11 dagen
Aantal dagen
8-14 personen
Aantal personen
Kirgizië, Oezbekistan
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Kirgizië & Oezbekistan | Bijzondere actieve culturele rondreis

Ontdek met deze mooie rondreis Oezbekistan en Kirgizië in Centraal-Azië. Dit is een van de oudste handelsroutes ter wereld waar ooit de karavanen over de Zijderoute reden, die Europa verbond met het oosten. Over deze route werden luxegoederen zoals porselein, muskus, satijn en vele andere producten vervoerd. Het contrast tussen buurlanden Oezbekistan en Kirgizië kan haast niet groter. Waar Oezbekistan in het teken staat van het rijke culturele erfgoed van Timoer Lenk dat zich toont in de oude handelssteden, staat in Kirgizië het traditionele leven centraal.

De hoogvlaktes in Kirgizë worden in de zomermaanden bewoond door de nomaden die hier hun vee laten grazen. In diezelfde zomermaanden doen de kleurrijke bazaars in Oezbekistan overdag hun luiken dicht om juist in de avond, wanneer de temperaturen weer aangenaam zijn, de dag opnieuw te starten. Kortom, deze rondreis is een ideale balans om de rijke cultuur en de pure natuur van Centraal-Azië in 1 reis te beleven.

Een belangrijke periode voor Oezbekistan is het tijdperk van de Timoerieden geweest: in 1336 werd Timur Lenk geboren in wat nu Shakhrisabz heet. Hij stichtte in korte tijd een nieuw wereldrijk en versloeg de Turken. Hij is ook verantwoordelijk voor de bouw van de schitterende islamitische bouwwerken die zo tot de verbeelding spreken .Een andere grote figuur is die van de kleinzoon van Timur Lenk: Ulug Beg(1409-1449). Naar hem is ook het beroemde observatorium genoemd. Uiteraard brengen we hieraan een bezoek. Ingeklemd tussen o.a. het grote China en Kazachstan oogt Kirgizië als een stipje op de wereldkaart. Het land is echter ruim 2x zo groot dan de Benelux en is een prachtige bestemming voor liefhebbers van natuur en culturele diversiteit. Het stadse leven van Bishkek staat in groot contrast met de traditionele nomaden op de hoogvlaktes van het Tien Shan gebergte. Ontspannen doet men aan de oever van het Issyk kul meer, dat vaak de Parel van Centraal-Azië wordt genoemd. Maak kennis met dit land waar veel Centraal-Aziatische culturen samenkomen.

Geniet tijdens deze bijzondere rondreis van de adembenemende aanblik van de medressa’s, de karavanserais, de paleizen, de moskeeën. Overal zal u de turquoise kleur opvallen van de werkelijk adembenemende gebouwen. Uiteraard ontbreken tijdens deze reis de beroemdste steden van Oezbekistan niet: Samarkand, Khiva en Shakhrisabz. Vanwege het continentale woestijnklimaat zijn het voorjaar en het najaar de aantrekkelijkste tijden om deze landen te bereizen.

Onze reis bevat een mix van cultuur en natuur.

Tijdens deze reis overnachten we in de volgende hotels:

Bishkek – Hotel Plaza Bishkek
Issyk Kul Meer – Hotel Kapriz
Karakol – Green Yard Hotel
Tasjkent – Hotel International Tashkent
Khiva – Hotel Asia Khiva
Bukhara – Hotel Omar Kayyam
Samarkand – Hotel Grand Samarkand

 

Reisdatum 2023 Prijs p/p
29 april – 13 mei € 3995,-
13 mei  12 mei € 3995,-
27 mei – 10 juni € 3995,-
10 juni – 24 juni € 3995,-
15 juli- 29 juli € 3995,-
12 augustus – 26 augustus € 3995,-
9 september – 23 september € 3995,-

Vertrekdata

29/04/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3995.00
02/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3995.00
13/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3995.00
27/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3995.00
10/06/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3995.00
15/07/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3995.00
12/08/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3995.00
09/09/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 3995.00
1

Dag 1

Bishkek
Vandaag vertrekt naar Bishkek. Na aankomst volgt de transfer naar uw accommodatie. Overnachting in Bishkek.
2

Dag 2

Bishkek
Vandaag maken we nader kennis met de Kirgizische hoofdstad. Bishkek telt zo’n 1 miljoen inwoners en is het politieke, economische en culturele centrum van het land. Het centrum van de stad is opgetrokken in moderne Sovjetstijl. Rondom het centrale plein, Ala Too, vinden we diverse imposante regeringsgebouwen, musea en natuurlijk het standbeeld van Lenin. Een indrukwekkend tafereel is de wisseling van de wacht. Uiteraard mag een bezoek aan de levendige Osh bazaar niet ontbreken. Hier koopt de bevolking hun lokale producten zoals voeding, kleding, kleurrijke tapijten en andere huishoudmiddelen. In een traditioneel restaurant genieten we van het welkomstdiner. Overnachting in Bishkek.
3

Dag 3

Bishkek – Issyk Kul Meer Na het ontbijt rijden we naar het fraaie Issyk Kul Meer. Op de route maken we een stop bij de 11e-eeuwse Burana toren, een imposante minaret. Rond de minaret liggen een aantal ‘stenen krijgers’ ook wel balbans genoemd. Naast de Burana toren nabij Tokmak zijn de resten van een oud fort te vinden. Er omheen ligt ook nog de aarden wal van de vroegere stadsmuur van de verdwenen stad Balasagun, de hoofdstad van de Karachiden. Na ons bezoek rijden we naar het Issyk Kul Meer, omgeven door bergen en kreeg de naam de ‘Parel van Centraal-Azië. Bij aankomst maken we een boottocht over het meer. Diner en overnachting aan het Issyk Kul meer. 
4

Dag 4

Issyk Kul Meer – Grigorievskoye vallei – Karakol
Aan de oevers van het meer leren we meer over de kunt uit de Bronstijd. De rotstekeningen uit de Grigorievskoye vallei dateren uit 800 voor Christus gemaakt door de sjamanen. Vanuit deze vallei genieten we van een indrukwekkend uitzicht op de omringende bergen en rivieren. De reis wordt vervolgd  naar Karakol. Hier bezoeken we de Dungan moskee met haar prachtig in hout bewerkte portaal. Verder zien we tijdens de stadstour de Russisch-orthodoxe kathedraal. Diner en overnachting in Karakol.
5

Dag 5

Karakol – Altyn Arashan – Karakol
Deze morgen beginnen we met een rit door de bergen naar Altyn Arashan, waar vandaan we kunnen genieten van het uitzicht op de toppen van de Pik Palatka. Hier bent u in de gelegenheid een wandeling te maken in de prachtige natuur. We picknicken op deze plek terwijl u de natuur op zich in kunt laten werken. In de middag keren we terug naar Karakol. Diner en overnachting in Karakol. 
6

Dag 6

Karakol – Djety Oguz – Bokonbaevo – Bishkek
Op korte afstand van Karakol ligt de Djety Oguz kloof. Vertaald vanuit de Kirgizische taal betekent het ‘7 stieren’. De naam ontleent de kloof aan de vormen van de rode rotspartijen te midden van de groene bossen van het Tien Shan gebergte. Iets verder aan de oever bezoeken we de Fairytale kloof. Ook deze kloof bestaat uit bijzondere rode rotsformaties van zandsteen. Vanaf de ‘Chinese Muur’ heeft u een mooi uitzicht over de kloof en het azuurblauwe water van Issyk Kul. Nadat we kennis hebben gemaakt met de lokale arendjager in het dorpje Bokonbaevo keren we terug naar Bishkek. In Bokonbaevo  jagen ze nog op de oude manier, welke  wordt voortgezet van generatie op generatie. Diner en overnachting in Bishkek.  
7

Dag 7

Bishkek – Tasjkent
In de ochtend brengen we een bezoek aan het spectaculaire natuurpark Ala Archa, gelegen op zo’n 45 km van de hoofdstad. Het nationale park wordt gevormd door de Ala Archa kloof, watervallen, gletsjers en bergtoppen tot maar liefst 4.895 meter hoog. Het park is een populaire bestemming voor wandelaars en heeft een rijke diversiteit aan flora en fauna. Nadien volgt de transfer naar de luchthaven voor uw vlucht van Bishkek naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Diner en overnachting in Tasjkent. 
8

Dag 8

Tasjkent – Khiva
Vanuit Tasjkent vliegen we naar Urgench om vervolgens verder te reizen naar de historische stad Khiva. Door haar ligging en mede omdat er in Khiva een grote waterbron is, is de stad uitgegroeid tot een belangrijke plaats langs de zijderoute. Khiva is één van de grootste historische steden langs de zijderoute en ook de meest toeristische stad van Oezbekistan. De oude ommuurde binnenstad is bijna geheel intact gebleven en wanneer u voor de machtige stadsmuren en de stadspoort van Khiva staat, waant u zich in een geheel andere wereld. Rondom de blauwe Kalta Minor minaret lijkt het of het leven uit de vroegere tijden heeft stil gestaan. Khiva bestaat uit een binnen- en buitenstad met elk hun eigen ommuring: de Dichan Kala de buitenstad, waar de huidige bevolking leeft en de Ichan Kala, de binnenstad, een waar openluchtmuseum. In de Ichan Kala bezoeken we o.a. de Kunya-Ark, verschillende gebouwen ten westen van de binnenstad waaronder het huis van de Arang-khan (heerser). We zien de grootste universiteit van Centraal-Azië, de Mohammed Ramin Khan Universiteit, maar ook de Hodjan Berdi-biya Universiteit, de Oq-Masjid moskee, en nog vele andere bezienswaardigheden. Vervolgens brengen we een bezoek aan het paleis van Mohammed Rahim Khan. Dit was vroeger één van de grootste universiteiten van Oezbekistan. In de middag lunchen we in een lokaal restaurant, waarna de stadstour in Khiva verder wordt vervolgd door een bezoek aan het Karavaan Seray Tosh Khovli Paleis. Overnachting in Khiva.
9

Dag 9

Khiva – Bukhara
Vanuit Khiva vertrekken we in de morgen om een rit van 450 km te maken naar onze uiteindelijke bestemming van vandaag, Bukhara. De rit neemt ons dwars door de Kizilkum woestijn mee, langs de Amu Darya rivier. We rijden door uitgestrekte katoenvelden die in de woestijn dankzij irrigatie worden verbouwd. Gedurende onze rit in de woestijn maken we een stop voor onze lunch in de vorm van een picknick. De stad Bukhara heeft meer dan duizend monumenten die naar het rijke verleden van de Grote Zijderoute verwijzen. Buitenlandse kruiden, bont en met name zijden stoffen werden hier eeuwenlang verhandeld. De gehele oude stad is UNESCO Werelderfgoed. Na aankomst in de stad heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Maak bijvoorbeeld een wandeling en laat u verrassen door de eerste kennismaking met de stad en haar bewoners. Diner en overnachting in Bukhara. 
10

Dag 10

Bukhara
Bukhara is een oude nederzetting met een geschiedenis die teruggaat tot voor de tijd van de verovering van Sogdiana door Alexander de Grote. In 892 werd Bukhara de hoofdstad van de Samaniden en dat betekende een periode van grote voorspoed. Het rijk omvatte grote delen van Oezbekistan, Tadzjikistan, Iran en Afghanistan. In de 16e eeuw, na de oprichting van de Oezbeekse Shaibanai-dynastie, werd Bukhara opnieuw de hoofdstad van een groot Centraal-Aziatische staat. De stad groeide en de nieuwe stadsmuren werden gebouwd. De intensieve bouw hier begon met een vrijdagmoskee, gebouwd in 1514 op de plaats van een oudere 12e-eeuwse moskee naast de Kalyan minaret. Het werd één van de grootste structuren in Centraal-Azië. Aan de andere kant van het plein, waar de minaret staat, is de Miri-Arabische medresse gebouwd in 1535-1536. De stadstour neemt ons mee naar dit indrukwekkende ensemble. Verder zien we het ensemble van Poi-Kalon, waarvan de minaret over de stad lijkt te heersen. Dit soort minaretten zijn gemaakt tijdens de islamitische architectuur. Het werd niet alleen gedaan om mensen op te roepen voor het bidden maar werd ook gezien als een symbool van macht van de geestelijke heersers. Eveneens bezichtigen we de Chor Minor, een bijzonder 18e-eeuwse poortgebouw dat uit vier minaretten bestaat. Verder naar het 9e-eeuwse Ismail Samani mausoleum, één van de oudste monumenten van de stad en gebouwd voor de stichter van de Samanid-dynastie. Onder het mausoleum zijn Ismael Samani, zijn vader en grootvader begraven. Het gebouw is gebouwd van terracottastenen en heeft muren van maar liefst 2 meter dik. Na ons bezoek aan de oude zijdemarkt Poikalyan hebben we een kookworkshop, waarbij een lokale familie ons een nationaal gerecht leert maken. Overnachting in Bukhara.
11

Dag 11

Bukhara
In de ochtend bezoeken we Sitorai Mokhi Hosa, ook wel bekend als de voormalige zomerresidentie van de laatste Emir van Bukhara. Dit charmante paleis werd gebouwd door de Russen in 1911 voor Alim Khan. Het is een mengeling van vele stijlen en gunt ons een blik in het rijke leven aan het hof. Het paleis is een eiland van luxe en rijkdom. Niet ver van het paleis ligt het mausoleumcomplex van Hodja Bakhouddin Naqshbandi. De grote theoloog was de stichter van de soefi-orde “Naqshbandia”. Naqshbandi was de spirituele leraar van Amir Temur en maakte hadj naar Mekka 32 keer. Hij riep de mensen op bescheiden te zijn en verwierp de luxe. Het mausoleum van Bakhouddin Naqshbandi wordt beschouwd als het Centraal-Aziatische Mekka. Gelovigen uit verschillende islamitische landen komen hier om te vragen voor de vervulling van wensen en genezing. Het indrukwekkende complex omvat een aantal prachtig gedecoreerde gebouwen waaronder een actieve moskee. Namiddag ter vrije besteding. Overnachting in Bukhara.
12

Dag 12

Bukhara – Shakhrisabz – Samarkand
Vandaag verlaten we Bukhara en rijden naar Shakhrisabz. Deze kleine stad is de geboorteplaats van Timoer Lenk. Hij maakte het plaatsje na zijn aantreden tot zijn hoofdstad. De oorspronkelijke naam Kesh veranderde hij in Shakhrisabz, de “groene stad”, omwille van de vele parken die hier te vinden zijn. Hij liet er allerlei moskeeën en paleizen neerzetten die de stad al vlug een monumentale aanblik gaven. Ooit stonden binnen de stadsmuren wel 90 moskeeën. We bezoeken er een aantal van. We zien eveneens verschillende mausolea waaronder het mausoleum van Shamseddin Kulyal, het eerste mausoleum dat gebouwd is in Shakhrisabz. Tevens brengen we een bezoek aan de restantanten van het indrukwekkende Ak Saray-paleis (Witte Paleis), dat Timoer er liet optrekken. Bij de dood van Timoer was de hoofdstadfunctie reeds overgenomen door het befaamde Samarkand en in de 16e eeuw werden de meeste monumenten van Shakhrisabz verwoest door Abdullah Khan. Verder naar Samarkand waar we tegen het einde van de middag arriveren. Overnachting in Samarkand.
13

Dag 13

Samarkand
De oude stad beslaat een gebied van ruim 4 km² en werd in de 11e eeuw omringd door een acht meter hoge muur. Na de schade die door de Mongolen in de 13 eeuw was toegebracht, herrees Samarkand in de 14e eeuw fraaier dan voorheen uit zijn ruïnes. De dag beginnen we met ons bezoek aan het Gur-Emir mausoleum, waar Timoer de Grote begraven ligt. Hoogtepunt van vandaag is het bekende Registan Plein, gelegen in het historische hart van Samarkand. Dit plein is in de 14e eeuw ontworpen en wordt aan drie zijden omringd door grote religieuze gebouwen, de Ulugbek, Tilla Kori en Sherdor madrassa’s. De oudste van de drie is de Ulugbek medresse, in 1417-20 gebouwd door de kleinzoon van Timoer, waarvan de façade rijk is gedecoreerd. De ingang leidt naar een kleine binnenplaats die wordt omringd door de cellen waar de studenten en hun leraren, de moellahs, verbleven. Na de lunch gaan we noordwaarts en bezoeken de Bibi Khanym moskee, waarvan de imposante ruïnes aan de westkant van de straat zichtbaar zijn. Bibi Khanym was een Chinese prinses en de geliefde van Timoer. De moskee is in 1399-1404 gebouwd. Verder naar het beroemde 15e-eeuwse observatorium van Ulugbek, voor die tijd een zeer nauwkeurig instrument. In de namiddag bezoeken we nog de Shakhi-Zinda moskee en het bijbehorende eeuwenoude kerkhof. Het majestueuze Shakhi Zinda is een groep mausolea gebouwd rond de Tombe van Kussam Ibn Abbas, de neef van Profeet Mohammed, die volgens de overlevering de Islam naar Samarkand heeft gebracht. Hij zou aan het einde van de 7e eeuw zijn vermoord op de plek waar nu zijn tombe staat. Nadien heeft u nog tijd om de grote bazaar Siyab, die ooit gesitueerd was aan de grote zijderoute te bezoeken. Het is een levendige en kleurrijke markt waar veel lokale producten te koop zijn zoals (gedroogd) fruit, specerijen en yoghurt. Diner en overnachting in Samarkand. 
14

Dag 14

Samarkand – Tasjkent
Deze morgen rijden we met de bus naar Tasjkent. De eeuwenoude stad Tasjkent vindt zijn oorsprong in de vruchtbare oase aan de rivier Chicik. In het huidige Tasjkent zijn er weinig historische gebouwen te vinden. De stad is nog steeds een typische Sovjetstad; brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementenblokken. De stad was vroeger een belangrijke halte op de zijderoute tussen Europa en Azië. Vandaag de dag heeft Tasjkent zich ontwikkeld tot een moderne stad. De stad ademt een zeer aangename sfeer van oud en nieuw. Maar liefst één derde van de oppervlakte van Tasjkent is ingenomen door prachtige parken en tal van fonteinen. Tijdens de stadstour komen de mooiste bezienswaardigheden aan bod zoals de Kukeldas medresse, het Onafhankelijkheidsplein met het monument gewijd aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de mooie metrostations en het monument van de aardbeving van 1966. Vanavond genieten we in een lokaal restaurant van het afscheidsdiner.
15

Dag 15

Tasjkent
Transfer naar de luchthaven. Terugvlucht huiswaarts.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Heen- en terugvlucht vanuit Amsterdam met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
Vlucht Bishkek – Tasjkent met Uzbekistan Airways
Binnenlandse vlucht Tasjkent – Khiva met Uzbekistan Airways
Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
Deskundige Engelssprekende lokale gids
Nederlandstalige reisbegeleiding
Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels
Verzorging op basis van volpension (ontbijt dag 2 t/m diner dag 14)
Dagelijks mineraalwater tijdens de excursies
Alle vervoer ter plaatse met airco
Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
Luchthavenbelastingen en toeslagen
informatiepakket
NIET INBEGREPEN Entreegelden
Korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 375,- p/p
Drankjes bij de maaltijden
Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
Reisverzekering (verplicht!)
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar