Dagwandeling
Aantal dagen
8-12 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Dagwandeling Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is het grootste stuifzandgebied van West-Europa en ooit ontstaan als poolwoestijn in de IJstijd.
We maken een stevige wandeling door dit woeste landschap van 15 km of langer als we zin hebben. We gaan over paden langs de rand van het Zand en kunnen struinen over het Zand. Hier en daar gaan we het bos in om Zwijnenpoelen en Spechten te zien. Onderweg stuiten we op interessante geologische en archeologische verschijnselen.

We lopen van het vroegere zenderpark Radio Kootwijk met haar prachtige hoofdgebouw in art-deco stijl, naar de uitkijktoren aan de andere kant van het zand. Onderweg zien we geologische verschijnselen als de Podzol-bodem, diverse zwerfstenen als de Toetssteen en de Windkanter, en sporen van vroege bewoners. We kijken naar de insecten, planten en vele diersporen. Op het zand zien we Vliegdennen en Berken en de stugge Jeneverbes struiken. In de lucht zien we Raven en Buizerds en in de bossen Boomklevers en Goudhaantjes.

Het Ondergestoven Dorp
Een dorp dat verdwenen is onder het zand? Er is niets meer van te zien, maar het gebeurde in de 11de eeuw. Het voormalige rijke dorp werd begraven onder het zand, totdat archeologen
het opgroeven in de jaren 70 van de vorige eeuw. Door te intensief gebruik van de grond ontstonden er omstreeks 1000 na Chr. stuifzanden, waardoor de waterputten dicht stoven.

Lengte, zwaarte en soort wandeling
15 km.  ong. 4,5 uur, of langer. Over makkelijke paden en over het zand. Halverwege stoppen voor een zelf meegebrachte picknick lunch.

Schoeisel
wandelschoenen.

Start-/Eindpunt
10.00 uur – 16.00 parkeerplaats Zender Radio Kootwijk (parkeerkosten € 5,-)

Betaling
Bij het boeken van deze reis, ziet u in eerste instantie ook dat er toeslagen voor het Garantiefonds GGTO, Reserveringskosten en het Calamiteitenfonds worden berekend. Omdat het een dagwandeling betreft worden deze kosten verderop in het boekingsproces automatisch geannuleerd. U kunt er voor kiezen om eerst een aanbetaling te voldoen of u er voor kiezen om het gehele bedrag te betalen.


De begeleider van deze wandeltocht, Koos Koopmans, is niet alleen een sportieveling, maar ook een natuurliefhebber pur sang. Hij zal u onderweg regelmatig wijzen op bijzondere flora en fauna en hij kent van de meeste planten en vogels die u tijdens de wandeling onderweg tegen kunt komen de naam. In Nederland werkt Koos als leraar kunstzinnige vorming en violist. Tijdens zijn vele vrije dagen begeleid hij met regelmaat buitenlandse bergwandeltochten en vogelreizen

Vertrekdata

09/10/2022
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 45.00
INBEGREPEN Deskundige reisleider/gids
Nederlandse route-uitleg
NIET INBEGREPEN Versnaperingen onderweg
Eventuele zelf meegebrachte picknick lunch
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar