5 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
eenpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Kerst wandelen in Noord-Drenthe

In de provincie Drenthe vindt u een afwisselend landschap van weides, akkerland, bossen, heide, plassen en meren. Drenthe is een schitterende provincie om een vakantie door te brengen, want Drenthe heeft voor de actieve wandelaar vele uitdagingen. Drenthe is een geliefde plek voor vele anderen in Nederland om op vakantie te gaan! Wie actief van zijn vakantie wil genieten heeft aan Drenthe sowieso een goede bestemming.

We verblijven tijdens deze wandelvakantie in Roden in het uiterste noorden van de provincie Drenthe, ongeveer vijftien kilometer ten zuidwesten van de stad Groningen. De geschiedenis van Roden gaat terug tot de Middeleeuwen wat de wandelingen een extra dimensie zal geven. Sommige wandelingen vertrekken direct vanaf de accommodatie maar voor andere wandelingen heeft u uw eigen auto nodig. Zo wandelen we door het Mensingebos, de Onlanden, het Fochteloërveen of langs de hunebedden. In Veenhuizen is een gevangenismuseum die we natuurlijk gaan bezoeken en er zijn diverse oude kerken in de omgeving te bezichtigen.

In het Gevangenismuseum ontdekken we alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit en hoe ging men om met de gevangenen. Het Drentsche Aa is een ongekend stukje natuur én cultuur in Drenthe. Want dit is een natuurgebied dat bestaat uit esdorpen, landbouwgrond én natuurschoon in één. We wandelen hier langs het prachtige Siepelven richting De Strubben Kniphorstbos. In 2000 is dit gebied aangewezen als het grootste archeologische monument van Nederland.  We wandelen langs veenmeertjes en zandverstuivingen en vinden hier de mystieke reuzen van Drenthe: de hunebedden.

Belangrijk om te weten is dat tijdens de gehele reis u uw eigen auto nodig heeft en gedurende de gehele reis wordt een onderlinge afstand van 1,5 meter aangehouden.

Accommodatie: Hotel Onder de Linden
Hotel Onder de Linden ligt in Roden, middenin het levendige centrum, aan de gezellige brink en op loopafstand van de bossen. Het hotel heeft 25 kamers op de eerste verdieping. Er is geen lift aanwezig. Er is een sfeervol café/restaurant met een terras (met warmtelampen) waar het heerlijk toeven is. De sfeervolle kamers beschikken over een bad/douche, toilet, flatscreen tv en gratis WiFi. De kamers zijn onlangs gerenoveerd.

Maaltijden
Ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd inbegrepen (2-gangen keuzemenu van de kaart. U kunt voor een hoofdgerecht en een nagerecht). Op 25 december is er een 2-gangen kerstdiner waarbij we (helaas nog steeds) een onderlinge afstand van 1,5 meter aanhouden. Toch hopen we dat we met deze reis de Corona-zorgen enigszins doen vergeten en positief naar de toekomst blijven kijken.

1

Dag 1

Heenreis naar Roden per eigen vervoer. We verzamelen tussen 13.30 en 14.00 uur bij Hotel Onder de Linden. Na aankomst uitleg over de reis en kennismaken met elkaar en de reisleider. We starten vervolgens met een korte wandeling (ca. 12 km/3,5 uur). Een fijne eerste wandeling die start en eindigt bij het hotel. Na het centrum van Roden maken we over ’ fiets’ paden, landwegen, graspaden en leuke bospaadjes een afwisselende wandeling door het Landgoed Mensinge. We kuieren zelfs even over een graspad langs een prachtige beek. Het laatste stuk door het Sterrenbos en uiteraard langs de Havezate Mensinge. Terug van de wandeling is het genieten van een drankje in het hotelcafé. Vanavond genieten we samen, zoals elke avond tijdens ons verblijf, van een lekkere maaltijd. U kunt 2-gangen kiezen van de menukaart van het restaurant.
2

Dag 2

Het Fochteloërveen’ en Veenhuizen (ca.19 km/6,5 uur).
We starten de dag goed met een lekker ontbijt. Vervolgens gaan we op pad. We maken een mooie wandeling vanuit de voormalige dwangkolonie en het tegenwoordige gevangenisdorp Veenhuizen. We gaan hier met de auto naar toe (ca. 15 minuten rijden). De wandelroute gaat door een uniek natuurgebied ‘Het Fochteloërveen’ op de grens van Drenthe en Friesland. Het is een uniek hoogveen natuurgebied. Door de prachtige vennen, diversiteit aan vogels en het weidse uitzicht is het een fijne wandelbelevenis.
3

Dag 3

De Slokkert, Langeloërduinen en Oosterveld (ca.15 km/4,5 uur).
Na ca. 10 minuten rijden met de auto komen we aan in het brinkdorp Norg. We maken een mooie wandeling in het noorden van Drenthe. In het centrum van dit dorp staan nog authentieke boerderijen, een Romaanse kerk uit de dertiende eeuw en twee korenmolens. We wandelen over zandwegen langs boerenland in de richting van Westervelde en dwalen af naar de rand van het beekdal De Slokkert. De route vervolgt door bos met veel heuveltjes naar de rand van de Langeloërduinen. Eerst lopen we langs de rand met zicht op het weidse boerenland en verderop doorkruisen we het bos van de Oosterduinen. Op het laatste stuk van de route wandelen we om het Oosterveld heen, een afwisselend gebied met veel open plekken, drassige natuurgraslanden en beekjes. Moe maar voldaan rijden we terug naar ons gezellige hotel waar we heerlijk uit kunnen rusten met een drankje op het verwarmde terras of binnen in het café, voor we weer samen gezellig aan tafel gaan voor het kerstdiner.
4

Dag 4

Drentsche Aa en Kniphorstbos (ca.18 km/6 uur).
Het natuurgebied Drentsche Aa is één van de mooiste natuurgebieden in Nederland met kilometers wandelpaden. Deze wandeling start vanuit Zeegse. Hier parkeren we de auto. We wandelen langs het prachtige Siepelven richting De Strubben Kniphorstbos. In 2000 is dit gebied aangewezen als het grootste archeologische monument van Nederland. Dat is niet voor niets, al duizenden jaren lang wonen er mensen in het gebied. Ze hebben vele sporen achtergelaten die nog goed zijn te zien in het landschap; hunebedden, grafheuvels, een galgenberg, bomkraters, karrensporen en meer. Het is als het ware een openluchtmuseum. De wandeling komt langs 2 hunebedden.
5

Dag 5

We eindigen vandaag deze gezellige kerstreis zoals we ook zijn begonnen met een kortere wandeling (ca. 10 km/2,5 uur). Na het ontbijt pakken we onze spullen en leggen deze in de auto, waarna we voor de laatste keer samen op pad gaan. De startplaats is Peize. We wandelen onder de rook van Groningen rondom het Noord-Drentse Peize aan de rand van het nieuwe natuurgebied Onlanden en langs het Peizerdiep. De route gaat grotendeels over lage brede grasdijken in een open landschap. Einde rond 14.00 uur. We nemen afscheid van elkaar en iedereen keert weer met eigen vervoer huiswaarts.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen en wordt aangepast aan de weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld te koud en/of te nat is, dan wordt er voor een alternatief programma gezorgd of wordt er voor een korte wandeling gekozen in plaats van een langere. Heeft u een museumkaart, neem deze dan mee. Er zijn een paar musea in de omgeving die gratis toegankelijk zijn met de museumkaart. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een gedeelte van het programma niet mee te doen en gewoon lekker in de accommodatie te blijven en bijvoorbeeld een boek te lezen bij het haardvuur of er zelf op uit te trekken.

INBEGREPEN verblijf in een 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) o.b.v. volpension (logies + ontbijt + lunchpakket + avondmaaltijd)
Op 25/12 een kerstdiner
meelopende Reisleider
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Drankjes en overige maaltijden/versnaperingen
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt