8 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Italië
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Italië | Wandelen en genieten rond het Comomeer

In het noorden van Italië ligt Lombardije, deze streek strekt zich uit van de Centrale Alpen, grenzend aan Zwitserland, tot de rivier de Po in het zuiden. Het biedt een grote diversiteit aan landschappen, bergketens, meren en vlaktes. Eén van van de bekendste alpenmeren en belangrijke toeristische bestemming van Lombardije is het Comomeer. Met deze reis maakt u kennis met de mooie omgeving van het Comomeer en verkent u de charmante stad Bellano en de bergachtige omgeving.

U maakt mooie wandelingen hoog boven het meer waar u kunt genieten van een weids uitzicht over het meer. U bezoekt mooie plaatsjes en ontdekt bijzondere gerechten. Het Comomeer is het diepste meer van Italië. Langs de westelijke arm ligt de schitterende zijdestad Como met haar vele kunstschatten en archeologische vondsten die terug gaan tot de Romeinse periode. Aan de oostkant vindt u de stad Lecco die bekend staat om haar natuurlijke karakter. De stadjes Menaggio en Varenna met hun kleurrijke huizen zijn ook zeker een bezoek waard!

De geografische diversiteit is terug te vinden in de gastronomische cultuur en de keuken is dan ook sterk verbonden met de streek. Tussen de bergtoppen, temidden van mooie valleien zijn bijzondere producten te vinden. Een voorbeeld hiervan is “de bitto “, dit is een zeer oude traditionele kaas. Het recept werd van generatie op generatie in de herdergemeenschap overgedragen. De wijngaarden uitgestrekt op de terrassen langs de bergflanken van Valtellina zorgen voor rode wijn van hoge kwaliteit die internationaal wordt geprezen. Er is zelfs een Inferno bij! Deze reis neemt u mee op een tocht door verborgen valleien en karakteristieke dorpjes rondom het Comomeer. U wandelt over middeleeuwse paden en u geniet tijdens de wandelingen van de geuren van wilde planten en kruiden.

Wandelingen
Tijdens deze reis wandelt u door de bergen over goede paden. De duur van de wandelingen varieert tussen de 4 – 6 uur en zijn geschikt voor iedereen met enige wandelervaring en een goede basisconditie.

Accommodaties
Tijdens deze reis verblijft u in eenvoudige familiehotels/appartementen in een 2-persoonskamer met eigen douche en toilet. De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Hoe er te komen
Vanaf de luchthaven Milaan Bergamo vertrekt een lijnbus naar het centraal station van Bergamo vanwaar een trein vertrekt naar Lecco. In Lecco kunt u overstappen op de trein richting het noorden van het Comomeer. U kunt ook de metro nemen vanaf het centraal station van Milaan richting Cadorna. Vanaf hier kunt u ook de trein richting Como nemen. Wij raden iedereen aan om een vroege vlucht naar Milaan te nemen en een late vlucht terug naar Nederland. Zo hoeft u niet te haasten! Wellicht is het een leuk idee om met de trein naar en van Milaan te gaan?

Wilt u deze reis alleen wandelen?
De prijs die u ziet staan is per persoon o.b.v. twee personen. Het is mogelijk om deze reis te boeken met een éénpersoonskamer, echter moet u rekening houden met een toeslag van € 125,- en is afhankelijk van de bezetting en van de accommodatie die wij in de gewenste periode kunnen gebruiken. Mocht u geïnteresseerd zijn in een éénpersoonskamer of met uw eigen (fiets)groepje deze reis te willen boeken, neem dan telefonisch contact met ons op.

1

Dag 1

Aankomst Como
Individuele aankomst in Como en tijd om de oude stad te ontdekken, met zijn prachtige Duomo, mooie kerken en middeleeuwse stadsmuren . Overnachting in Como.
2

Dag 2

Como 
Wat ontspanning in de ochtend en dan met de kabelbaan naar Brunate, een dorpje op de heuvels boven Como. U kunt beginnen aan een mooie wandeling naar Torno, een mooi en klein dorpje gelegen aan de tak van het meer. Diner en overnachting in Torno.

Wandeling: ca. 4 uur 11 km – stijgen 200 m – dalen 500 m

3

Dag 3

Monte Piatto
Een gestage klim door de kronkelige steegjes van Torno leidt naar een muilezelpad dat steeds mooiere uitzichten op het meer biedt terwijl u het volgt langs boomgaarden, watervallen en bijzondere rotsformaties. Geniet van het uitzicht voordat een steile afdaling naar Torno leidt. Overnachting in Torno.

Wandeling: ca. 4,5 uur 12 km – stijgen 450 m – dalen 450 m

4

Dag 4

San Primo
Privétransfer naar het natuurpark Mt. S. Primo. De wandeling kijkt uit over het meer en de mythische Grigne, een massief vergelijkbaar met de Dolomieten. Mooie wandeling naar beneden naar Magreglio door weelderige beukenbossen en de Lambro bron. Van Magreglio privétransfer terug naar Bellagio. Overnachting in Bellagio.

Wandeling: ca. 5 uur 15 km – stijgen 400 m – dalen 700 m

5

Dag 5

Bellagio
Na het ontbijt gaat u wandelen over een oud pad die u vanaf de promenade van Bellagio neemt. U wandelt via geplaveide wegen de heuvel achter Bellagiovia naar de hooggelegen heuveldorpen Brogno en Chevrio. In de namiddag ontdekt u Bellagio. Overnachting in Bellagio.

Wandeling: ca. 4 uur 12 km – stijgen 380 m – dalen 380 m

6

Dag 6

Varenna
In de ochtend gaat u met de boot naar het dorp Varenna, één van de meest romantische dorpen van Italië. Een mooie wandeling over het “Sentiero del Viandante” (zwerverspad) wacht op u. U daalt en stijgt langs en door olijfboomgaarden langs de oostelijke oever van het Comomeer en u eindigt uw wandeling in Bellano. Overnachting in Bellagio.

Wandeling: ca. 4,5 uur 12 km – stijgen 400 m – dalen 400 m

7

Dag 7

Abdij van S. Benedetto (5,30 uur wandelen, +600 – 600mt.)
Na het ontbijt neemt u de boot naar Lenno. Na de prachtige Via Crucis naar de Madonna del Soccorso, neemt u een mooi oud pad naar de abdij van St. Benedetto, een kerk uit de 12 eeuw verborgen in het bos. Overnachting in Bellagio

Wandeling: ca. 5,5 uur 17 km – stijgen 600 m – dalen 600 m

8

Dag 8

Na het ontbijt zit het programma er weer op en maakt u zich klaar voor de terugreis of misschien plakt u er nog een paar dagen aan vast aan het prachtige Comomeer.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN 7 nachten in accommodaties met ontbijt inbegrepen
1 diner (dag 2)
Bagagetransport dagen 2-4
Privé transfer van Torno naar San Primo en naar Bellagio Hotel ( dag 4)
Privé transfer van Bellagio hotel naar Asso treinstation ( dag 8)
Gedetailleerd routeboek en kaarten voor de wandelingen (Engelstalig)
24 uurs contact voor noodgevallen
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Vervoer over het meer met veerboten: ongeveer € 45,-
Diners behalve op dag 2
Lunches
Vervoer van en naar Como naar Como
Toeristenbelasting (te betalen in de hotels)
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar