8 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Italië
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
** Wandelervaring vereist
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Italië | Wandelen in de Franse & Italiaanse Alpen

Ontdek met deze mooie, individuele wandelreis: Valle Monviso,  een onbekend deel van de Alpenregio van Italië. Hier maakt u prachtige wandelingen door een indrukwekkend landschap op de Frans- Italiaanse grens en door de mooie natuur van Piemonte in Noord-Italië. Tijdens deze week ervaart u de rust en stilte in dit bijzondere gebied.
Door de slechte economische situatie vertrokken in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veel inwoners naar de Po vlakte om werk te zoeken.

Mooie dorpjes, kapelletjes en kerken met schitterende schilderingen bleven achter. Momenteel wordt door de inspanningen van haar bewoners, Valle Monviso en de omgeving langzaam ontdekt als wandelparadijs. U zult hier dan ook geen drukke wegen of skioorden vinden. Het is een walhalla voor rustzoekers met een een ongerept berglandschap. Bovendien staat de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de bewoners hier nog met hoofdletters geschreven.

Valle Monviso ligt in de provincie Cuneo, één van de grootste Italiaanse provincies. De westzijde wordt geheel in beslag genomen door de Zuid-Alpen die de grens met Frankrijk vormen. Vanuit hier lopen een aantal lange dalen richting de laagvlakte zoals het Valle Varaita, Valle Maira en het Valle Po waar de belangrijke rivier de Po zijn oorsprong vindt. Het bergachtige deel van de provincie is dunbevolkt, en ontvolkt in een hoog tempo. Op de laagvlakte liggen de meeste grotere plaatsen waaronder de hoofdstad en Saluzzo. Aan de oostzijde van de vlakte ligt het heuvellandschap van de streken Monferrato en Langhe, bekend om hun wijn en truffels. In het zuiden loopt de bergketen van de Alpen over in die van de Apennijnen.

Tijdens deze week maakt u mooie afwisselende wandelingen. Sommige wandelroutes zijn uitdagend, maar er is altijd wel prachtig uitzicht waar men kan stoppen om een mooie foto te maken en te rusten voordat u weer verder gaat of afdaalt naar beneden.

Deze reis kunt u vanaf 2 personen boeken. U reist met uw eigen auto of u vliegt op Turijn of Nice en wij verzorgen eventueel een voordelige huurauto voor u. Een alternatief voor de mensen die liever niet willen vliegen, is om met de TGV naar Nice te reizen en vanaf hier met een huurauto uw weg te vervolgen.

1

Dag 1

Aankomst in Crissolo met een welkomstaperitief en ‘s avonds een goed diner. Toelichting bij het programma van de komende week.
2

Dag 2

Na een rustig ontbijt kun je kiezen uit één van de wandelingen, een lichte variant of een wat langere variant.
A. Mooie wandeltocht over eeuwenoude muildierpaden langs oude gehuchten. Je wandelt naar Ostana (1.240 mt.), één van de 100 mooiste dorpen van Italië. Hier vindt u een prachtig uitzicht over Monviso en zijn bergketen.  Afstand: 7,00 km – niveauverschil 180 mt. – totale tijd ca. 3 uur.

B. Langere variant van wandeling A met bezoek aan de mooie, karakteristieke dorpen S. Bernardo, S. Antonio en Serre. Afstand 10,5 km. – niveauverschil 250 mt. – totale tijd ca. 4 uur.

3

Dag 3

U kunt weer kiezen uit twee mooie wandelingen.
A. Korte maar prachtige wandeling naar Monte Tivoli (1.792 mt.), een zeer mooie wandeling langs een lariksbos, naar de top van de berg, waar u kunt genieten van een geweldig panorama op de bergrug van Monviso en de Po-vallei. U zult hier mogelijk de schaapherder ontmoeten. Afstand 2,50 km. – niveauverschil 450 mt. – totale tijd 2,00 uur. Deze wandeling kun je met een andere korte wandeling combineren.

B. U reist met de auto of bus naar Pian del Re (2.040 mt.) waar de rivier de Po ( de langste rivier van italië) ontspringt. U maakt hier een wandeling door prachtige landschappen gekenmerkt door het veengebied. Monviso Park heeft een zeer complex ecosysteem met vele bijzondere planten en dieren waaronder de endemische Lanza salamander. U reist met auto of bus weer terug naar de accommodatie. Afstand 15 km.- niveauverschil 700 mt. – wandeltijd ca. 5.30 uur.

4

Dag 4

A. Korte maar zeer mooie wandeltocht naar de S. Giacomo-kapel (1.349 m.). U wandelt eerst langs een waterkrachtcentrale met verschillende reservoirs. Hierna gaat het verder naar de oude S. Giacomo Kapel, gebouwd in een prachtig gebied. Op de terugweg wandelt u langs het mooie en interessante schist dorpje Meire Marco met haar oude huizen (1.430 mt.). Afstand ca. 6 km. – niveauverschil ca. 150 mt. – totale tijd ca. 2.00 uur.

B. U reist met de auto of bus naar Pian del Re (2040 m). Hiervandaan begint u uw wandeltocht naar Quintino Sella Refuge (2.640 m.). Het pad brengt u eerst langs het mooie bergmeer Lago Fiorenza, waarin u op een zonnige dag Monviso ziet weerspiegeld. Hierna gaat het verder naar Lago Chiaretto, met zijn intens blauwe kleur, door naar de Colle di Viso en tenslotte komt u uit bij de Refuge, het belangrijkste startpunt om de bergen te beklimmen. Hiervandaan heeft u een geweldig uitzicht op het Lago Grande en de Monviso.  Zwaardere tocht, afstand ca. 11 km. – niveauverschil 600 mt. – totale tijd ca. 5.30 uur.

5

Dag 5

Vandaag rijdt u met de auto of bus naar het mooie Saluzzo (ca. 30 km). Dit is de oude hoofdstad van het markiezaat. Het stadje is gebouwd tegen een helling en in de benedenstad rondom de kathedraal vindt u de centrale piazza met vele winkels en barretjes. Saluzzo heeft een prachtig historische middeleeuws stadscentrum met met als belangrijkste monumenten: de San Giovanni kerk met klooster, de Cavassa Residence en de Gotische kathedraal. In de middag kunt u het indrukwekkende kasteel van Manta Castle bezoeken. U vindt hier zeer belangrijke fresco’s uit de gotische periode.
6

Dag 6

A. U reist met auto of bus naar Pian del Re (2.040 m) waar vandaan u een prachtige rondwandeling maakt langs de meest indrukwekkende bergmeren van de Po-vallei: Lago Fiorenza, Lago Chiaretto, Lago Lausetto en Lago Superiore. de meren zijn omgeven door weiden en rotsen en liggen aan de voorkant van de indrukwekkende Monviso. Afstand 7 km. – niveauverschil 350 mt. – totale tijd ca. 3 uur.

B. U reist met auto of bus naar Pian del Re (2.040 m) waarvandaan je wandelt naar Colle delle Traversette en een bezoek brengt aan “Buco di Viso”, de indrukwekkende voetgangerstunnel in door de bergen heen. U wandelt verder over een oud muilezelpad, onderdeel van Via del Sale (Zoutpad). U loopt door indrukwekkende, ruige natuur waar vele marmotten, steengeiten en gemzen leven. U heeft een prachtig uitzicht op de Franse grens en op de Franse Guil-vallei. Deze tocht is alleen voor ervaren bergwandelaars, afstand 9,5 km. – niveauverschil 900 m. – totale tijd ca. 6 uur.

7

Dag 7

A. Wandeltocht naar Meire La Font (1.630 m.), een oud klein dorp dat door herders als zomerverblijf werd gebruikt. Hier vandaan heeft u een prachtig uitzicht op de bergrug van Monviso. U loopt verder naar het gehucht Serre Uberti waar je de rivier de Po oversteekt. Via een mooie bergbrug, langs een kleine bergrivier en door Lariksbos loopt u terug. Afstand 5 km, niveauverschil 300 mt. – totale tijd ca. 2,5 uur.

B. Wandeltocht naar Colle della Gianna (2.525 mt.). U reist eerst met auto of bus naar Pian della Regina (1.745 mt.). U volgt hier vandaan eerst een kort stukje langs de weg naar Pian del Re, het pad gaat verder in een prachtige, brede vallei met in voorjaar en zomer prachtige bloemen. Daarna door naar naar de pas die de Po-vallei scheidt van de Pellice-vallei. U heeft hier een prachtig panorama op de bergkammen. Pittige tocht, afstand 13 km. – niveauverschil 780 mt. – totale tijd ca. 5,5 uur.

8

Dag 8

Na het ontbijt einde programma.
INBEGREPEN Alle overnachtingen in comfortabel hotel op basis van 2 pers. kamer met badkamer en toilet
7 x Ontbijt
7 x Diner
Kaartmateriaal en uitleg wandelingen
Kookworkshop op dag 7
NIET INBEGREPEN Lunches (u kunt vanuit de accommodatie een lunchpakket bestellen of onderweg in diverse restaurants lunchen)
Extra drankjes
Kosten lokale bus naar Pian del Re, Saluzzo en MantaEntree casa Cavassa (€ 5,-) en Kasteel van Manta (€ 7,-)
Eventuele niet genoemde entreegelden
Eventuele gids tijdens de wandelingen
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar