Ancona
Deze reis in Italië is voor de echte “lekkerbek”; de lokale keuken en proeverijen staan centraal. Het reisprogramma is samengesteld i.s.m. Slow Food Italië waardoor u verzekerd bent van de culinaire authenticiteit. Wij verblijven deze week in een comfortabele agriturismo van waaruit wij diverse plaatsen in de omgeving zullen bezoeken en volop kennis maken met de culturele- en culinaire schatten van deze streek.
Rene Zanderink, bioloog, is al sinds 2002 jaar Slow Food in hart en nieren. Hij was 2 jaar voorzitter van de Ark van de Smaak, hoeder van de Kas van het Rijksmuseum(2013-2016) en bovenal ook schrijver van ‘Liever Lokaal’, bekroond als Gouden kookboek 2015 en recent het kookboek “over inpakken” . En dat zal dan ook de rode draad tijdens deze reis zijn. Le Marche Oftewel -De Marken- ligt ter hoogte van Toscane en Umbrië, aan de Adriatische kust. Deze regio kent geen mondaine trekpleisters als Firenze, Pisa of Assisi en is nog vrij onontdekt. Het heeft als hoofdstad de havenstad Ancona.
Rijke cultuur
De regio heeft een prachtig heuvelachtige landschap met vele pittoreske stadjes, de zogenaamde “borghi”, die zo karakteristiek zijn voor de Marken. Verder zijn er verschillende interessante steden zoals Urbino dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en Ascoli Piceno, “de stad met de 100 torens”. De Marken herbergt op artistiek en architectonisch gebied werkelijk een enorme hoeveelheid aan grote en kleine meesterwerken uit verschillende periodes.
Landbouw
Dit deel van Le Marche is tevens een belangrijk landbouwgebied; het brengt veel wijn, olijven en fruit voort. Allen van een zeer goede kwaliteit. Het graan en de zonnebloemen zijn net geoogst maar de eerste druiven zijn klaar om geoogst te worden, het graan moet verwerkt worden en jawel de eerste zondag van september mag er weer naar de Tartufo Bianco gezocht worden. Lokaal ambachtelijk bier kent de laatste jaren een enorme opkomst in Italie net als de omslag naar biologische productie. De wijnen uit Le Marche zijn wellicht nog niet zo bekend, maar talrijk en divers en vaak hoog niveau. Het zijn maar enkele onderwerpen die aan bod komen, je gaat het allemaal proeven en ervaren.
Accommodatie
Tijdens deze reis verblijft u in Ca’Palazzo een prachtig gerestaureerde boeren nederzetting. Gebouwd op de laatste heuvelrug vanaf de zee met panoramisch uitzicht over het grote zwembad op de Apennijnen. Wijnand Luttikholt heeft de streek daar al weer meer dan 10 jaar verkend en faciliteert deze reis van Rene.
Vertrekdata
(Dagprogramma onder voorbehoud van weersinvloeden en externe omstandigheden)
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
INBEGREPEN | Vlucht (Amsterdam/Brussel – Ancona) Lufthansa 7 overnachting in comfortabele agriturismo o.b.v. 2 pers. kamer met badkamer en toilet 7 x ontbijt 7 x diner inclusief drankjes 7 x lunch Alle bezoeken en proeverijen zoals beschreven in het dagprogramma Demonstratie truffelzoeken Alle in het programma genoemde vervoer en bagagevervoer Nederlandse begeleiding door René Zanderink |
NIET INBEGREPEN | Reis-/annuleringsverzekering Eventueel in te checken bagage € 26,- per stuk per enkele reis Extra drankjes Afdracht reisgarantiefonds Reis- en annuleringsverzekering Bijdrage Calamiteitenfonds Reserveringskosten |