5 dagen
Aantal dagen
2 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
2-persoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
Individuele reis
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Fietsvakantie langs de Hunebedden

Al fietsend door de Drentse natuur trekt er allerlei moois aan je voorbij. Met deze fietsvakantie komt u in Nationale Parken, prachtige natuurgebieden, gezellige dorpjes en u ontdekt de mooiste historische plekjes. Drenthe, de oer-provincie van Nederland, is een ongedwongen én stoer gebied. Met ongerepte natuur, indrukwekkende verhalen, hartelijke mensen en een gevoel van oorsprong. Drenthe is dé natuurprovincie van Nederland met uitgestrekte bos- en heidegebieden, vennen en zandvlaktes en waar de natuur nooit ver weg is.

In Drenthe kunt u volop genieten van de rust waarvoor meer dan voldoende ruimte is! Daar zijn ze in Drenthe zuinig op. Vandaar dat de provincie Drenthe gebieden heeft aangewezen als stiltegebied.

Drenthe staat bekend om haar mooie natuur. Dus gegarandeerd urenlang fietsplezier. En dan heeft Drenthe natuurlijk ook nog de hunebedden en de vele kleine gezellige (brink)dorpjes. Fiets over de uitgestrekte heide en door de bossen van de Hondsrug. De Hondsrug is een langgerekte zandrug die loopt van Emmen tot Groningen en is ontstaan tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. In Drenthe zijn er op dit moment nog 52 hunebedden te vinden en de meeste hiervan vindt u op de Hondsrug. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en zijn gebouwd van zwerfkeien die in de ijstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De keien waren in het verleden niet zichtbaar, want ze waren bedekt met zand en graszoden. Tijdens deze reis verkent u het gedeelte tussen Ees en Odoorn. Mooie routes brengen u langs de vele grafheuvels, hunebedden, vennetjes, uitgestrekte heidenvelden. Zet de wandelschoenen maar klaar en op naar Drenthe!

U verblijft tijdens deze fietsvakantie in Odoorn dat vlakbij Exloo ligt, een karakteristiek dorp op de Drentse zandgronden van de Hondsrug. De Hondsrug, een door UNESCO erkend Global Geopark, staat bekend om haar vele hunebedden, waarbij in Borger een bezoek aan het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum zeker niet mag ontbreken. We maken veelvuldig gebruik van de mooie fietspaden door de uitgestrekte boswachterijen van Gieten-Borger, Odoorn en Schoonloo. In Museumdorp Orvelte krijgt u een goed beeld van het wonen en werken op het Drentse platteland. Een stop onderweg bij een theetuin of een rustpunt bij een agrarisch bedrijf behoort uiteraard steeds tot de mogelijkheden.

Op bijna alle fietsdagen hebben we 2 fietsroutes die verschillen van lengte. U kunt dus zelf kiezen welke fietsroute het beste bij u past. De Drenthse Hondsrug heeft een eeuwenoude geschiedenis. Het gebied was lang geleden het enige gebied waar je hoog en droog kon wonen in Nederland

De prachtige natuur met tal van historische bezienswaardigheden is een uitgelezen omgeving voor het maken van mooie fietstochten door bos, heide, vennetjes en zandverstuivingen. Kortom: teveel om op te noemen en te ontdekken op tijdens deze fietsvakantie!

Accommodatie
U verblijft tijdens deze fietsvakantie in Hotel De Oringer Marke of het tegenover gelegen Hotel De Oringer Stee in Odoorn.

Hoe er te komen
U rijdt er met eigen auto naar toe.

Fietsroutes
Per fietsdag wordt ca. 40-60 km afgelegd. Onderweg is er voldoende tijd om van de natuur te genieten of om bijvoorbeeld op uw gemak bij de hunebedden te kijken. De fietsroutes beginnen allemaal voor de deur van het hotel en u fiets met behulp van handige kaartjes, voorzien van knooppunten. Alles is goed verzorgd zodat u kan genieten van een zorgeloze fietsvakantie. We gaan u nu alvast waarschuwen: Drenthe is verslavend! Voor de liefhebbers van langere fietsroutes hebben we ook goed nieuws. Van alle fietsroutes zoals onder beschreven, zijn ook verlengde versies aanwezig zodat iedereen kan genieten van heerlijke fietsvakantie in eigen land.

1

Dag 1

Aankomst in Odoorn
U reist op eigen gelegenheid naar het eerste hotel in Odoorn. Na aankomst bij het hotel, kunt u de omgeving gaan verkennen. Bij het welkomstpakket zitten een paar leuke wandelingen. Startpunt is het hotel. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er lekker met de fiets op uit te trekken. Naast de fietsroutes die in het programma van uw fietsvakantie zitten, kunt u ook een keuze maken uit de fietsroutegids die bij het fietsarrangement is inbegrepen. Bij de receptie van het hotel kunt u dan het knooppuntkaartje ophalen van de door u gewenste fietsroute.

‘s Avonds staat er een heerlijk diner voor u klaar.

2

Dag 2

Flintenroute  (40 km)
Deze tocht start richting Valthe, met haar oude brink en Saksische boerderijen. De volgende stop is het dorp Exloo, waar u op de brink een schaapskooi en -kudde vindt. Ook heerlijke terrassen voor een kop koffie! Via het Hunebedcentrum, met het Oertijdpark en het grootste hunebed van Nederland, fietst u verder richting Drouwen. In Drouwen kun u een bezoekje brengen aan museum Versteend Leven. Versteend Leven ligt op de rand van de Hondsrug en de Hunzevallei, en is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. In deze expositieboerderij vindt u een groot assortiment aan mineralen, fossielen, sieraden en schelpen vanuit de hele wereld. Tijd voor lunch? Dat kan prima in Borger! Borger is het grootste dorp van de gemeente, met veel winkels en leuke restaurants. Net voor knooppunt 6 staat de uitkijktoren bij theehuis Poolshoogte om de omgeving eens van boven te bekijken. Wat een uitzicht! De route eindigt weer bij het hotel.

‘s Avonds staat er weer een heerlijk diner voor u klaar.

3

Dag 3

Ellertsveldroute  (53 km)

Bij deze route fietst u meteen richting Schoonoord. Onderweg komt u langs het Openluchtmuseum Ellert en Brammert. Het Ellertsveld was ooit het woeste gebied waar een Drents volksverhaal zich afspeelde. Hier woonden de rovende reuzen Ellert en Brammert. In het Openluchtmuseum leert u alles over de cultuurhistorie van Zuidoost-Drenthe, zoals de plaggenhutten waar mensen in woonden. Via het Sleenerzand en de Schapendijk, fietst u door de brinkdorpen Sleen en Erm. U vervolgt uw weg via het Ermerstrand richting het centrum van Emmen. Geniet op het nieuwe plein van Emmen op een van de vele terrassen, of rust even uit in het Rensenpark. Vanuit Emmen fietst u meteen de natuur in van het Valtherbos. Er liggen hier talloze grafheuvels en drie hunebedden. Als u goed kijkt, is er zelfs een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Dit is zeker de moeite waard om te bezichtigen!

‘s Avonds staat er weer een heerlijk diner voor u klaar.

4

Dag 4

Orvelteroute (45 km)

Terug in de tijd! Met deze route komt u langs museumdorp Orvelte. Vanaf Odoorn fietst u langs het Oranjekanaal bij Wezuperbrug. Bijzonder in dit dorp zijn de enorm hoge kanaalwallen. Via het kanaal fietst u door naar museumdorp Orvelte. Orvelte wordt ook wel het ‘Oerdorp’ van Drenthe genoemd. Hier beleeft u de geschiedenis aan den lijve! De smederij, de klompmaker en het zuivelfabriekje zijn nog regelmatig in gebruik. Hier vindt u nog het oude dorpscafé, gezellige restaurants en het leuke snoepwinkeltje van vroeger. Alsof u het verleden instapt. Nadat u door Orvelte bent gekomen, fietst u door richting Westerbork. Vlak voordat u Westerbork bereikt, slaat u af richting het dorpje Elp, waar u de gelegenheid heeft om lekker te gaan lunchen. Na Elp, fietst u via het Orvelteveld en het schapenpark (heideveld) terug naar Odoorn. Onderweg naar het hotel heeft u voor het schapenpark nog de mogelijkheid de Keramiektuin galerie Harwi te bezoeken. Dit is een ruim opgezette beeldentuin die u gratis kunt bekijken.

‘s Avonds staat er weer een heerlijk diner voor u klaar

5

Dag 5

Van Gogh-route ( 58 km)

“Drente is zo mooi, dat ik, indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever ’t maar niet gezien had. Het is onbeschrijflijk schoon”.

Deze tekst schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo in zijn periode in Drenthe. De Van Gogh-route begint met het prachtige Valtherbos. Er liggen hier talloze grafheuvels en drie hunebedden. In het centrum van Emmen heeft u genoeg mogelijkheden om een tussenstop te maken voor een heerlijke kop koffie. Daarna fietst u via Parc Sandur richting het zuidelijke gedeelte van Emmen; de Rietlanden. Hier vindt u de mooi aangelegde recreatieplas De Grote Rietplas. Vanaf hier fietst u door naar Nieuw-Amsterdam. In Nieuw-Amsterdam vindt u het Van Gogh Huis. Hier heeft Vincent van Gogh een aantal maanden geleefd en verschillende beroemde schilderijen gemaakt, zoals ‘Het kerkje van Zweeloo’, ‘De ophaalbrug van Nieuw-Amsterdam’ en ‘De trekschuit’. Het is zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen! Vanaf Nieuw-Amsterdam fietst u via het Ermerstrand en het oude Benneveld, richting ‘Het Kerkje van Zweeloo’. Na de venen van Odoorn, fietst u weer terug naar het hotel.

‘s Avonds staat er weer een heerlijk diner voor u klaar

6

Dag 6

Vertrek

Na het ontbijt eindigt uw reis arrangement. Mocht u toch nog geen afscheid kunnen nemen van het mooie Drentse land, dan hebben we voor u nog een prachtige fietsroute uitgezet door Park Nationaal Landschap Drentse Aa.  Startpunt van deze fietsroute is de plaats Grolloo (15 minuten met de auto vanaf het hotel in Odoorn). De fietsroute begint bij knooppunt 80 en u kunt uw auto parkeren bij restaurant Hofsteenge in Grolloo. Vanuit Grolloo fietst u naar het plaatsje Rolde waar u al kunt pauzeren voor de koffie. De ‘hunebeddentweeling’ van Rolde hoort tot de bekendste Drentse hunebedden. Het natuurgebied Balloërveld staat bekend om zijn weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en historische karrensporen, ontstaan in de middeleeuwen. Via Oudemolen en Zeegse volgt u het Drentse Aa-gebied richting een prachtige lunchgelegenheid met een heerlijk terras en zicht op de Drentse Aa. Via Gasteren fietst u weer terug naar de Hondsrug door de Staatbossen van Gasselte en bereikt u het eindpunt in Grolloo. 


U kunt zelf een keuze maken uit de routes. Eventueel kunt u deze reis ook verlengen met 1 of 2 extra nachten!

INBEGREPEN verblijf in een 2-persoonskamer o.b.v. halfpension (logies + ontbijt + avondmaaltijd)
Bagagevervoer dag 2 t/m 4
GPS-tracks
uitgebreid reispakket
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Toeristenbelasting, te betalen bij de accommodaties
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar