3 dagen
Aantal dagen
8-16 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
Inclusief ticket
Bootvervoer
2-persoonskamer
Kamerindeling
Culinaire reis, Groepsreis, voor singles
Reistype
Nederland | Smakelijk Texel

Bier, gin, whisky en wijn. Zwartmoeskervel, zeekraal, lamsoor, kraailook: unieke groenten van Texel. Waarschijnlijk is er in West-Europa geen eiland dat zoveel aparte culinaire hoogtepunten kent. En dan hebben we het nog niet gehad over de bekende culinaire hoogtepunten: oesters, mosselen en kokkels van het wad, handgepelde garnalen, gerookte rode poon, diepzeekrabben en niet te vergeten zeewier met zijn verfijnde umami-smaak. Ontdek Culinair Texel, een reis in het teken van Voelen, Proeven & Ervaren!

Wat te zeggen van het unieke zilte weidelam, of gewoonweg schapenkaasfondue? Of de unieke zilte groenige slufterhoning van de zwarte bij? Texel heeft het allemaal. Zelf oesters leren openen, kokkels opdiepen (beugelen heet dat op Texel), garnalen doppen en niet te vergeten de smaak van de schorren opdoen!

Kortom, als u ergens uit wilt waaien en culinair genieten, kom dan naar Texel. Binnen enkele uren vanaf Amsterdam, binnen 3 uur vanuit Maastricht. Een unieke smaakbeleving die u nooit meer zult vergeten! En dat gaat u allemaal proeven binnen 3 dagen met toelichting van de meest gepassioneerde producenten.

René Zanderink, bioloog, journalist en auteur van o.a. het beste Kookboek van 2015, Liever Lokaal en recent het kookboek “over inpakken” neemt u gedurende enkele dagen mee naar de meest verscholen locaties van Texel, evenals de Hoge Berg (volgens Maarten van Rossem de Hemelse Berg) en de Weezenputten, en leert u wat de terroir van dit eiland is. Bij goed weer, heeft u ondanks het intense programma alle tijd om zelf een duik aan de westkant of de oostkant van het eiland te nemen.

Deze reis wordt i.s.m. leden van Slow Food Texel georganiseerd en staat geheel in het teken van lokaal geproduceerd en bereid voedsel. Het is een compleet verzorgde reis o.b.v. VOL PENSION.

1

Dag 1

VRIJDAG:  Wij starten dit culinaire weekend omstreek 10:30 uur bij de veerhaven van Texel (‘t Horntje). Op Texel aangekomen rijden we naar de waddenkust om een waddenwildvangst te doen. Hier ontdekken we al het eetbare voedsel van het wad (oesters, mosselen en kokkels), die we eventueel ter plaatse eten nuttigen! Daarna rijden we naar Oudeschild voor een eenvoudige lunch bij visrestaurant van der Star. Afhankelijk van het weer kunnen we binnen of buiten genieten van vers gevangen vis. Na de lunch rijden we naar een Texelse imker die met unieke zwarte bijen werkt,  deze bijen produceren een bijzonder zilte honing. Daarna rijden we naar ons hotel, checken in en maken ons klaar om later naar de Bonte Belevenis te rijden waar we een proeverij hebben van goede Texelse whisky’s. Na deze proeverij genieten we van een Texelse schapenkaasfondue. Na het diner rijden we weer terug naar ons hotel.
2

Dag 2

ZATERDAG: Na het ontbijt gaan we naar Museum Kaap Skil waar we alle informatie vinden over de roemrijke VOC geschiedenis van Texel. Hierna staat er een lekkere lunch voor ons klaar. Na de lunch gaan we onder deskundige leiding naar een eendenkooi en horen we waarom een eendenkooi ook in deze tijd belangrijk is. Na de uitleg en rondleiding gaan we wandelen naar de Hoge Berg en naar de Weezenputten, deze waterputten zijn van groot belang geweest voor de vloot van de VOC schepen die hier voor de rede lagen te wachten. Vanuit de Weezenputten rijden we naar een bijzondere (schapen)kaasmakerij waar we uitleg krijgen en overheerlijke kazen zullen proeven en kunnen kopen. De kaas wordt later in het restaurant van hotel Opduin weggespoeld waar we gaan genieten van een puur en eerlijk Texels diner. Na het diner worden we weer naar ons hotel gebracht
3

Dag 3

ZONDAG: Na het ontbijt gaan we onder deskundige leiding een wildpluktocht lopen. We zullen zoeken (afhankelijk van het seizoen) naar Kraailook, Zwartmoeskervel, lepelblad en andere wilde planten en kruiden. Hierna staat er een lekkere lunch voor ons klaar. Afhankelijk van het weer hebben we een Zeewierworkshop of we gaan naar een zelfpluktuin om de nodige “vitaminen” te plukken. Daarna is het tijd voor een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij voor een proeverij van een Grand Cru specialiteit die alleen op de brouwerij zelf geschonken wordt. Een heerlijke afscheidsbarbecue met eigen gerookte poon, krab, oesters, mosselen, kokkels etc. (van wat we zelf gevonden hebben op het wad) sluit dit mooie weekend af. We reizen met de laatste boot weer terug naar het vasteland.


U kunt deze reis ook verlengen en nog een aantal dagen op eigen gelegenheid genieten van mooi Texel. Wij kunnen u een aantrekkelijke aanbieding doen hiervoor. Het programma is onder voorbehoud i.v.m. de weersomstandigheden. Er zijn echter genoeg interessante en lekkere activiteiten te ondernemen, ook bij slechter weer!

INBEGREPEN Veerboot Den Helder – Texel v.v. voor personen
Verblijf in 1- of 2-persoonskamer met douche/toilet
Alle maaltijden zoals beschreven
Transfers per minibus
Lokale specialisten
NIET INBEGREPEN Toeslag eigenauto veerboot Den Helder – Texel
Toeslag 1-persoonskamer € 125,-
Versnaperingen onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar