Dagwandeling
Aantal dagen
8-12 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Landgoederenroute Kennemerland

Tijdens de Gouden Eeuw groeide het Amsterdam van de 17e eeuw uit tot één van de voornaamste handelscentra ter wereld. Dat bracht grote rijkdom met zich mee maar betekende ook dat de stad zich uitbreidde en drukker werd. De hygiënische omstandigheden waren, zacht uitgedrukt, niet optimaal en in de zomermaanden ontvluchtten degenen die zich dat konden veroorloven, de volle en stinkende stad. Rijke Amsterdamse kooplieden investeerden in fraaie buitenplaatsen met parkachtige tuinen in de bosrijke binnenduinen.

Door het stelsel van trekvaarten en rivieren reisden zij in een paar uur van Amsterdam naar Haarlem en Velsen. Zo werd Kennemerland de bakermat van deze buitenplaatsen, elk met een eigen stijl. Duin en Kruidberg, Beeckestijn, Velserbeek, Waterland en Schoonenberg zijn hier voorbeelden van. De laatste vier vormden samen met vele, inmiddels verdwenen, buitenplaatsen een krans langs de westelijke oever van het voormalige Wijkermeer. De resterende buitenplaatsen zijn tegenwoordig voor een groot deel toegankelijk als openbaar park.

De wandeling
Onze wandeling begint bij station Santpoort Zuid, wij lopen over de voormalige buitenplaats Spaarnberg en via de middeleeuwse ruïne van Brederode naar het indrukwekkende landgoed Duin en Kruidberg. Een korte klim brengt ons naar het topje van de Koepelberg waar we mooi uitzicht hebben over de duinen en het imposante landgoed. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis en werd bewoond door welvarende kooplui. Via het dorp Driehuis wandelen we naar de kleine buitenplaats Schoonenberg en verder naar het mooie Velserbeek met haar oranjerie en statige herenhuis. We maken een ommetje door het sfeervolle, oude dorp Velsen, gelegen aan het Noordzee kanaal, voordat we het uitgestrekte landgoed Beeckestijn bezoeken. Wij wandelen door het romantische parkbos in landschapsstijl en door de tuinen. We vinden hier een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier, een barokke siertuin, een statige vijver en meer. De wandeling doet je even proeven van de sfeer van het buitenleven in de Gouden Eeuw. Liefhebbers kunnen het museumhuis bezoeken (€ 4,- entree). We eindigen de wandeling bij station Driehuis.

Lengte, zwaarte en soort wandeling
Stevige wandeling, 15 km, 5 uur. Over makkelijke paden en het strand. Schoeisel: Lichte wandelschoenen, blote voeten op het strand…

Start-/Eindpunt
Beginpunt:  10.00 uur Station Santpoort Zuid
Eindpunt: ca. 15.30 Station Driehuis

Hoe er te komen
OV of eigen vervoer

Wandeling
Niveau: 1. Wandeling, ca. 15 km, ca. 5 uur met pauzes. Over makkelijke paden.

 


Begeleiding
De begeleider van deze wandeltocht, Evelien Bogaart, is opgegroeid in deze omgeving. Zij is een fervent wandelaarster en groot natuurliefhebber. Als Antropologe is zij zeer geïnteresseerd in de relatie mens – landschap en houdt van oude verhalen over de omgeving. Evelien organiseert en begeleidt wandelreizen m.n. in het buitenland.

INBEGREPEN Deskundige reisleider/gids
Nederlandse route-uitleg
kopje koffie/thee onderweg
NIET INBEGREPEN Versnaperingen onderweg
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt