3 dagen
Aantal dagen
14-20 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
Inclusief ticket
Bootvervoer
kamer op indeling, éénpersoonskamer
Kamerindeling
* Wandelingen voor iedereen
Moeilijkheidsgraad
Culinaire reis, Groepsreis
Reistype
Nederland | Smakelijk Texel – 3 dgn

Bier, gin, whisky en wijn. Zwartmoeskervel, zeekraal, lamsoor, kraailook: unieke groenten van Texel. Waarschijnlijk is er in West-Europa geen eiland dat zoveel aparte culinaire hoogtepunten kent. En dan hebben we het nog niet gehad over de bekende culinaire hoogtepunten: oesters, mosselen en kokkels van het wad, handgepelde garnalen, gerookte rode poon, diepzeekrabben en niet te vergeten zeewier met zijn verfijnde umamismaak.

Een reis in het teken van Voelen, Proeven & Ervaren!

Wat te zeggen van het unieke zilte weidelam, of gewoonweg schapenkaasfondue? Of de unieke zilte groenige slufterhoning van de zwarte bij? Texel heeft het allemaal. Zelf oesters leren openen, kokkels opdiepen (beugelen heet dat op Texel), garnalen doppen en niet te vergeten de smaak van de schorren opdoen!

Kortom, als je ergens uit wilt waaien en culinair genieten, kom dan naar Texel. Binnen enkele uren vanaf Amsterdam, binnen 3 uur vanuit Maastricht. Een unieke smaakbeleving die je nooit meer zult vergeten! En dat ga je allemaal proeven binnen 3 dagen met toelichting van de meest gepassioneerde producenten.

René Zanderink, bioloog en journalist, auteur van het beste Kookboek van 2015, Liever Lokaal, neemt u gedurende enkele dagen mee naar de meest verscholen locaties van Texel, evenals de Hoge Berg (volgens Maarten van Rossem de Hemelse Berg) en de Weezenputten, en leert u wat de terroir van dit eiland is. Bij goed weer, heeft u ondanks het intense programma alle tijd om zelf een duik aan de westkant of de oostkant van het eiland te nemen.

Deze reis wordt i.s.m. leden van Slow Food Texel georganiseerd en staat geheel in het teken van lokaal geproduceerd en bereid voedsel. Het is een compleet verzorgde reis o.b.v. VOL PENSION.

1

Dag 1

VRIJDAG:  Aankomst bij veerhaven Den Helder voor vertrek naar Texel. Op Texel aangekomen genieten wij bij een bijzonder restaurant van Texelse schapenkaas met salade, Texelse asperges en Texelse witte wijn. Na de lunch rijden we naar de kust om een waddenwildvangst te doen. Hier ontdekken we al het eetbare voedsel van het wad (oesters, mosselen en kokkels), die we ter plaatse eten en stomen op de BBQ! Na dit lekkere maal, rijden we naar ons hotel, checken in en maken ons klaar om naar hotel Opduin te gaan waar we zien hoe een Texels lam wordt uitgebeend. We krijgen de nodige uitleg over het uitbenen en de verschillende soorten vlees. Later genieten we van een Texelse schapenkaasfondu in het restaurant van hotel Opduin. Na het diner worden we weer naar ons hotel gebracht.
2

Dag 2

ZATERDAG: Na het ontbijt gaan we onder deskundige leiding naar een eendenkooi en horen we waarom een eendenkooi ook in deze tijd belangrijk is. Na de uitleg en rondleiding gaan we door naar Oudeschild voor een eenvoudige lunch bij visrestaurant van der Star. Afhankelijk van het weer kunnen we binnen of buiten genieten van vers gevangen vis. Na de lunch bezoeken we Museum Kaap Skil waar we alle informatie vinden over de roemrijke VOC geschiedenis van Texel.  Een wandeling brengt ons van de Hoge Berg naar Weezenputten, deze waterputten zijn van groot belang geweest voor de vloot van de VOC schepen die hier voor de rede lagen te wachten. Vanuit Weezenputten rijden we naar een bijzondere (schapen)kaasmakerij waar we uitleg krijgen en overheerlijke kazen zullen proeven. De kaas wordt bij de Bonte Belevenis weggespoeld met een proeverij van goede Texelse whisky’s. Na deze proeverij gaan terug naar het hotel waar we wat later op de avond genieten van een heerlijk diner met Texelse producten.
3

Dag 3

ZONDAG: Na het ontbijt gaan we onder deskundige leiding een wildpluktocht lopen. We zullen zoeken naar Kraailook, Zwartmoeskervel, lepelblad en andere wilde planten en kruiden. Hierna staat er een lekkere lunch voor ons klaar. Afhankelijk van het weer hebben we een Zeewierworkshop of we gaan naar een zelfpluktuin om de nodige “vitaminen” te plukken. Daarna is het tijd voor een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij voor een proeverij van een Grand Cru specialiteit die alleen op de brouwerij zelf geschonken wordt. Een heerlijke afscheidsbarbecue met eigen gerookte poon, krab, oesters, mosselen, kokkels etc. (van wat we zelf gevonden hebben op het wad) sluit dit mooie weekend af. We reizen met de laatste boot weer terug naar het vasteland.

U kunt deze reis ook verlengen bij hotel Rebecca en nog een aantal dagen op eigen gelegenheid genieten van mooi Texel. Wij kunnen u een aantrekkelijke aanbieding doen hiervoor. 

Het programma is onder voorbehoud i.v.m. de weersomstandigheden. Er zijn echter genoeg interessante en lekkere activiteiten te ondernemen, ook bij slechter weer!

INBEGREPEN Veerboot Den Helder – Texel v.v. voor personen
Verblijf in 1- of 2-persoonskamer met douche/toilet
Alle maaltijden zoals beschreven
Transfers per minibus
Lokale specialisten
NIET INBEGREPEN Toeslag eigenauto veerboot Den Helder – Texel
Toeslag 1-persoonskamer € 125,-
Versnaperingen onderweg
Reis- en annuleringsverzekering
Afdracht reisgarantiefonds  € 15,-
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt