8 dagen
Aantal dagen
6-12 personen
Aantal personen
Italië
Bestemming
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, Individuele reis, voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
vliegticket
Italië | Wandelen en genieten rond het Comomeer

In het noorden van Italië ligt Lombardije, deze streek strekt zich uit van de Centrale Alpen, grenzend aan Zwitserland, tot de rivier de Po in het zuiden. Het biedt een grote diversiteit aan landschappen, bergketens, meren en vlaktes. Eén van van de bekendste alpenmeren en belangrijke toeristische bestemming van Lombardije is het Comomeer. Met deze reis maakt u kennis met de mooie omgeving van het Comomeer en verkent u de charmante stad Bellano en de bergachtige omgeving.

U maakt mooie wandelingen hoog boven het meer waar u kunt genieten van een weids uitzicht over het meer. U bezoekt mooie plaatsjes en ontdekt bijzondere gerechten. Het Comomeer is het diepste meer van Italië. Langs de westelijke arm ligt de schitterende zijdestad Como met haar vele kunstschatten en archeologische vondsten die terug gaan tot de Romeinse periode. Aan de oostkant vindt u de stad Lecco die bekend staat om haar natuurlijke karakter. De stadjes Menaggio en Varenna met hun kleurrijke huizen zijn ook zeker een bezoek waard!

Gastronomie en wijn
De geografische diversiteit is terug te vinden in de gastronomische cultuur en de keuken is dan ook sterk verbonden met de streek. Tussen de bergtoppen, temidden van mooie valleien zijn bijzondere producten te vinden. Een voorbeeld hiervan is “de bitto “, dit is een zeer oude traditionele kaas. Het recept werd van generatie op generatie in de herdergemeenschap overgedragen. De wijngaarden uitgestrekt op de terrassen langs de bergflanken van Valtellina zorgen voor rode wijn van hoge kwaliteit die internationaal wordt geprezen. Er is zelfs een Inferno bij!

Ontdekkingstocht door culinaire tradities en mooie natuur
Deze reis neemt u mee op een tocht door culinaire tradities en brengt u naar verborgen valleien en karakteristieke dorpjes rondom het Comomeer. De ambachtelijke producties lijken oneindig en het warme onthaal bij de families die wij bezoeken tijdens deze reis zijn op zich al de moeite waard. Een boottocht over het meer laat ons verder kennismaken met deze mooie omgeving. We wandelen over middeleeuwse paden en laten ons leiden door de geuren van wilde planten en kruiden die ons omringen. Het hooggebergte met haar vergezichten daagt ons uit tot verder avontuur.

Wandelingen
Tijdens deze reis wandelen wij door de bergen over goede paden. De duur van de wandelingen varieert tussen de 4 – 6 uur en zijn geschikt voor iedereen met enige wandelervaring en een goede basisconditie.

De prijs van deze reis is grotendeels inclusief zodat u weinig bijkomende kosten heeft.

1

Dag 1

Aankomst Milaan en vervolgens gaan we richting  Bellano. ’s Avonds bezoeken we een ‘enoteca’ in Bellano. We proeven er heerlijke wijnen en lokale traditionele gerechten. Via een korte avondwandeling keren we terug naar Oro. Er is een hoogteverschil van 80m, dus het is een beetje klimmen gedurende een twintigtal minuten
2

Dag 2

Na het ontbijt nemen we de bus naar het plaatsje Premana om vanaf daar naar de ‘berghut’ Casera Vecchia te wandelen, een prachtige route van ong. 5 uur. Onderweg genieten we dan van de picknick lunch van lokale specialiteiten. Rondom de ‘berghut’ grazen de koeien waarvan de melk gebruikt wordt om de beroemde Bitto kaas te maken. ’s Avonds wordt er een heerlijke traditionele maaltijd voor ons bereid. De overnachting is bij Casera Vecchia, waar meerdere kamers worden gedeeld. Het is primitief maar door de goede sfeer is het goed toeven hier.
3

Dag 3

In de vroege ochtend is het mogelijk om bij het melken van de koeien aanwezig te zijn. Na het ontbijt beginnen we aan de afdaling naar het plaatsje Premana waar een heerlijke lunch op ons wacht. Vervolgens gaan we met de bus naar Bellano voor onze overnachting. Diner is in een lokaal restaurant in Bellano. We worden weer verwend met traditionele lokale gerechten.
4

Dag 4

Na het ontbijt maken we een boottocht over het meer langs de verschillende dorpjes en eindigen in Menaggio. We lopen naar het station van Bellano en nemen de trein naar Varenna. Geniet van dit pareltje aan het Comomeer. Vervolgens nemen we de boot naar Bellagio en zullen we hier ook lunchen. Na ook genoten te hebben van dit mooie stadje nemen we weer de boot en gaan we richting Menaggio. We checken in bij het hotel om vervolgens te genieten van een heerlijk diner in het centrum.

5

Dag 5

Na het ontbijt trekken we de hoogte in naar afgelegen oorden. We nemen de bus naar Breglia (750m.). We wandelen naar de Monti di Breglia tot onze overnachting ‘Rifugio Menaggio’ (1400m.) De uitzichten onderweg zijn adembenemend en we genieten van onze lunch met een heerlijk uitzicht over het Comomeer en het meer van Lugano. Bij aankomst in de berghut laten we onze bagage en lopen richting de Monte Grona (1736m.). De uitzichten vanaf deze berg zijn over de 3 meren en prachtige vergezichten over de bergen in de omgeving. Terug in de berghut krijgen we een stevig avondmaal voorgeschoteld. De kamers worden gedeeld.
Het is er primitief maar de intieme en tijdloze sfeer zijn veel waard!
6

Dag 6

Na het ontbijt maken we nog een mooie tocht in de omgeving van ong. 1 uur de ‘Via Direttissima’. Met de zon en goede zichtbaarheid is het genieten van het prachtige landschap richting Lecco, de Valtellina en over de meren. We lopen terug en na de lunch dalen we langzaam af naar Breglia en nemen de bus terug naar Menaggio. De vooravond is vrij te besteden. Waarna een echte Italiaanse pizza als avondmaal natuurlijk niet mag ontbreken!
7

Dag 7

Na het ontbijt nemen we de bus naar Como, een stad waar het Romeinse verleden nog leeft, rustend op haar artistieke kracht. We krijgen een rondleiding met een Nederlandse gids. Waar we o.a. de duomo, één van de belangrijkste kathedralen van Lombardije gaan bezoeken en de historische stadskern omringd door middeleeuwse muren en torens. We keren terug ri. Het hotel. Traditioneel avondmaal.
8

Dag 8

We maken ons klaar voor de terugreis of misschien plak je er nog een week aan vast aan het prachtige Comomeer.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Heen en terugreis
Alle overnachtingen op basis van 2 pers. kamer met badkamer en toilet
7 x ontbijt
Alle  bezoeken met proeverijen zoals beschreven in het programma
7 x diner inclusief drankjes
7 x (picnick)lunch
Uitleg bij alle maaltijden
Alle in het programma genoemde vervoer en bagagevervoer
Engels/Italiaanse reisbegeleiding
NIET INBEGREPEN Extra drankjes
Eventuele avondmaaltijd op de dag van terugreis
Toeslag éénpersoonkamer € 175,-
Eventuele entreegelden
Vervoer naar en van Schiphol
Reis-/annuleringsverzekering
€ 50,- Bagagetoeslag voor 23 kg (€ 25,- per enkele reis)
Reserveringskosten € 15,-
Kosten reisgarantiefonds € 15,-
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt