4 dagen
Aantal dagen
13-16 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
éénpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Wandelvakantie in Zuid-Limburg en de Voerstreek

Met deze wandelvakantie wandelt u in het Limburgse Mergelland en de Voerstreek in het verre zuiden van Nederland. U verblijft in het dorpje Mech waar maar 330 mensen wonen. Toch kent het dorpje Mech tenminste drie wapenfeiten, het is het zuidelijkst gelegen plaatsje van Nederland, de Sint Pancratiuskerk is er de oudste kerk van ons land, met zelfs enkele delen uit de 9e eeuw en Mesch is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden als eerste bevrijd, op 12 september 1944.

Het Mergelland en de Voerstreek zijn behalve fraaie ook bijzonder streken. Limburg is sowieso “’t Stukske Nederland dat ’t schoanste is” met een bijna buitenlands uitziend landschap van heuvels en kronkelende beken, riviertjes en schilderachtige dorpjes. Soms met huizen in vakwerkstijl, met steevast een kerk en een café in het hart van het dorp. De Belgische Voerstreek is een zogenaamde enclave: een geografisch ingeklemd gebied, in dit geval in het noorden met de Nederlandse provincie Limburg en in het zuiden met het Belgische landsdeel Wallonië waar Frans gesproken wordt.

De streek oogt hetzelfde als Zuid-Limburg: dezelfde holle heuvelweggetjes, kruisbeelden en kapelletjes onderweg, schilderachtige dalen zoals die van de Gulp, de Voer en de Noor en ook dezelfde afwisselende lappendeken van bos, weiden en akkers.

Accommodatie uit 1699
De uitvalsbasis van deze reis is de Meschermolen, op 200 meter afstand van de Belgische grens. Het is een indrukwekkende boerenhoeve, gelegen aan de Voer, met voorheen de functie van watermolen. Het gebouw, waarvan de oudste delen sinds 1699 bestaan, is twintig jaar geleden flink onderhanden genomen en bezit nu moderne en functionele appartementen.  Alle kamers die we gebruiken, hebben een eigen badkamer en toilet en worden door één persoon gebruikt. Het ontbijt gebruikt u in de ruime eetkamer van de Meschermolen. De avondmaaltijd neemt u afwisselend in de Meschermolen en Restaurant ’t Piepke op 500 meter (gezamenlijk) lopen. Bovendien ontvangt u op dag 2, 3 en 4 een lunchpakket voor onderweg.

Vier dagen rust en gezelligheid
Alle wandelroutes vertrekken vanuit de Meschermolen en komen daar ook terug. De reisleider loopt met alle wandelingen mee. Onderweg is altijd gelegenheid voor koffie of een biertje, en een tosti of een kop soep. Wij bieden deze reis aan in de zomer en het najaar. En hoewel op zich het klimaat van ons verre zuiden een beetje vergelijkbaar is met dat in de rest van Nederland, is de zomer er een tikkel extra groen en de herfst extra goudbruin getint. Ter informatie, en als voorbeeld: op nog geen 200 kilometer van Utrecht bent u vier dagen in een andere wereld van rust, natuur, geschiedenis en gezelligheid.

Aankomstdag
De heenreis naar Mesch (gem. Eijsden-Margraten) is per eigen vervoer. De Meschermolen heeft een ruime eigen parkeerplaats. Vanuit Maastricht is Eijsden in 10 min. met de trein te bereiken. Vanaf het station van Eijsden is het dan nog 30 min. lopen naar de Meschermolen. Iedereen verzamelt zich tussen 13.00 en 14.00 uur waarna de reisleider het programma en de routes zal bespreken. Hierna volgt een inloopwandeling (ca. 9 km / 3 uur) naar Berneau en Moelingen (Voerstreek, België) o.a. door het natuurgebied van de Berwijn. Alternatief indien de Belgische nog grens gesloten is: inloopwandeling (zelfde afstand / tijdsduur) rondje Oost-Maarland en authentiek Eijsden.

Verbijf
Ligging: De Meschermolen ligt ca. 500 m van Mesch (gem. Eijsden-Margraten), precies op de grens NL/B, ca. 10 km ten zuiden van Maastricht.
Faciliteiten: maaltijden (ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd) inbegrepen.
Kamers: prachtige gerestaureerde appartementen in een oorspronkelijke 17e-eeuwse boerderij annex watermolen gebouwd rondom een binnenhof met een tuin, met een rustige ligging aan het beekje de Voer met weilanden rondom. Er is gratis wifi beschikbaar.
Maaltijden: ontbijt en 3-gangen avondmaaltijd inbegrepen: het ontbijt in De Meschermolen en de avondmaaltijd in Café-Restaurant ’t Piepke. Een onderlinge afstand van 1,5 meter wordt aangehouden. Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking. Versnaperingen onderweg worden meestal tijdens de wandelingen gekocht in een café of een winkel onderweg.

Vertrekdata

02/10/2022
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 390.00
23/10/2022
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 390.00
20/11/2022
Voldoende plaatsen beschikbaar
€ 390.00
11/09/2022
Niet meer beschikbaar
€ 390.00
1

Dag 1

Heenreis naar Mesch (gem. Eijsden-Margraten) per eigen vervoer (*).
De Meschermolen heeft een ruime eigen parkeerplaats. Verzamelen tussen 13.00 en 14.00 uur. Informatie over de reis en de route door de reisleider. Inloopwandeling (ca. 9 km / 3 uur) naar Berneau en Moelingen (Voerstreek, België) o.a. door het natuurgebied van de Berwijn. Alternatief: inloopwandeling (zelfde afstand / tijdsduur) rondje Oost-Maarland en authentiek Eijsden.
(*)
Eigen auto: op de parkeerplaats van de Meschermolen zijn voldoende parkeerplaatsen.
Trein: Eijsden is in 10 min. te bereiken met de sprinter vanuit Maastricht. Vanaf het station van Eijsden is het dan nog 10 min. lopen naar de Meschermolen.
2

Dag 2

Wandeling (ca. 16 km / 5 uur) naar ’s Gravenvoeren en het natuurgebied Altembroek in de Voerstreek, terug via Noorbeek en de kasteelplaats Mheer in Zuid-Limburg.
3

Dag 3

Wandeling (ca. 20 km / 6 uur) door het unieke hellingbos Savelsbos met vuursteengrotten en Gronsveld en het kasteel van Rijckholt.
4

Dag 4

Uitloopwandeling (ca. 13 km / 4 uur) stroomopwaarts door het dal van de Voer naar Schophem en terug over het plateau met open landschap en vergezichten naar Mesch. Vertrek op eigen gelegenheid om ca. 15.00 uur.

Dagprogramma onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat we het programma moeten aanpassen i.v.m. weersomstandigheden of lokale gebeurtenissen.

INBEGREPEN Verblijf in 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) op basis van halfpension (logies/ontbijt + avondmaaltijd)
Meelopende reisleider
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 50,-
Een hapje en een drankje onderweg
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Voldoende plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
Niet meer beschikbaar