Drenthe is een schitterende wandelprovincie. U kunt er routes vinden in alle soorten en maten. U wandelt hier dwars door heidevelden en bossen, langs zandverstuivingen en prachtige beekjes.
Met deze wandelvakantie wandelt u van beekdal naar bos, van heide naar weide, langs oeroude cultuur en schilderachtige dorpjes zo de dag door. De wandelroutes starten direct vanuit de accommodatie of op korte auto- afstand van de accommodatie.
Met een kleine groep gaat u er lekker er op uit in de Drentse natuur. Nergens in Nederland vindt u zoveel ruimte en rust als in Drenthe! Daar zijn ze in Drenthe zuinig op. Vandaar dat de provincie Drenthe gebieden heeft aangewezen als stiltegebied.
Drenthe staat bekend om haar mooie natuur. Dus gegarandeerd urenlang wandelplezier. En dan heeft Drenthe natuurlijk ook nog de hunebedden en de vele kleine gezellige (brink)dorpjes. In het museumdorp Orvelte maakt u kennis met “vervlogen tijden”.
De uitvalsbasis van de reis is de groepsaccommodatie Orvelter Hof. Gelegen in een prachtige landelijke omgeving tussen Orvelte en Witteveen. Orvelter Hof beschikt over 17 twee-persoonskamers, welke alle beschikken over privé sanitair. In deze tot groepsverblijf verbouwde oude boerderij geniet u van elkaars gezelschap, van de vele voorzieningen en van het prachtige weidse uitzicht.
Zet de wandelschoenen maar klaar en op naar Drenthe!
Hoe er te komen
U rijdt er met eigen auto naar toe.
Wandelingen
Per wandeldag wordt ca. 8-16 km (op de aankomstdag ca. 8 km) afgelegd. Onderweg is er voldoende tijd om van de natuur te genieten of om bijvoorbeeld op uw gemak bij de hunebedden te kijken. Een onderlinge afstand van 1,5 meter wordt aangehouden.
Orvelter Hof
Deze luxe groepsaccommodatie Orvelter Hof ligt tussen Orvelte en Witteveen en heeft alles voor een fantastisch verblijf. In de knusse loungehoekjes van de sfeervolle woonkamer is het heerlijk om ontspannen bij elkaar te zitten en een glas wijn te drinken. Er is een ruime woonkamer met grote flatscreen TV en geluidsinstallatie, sfeervolle bar, leestafel en diverse gezellige lounge- en zithoekjes. Een professionele keuken, heerlijk terras op het zuiden en picknicktafels op het gras. Boven is een grote zolder met tafeltennistafel, spelletjes, tv en heerlijke zitzakken. Een mooie speeltuin met speeltoestellen en springkussen (we knijpen een oogje toe als volwassenen weer even kind willen zijn). Er is gratis WiFi, ook op de slaapkamers.
Kamers
Boxspring-bedden op alle slaapkamers. Vijf tweepersoons kamers voor alleengebruik op de begane grond. Elf tweepersoons kamers voor alleengebruik op de eerste verdieping (geen lift aanwezig). Iedere kamer heeft een luxe inrichting en is voorzien van eigen toilet, douche en wastafel. De kamers zijn uitsluitend voor alleengebruik.
Maaltijden
Ontbijt, lunch(pakket) en avondmaaltijd inbegrepen. Een onderlinge afstand van 1,5 meter wordt aangehouden. 4 x lunchpakket (zelf samenstellen bij het ontbijt).
Deze wandelvakantie bieden wij i.s.m. 2 andere organisaties aan.
Vertrekdata
Dag 1
Dag 2
Westerbork is één van de toeristische trekpleisters van Drenthe. De route start bij ’t Aole Gemientehoes, het voormalige gemeentehuis van Westerbork. Hier rijden we met de auto naar toe, waar we achter het centrum gratis kunnen parkeren. Westerbork dat al in 1206 in oude geschriften wordt genoemd, bezat toen al een kapel, die in 1283 werd omgebouwd tot kerk. Het huidige Westerbork heeft een gezellige toeristische kern waar u een terrasje kunt pakken of één van de twee musea kunt bezoeken. Wandel buiten Westerbork door een oeroud landschap. De voorlaatste ijstijd heeft hier veel invloed gehad op het landschap en het Drents Plateau gevormd. Op deze ‘Drentse Hooglanden’ vestigden de boeren zich en vormden het kenmerkende Drentse esdorpenlandschap van hooggelegen dorpen met brinken en essen (akkers), houtwallen en laag gelegen wei- en hooilanden in het stroomgebied van de beek (Westerborkerstroom). In het van oorsprong middeleeuwse esdorp Zwiggelte proeft u de authentieke Drentse sfeer van weleer. Het open karakter van Zwiggelte is grotendeels intact gebleven. Aan de zuidoostkant van het dorp ligt een authentieke brink met oude eiken en prachtige Saksische boerderijen.
Dag 3
De route is gemarkeerd met rode paaltjes. We starten en eindigen op de parkeerplaats bij de zandspeelplaats aan de zuidkant van het gebied. Her en der in de boswachterij Grolloo liggen vennen: grote en kleine, sommige met open water, andere helemaal dichtgegroeid. Voor de bosbouwers waren het hinderlijke natte plekken waar je helaas geen bomen kon planten. Nu zijn het natuurpareltjes vol bijzondere planten en dieren. Plekken van een verstilde schoonheid, waar ’s zomers libellen hun zwenkvluchten maken boven het wuivende veenpluis. De Veenpluiswandeling voert u langs een paar van de mooiste vennen. En natuurlijk door het omringende bos, waar ook veel te beleven valt. Later in de middag kunnen de liefhebbers het Wolvenspoor lopen, een route van ca. 5 kilometer dwars door het Hart van Drenthe. Een avontuurlijk pad door donkere bossen, over heidevelden en houten bruggen over vennen en beekdalen.
Dag 4
U kunt Drenthe niet verlaten voordat u een bezoek brengt aan de hunebedden. Dat gaan we vandaag dus doen! Volg het spoor van de hunebedbouwers tijdens de wandelroute ‘Bijvoetpad’ rondom Borger. Met de auto rijden we naar het startpunt van de route. We lopen over de Hondsrug en natuurlijk komt u veel hunebedden tegen, maar ook bossen, akkers, weide, zand en heide en een kanaal met bruggen en stuwen. Bij de start van de wandeling loopt u bijna ‘tegen’ het grootste hunebed van Nederland aan. Hoe bijzonder is het dat zo’n 5000 jaar geleden mensen in staat waren om met zulke grote keien op deze manier een graf te bouwen.Onderweg naar het dorp Drouwen komt u eerst een drieling van hunebedden tegen. We lopen verder langs het zandpad, waar in de schaduw van de bomen nog twee hunebedden dicht bij elkaar liggen. De wandelroute loopt ook door Bronneger waar, volgens een oude legende, ooit een stad heeft gelegen, die was gebouwd door reuzen, en later door mensen werd bewoond. Na Bronneger lopen we met zicht op het beekdal van de Hunze terug naar Borger, de ‘hunebedhoofdstad’ van Nederland.
Dag 5
Vandaag sluiten we af met een mooie wandeling door verschillende heides ten zuiden van Mantinge. Ontdek dit fraaie natuurgebied, waarvan het Mantingerzand met zijn honderden jeneverbesstruiken de meeste indruk maakt. In het Mantingerveld is Natuurmonumenten bezig een groot heideveld in haar oude glorie te herstellen. Dit natuurontwikkelingsplan is Plan Goudplevier gedoopt, naar de vogel die vroeger veel in dit gebied broedde. Tussenliggende landbouwgrond wordt aangekocht en langzaam maar zeker omgevormd tot schrale heide. Daardoor kunnen we hier nu uiteindelijk genieten van een ongerept natuurgebied met veel variatie. We eindigen deze “wandelvakantie” tussen 15.00 en 16.00 uur. We nemen afscheid van elkaar en u keert huiswaarts per eigen vervoer.
INBEGREPEN | verblijf in een 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) o.b.v. volpension (logies + ontbijt + lunchpakket + avondmaaltijd) meelopende Reisleider |
NIET INBEGREPEN | Heen- en terugreis Afdracht reisgarantiefonds Reis- en annuleringsverzekering Reserveringskosten |