8 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
Licht niveau
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Nederland | De Elfstedentocht in Friesland met de fiets

Wie door Friesland – of Fryslân – fietst, passeert de voor de provincie zo karakteristieke grote meren en weiden waar monumentale kop-hals-rompboerderijen staan. Friesland heeft maar liefst vier nationale parken en twee nationale landschappen. Met een fietsroutenetwerk dat zich over de hele provincie uitstrekt fietst u ontspannen door het Friese land. Als we ooit weer eens een strenge winter krijgen, komt er misschien weer een Elfstedentocht op het ijs en dan leggen duizenden schaatsers in een dag ruim 200 kilometer af.

U fietst gedurende een weekje langs elf steden op een rustig tempo zodat u talloze Friese dorpen en bezienswaardigheden onderweg kunt zien. Friesland is het buitenbeentje van Nederland en Friezen zijn anders dan “Hollanders”. U ziet het en u hoort het meteen bij aankomst. Friezen hebben hun eigen taal en koesteren hun aloude tradities en gewoonten. Ze zijn fier en heten u van harte welkom in Fryslân!

Er is niet alleen veel water en weiden met koeien maar het landschap kent bjvoorbeeld in Gaasterland ook bossen en duinen. In de tientallen schilderachtige dorpjes vind je de sporen van een roemrijk verleden, van een land dat altijd verbonden is geweest met de zee en zijn zeevaarders uitzond naar de verste uithoeken van de wereld.

Twee nachten in Harlingen of Franeker bieden je de mogelijkheid een rustdag in te lassen of een bezoek te brengen aan de Waddeneilanden Vlieland of Terschelling. Ook daar is het heerlijk fietsen en genieten van fauna en flora. De etappes van de weekreis zijn 50 km lang maar het is mogelijk om het traject Leeuwarden, Harich, Franeker sneller af te leggen waarbij er dan 80 a 100 km per dag wordt gefietst. In dit geval is de extra nacht in Leeuwarden eveneens mogelijk.

Onderstaande prijs is per persoon o.b.v. 2 personen.

Basisprijs

     € 875,-     

01/04/2024

 –

31/10/2024

Fietsverhuur

E-Bike 

  75,-

 € 170,-

Mocht je deze reis alleen willen boeken neem dan contact met ons op!

Nadat je deze reis heeft geboekt nemen wij contact met je op om de eventuele extra wensen (huurfiets, extra nachten, etc.) met u te bespreken.

1

Dag 1

Aankomst Leeuwarden
Vandaag komt je aan bij je hotel en start de fietsvakantie die begint in de Friese provinciehoofdstad, de vestingstad Leeuwarden. Ontdek de historische binnenstad van Leeuwarden met tal van bezienswaardigheden zoals de grachten en wallen, de oude gevelwanden, straten en pleinen. Het oude stadsdeel heeft een rijke geschiedenis die u tijdens een stadswandeling niet zal ontgaan.
2

Dag 2

Leeuwarden – Sneek (50 km)
Na het ontbijt fiets je vanuit Leeuwarden richting Sneek. De stad is nabij het Sneekermeer gelegen en staat dan ook bekend om zijn watersport. Struin door de historische binnenstad met onder andere de Waterpoort. Tijdens de fietstocht fiets je onder andere door de mooie vestingsstad Balk.Voorbij Bolsward kun je kiezen voor de kortste weg richting het pareltje IJlst waar oude bleektuinen de IJlstervaart decoreren, of de extra lus via Workum. Na IJlst fiets je verder naar Sneek.
3

Dag 3

Sneek – Harich/Balk (55 km)
Vandaag fiets je naar het kleinste stadje in Friesland: Sloten (ca. 700 inwoners). Sloten mag dan klein zijn, het is wel een pareltje! Je eindigt de fietstocht in Balk.
4

Dag 4

Balk – Bolsward  (55 km)
Na het ontbijt start je deze fietstocht en rij je richting het IJsselmeer. De route gaat door Hindeloopen, een pittoresk stadje die deel uit maakt van de Friese Elfstedenroute. Hindeloopen heeft een eigen dialect en wie weet zie je nog iemand in de traditionele klederdracht lopen. Tevens staat het bekend om haar schaatsmuseum waar je de kleinste schaatsjes ter wereld kan bewonderen! Daarna fiets je door naar Workum, de volgende stad op de route. Je kunt hier een bijzonder museum bezoeken, het museum van Jopie Huisman.
5

Dag 5

Bolsward – Harlingen (30 km)
Vanuit Bolsward ga je vandaag onderweg naar Harlingen en Franeker. Deze fietstocht is ca. 40 kilometer lang.
6

Dag 6

Rondrit op Vlieland of Terschelling (50 km)
Vandaag heb je de keuze uit 3 opties; je kunt vandaag een rustdag nemen in Harlingen en de fiets een dagje laten staan. Eventueel kan je een rondvaart maken op de Waddenzee! Of je kiest ervoor om vandaag een fietstocht op Vlieland of op Terschelling te maken. Vannacht overnacht je weer in Harlingen.
7

Dag 7

Harlingen – Dokkum (60 km)
Na het ontbijt in Harlingen is het weer tijd om de koffer in te pakken. Vandaag fiets je langs de kust via de hoogste terp van Friesland (‘Hogebeintum’) naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum. Van de rijke historie van deze voormalige handelsstad is nog veel terug te zien, zo kent de historische binnenstad vele imposante rijksmonumenten. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben
8

Dag 8

Dokkum – Leeuwarden (45 km) + vertrek of extra nacht
Vandaag staat de laatste etappe van de fietstocht op het programma, waarbij er een einde komt aan uw fietsvakantie langs de beroemde steden van de Elfstedentocht. Tussen waterpartijen, groene weiden en koeien. Langs de Dokkumer Ee, fiets je uiteindelijk naar Leeuwarden. Onderweg passeert je het, door de schaatstocht berucht geraakte, bruggetje van Bartlehiem. Vandaag fiets je langs de finish op de Donkervaart en eindigt de tocht bij het hotel in Leeuwarden waar je bagage staat te wachten. Het is ook mogelijk om de vakantie nog te verlengen met één of meerdere nachtjes in Leeuwarden.
INBEGREPEN2 persoonskamer met douche/bad en wc
Ontbijt en diner
Bagagetransport
Toeristenbelasting
Nederlandstalige wegbeschrijving + kaart
Roadbookdrager
NIET INBEGREPENHeen- en terugreis
Lunch en dranken
Ferry Terschelling/Vlieland
Huurfiets / e-bike
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar