14 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Mexico
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
n.v.t.
Moeilijkheidsgraad
Inclusief vliegticket
Vliegticket
Mexico | Kunstreis bijzonder Mexico

Met deze reis maakt u kennis met de Mexicaanse Kunst in een exotische Mexicaanse setting. Wat is er mooier dan van lokale kunst te genieten in het land zelf?! De kunst spreekt in die context veel meer tot de verbeelding. U proeft de kunst letterlijk met grote en kleine kunstmusea die zich vooral in en rond het gigantische Mexico Stad bevinden. Mexico Stad behoort tot de grootste steden ter wereld maar bestaat feitelijk uit een groot conglomeraat van samengetrokken stadjes en dorpen waardoor het een stad is met verrassend veel groene en bijna dorps aandoende wijken.

Centraal in deze reis staan de kunstenaars Diego Rivera (1886-1957) en zijn echtgenote Frida Kahlo (1907-1954). Rivera behoorde samen met Orozco en Siqueros tot de ‘Grote Drie’ van de Mexicaanse Muurschilderkunst. Reizend door Mexico stuit je regelmatig op het werk van Rivera en Frida Kahlo, die hun artistieke prestaties wisten te vermengen met een grote maatschappelijke bevlogenheid.

Mexico ligt tussen de Stille Oceaan en de Golf van Mexico en varieert van hoge plateaus tot woestijnen. Mexico heeft een aantal grote steden, zoals Mexico-City en Mérida en wordt in het oosten, zuiden en westen omlijst door de Sierra Madre. Het land is enorm groot en wordt ook wel het land van de drie culturen genoemd. Het is een fascinerende bestemming met chili-gekruide gerechten, een rijke geschiedenis en een hoeveelheid archeologische zones. Laat u inspireren door de eeuwenoude ruïnes en de unieke Mexicaanse tradities.

Met deze reis laten we u kennis maken met de rijke cultuur en gastronomie, u gaat genieten van de kleurrijke straten, waar u in de vele restaurantjes heerlijk kunt eten. U ontdekt vele bijzondere musea en geniet van de schitterende natuur! Deze natuurgebieden in Mexico variëren van woestijnen tot valleien, van regenwouden tot tropische stranden. Het heeft een van de rijkste dierenlevens ter wereld.  Mexico is het land waar de laatste jaguars in het wild leven en waar je duizend meter hoge rotswanden zult tegenkomen. Laat u meeslepen door mysterieuze wouden met een tal van planten en verschillende wilde dieren, amfibieën, vogels en reptielen die verspreidt  leven over de  uitgestrekte landschappen.

Reisperiode en prijzen
De gegeven prijs is een richtprijs en kunnen naar gelang de gewenste reisdata fluctueren. Over het algemeen zijn de vluchten in vakantieperiodes duurder. Indien u buiten de vakantieperiodes kunt reizen is dit prijstechnisch aan te bevelen. Na uw boeking nemen wij contact met u op en zullen dan vrijblijvend de juiste prijs voor u berekenen voor de periode die u wilt reizen. Mocht de prijs veel hoger worden dan hier berekend dan kunnen we deze boeking zonder verdere kosten voor u annuleren, pas na acceptatie van deze prijs zullen wij de boeking definitief maken.

INBEGREPEN Vlucht Amsterdam – Mexico City en Oaxaca – Amsterdam met KLM incl. 23 kg ruimbagage
Vervoer ter plekke per moderne en comfortabele personenauto cq bus.
Programma als aangegeven inclusief de entreegelden.
Engels- of Nederlands sprekende gids tijdens de excursies.
12 overnachtingen in sfeervolle, centraal gelegen accommodaties op basis van een gedeelde 2-persoonskamer
Verzorging op basis van logies-ontbijt.
NIET INBEGREPEN Entreegelden
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Fooien
1

Dag 1

Naar Mexico City
Vlucht van Amsterdam naar Mexico City. Indien u een raamplaats heeft zult u bij de landing versteld staan van de enorme omvang van Mexico Stad. Op de luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Vervolgens transfer naar uw hotel.
2

Dag 2

Coyoacán, Frida Kahlo en Anahualcalli.
Na het ontbijt transfer naar de kunstenaarswijk Coyoacán. Reeds ten tijde van de Azteken was hier een nederzetting die tijdens de conquista door de Spanjaarden werd ingenomen en uitgebreid. Het dorp groeide uit tijdens de koloniale periode, wat nog steeds te zien is in de vele koloniale bouwwerken en de karakteristieke klinkerstraatjes. Na de Mexicaanse Revolutie werd het het centrum van het kunstenaarsleven in Mexico-Stad, onder anderen Frida Kahlo en Diego Rivera namen er hun intrek, evenals Leon Trotski toen die op de vlucht was voor Stalin en er in 1940 werd vermoord. In de jaren 50 werd Coyoacán definitief opgeslokt door Mexico-Stad. Coyoacán staat nog steeds bekend als een kunstenaarsplaats. We bezoeken hier het kleurrijke huismuseum van de beroemde Mexicaanse surrealistische kunstenares Frida Kahlo (1907-1954). Er hangen enkele van haar bekendste werken op zoals ‘Long Live Life’, ‘Frida and the Caesarian Operation’ en het portret van haar vader. In het huis staan tevens originele meubels van de artieste en andere persoonlijke bezittingen zoals Mexicaanse kunst. Daarnaast kan je werken van haar man Diego Rivera bewonderen evenals haar herkenbare kledij: traditionele Mexicaanse jurken, opvallende bloezen en kleurrijke rokken. Daarnaast tonen ze haar prothesebeen dat in de slaapkamer staat. Vervolgens bezoeken we het Diego Riviera Anahuacalli Museum Het museum was een idee van de kunstenaar Diego Rivera (de echtgenoot van Frida Kahlo) , die het ook heeft ontworpen. Rivera was geïnteresseerd in de precolumbiaanse geschiedenis van Mexico. Hij had bijna 60.000 precolumbiaanse artefacten verzameld en liet het museum bouwen om deze tentoon te stellen. We zien er tevens werken en sketches van de kunstenaar zelf. We eindigen de dag met een bezoek aan het Trotsky Huis museum, een museum ter ere van Leon Trotsky. Het centrum van het complex is het huis waar Trotski en zijn tweede vrouw, Natalia Sedova , woonden van april 1939 tot augustus 1940, en waar Trotski werd vermoord. Het huis is bewaard gebleven zoals het toen was, ook de kamer waarinTrotski met een ijsbijl in het achterhoofd werd vermoord, waarschijnlijk in opdracht van Stalin. Rondom het huis is een tuin en hoge muren met wachttorens.
3

Dag 3

Ciudad Universitaria, Dolores Olmedo Museum en Xochimilco
Na het ontbijt transfer naar de Ciudad Universitaria afgekort tot C.U., een van de grootste campussen ter wereld. Het is de voornaamste campus van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) en werd gebouwd in de jaren ‘’50 van de vorige eeuw naar een ontwerp van Mario Pani en Enrique del Moral. Verschillende gebouwen zijn beschilderd door bekende muralisten, waaronder Juan O’Gorman en David Alfaro Siqueiros. Het bekende mozaiek van O’Gorman presenteert de 3 historische fases van de Mexicaanse cultuur; de pre-Spaanse periode, de koloniale periode en het moderne Mexico. Het enorme complex herbergt onder andere 40 faculteiten, het Olympisch Stadion, verschillende theaters en musea en twee metrostations. Ook heeft Ciudad Universitaria een intern busvervoerssysteem, en een eigen veiligheidsdienst (leger en politie mogen wettelijk niet optreden op de campus, tenzij de UNAM daar om verzoekt).
Na ons bezoek aan het universiteitscomplex brengen we een bezoek aan Xochimilco in het zuiden van de stad. In de kanalen en tuinen van deze door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen locatie, ligt nog een stukje precolumbiaans Mexico verscholen. Xochimilco werd door de Azteken gesticht als merengemeenschap in de Vallei van Mexico. Hoewel de Spanjaarden Mexico-Stad bovenop de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan bouwden en daardoor veel archeologische voorwerpen verloren gingen, werd het merengebied ten zuiden van de stad gespaard. Het district Xochimilco vormt al eeuwenlang een belangrijk landbouwgebied. Dankzij het warme klimaat, de vruchtbare grond en de aanwezigheid van voldoende water, kon men hier profiteren van een lang groeiseizoen. Ooit was het mogelijk om met de boot van het historische centrum van Mexico-Stad naar Xochimilco te varen. Het grote meer in de buurt van de stad werd echter drooggelegd, waardoor alleen de lokale kanalen in Xochimilco en de zogenaamde ‘chinampa’s’ overbleven, een soort drijvende eilanden waar landbouw op werd bedreven en die nog altijd een boeiend inkijkje bieden in de leefwijze van de Azteken. Veel inwoners uit Mexico-Stad komen in de weekenden naar deze regio om leuke activiteiten te ondernemen zoals een boottochtje door de kanalen en te genieten van de levendige muziek en kleurrijke boten en outfits. U heeft de gelegenheid hier te lunchen in een van de talrijke restaurants.
We eindigen de dag met een bezoek aan het Dolores Olmedo Museum, een bekend kunstmuseum in de hoofdstad bestaande uit de collectie van de Mexicaanse zakenvrouw Dolores Olmedo, waaronder pre-Spaanse, koloniale, moderne en hedendaagse kunst. Het Museum herbergt de grootste collectie van Frida Kahlo, Diego Rivera, en Angelina Beloff.
4

Dag 4

Stadstour en Teotihuacan
We bezichtigen het historisch centrum van Mexico Stad. We zien o.a. het Zócalo, een van de grootste pleinen ter wereld. Vervolgens naar het Mexicaans historisch centrum en Nationaal paleis en het Antropologisch Museum gevolgd door een bezoek aan het daartegenover gelegen museum van de moderne kunst met mooie stukken van Frida Kahlo en Diego de Rivera.Ook zien we de Catedral Metropolitana met barokke en Neo-klassieke elementen. Vanmiddag rijden we naar de -buiten Mexico Stad gelegen- indrukwekkende archeologische pre-Columbiaanse pyramides van Teotihuacan. De prachtig in het bergland gesitueerde piramide-constructies van Teotihuacan zijn de grootste op het Amerikaanse vasteland. De breedte van de Weg van de Doden, die door het ceremoniële centrum loopt, wijst erop dat de ceremonies die zich hier afspeelden, door enorme menigtes moeten zijn bijgewoond. Deze stad leek de Azteken zo indrukwekkend dat volgens hen de goden alleen ze konden bouwen. Tussen de ruïnes zien we de indrukwekkende piramides van de Zon en van de Maan, alsook de tempel van Quetzalcoatl.
5

Dag 5

Museum van de Moderne Kunst, Chapultepec en Casa Diego Riviera.
We gaan Mexico Stad en haar kunst verder verkennen. We brengen een bezoek aan het Museum van de Moderne Kunst gelegen in het Chapultepec park (waarin ook het bijzondere kasteel ligt waarin de Oostenrijkse Prins Maximilian woonde toen hij, in een woelige tijd, korte tijd Keizer van Mexico was. Hij moest het met zijn dood bekopen). Het bezienswaardige museum herbergt een van de grootse collecties van moderne kunsten ter wereld met een grote vaste collectie aan moderne kunst van o.a. Remedios Varo, Gelsen Gas, Frida Kahlo, Olga Costa, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, Manuel Álvarez Bravo, Leonora Carrington, Rufino Tamayo, Juan Soriano, en Vicente Rojo Almazán.
Na de lunchtijd bezoeken we het Museo Casa Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo. In opdracht van Diego Rivera ontwierp Juan O’Gorman in 1931 een van de eerste functionalistische constructies in Latijns-Amerika: een huis voor de schilder en een huis voor zijn vrouw Frida Kahlo, waarin beiden hun eigen atelier zouden hebben verbonden middels een kleine brug. O’Gorman’s functionalistische architectonische ontwerp was gebaseerd op minimale kosten en inspanning voor maximaal nut. Het is een van de meest waardevolle bijdragen aan de moderne architectuur van de twintigste eeuw. In 1981 werd het gebouw een museum bij presidentieel decreet.
6

Dag 6

Mexico Stad – Cholula – Puebla
Na het ontbijt vertrekken we uit Mexico Stad en reizen we in zuidelijke richting naar Puebla. Onderweg heeft u een prachtig panorama op de vulkanen Popocatepetl en Iztaccihua tl (beiden boven de 5000 meter hoog!). Tijdens een stop bezoeken we de ruïnes van Cholula. Cholula is de oudste bewoonde stad continu bewoonde stad van het Amerikaanse continent. De nabijgelegen ruïnes wordt gedomineerd door ’s werelds grootste pyramide. De basis meet 450 bij 450 meter, tot een hoogte van 66 meter. Anno 2019 lijkt de piramide op het eerste gezicht meer op een natuurlijke heuvel met een kerk op de top. Dit is de Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios, door de Spanjaarden in de koloniale tijd gebouwd. De kerk is een belangrijk pelgrimsoord voor katholieken, en de locatie wordt ook gebruikt voor de viering van inheemse rituelen. Verschillende oude vindplaatsen in Latijns-Amerika worden gevonden onder katholiek gewijde grond, vanwege het gebruik van de kerk om hun geloof te laten versmelten met het geloof van de autochtone bevolking. In de loop van de middag arriveren we in Puebla, een zeer aangename, toegankelijke stad en een van de mooiste steden van het land met een goed bewaard gebleven koloniale binnenstad. Tevens is het de culinaire hoofdstad van het land.
7

Dag 7

Puebla
Dag ter eigen invulling in Puebla. Puebla was ooit een belangrijke stad voor het katholicisme. En dat is nog steeds te merken. Puebla en het nabij gelegen Cholula zouden een kerk hebben voor elke dag van het jaar. Of het er 365 zijn is de vraag, maar dat hier veel schitterende koloniale kerken gebouwd zijn door de eeuwen heen is een feit. Het mooie van Puebla is dat de stad goed bewaard is gebleven door al de jaren heen. Zeker het koloniale centrum met 70 kerken en meer dan 1000 oude, kleurrijke koloniale gebouwen en vele marktjes waar lokale specialiteiten worden verkocht, waaronder de heerlijke ‘chiles en nogada’. U heeft een ‘vrije’dag om lekker te ontspannen en uw eigen dingen te doen en te bekijken. Bezoek in ieder geval het centrale plein van Puebla, dat ook wel de Zócalo wordt genoemd. Op deze plek werd de stad in 1531 gesticht. Het is hét plein van de stad en er heerst altijd een gezellige drukte. In de Templo de Santo Domingo, een kerk uit de zeventiende eeuw, vind je een bijzondere kapel. Deze kapel, ook wel de Capilla del Rosario genoemd. Deze is helemaal gedecoreerd met goud. Nadat het in 1690 was voltooid, werd de Capilla del Rosario zelfs gezien als een achtste wereldwonder. De bouw van de kathedraal van Puebla begon in 1575 maar was pas klaar in 1690. De Parian Markt op het San Roque-plein is een van de bekendste markten van de stad. Het is de beste plek om souvenirs te kopen, maar ook traditionele producten uit de regio. Er zijn tientallen kraampjes die werkelijk van alles verkopen.
8

Dag 8

Puebla – Oaxaca
Per eerste klas bus reizen we in 4 uur van Puebla naar Oaxaca. Onderweg is het weer genieten van de afwisselende landschappen. Hooggebergte en hoogvlaktes wisselen elkaar af. Bij aankomst wordt u opgewacht door een van onze medewerkers die u naar uw hotel brengt. Oaxaca is een van de bezienswaardigste en bekoorlijkste koloniale steden in Mexico en heeft haar kleinschalige charme goed behouden. Op de gezellige Plaza met haar vele terrasje en muzikanten zult u zich snel thuis voelen. De goed te belopen stad heeft een bezienswaardige basiliek en een gezellige markt. Oaxaca is bovendien dé kunstenaarsstad van Mexico!
9

Dag 9

Kennismaking met Oaxaca
Vandaag gaan we Oaxaca onder leiding van een gids verkennen Het centrum van Oaxaca is een fotogenieke plek dankzij de vele geplaveide straten vol gekleurde huisjes. Het ene straatje is nog mooier dan de ander. El Templo de Santo Domingo is een van de bekendste landmarks van de stad en van binnen nog vele malen mooier dan van buiten. De kerk dateert uit de 16 de eeuw en heeft een schitterend interieur met invloeden uit de barok. Het is een van de mooiste kerken die je in Mexico kan bezoeken. In het centrum van de stad vind je zowel grote markthallen als gezellige markten in de openlucht, waar je groenten, fruit, maaltijden en souvenirs kan kopen. Voor souvenirs moet je een rondje lopen over de Mercado de Artesanías of een kijkje nemen bij de stalletjes op de Zócalo. Het kloppend hart van Oaxaca wordt gevormd door het centrale plein van de stad: Zócalo. Dit grote plein wordt omringd door tal van gezellige restaurants met aangename terrassen. Hier kun je op je gemak een biertje (of cocktail!) drinken en genieten van het dagelijks leven dat hier aan je voorbij trekt. Het plein van Oaxaca is namelijk regelmatig het toneel van dansvoorstellingen en muziekoptredens, maar je vindt er ook marktkramen waar je leuke souvenirs op de kop kunt tikken. Oaxaca is uitgeroepen tot één van de nieuwe culturele hotspots van Mexico en dat is natuurlijk niet zomaar. Overal in de stad zie je streetart en kunstwerken op de muren. Daarbij is er een graphic arts route die je door de stad kunt lopen. Er zijn veel galerijen waar ter plekke in een studio ook kunst wordt gemaakt. Met name de zeefdrukken zijn er populair, waardoor de kunst er heel grafisch uitziet. Veel typische Mexicaanse elementen worden gebruikt, zoals de doodshoofden en de portretten van Frida Kahlo. Oaxaca wordt ook wel het culturele centrum van Mexico genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. Er zijn namelijk tal van interessante musea die je hier kan bezoeken. We bezoeken i.i.g. de volgende musea: het Museo de las Culturas de Oaxaca, dat zich focust op regionale geschiedenis. In het Museo de Arte Contemporáneo kun je moderne kunst kijken en het piepkleine fotografiemuseum heeft regelmatig interessante tentoonstellingen van talent uit binnen- en buitenland.
10

Dag 10

Monte Alban, Cuilapan, Arrazola & Coyotepec.
Niet ver van Oaxaca bezoeken we Monte Albán. In een weidse omgeving op de top van een berg strekt zich hier een enorme pre-Columbiaans Zapoteekse stad uit. Het zicht op de twee ketens van de Sierra Madre die elkaar hier ontmoeten is onvergetelijk. Vervolgens rijden we naar de ruïnestad Cuilapan de Guerrero een van de oudse nederzettingen in midden Amerika. Het ontwikkelde zich tot een machtige stadstaat, maar werd tot tussen 600 en 900 AC opgenomen door Monte Alban. Ten tijde van de Spaanse verovering had Cuilapan een bevolking van meer dan 40.000 mensen met formidabele sociale, economische en culturele instellingen. Om deze reden werd er in de jaren 1550 een groot klooster opgericht dat aan de apostel Jacobus was gewijd om de bevolking van Mixteken en Zapoteken te evangeliseren. De bevolking van het gevbied nam na de Spaanse verovering echter snel af. De bezienswaardige ruïnes van het kloostercomplex blijven grotendeels als nationaal monument beheerd. Cuilapan en Arrazola zijn 2 nabij gelegen pittoreske stadjes met een leuke markt met mooie en smaakvolle lokale producten. Ook zien we hier lokale ambachtslieden aan het werk. In de loop van de middag zijn we weer terug in Oaxaca.
11

Dag 11

Kookcursus Oaxaca.
Vandaag ervaart u op een bijzondere manier waarom Oaxaca bekend staat om haar heerlijke eten. In een klein groepje krijgt u kookles van een echte Oaxaqueña die de lokale kookkunst van haar moeder en grootmoeder heeft geleerd. Samen met haar wandelt u naar de markt om de ingrediënten in te slaan: verschillende soorten groenten, fruit en traditionele kruiden die frequent worden toegepast bij de bereiding van typische gerechten uit de streek. Nadat u wat hapjes geproefd heeft kunt u een interessante lezing over de regionale keuken bijwonen. Tenslotte kunt u zich toeleggen op het klaarmaken van een heerlijke, uitgebreide lunch. Inclusief drankjes. De middag is ter eigen invulling in Oaxaca.
12

Dag 12

Oaxaca – boom van Tule – Teotilan – Mitla – Hierve el Agua en Mezcal fabriek.
Nadat u ‘s morgens met de bus van uw hotel in Oaxaca bent opgehaald, reist u met uw gids naar Santa Maria del Tule, een stad die beroemd is om zijn 2000 jaar oude Montezuma-cipres of een tuleboom, ‘s werelds dikste is met een omtrek van 173 voet (53 meter). Vervolgens via Teotilan naar Mitla. Daar wandelen we naar de archeologische ruïnes; een goed bewaard gebleven archeologische vindplaats in de Oaxaca-vallei met een uitgebreid ontwerp van mozaïeken, gemaakt van fijn gepolijste stukken steen, prachtig sierwerk bedekt panelen, friezen en graven. De stad werd gebruikt als religieus centrum en lag erg geïsoleerd tot de Spaanse verovering in het begin van de 16e eeuw. Hierve el Agua is bekend om de beroemde versteende watervallen die zich gedurende duizenden jaren hebben gevormd. Hier heeft u de tijd om desgewenst op uw gemak te zwemmen in de natuurlijke poelen en te genieten van het prachtige landschap van de Sierra Madre del Sur. We eindigen de dag met een bezoek aan een traditionele mezcal-fabriek. U krijgt hier alle informatie over de bereiding van deze eeuwenoude Mexicaanse drank. Uiteraard gaat u het ook proeven. Overnachting in Oaxaca.
13

Dag 13

Weer naar Nederland.
U heeft nog wat vrije tijd waarna u naar de luchthaven van Oaxaca wordt gebracht voor de retourvlucht naar Nederland (via Mexico Stad).
14

Dag 14

Weer thuis
In de loop van de dag komt u weer aan op Schiphol.

(wijzigingen in het programma zijn voorbehouden).

Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar