4 dagen
Aantal dagen
6-16 personen
Aantal personen
Nederland
Bestemming
eenpersoonskamer
Kamerindeling
* licht niveau (voor iedereen met enige wandelervaring)
Moeilijkheidsgraad
voor singles
Reistype
Eigen vervoer
Vervoer
Nederland | Wandelvakantie Overijssel

Nederland is bij uitstek geschikt om er een heerlijk mid-weekje actief op uit te trekken. Zeker in deze periode! Neem bijvoorbeeld Overijssel waar we heerlijk kunnen gaan wandelen vanuit onze standplaats Staphorst. Het Overijsselse landschap is ontzettend divers en we maken verschillende leuke wandeltochten waar u schoonheid van de Weerribben in al haar glorie zult ontdekken. We rijden met de eigen auto naar de startpunten van de routes en op dag 2 start de wandeling vanaf het hotel.

Vanuit Staphorst wandelt u zó Nationaal Park De Weerribben-Wieden in. Dit gaan we tijdens de reis dan ook zeker doen. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een gezellig, afwisselend én sportief tussendoortje. Zet de wandelschoenen maar klaar en op naar Overijssel!

De Weerribben-Wieden is een van de meest bijzondere gebieden van Nederland en het grootste laagveenmoeragebied van Noordwest-Europa. Dankzij de mensenhanden van turfstekers en rietsnijders ontstond een uniek landschap van meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Een verleden vol veen, turf en riet levert een beeldschoon heden op. Adembenemende natuur, eindeloze waterpartijen en historische stadjes en dorpen. Giethoorn mag uiteaard niet ontbreken in het programma. Giethoorn wordt ook wel het Groene Venetië genoemd en het doet die bijnaam volledig eer aan. De boerderijachtige huizen staan gerangschikt langs kanalen en zijn omringd door hoge bomen en dichte struiken.

De uitvalsbasis van de reis is het 3-sterren Hotel Waanders. Het ontbijt, een lunchpakket en een 3-gangen diner is inbegrepen.

Hoe er te komen
U rijdt er met eigen auto naar toe.

Wandelingen
Per wandeldag wordt ca. 12-26 km (op de aankomstdag ca. 8 km) afgelegd. De reisleiding loopt alle routes met u mee. Onderweg is er voldoende tijd om van de natuur te genieten, een onderlinge afstand van 1,5 meter wordt aangehouden. Belangrijk om te weten: tijdens de gehele reis heeft u een eigen auto nodig.

Hotel Waanders
ligging: Hotel Waanders ligt in Staphorst. Gelegen op een centrale locatie (600 meter van het centrum) aan voormalige hoofdweg ‘de Diek’.
faciliteiten: het hotel heeft een restaurant, een bar, een receptie en een parkeerplaats met voldoende beschikbaarheid.
maaltijden: ontbijt. lunch(pakket) en diner inbegrepen. Op dag 2, 3 en 4 wordt een lunchpakket meegegeven.
kamers: eigen badkamer met douche en toilet en airconditioning. Er is gratis wifi beschikbaar.

Maaltijden
Ontbijt, lunch(pakket) en avondmaaltijd inbegrepen.  4 x lunchpakket (zelf samenstellen bij het ontbijt).

Deze wandelvakantie bieden wij i.s.m. 2 andere organisaties aan.

1

Dag 1

We starten bij Bezoekerscentrum De Wheem. In deze fraaie voormalige boerderij en herberg, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities is er een leuke winkel en kunt u er terecht voor een kopje koffie met iets lekkers. Verzamelen tussen 13.00 en 13.30 uur. Uitleg over de reis en kennismaken met elkaar en de reisleider. We starten vervolgens met de eerste wandeling, door het Reestdal. De route is ca. 12 km/3 uur. We wandelen door het oeroude beekdallandschap langs het lieflijk kronkelende grensriviertje de Reest en door maar liefst drie natuurreservaten. Het kronkelige riviertje de Reest vormt de grens tussen Overijssel en Drenthe. Het Reestdal dankt niet alleen haar naam aan dit riviertje, maar ook haar kleinschalige cultuurlandschap. Het bruggetje over de Reest, wordt ook wel “het bruggetje van Bartje” genoemd. In de vroegere TV serie Bartje probeerde het ondeugende jongetje hier een eigenwijze bok de brug over te laten steken.
2

Dag 2

Nationaal Park Weerribben-Wieden (ca. 16,5 km/ 4,5 uur)
Na het ontbijt maken we ons op voor de route in de Weerribben. We rijden met de auto naar het startpunt van de route, Hotel Café Restaurant Het Rietershuijs in Kalenberg. We wandelen langs de Kalenbergergracht, het brede vaarwater dat eeuwenlang de verkeersader van de Weerribben was. Als u al iets hoort, is het de wind die door het riet ruist of een rietzanger. Aan de rand van Ossenzijl komt u langs het Bezoekerscentrum Weerribben. U leert hier meer over dit prachtige natuurgebied.
3

Dag 3

Rondje Staphorst: Museumboerderij en Zwarte Dennen (ca.18 km/4,5 uur).
De wandeling start bij het hotel en komt hier ook weer terug. Staphorst is een mooi oude dorpje, leuk om wandelend te ontdekken. Het heeft een beschermd dorpsgezicht en u ziet er de ene na de andere monumentale boerderij van het Staphorster type. Rietgedekt en meestal met deuren en luiken die in de authentieke kleur groen zijn geschilderd. Prachtig! Loop zeker ook even binnen bij de Gemeentelijke Museumboerderij. Vervolgens maken we een wandeling door Boswachterij Staphorst. Wat is het hier heerlijk stil. U ontdekt er verschillende plassen, zoals vijver Zwarte Dennen. Hier treft u zandstrandjes en een ligweide waar we ons lunchpakketje kunnen nuttigen. Daarna wandelen we weer terug naar het hotel.
4

Dag 4

Giethoorn (ca.15,5 of 17,5 km/4 of 4,5 uur).
Een heerlijke rondwandeling van waterdorp Giethoorn naar waterdorp Dwarsgracht en terug. Karakteristieke houten bruggetjes, grachten en rietgedekte boerderijen vormen het schilderachtige decor van deze route. Niet voor niets wordt Giethoorn het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Rust even uit en proef de sfeer op één van de vele terrassen langs de waterkant. Tip onderweg: stap eens binnen bij Museumboerderij ’t Olde Maat Uus. Einde programma tussen 15.30 en 16.00 uur. We nemen afscheid van elkaar en u keert huiswaarts per eigen vervoer.
INBEGREPEN verblijf in een 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) o.b.v. volpension (logies + ontbijt + lunchpakket + avondmaaltijd)
meelopende Reisleider
NIET INBEGREPEN Heen- en terugreis
Afdracht reisgarantiefonds
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Kalender legenda
Beschikbaar
Gegarandeerd
Volgeboekt