5 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
eenpersoonskamer
Kamerindeling
Licht niveau
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Fietsvakantie West-Friesland

West-Friesland is geen deel van de provincie Friesland maar van de provincie Noord-Holland en beslaat het gebied tussen de steden Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Schagen en Alkmaar. Het is volledig omringd door een dijk, de Westfriese Omringdijk die overal nog goed te zien is in het landschap. Het is een ideaal gebied om met de fiets te verkennen. Fraaie dorpen met lintbebouwing en mooie historische stadjes met leuke musea worden afgewisseld door een weids landschap met molens en authentieke stolpboerderijen.

In vroeger tijd werd een veel groter gebied (van Texel tot Zeeland), tot West-Friesland gerekend. De naam Holland duikt pas op in 1101. De Friezen bewoonden in de vroege Middeleeuwen een gebied, dat zich uitstrekte van Noord-Duitsland via Groningen, Friesland, Noord en Zuid-Holland tot in België, met Medemblik als koninklijke residentie van o.a. koning Radboud. West-Friesland was toen nog verbonden met Friesland.

Accommodatie
De uitvalsbasis van de reis is de Woudhoeve, gelegen in een landschap van weilanden, akkers en bollenvelden in Oosterblokker. Het is een mooie luxe groepsaccommodatie en beschikt over 14 slaapkamers (uitgerust met comfortabele boxspringbedden) met een eigen badkamer. De tuin biedt een verrassend uitzicht op de uitgestrekte weilanden waar tuinbouw plaatsvindt en koeien grazen. De gezamenlijke ruimte is uitgerust met een ruime zithoek met tv en geluidsinstallatie. Er is tevens een ruime keuken en een gezellige bar aanwezig. Vanuit de zithoek heeft u zicht op het ruime terras en het grote speelveld met een jeu de boules baan, een tafeltennistafel en een reuzen-schaakbord. Op 2 kilometer afstand ligt Schellinkhout met een prachtig strandje.

De kamers van de Woudhoeve hebben allemaal de naam van een dorp/stad gekregen welke aan de Westfriese Omringdijk ligt. Deze dijk is een provinciaal monument, 126 km lang en aangelegd rond het jaar 1320 door de verbinding van verschillende dijken. Destijds was Westfriesland nog een eiland in de Zuiderzee, maar door drooglegging en inpoldering heeft het zijn huidige vorm gekregen.

Vijf dagen rust en gezelligheid
Alle fietsroutes vertrekken vanuit de accommodatie en komen daar ook weer terug. De reisleider fietst met alle tochten mee. Alle maaltijden, inclusief koffie, thee en iets lekkers zijn inbegrepen.

Vertrekdata

11/04/2022
beschikbaar
€ 449.00
16/05/2022
beschikbaar
€ 449.00
20/06/2022
beschikbaar
€ 449.00
11/07/2022
beschikbaar
€ 449.00
22/08/2022
beschikbaar
€ 449.00
12/09/2022
beschikbaar
€ 449.00
03/10/2022
beschikbaar
€ 449.00
1

Dag 1

Heenreis naar Oosterblokker per eigen vervoer. De Woudhoeve heeft voldoende eigen parkeerplaatsen. Fietstocht (ca. 35 km/2,5 uur) door fruitgaarden naar Hoogkarspel, Nibbixwoud, Wognum en Hoorn.
2

Dag 2

Fietstocht (ca. 48 km /3 uur) van Hoorn naar Opperdoes, Medemblik en Hoogkarspel. Deze fietsroute brengt u eerst naar Hoorn vol rijke historie. Verder naar Opperdoes, het plaatsje dat al bestond in de 11e eeuw. Het wordt ook wel klein Giethoorn genoemd vanwege de vele bruggetjes en kanaaltjes. En natuurlijk is Opperdoes beroemd om de Opperdoezer Ronde, een heerlijk aardappeltje. Medemblik heeft ook veel historie: het kreeg in 1289 stadsrechten van Floris V en werd daarmee de oudste stad van West-Friesland. De voormalige havenstad is nu een geliefde plek voor watersporters. Achter de karakteristieke watertoren van Hoogkarspel zijn resten van een boerderij gevonden die dateren uit 1000 voor Christus en resten van een grafheuvel die mogelijk nog ouder is.
3

Dag 3

Fietstocht (ca. 52 km / 3 uur) langs het IJsselmeer met onderweg molens, het Flessenscheepjesmuseum, het Westfriesmuseum en het Zuiderzeemuseum.
4

Dag 4

Fietstocht (ca. 68. km / 4 uur, inkortbaar tot 48 km) Vandaag beleeft u de gouden eeuw in en om Hoorn over een fietsroute met veel monumenten en enkele musea. Wat dacht u van de typische Hollandse renaissancegevel van het Statenlogement? Of die van het Westfries Museum waar u zich onder kunt dompelen in de rijkdom van de Gouden Eeuw? Dat kunt u overigens ook in Museumhuis Bonck, een oud koopmanshuis waar de tijd heeft stil gestaan.
5

Dag 5

Fietstocht (ca. 26 km/2 uur) van Hoorn naar Nibbixwoud en Wognum. Hoe oud Hoorn precies is, is niet bekend. Schriftelijke bronnen van voor 1200 zijn waarschijnlijk verloren gegaan tijdens overstromingen. Wel is bekend dat Hoorn al in de 14e eeuw stadsrechten kreeg en dat de plaats in de Gouden Eeuw een belangrijke havenplaats was aan de zuiderzee. Aansluitend per eigen vervoer naar huis.
INBEGREPEN Verblijf in een 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) o.b.v. volpension (logies + ontbijt + lunchpakket + avondmaaltijd)
Meefietsende Reisleider
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Eventuele huurfietsen
Consumpties bij het diner en in de avond
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt