Dagwandeling
Aantal dagen
8-12 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Natuurlijk Amsterdam

Amsterdam staat bekend als een grote, drukke stad vol toeristen. Maar wist u dat Amsterdam ook een heel diverse stad is op het gebied van “groen”? Groen in de stad draagt niet alleen bij aan onze gezondheid (luchtzuivering, verkoeling, stressreductie, etc.) maar ook aan de biodiversiteit. Wist u dat ongeveer twee derde van de Nederlandse flora in steden voorkomt? Een stad als Amsterdam kan dan ook wedijveren met een gemiddeld natuurgebied.

Met deze bijzondere wandeling lopen we onder leiding van een gids vanaf het Centraal Station langs de Brouwersgracht richting Westerpark, een groen cultuurpark rond de gerenoveerde Westergasfabriek. Onderweg komen we zogenaamde ‘tuinvlieders’ tegen, planten die zich vanuit tuinen in het wild hebben gevestigd, zoals de kleurige stokroos. In het Westerpark zien we onder andere monumentale paardenkastanjes uit de begintijd (1889) en passeren de hoogste iep van Amsterdam. We maken een uitstapje naar het GWL-terrein, in 1996 de eerste autovrije eko-wijk van Nederland, daarna wandelen we dwars door twee nabij gelegen volkstuincomplexen.

Langs het middeleeuwse kerkje van Sloterdijk lopen we langs de Haarlemmertrekvaart naar natuurgebied De Bretten. Deze is vernoemd naar de herberg uit 1635, die moest wijken voor de aanleg van Neerlands eerste spoorlijn: op 20 september 1839 vertrok locomotief De Arend van Amsterdam naar Haarlem. In de Brettenzone komen vossen voor, maar die zullen we waarschijnlijk niet zien. Wel veel vogels, zoals roerdomp, buizerd en bruine kiekendief.
We lopen langs de Groote Braak, een tien meter diepe plas die is ontstaan door een dijkdoorbraak in 1675, en pakken een klein stukje van het recreatiegebied Spaarnwoude mee, voordat we bij station Halfweg aankomen.

Lengte, zwaarte en soort wandeling
De route is 14,5 km en loopt over vlakke verharde en onverharde paden. We picknicken onderweg.

Start-/Eindpunt:
Startpunt is station Amsterdam Centraal.
Eindpunt is station Halfweg-Zwanenburg.

Kyra Kuitert, de begeleider van deze dagwandeling, heeft een fascinatie voor de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Dat uitte zich in een studie tuin- en landschapsarchitectuur en later ook in haar werk als zelfstandig adviseur openbare ruimte. Haar grote passie is het lopen van lange (berg)wandeltochten en pelgrimspaden binnen en buiten Europa. Lopen geeft haar het gevoel een land of streek werkelijk te leren kennen, zowel de natuur en cultuur als de bewoners.

Vertrekdata

19/06/2021
beschikbaar
04/07/2021
beschikbaar
INBEGREPEN Deskundige reisleider/gids
Nederlandse route-uitleg
kopje koffie/thee onderweg
NIET INBEGREPEN Versnaperingen onderweg
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt