Dagwandeling
Aantal dagen
8-12 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
* licht niveau (voor iedereen)
Moeilijkheidsgraad
Groepsreis, voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Utrechtse Heuvelrug van veen naar zand

Wandelen over onverharde bospaden, boerenland en buitenplaatsen. Het is de beste manier om de Utrechtse Heuvelrug te ervaren! Met deze wandeling geniet u van een bijzonder stukje Nederland. De stuwwal (lange zandrug) van de Utrechtse Heuvelrug loopt van Huizen tot Rhenen. Onder begeleiding van landschapsarchitect Kyra Kuitert loopt u vanaf het bezoekerscentrum naar de lagergelegen veenplassen van Ankeveen en terug omhoog naar ‘het zand’ en over de ’s Gravelandse buitenplaatsen.

We lopen over smalle paden door het goed bewaarde laagveengebied van Ankeveen met aan weerszijden weids uitzicht over het water. Dit typische veenlandschap met plassen, smalle slootjes en stroken land is ontstaan door het afgraven van veen. Met een beetje geluk zien we op de plassen krakeenden, aalscholvers die hun veren drogen of een havik op zoek naar zijn prooi. Hier bloeien ook typische veenplanten, zoals rietorchis en melkdistel.

Aansluitend lopen we via een pad met ooievaarsnesten terug naar de landgoederenzone op het hoger gelegen zand. Hier werd in de Gouden Eeuw zand afgegraven (’s Graveland!), dat werd gebruikt voor de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel. Rijke handelaren bouwden hier prachtige landgoederen, zoals Boekensteyn en Schaep en Burgh. Rond de fraaie landhuizen ontstonden prachtige parken met romantische waterpartijen en slangenmuren. We wandelen dwars door deze tuinen, waar eeuwenoude beuken, eiken en hulst gigantische afmetingen hebben aangenomen.

Lengte, zwaarte en soort wandeling
De wandeling is 18,5 km (aan het eind eenvoudig met ruim 4 km in te korten) over vlak terrein met een ondergrond van schelpen, asfalt en gras. Goede wandelschoenen zijn een must. We picknicken onderweg.

Start-/Eindpunt
Startpunt: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54b, 1243 JJ ’s-Graveland
Aanvang: 10 uur
Einde: circa 16 uur

Kyra Kuitert, de begeleider van deze dagwandeling, heeft een fascinatie voor de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Dat uitte zich in een studie tuin- en landschapsarchitectuur en later ook in haar werk als zelfstandig adviseur openbare ruimte. Haar grote passie is het lopen van lange (berg)wandeltochten en pelgrimspaden binnen en buiten Europa. Lopen geeft haar het gevoel een land of streek werkelijk te leren kennen, zowel de natuur en cultuur als de bewoners.

Vertrekdata

03/10/2021
beschikbaar
23/10/2021
beschikbaar
INBEGREPEN Deskundige reisleider/gids
Nederlandse route-uitleg
kopje koffie/thee onderweg
NIET INBEGREPEN Versnaperingen onderweg
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt