5 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Fietsvakantie langs de Hunebedden

Terwijl je door de prachtige natuur van Drenthe fietst, zul je getuige zijn van allerlei schitterende bezienswaardigheden. Deze fietsvakantie brengt je op een ontspannen manier naar nationale parken, adembenemende natuurgebieden, sfeervolle dorpjes en historische pareltjes. Drenthe, de oerprovincie van Nederland, straalt een ontspannen en robuuste sfeer uit. Hier vind je ongerepte natuur, boeiende verhalen, gastvrije mensen en een diepgeworteld gevoel van oorsprong.

Drenthe is de ideale provincie voor liefhebbers van de natuur, met zijn uitgestrekte bossen, heidevelden, vennen en zandvlaktes, waar je altijd de pracht van de natuur kunt ervaren. In Drenthe kun je volop genieten van de rust, en er is meer dan genoeg ruimte voor dat gevoel van sereniteit. In Drenthe koesteren ze dit rustige karakter, en daarom heeft de provincie bepaalde gebieden aangewezen als stiltegebieden.

Ontdek Drenthe met de Fiets
Drenthe is de ultieme provincie voor natuurliefhebbers, met uitgestrekte bossen, heidevelden, vennen en zandvlaktes, waar de schoonheid van de natuur altijd binnen handbereik is. Hier kun je urenlang fietsen en genieten van de rust. Drenthe is zuinig op haar natuur en heeft bepaalde gebieden aangewezen als stiltegebieden.

Als je van mooie natuur houdt, ben je in Drenthe aan het juiste adres. Je kunt fietsen over uitgestrekte heidevelden en door de bossen van de Hondsrug. De Hondsrug is een langgerekte zandrug die loopt van Emmen tot Groningen en is ontstaan tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. In Drenthe zijn er op dit moment nog 52 hunebedden te vinden, waarvan de meeste op de Hondsrug liggen. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en zijn gebouwd van zwerfkeien die in de ijstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. In het verleden waren deze keien niet zichtbaar omdat ze bedekt waren met zand en graszoden. Tijdens deze reis verken je het gebied tussen Ees en Odoorn. Prachtige routes leiden je langs grafheuvels, hunebedden, vennetjes en uitgestrekte heidevelden.

Tijdens deze fietsvakantie verblijf je in Odoorn, vlakbij Exloo, een karakteristiek dorp op de Drentse zandgronden van de Hondsrug. De Hondsrug, een door UNESCO erkend Global Geopark, staat bekend om haar vele hunebedden. Een bezoek aan het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum in Borger mag niet ontbreken. Je maakt veel gebruik van de mooie fietspaden door de uitgestrekte boswachterijen van Gieten-Borger, Odoorn en Schoonloo. In Museumdorp Orvelte krijg je een goed beeld van het leven op het Drentse platteland. Onderweg kun je stoppen bij een theetuin of een rustpunt bij een agrarisch bedrijf.

Op bijna alle fietsdagen heb je de keuze uit 2 fietsroutes met verschillende lengtes, zodat je kunt kiezen welke het beste bij je past. De Drenthse Hondsrug heeft een eeuwenoude geschiedenis en was het enige gebied waar je hoog en droog kon wonen in Nederland.

De prachtige natuur met tal van historische bezienswaardigheden is ideaal voor mooie fietstochten door bos, heide, vennetjes en zandverstuivingen. Kortom, er is te veel om op te noemen en te ontdekken tijdens deze fietsvakantie in Drenthe!

Accommodatie
De uitvalsbasis voor de fietstochten is een gezellig hotel met mooi buitenterras in Ees, midden op de Hondsrug. De fietsroutes beginnen bijna allemaal voor de deur van het hotel en u fietst met behulp van handige kaartjes, voorzien van knooppunten. Alles is goed verzorgd zodat je kunt genieten van een zorgeloze fietsvakantie.

Hoe kom je er
Je rijdt er met je eigen auto naartoe.

Fietsroutes
Elke fietsdag leg je ongeveer 40-60 km af. Onderweg heb je genoeg tijd om van de natuur te genieten of om bijvoorbeeld op je gemak bij de hunebedden te kijken. De fietsroutes beginnen allemaal voor de deur van het hotel en je fietst met behulp van handige kaartjes met knooppunten. Alles is goed verzorgd, zodat je kunt genieten van een zorgeloze fietsvakantie. We waarschuwen je alvast: Drenthe is verslavend! Voor liefhebbers van langere fietsroutes hebben we goed nieuws: van alle beschreven fietsroutes zijn verlengde versies beschikbaar, zodat iedereen kan genieten van een heerlijke fietsvakantie in eigen land.

1

Dag 1

Aankomst in Ees
Je reist op eigen gelegenheid naar het hotel in Ees. Na aankomst bij het hotel, kun je de omgeving gaan verkennen. Bij het welkomstpakket zitten een paar leuke wandelingen. Startpunt is het hotel. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er lekker met de fiets op uit te trekken. Naast de fietsroutes die in het programma van je fietsvakantie zitten, kun je ook een keuze maken uit de fietsroutegids die bij het fietsarrangement is inbegrepen. Bij de receptie van het hotel kun je dan het knooppuntkaartje ophalen van de door jou gewenste fietsroute.

‘s Avonds staat er een heerlijk diner voor je klaar.

2

Dag 2

Flintenroute  (40 km)
Deze tocht start richting Valthe, met haar oude brink en Saksische boerderijen. De volgende stop is het dorp Exloo, waar je op de brink een schaapskooi en -kudde vindt. Ook zijn er heerlijke terrassen voor een kop koffie! Via het Hunebedcentrum, met het Oertijdpark en het grootste hunebed van Nederland, fiets je verder richting Drouwen. In Drouwen kun je een bezoekje brengen aan museum Versteend Leven. Versteend Leven ligt op de rand van de Hondsrug en de Hunzevallei, en is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. In deze expositieboerderij vind je een groot assortiment aan mineralen, fossielen, sieraden en schelpen vanuit de hele wereld. Tijd voor lunch? Dat kan prima in Borger! Borger is het grootste dorp van de gemeente, met veel winkels en leuke restaurants. Net voor knooppunt 6 staat de uitkijktoren bij theehuis Poolshoogte om de omgeving eens van boven te bekijken. Wat een uitzicht! De route eindigt weer bij het hotel.

‘s Avonds staat er weer een heerlijk diner voor je klaar.

3

Dag 3

Ellertsveldroute  (53 km)
Bij deze route fiets je meteen richting Schoonoord. Onderweg kom je langs het Openluchtmuseum Ellert en Brammert. Het Ellertsveld was ooit het woeste gebied waar een Drents volksverhaal zich afspeelde. Hier woonden de rovende reuzen Ellert en Brammert. In het Openluchtmuseum leer je alles over de cultuurhistorie van Zuidoost-Drenthe, zoals de plaggenhutten waar mensen in woonden. Via het Sleenerzand en de Schapendijk, fiets je door de brinkdorpen Sleen en Erm. Je vervolgt je weg via het Ermerstrand richting het centrum van Emmen. Geniet op het nieuwe plein van Emmen van een van de vele terrassen, of rust even uit in het Rensenpark. Vanuit Emmen fiets je meteen de natuur in van het Valtherbos. Er liggen hier talloze grafheuvels en drie hunebedden. Als je goed kijkt, is er zelfs een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Dit is zeker de moeite waard om te bezichtigen!

‘s Avonds staat er weer een heerlijk diner voor je klaar.

4

Dag 4

Orvelteroute (45 km)
Terug in de tijd! Met deze route kom je langs museumdorp Orvelte. Vanaf Odoorn fiets je langs het Oranjekanaal bij Wezuperbrug. Bijzonder in dit dorp zijn de enorm hoge kanaalwallen. Via het kanaal fiets je door naar museumdorp Orvelte. Orvelte wordt ook wel het ‘Oerdorp’ van Drenthe genoemd. Hier beleef je de geschiedenis aan den lijve! De smederij, de klompmaker en het zuivelfabriekje zijn nog regelmatig in gebruik. Hier vind je nog het oude dorpscafé, gezellige restaurants en het leuke snoepwinkeltje van vroeger. Alsof je het verleden instapt. Nadat je door Orvelte bent gekomen, fiets je door richting Westerbork. Vlak voordat je Westerbork bereikt, sla je af richting het dorpje Elp, waar je de gelegenheid hebt om lekker te gaan lunchen. Na Elp, fiets je via het Orvelteveld en het schapenpark (heideveld) terug naar Odoorn. Onderweg naar het hotel heb je voor het schapenpark nog de mogelijkheid de Keramiektuin galerie Harwi te bezoeken. Dit is een ruim opgezette beeldentuin die je gratis kunt bekijken.

‘s Avonds staat er weer een heerlijk diner voor je klaar.

5

Dag 5

Van Gogh-route ( 58 km)
“Drente is zo mooi, dat ik, indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever ’t maar niet gezien had. Het is onbeschrijflijk schoon”.

Deze tekst schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo in zijn periode in Drenthe. De Van Gogh-route begint met het prachtige Valtherbos. Er liggen hier talloze grafheuvels en drie hunebedden. In het centrum van Emmen heb je genoeg mogelijkheden om een tussenstop te maken voor een heerlijke kop koffie. Daarna fiets je via Parc Sandur richting het zuidelijke gedeelte van Emmen; de Rietlanden. Hier vind je de mooi aangelegde recreatieplas De Grote Rietplas. Vanaf hier fiets je door naar Nieuw-Amsterdam. In Nieuw-Amsterdam vind je het Van Gogh Huis. Hier heeft Vincent van Gogh een aantal maanden geleefd en verschillende beroemde schilderijen gemaakt, zoals ‘Het kerkje van Zweeloo’, ‘De ophaalbrug van Nieuw-Amsterdam’ en ‘De trekschuit’. Het is zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen! Vanaf Nieuw-Amsterdam fiets je via het Ermerstrand en het oude Benneveld, richting ‘Het Kerkje van Zweeloo’. Na de venen van Odoorn, fiets je weer terug naar het hotel.

‘s Avonds staat er weer een heerlijk diner voor je klaar

6

Dag 6

Vertrek
Na het ontbijt eindigt je reisarrangement. Mocht je toch nog geen afscheid kunnen nemen van het mooie Drentse land, dan hebben we voor jou nog een prachtige fietsroute uitgezet door Park Nationaal Landschap Drentse Aa.  Startpunt van deze fietsroute is de plaats Grolloo (15 minuten met de auto vanaf het hotel in Odoorn). De fietsroute begint bij knooppunt 80 en je kunt je auto parkeren bij restaurant Hofsteenge in Grolloo. Vanuit Grolloo fiets je naar het plaatsje Rolde waar je al kunt pauzeren voor de koffie. De ‘hunebeddentweeling’ van Rolde hoort tot de bekendste Drentse hunebedden. Het natuurgebied Balloërveld staat bekend om zijn weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en historische karrensporen, ontstaan in de middeleeuwen. Via Oudemolen en Zeegse volg je het Drentse Aa-gebied richting een prachtige lunchgelegenheid met een heerlijk terras en zicht op de Drentse Aa. Via Gasteren fiets je weer terug naar de Hondsrug door de Staatbossen van Gasselte en bereik je het eindpunt in Grolloo. 

Je kunt zelf een keuze maken uit de routes. Eventueel kun je deze reis ook verlengen met 1 of 2 extra nachten!

INBEGREPENverblijf in een 2-persoonskamer o.b.v. halfpension (logies + ontbijt + avondmaaltijd)
Bagagevervoer dag 2 t/m 4
GPS-tracks
uitgebreid reispakket
NIET INBEGREPENHeen- en terugreis
Toeristenbelasting, te betalen bij de accommodaties
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar