4 dagen
Aantal dagen
6-8 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Wandelvakantie in Zuid-Limburg en de Voerstreek

Met deze wandelvakantie wandelt u in het Limburgse Mergelland en de Voerstreek in het verre zuiden van Nederland. Je verblijft in het dorpje Mesch waar maar 330 mensen wonen. Toch kent het dorpje Mesch tenminste drie wapenfeiten, het is het zuidelijkst gelegen plaatsje van Nederland, de Sint Pancratiuskerk is er de oudste kerk van ons land, met zelfs enkele delen uit de 9e eeuw en Mesch is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden als eerste bevrijd, op 12 september 1944.

Het Mergelland en de Voerstreek zijn behalve fraaie ook bijzonder streken. Limburg is sowieso “’t Stukske Nederland dat ’t schoanste is” met een bijna buitenlands uitziend landschap van heuvels en kronkelende beken, riviertjes en schilderachtige dorpjes. Soms met huizen in vakwerkstijl, met steevast een kerk en een café in het hart van het dorp. De Belgische Voerstreek is een zogenaamde enclave: een geografisch ingeklemd gebied, in dit geval in het noorden met de Nederlandse provincie Limburg en in het zuiden met het Belgische landsdeel Wallonië waar Frans gesproken wordt.

De streek oogt hetzelfde als Zuid-Limburg: dezelfde holle heuvelweggetjes, kruisbeelden en kapelletjes onderweg, schilderachtige dalen zoals die van de Gulp, de Voer en de Noor en ook dezelfde afwisselende lappendeken van bos, weiden en akkers.

Accommodatie uit 1699
We verblijven deze week op een prachtige plek: de Meschermolen, op 200 meter afstand van de grens. Het is een indrukwekkende oude boerenhoeve, voorheen in gebruik als watermolen. Het sfeervolle complex, waarvan de oudste delen uit 1699 (!) dateren, is prachtig gelegen op een rustige plek aan het riviertje de Voer. Het heeft een mooie binnentuin en weilanden rondom waarop paarden, ezels en geiten rondlopen. Daarnaast zijn er honden, katten, hanen en kippen die in harmonie door elkaar heen rondhuppelen op de binnenplaats.

De accommodatie heeft verschillende kamertypes. Tijdens ons verblijf heeft ieder een eigen kamer met eigen badkamer. Wij genieten van het ontbijt in de eetkamer van de Meschermolen. Voor de avondmaaltijd, die drie keer inbegrepen is, lopen wij over een wandelpad (500 meter) naar Café-Restaurant ’t Piepke bij de kerk van het mooie dorpje Mesch.

Vier dagen rust en gezelligheid
De wandelingen leiden door een prachtig heuvellandschap (max. hoogte ca. 200 m.) afgewisseld met dalen van grotere en kleinere riviertjes. Per wandeldag wordt ca. 16 – 20 km (op de aankomstdag ca. 9 km) afgelegd. Alle wandelingen worden vanuit de accommodatie gestart en komen daar ook weer terug. De reisleider loopt met alle wandelingen mee. Onderweg is altijd gelegenheid voor koffie of een biertje, en een tosti of een kop soep. Wij bieden deze reis aan in de zomer en het najaar. En hoewel op zich het klimaat van ons verre zuiden een beetje vergelijkbaar is met dat in de rest van Nederland, is de zomer er een tikkel extra groen en de herfst extra goudbruin getint. Ter informatie, en als voorbeeld: op nog geen 200 kilometer van Utrecht bent u vier dagen in een andere wereld van rust, natuur, geschiedenis en gezelligheid.

Aankomstdag
De heenreis naar Mesch (gem. Eijsden-Margraten) is per eigen vervoer. De Meschermolen heeft een ruime eigen parkeerplaats. Vanuit Maastricht is Eijsden in 10 min. met de trein te bereiken. Vanaf het station van Eijsden is het dan nog 30 min. lopen naar de Meschermolen. Iedereen verzamelt zich tussen 13.00 en 14.00 uur waarna de reisleider het programma en de routes zal bespreken. Hierna volgt een inloopwandeling (ca. 9 km / 3 uur) naar Berneau en Moelingen (Voerstreek, België) o.a. door het natuurgebied van de Berwijn.

Verbijf
Ligging: De Meschermolen ligt ca. 500 m van Mesch (gem. Eijsden-Margraten), precies op de grens NL/B, ca. 10 km ten zuiden van Maastricht.
Faciliteiten: maaltijden (ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd) inbegrepen.
Kamers: prachtige gerestaureerde appartementen in een oorspronkelijke 17e-eeuwse boerderij annex watermolen gebouwd rondom een binnenhof met een tuin, met een rustige ligging aan het beekje de Voer met weilanden rondom. Er is gratis wifi beschikbaar.
Maaltijden: ontbijt en 3-gangen avondmaaltijd inbegrepen: het ontbijt in De Meschermolen en de avondmaaltijd in Café-Restaurant ’t Piepke. Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking. Versnaperingen onderweg worden meestal tijdens de wandelingen gekocht in een café of een winkel onderweg.

Deze wandelvakantie bieden wij i.s.m. 2 andere organisaties aan. De organisatie en begeleiding is in handen van één van onze partnerorganisaties

Vertrekdata

02/04/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 425.00
14/05/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 425.00
04/06/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 425.00
25/06/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 425.00
06/08/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 425.00
03/09/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 425.00
01/10/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 425.00
29/10/2023
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 425.00
1

Dag 1

Heenreis naar Mesch, gemeente Eijsden-Margraten, per eigen vervoer of met de trein*. We verzamelen tussen 13.00 en 14.00 uur (er is geen lunchmogelijkheid). Na  informatie over de reis door de reisbegeleider maken we een mooie inloopwandeling (ca. 9 km, 3 uur) naar Berneau en Moelingen (Voerstreek, België) o.a. door het natuurgebied van de Berwijn. Alternatief: inloopwandeling (zelfde afstand/tijdsduur) rondje Oost-Maarland en authentiek Eijsden.
Avondmaaltijd.
(*)
Eigen auto: op de parkeerplaats van de Meschermolen zijn voldoende parkeerplaatsen.
Trein: Eijsden is in 10 min. te bereiken met de sprinter vanuit Maastricht. Vanaf het station van Eijsden is het dan nog 10 min. lopen naar de Meschermolen.
2

Dag 2

Wandeling (ca. 16 km, 5 uur) langs de hoofdplaats ’s Gravenvoeren door het Mergelland en het natuurgebied Altembroek in de Voerstreek, terug via het schilderachtige dorp Noorbeek aan de rivier de Noor en de kasteelplaats Mheer in Zuid Limburg.
Avondmaaltijd.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 20 km, 6 uur) naar Gronsveld en het kasteel van Rijckholt via het unieke Savelsbos, een hellingbos dat opklimt naar het Plateau van Margraten. De route loopt verder  langs een kalksteengroeve en een bijzondere vuursteengrot.
Avondmaaltijd.
4

Dag 4

Uitloopwandeling (ca. 13 km / 4 uur) stroomopwaarts door het mooie dal van de Voer naar Schophem. Terug lopen we over het plateau met een open landschap en mooie vergezichten naar Mesch. Vertrek op eigen gelegenheid om ca. 15.00 uur. Terugreis per eigen vervoer/OV.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Verblijf in 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) op basis van halfpension (logies/ontbijt + avondmaaltijd)
Meelopende reisleider
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 50,-
Een hapje en een drankje onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Leeftijd en samenstellingen van de groepsreizen

Deelnemers aan onze reizen zijn over het algemeen tussen de 40 en 65 jaar oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Van deze deelnemers is gemiddeld 70 % vrouw en bij de uitdagendere reizen ligt de samenstelling redelijk gelijk. Bij een gegarandeerde reis kunt u de globale leeftijd en samenstelling zien als u de blauwe link aanklikt.

Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar