “de stad met de 100 torens”. De Marken herbergt op artistiek en architectonisch gebied werkelijk een enorme hoeveelheid aan grote en kleine meesterwerken uit verschillende periodes.

Landbouw
Dit deel van Le Marche is tevens een belangrijk landbouwgebied; het brengt veel wijn, olijven en fruit voort. Allen van een zeer goede kwaliteit. Het graan en de zonnebloemen zijn net geoogst maar de eerste druiven zijn klaar om geoogst te worden, het graan moet verwerkt worden en jawel de eerste zondag van september mag er weer naar de Tartufo Bianco gezocht worden. Lokaal ambachtelijk bier kent de laatste jaren een enorme opkomst in Italie net als de omslag naar biologische productie. De wijnen uit Le Marche zijn wellicht nog niet zo bekend, maar talrijk en divers en vaak hoog niveau. Het zijn maar enkele onderwerpen die aan bod komen, je gaat het allemaal proeven en ervaren.

Accommodatie
Tijdens deze reis verblijft u in Ca’Palazzo een prachtig gerestaureerde boeren nederzetting. Gebouwd op de laatste heuvelrug  vanaf de zee met panoramisch uitzicht over het grote zwembad op de Apennijnen. Wijnand Luttikholt heeft de streek daar al weer meer dan 10 jaar verkend en faciliteert deze reis van Rene.

Vertrekdata

19/10/2022
€ 1295.00
1

Dag 1

Vlucht naar Ancona en transfer naar Jesi, de stad van de Verdicchio, waar we onze eerste culinaire beleving hebben. In een mooi gerestaureerd palazzo worden we ingevoerd in alle moois dat Le Marche culinair te bieden heeft. Daarna gaan we naar ons gastenverblijf in Pergola in Le Marche. Na kwartier gemaakt te hebben is er een aperitivo met anti pasti in de cantina en daarna een diner in het restaurant.
2

Dag 2

Na een het ontbijt en de kans voor een vroege wandeling of mountainbikerit om 10:00 vertrek naar de havenstad Fano aan de Adriatische Zee, waar we de lokale markt met o.a. een vispaviljoen van de lokale vissers bezoeken. Daarna gaan we naar een uniek bergdorp: Cartoceto di Fano, daar bezoeken we de kaasmakerij van Beltrami, een van de Godfathers van Slow Food, de unieke olijfpers en de grottenkaas, waarna met deze olijfolie en kaas een heerlijke lunch in de gelagkamer van kardinaal Pandolfi voor u gepresenteerd wordt. Vervolgens die dag lekker even tot rust komen bij Ca’Palazzo, waar we ‘s avonds wat koken (bakkenril, grillen of stoven) met de die dag gekochte vis en kaas. 
3

Dag 3

Deze laatste zondag van september is traditioneel de opening van het witte truffelseizoen. Waar kunnen we de dag dan na het ontbijt beter mee beginnen dan een truffelzoekdemonstratie met aansluitend een zondagse pranzo, waarbij dan de truffel natuurlijk niet zal ontbreken. ‘s Middags gaan we naar het Lacrima-wijngebied in Morro d’Alba waar we kennis maken met de ‘tranen wijn’. Morro telt op dit moment 721 huizen maar is desondanks een vermaard wijndorp. De Lacrima di Morro d’Alba (niet te verwarren met Het Alba in de Piemonte), een druif die in de jaren ’80 bijna was uitgestorven gaan we hier proeven, waarna we huiswaarts keren. We hebben deze dag veel gegeten en gedronken en het wordt dus ‘s avonds een licht edoch smaakvol diner.
4

Dag 4

We vertrekken na het ontbijt naar de pastafabriek en conventum van Girolomoni, een van de grondleggers van de Slow Food beweging in Italië. Transfer per bus naar de biologische pastafabriek van Girolomoni bovenop een berg vlakbij Urbino. Hier rijden al ruim 40 jaar vrachtwagens met graan middels vele haarspeldbochten naar de top van de berg om daar hun lading te laten verwerken tot tientallen vormen pasta. Hieropvolgend natuurlijk een lunch met pasta en dan een bezoek aan Urbino een bakermat van de Renaissance onder Frederico di Montefeltro.
5

Dag 5

Voor de liefhebber is er een vroege culinaire speurtocht in de omgeving, voor de uitslapers is er een heerlijk ontbijt, waarna we naar Gubbio gaan en een Saffraanteler bezoeken. ‘s Avonds krijgt u een diner met natuur safraan en bierproeverij door Carlo Cleri, een van de schrijvers van de Italiaanse Slow Food Beer Guide.
6

Dag 6

Deze dag kunt u vrij besteden. Voor de mensen onder u die lekker in de buurt willen gaan wandelen of fietsen of bij het zwembad willen blijven, hebben we een heerlijke lunch geregeld en ‘s avonds is er voor iedereen een diner. Misschien ook wel een mooie dag om samen Pizzza te maken in de houtoven.
7

Dag 7

Na het ontbijt, maken we een tocht naar Loreto een belangrijke bedevaartplaats waar volgens de legende het huis van Maria staat. ‘s Middags gaan we wederom naar de zee, nu aan de kant van Ancona, waar we in het dorpje Sirolo vanuit grote hoogte (klifwandeling van enkele uren) de zee gaan bekijken en zijn voortbrengselen proeven! Heerlijk zeevruchten eten! ’s Avonds in Ca’Palazzo krijg je in ieder geval als afscheid pasta met truffel!
8

Dag 8

Na het ontbijt maken we ons klaar voor de terugrit naar het vliegveld van Ancona. Het worden 8 echte dagen, want onderweg bezoeken we een archelogische opgraving en het prachtig gerestaureerde stadje Corinaldo, om vervolgens naar de luchthaven te vertrekken.

Afhankelijk van het weer of andere omstandigheden kan dit pogramma nog wijziging ondergaan.
Bent u al met eigen vervoer in Italie of wilt u uw verblijf verlengen met enkele dagen voor- of achteraf, neem dan contact op betreffende de mogelijkheden.
INBEGREPEN Vlucht (Rotterdam – Ancona) met Transavia
7 overnachting in comfortabele agriturismo o.b.v. 2 pers. kamer met badkamer en toilet
7 x ontbijt
7 x diner inclusief drankjes
7 x lunch
Alle bezoeken en proeverijen zoals beschreven in het dagprogramma
Demonstratie truffelzoeken
Alle in het programma genoemde vervoer en bagagevervoer
Nederlandse begeleiding door René Zanderink
NIET INBEGREPEN Reis-/annuleringsverzekering
Eventueel in te checken bagage € 26,- per stuk per enkele reis
Extra drankjes
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar