5 dagen
Aantal dagen
8-14 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
eenpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Wandelvakantie Drenthe

Bent u er aan toe om er even tussenuit te gaan en wilt u niet tever weg? Dan is deze korte wandelvakantie in eigen land wellicht iets voor u! Wist u dat Drenthe een schitterende wandelprovincie is waar mooie wandelroutes zijn uitgezet die dwars door heidevelden, bossen en langs zandverstuivingen lopen? Tevens kunt u er kilometers langs prachtige beekjes wandelen en kunt u in Drenthe de stilte nog horen! De wandelroutes starten direct vanuit de accommodatie of op korte afstand van de accommodatie.

Met een kleine groep van max. 14 personen gaan we er op uit in de Drentse natuur. Drenthe staat bekend om haar gemoedelijke rust en ruimte en de laatste jaren ontdekken steeds meer mensen de mooie wandel mogelijkheden met onverharde wandelpaden die door de schitterende en weidse natuur lopen. Alle wandelingen starten en eindigen bij het hotel! Heeft u geen auto, dan kunt u met het openbaar vervoer naar Exloo komen, de bus (lijn 59 vanaf Emmen of Groningen) stopt op slechts 100 meter van het hotel!

Exloo
Exloo is gelegen in de provincie Drenthe op de Hondsrug. Het is een zogenaamde “esdorp” op de Drentse zandgronden. Het landschap kenmerkt zich door essen, bossen, heide en veen. Wij wandelen hier door de prachtige Drentse natuur langs hunebedden, droogdalen uit de ijstijd en oude keienweggetjes. Kortom we gaan volop genieten van de natuur en cultuur van deze bijzondere provincie!

Accommodatie
U verblijft tijdens deze wandelvakantie in het drie sterren familiehotel Hotel de Meulenhoek in Exloo. Dit bijzondere hotel heeft een rustieke sfeer, waar ouderwetse gastvrijheid heel gewoon is! Zij zijn dan ook geheel ingesteld op alle wensen van wandelaars en fietsers!

Hoe er te komen
U kunt met het openbaar vervoer naar Exloo komen of u rijdt er met uw eigen auto naar toe.

Wandelingen
Per wandeldag wordt tot ca. 19 km (op de aankomstdag ca. 10 km) afgelegd. Onderweg is er voldoende tijd om van de natuur te genieten of om bijvoorbeeld op uw gemak bij de hunebedden te kijken.

Maaltijden
Ontbijt, lunch(pakket) en avondmaaltijd inbegrepen. 3 x lunchpakket.

1

Dag 1

Heenreis naar hotel de Meulenhoek met eigen vervoer. Verzamelen tussen 13.00 en 14.00 uur. Uitleg over de reis en kennismaken met elkaar en de reisleider. We starten vervolgens met een korte wandeling (ca. 10 km/ 3 uur) in de omgeving van de accommodatie. De wandeling van 12 km gaat door het buitengebied van Exloo waar u een mooie beeld krijgt van het glooiende landschap van de Hondsrug. Deze wandeling gaat langs diverse grafheuvels en langs het Hunebed D31. Deze wandelroute sluit af met een grote ronde over het Molenveld.

s’ Avonds staat er een heerlijk diner voor ons klaar.

2

Dag 2

Odoorn en Valthe (ca. 17 km of 20 km/4,5 uur/5,5 uur).
Vandaag maken we een prachtige wandeling vanuit Exloo naar de rand van Odoorn en weer terug. Afhankelijk van het weer en het tempo bepalen we of we de wandeling van 17 of 20 km maken. Exloo is een typisch Drents esdorp met een mooie dorpskern. We wandelen op het eerste deel van de route over brede zandpaden van de licht glooiende es landschap. Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van de Hondsug UNESCO Global Geopark. Het landschap is hier nog grotendeels onaangetast en is rijk aan overblijfselen uit de IJstijden. Aan de rand van het Hunzebos gaat de wandeling langs een hoge grafheuvel en verderop langs de rand van een langwerpig smeltwaterdal oftewel een droogdal, waar schapen en koeien grazen. In de laatste ijstijd was het hier zo koud dat dat de bodem hier permanent bevroren was (permafrost). Als het in de zomer dan weer iets boven nul graden was en ging regenen dan moest dat water ergens heen. Dit water stroomde langs de flanken van de Hondsrug naar het achterliggende Hunzedal. Dit water sleet de permanent bevroren bodem uit en zorgde voor tijdelijke beekjes. Dit noemen wij nu smeltwaterdalen. Dit soort dalletjes zien we op veel plekken langs de Hondsrug richting het Hunzedal. De wandeltocht voert u verder richting Odoorn waar oude karrensporen het landschap hebben vormgegeven. We wandelen langs twee grafheuvels waar we dan oversteken naar de Odoornerdennen en het Odoornerzand. We wandelen hier over heuvelachtige heidevelden en jeneverstruiken. Op het laatste deel van deze wandeling komen we bij een uitgestrekte heideveld het Molenveld. Op het Molenveld loopt een herder met een kudde Drentse heideschapen van de schaapskooi in Exloo. Aan het einde van de dag komen we weer voldaan aan in hotel De Meulenhoek en kunnen we even later genieten van een heerlijk diner.
3

Dag 3

Wandelen van Exloo naar Ees en Borger (ca. 17 km/6 uur).
De wandeling van vandaag gaat grotendeels over het Drenthepad. Het Drenthepad is een streekpad van 329 kilometer lang en is te herkennen aan de rood-gele markering. We wandelen over vrijwel onverharde paden vanuit het Drentse dorp Exloo. In de bossen van boswachterij Exloo lopen wilde reeën rond. De dieren houden zich overdag schuil op de rustige vlakken en laten zich vooral in de vroege ochtend of aan het eind van de dag goed zien. De wandelroute gaat grotendeels door het bos. In het eerste stukje van de wandeling wandelen we tussen de velden rondom Exloo. Met een beetje geluk treft u hier nog de schaapsherder van Exloo. De tweede helft van deze tocht gaat voor een deel door loof- en naaldbossen en langs heideveldjes van de boswachterij Exloo. Onderweg passeert u tevens een echte pingoruïne. Letterlijk betekent pingo ‘heuvel die groeit’ en omdat ze worden veroorzaakt door ondergrondse druk van een ijslens bestaan pingo’s alleen maar in gebieden met een zeer koud klimaat. Ongeveer 120.000 tot 11.500 jaar geleden heerste er in Nederland een toendraklimaat (IJstijd), dus ook hier kwamen ze voor. In de loop der jaren smolt het ijs in de ondergrond, waardoor er alleen maar een ringvormige krater overbleef; de zogenaamde pingoruïne. Aan het einde van de dag komt u weer aan in hotel De Meulenhoek en kunnen we even later genieten van een heerlijk diner.
4

Dag 4

Wandelen richting Pooslhoogte en Schapenpark (ca. 16 km/5 uur).
Vandaag sluiten we af met een mooie wandeling door verschillende gebieden. Op het eerste deel van de wandeling gaan over het prachtige “Molenveld’ bij Exloo. De wandelroute gaat door het schapenpark bij het dorp Odoorn. Aan de overkant van de N34 “Hunebed Highway” is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap en natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in het Schapenpark staat het megalithische kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ van Rob Schreefel. Vanaf hier wandelt u richting uitkijktoren Poolshoogte.  De toren is 18 meter hoog en staat bovenop een heuvel die 38 meter boven NAP staat. Vroeger stond hier een brandtoren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Ten tijde van de ontginning van het gebied als bos kon vanaf de toren ‘poolshoogte’ genomen worden hoe de jonge aanplant er voorstond. Nu heeft u bovenop de toren een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Naast de heuvel, midden in het bos, is het unieke theehuis Poolshoogte. Eenmaal aangekomen bij Hotel De Meulenhoek komt er een einde aan uw wandelvakantie. We eindigen deze “wandelvakantie” tussen 15.00 en 16.00 uur. We nemen afscheid van elkaar en u keert huiswaarts per eigen vervoer.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen. Eventueel kunt u deze reis ook nog verlengen met een nacht, mocht u dit willen neem dan contact met ons op!

INBEGREPEN verblijf in een 2- persoonskamer voor alleengebruik met eigen badkamer
4 x ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd
meelopende Reisleider
toeristenbelasting
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 60,- p.p.
Afdracht reisgarantiefonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar